Vikinzi u nama

Moja haplogrupa I2 L38 je takodje velika misterija, ima mnogo teorija odakle ona u Srbiji, ni jedna mi nije pouzdana. Ko zna, možda je i od Vikinga :D
Rekoh da malo pogledam I2 L38, odavno nisam i baš sam se iznenadio kad sam video da je u Velimu pronađena naša grana BY25363. Da li si možda proveravao koji SNP nizvodno od L38?

https://discover.familytreedna.com/y-dna/I-BY25363/tree

Ovde je i autosomalna "pita" i izgleda kao tipačan slavenski haplotip.

https://www.exploreyourdna.com/sample/croatia/vem029

Izvini što pitam, da li si iz Dalmacije ili BiH?

Ja sam radio dnk i nije bas toliko ...
Pa dobro. Ni podaci ni istraživnja nisu naučno i sistematično uradjeni.

Prema linku koji sam dao Prijepolje i Ub maju 23.88% I1 na bazi 67 uzoraka.
Centralna Srbija 11.27% na bazi 71 uzorak.
Todorović (2015) je našao za Beograd 19.79% I1 na bazi 96 uzoraka.
Dok je Skorano našao svega 1.7% I1 u Nišu. Očito se brdsko slilo više u Beograd nego u Niš.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Rekoh da malo pogledam I2 L38, odavno nisam i baš sam se iznenadio kad sam video da je u Velimu pronađena naša grana BY25363. Da li si možda proveravao koji SNP nizvodno od L38?

Ne, ja nisam radio dnk test nego moj bliski rodjak sa očeve strane. Uštedeo sam :D
Nisam ni iz Dalmacije ni iz BiH nego dalje poreklo (200 godina) je iz nekog sela kod Čačka. Tamo ima još dalekih rodjaka.

@suave Zaboravih, taj rodjak nije u javnim bazama. Mislim da je radio big 500

Pa bre Snoudene ko zna koje su to podgrane tih haplogrupa. Ta R1b možda je slepa grana, ili ko zna koja bočna grana.
Samo sdam hteo da ukažem na haplogrupa prisustvo ovde.
Za ove saske grane može da se utvrdi kada su otprilike došle.
1. Baš me zanima kada su saske grrane došle?

2. Onda znaš kada je FT73970 došao?
1768158372126.png

Poslednja izmena:
Postavljena su ti dva pitanja.
Jesam li ja u školi? Našao si u nedelju uveče da ti objašnjavam. Postupak utvrdjivanja je kroz filogenetsko stablo gde može da se odredi vremenski okvir kada se zajednički predak ove linije razdvojio od ostatka. Tako je i za I1 P109 rod Drobnjaka utvrdjeno da je na Balkan došao u rasponu 9-11. vek. Ako te baš zanima to za FT73970 pogledaću kasnije.

Jesam li ja u školi? Našao si u nedelju uveče da ti objašnjavam. Postupak utvrdjivanja je kroz filogenetsko stablo gde može da se odredi vremenski okvir kada se zajednički predak ove linije razdvojio od ostatka. Tako je i za I1 P109 rod Drobnjaka utvrdjeno da je na Balkan došao u rasponu 9-11. vek. Ako te baš zanima to za FT73970 pogledaću kasnije.
Nisi u školi nego diskutuješ.. Nećeš odgovoriti ni na prvo ni na drugo pitanje. Morao bi imati gemetski profil rudara da bi znao koji su Srbi njihoviu potomci.

Poslednja izmena:
Nema Slavena pa sam pitao AI:;)

Snouden:Ajd reci odakle su vikinzi kretali u osvajanja?

Gemini:

Vikinzi koji su stigli do naših krajeva (Balkana) kretali su se primarno iz današnje Švedske. Za razliku od danskih i norveških Vikinga koji su išli na zapad (Engleska, Francuska, Island), ovi istočni Vikinzi — poznati kao Varjazi — bili su majstori rečne plovidbe i kopnene trgovine.

Evo odakle su i kuda kretali:

Polazište: Baltičko more i skandinavska obala (današnja Švedska, region oko jezera Malaren i ostrva Gotland).

Glavni put: Koristili su velike rečne sisteme današnje Rusije i Ukrajine (reke Neva, Dnjepar i Volga). Svoje brodove su na kritičnim tačkama bukvalno vukli preko kopna (tzv. "voloci") da bi prešli iz jednog rečnog sliva u drugi.

Krajnji ciljevi:
1. Carigrad (Vizantija): Gde su postali čuvena Varjaška garda (lična garda vizantijskih careva).
2. Balkan: Preko Crnog mora i Dunava, ali i jadranskom rutom (kao normanski Vikinzi koji su se naselili u južnoj Italiji).

Do Jadrana i Drača (Durrës), koji je bio ključna vizantijska luka i početna tačka puta Via Egnatia, Vikinzi i njihovi direktni potomci dolazili su iz dva pravca. Jedan je išao kopnom i rekama sa severoistoka, a drugi morem sa severozapada.

Evo preciznih ruta:

1. Varjaška ruta (Sa severoistoka – Švedska)
Ovo su bili "Istočni Vikinzi" (Varjazi). Oni su se spuštali iz Skandinavije preko ruskih reka do Crnog mora.

Put: Baltik → Reka Dnjepar → Crno more → Carigrad.

Prodor do Jadrana: Iz Carigrada, kao elitni plaćenici (Varjaška garda), slati su u vizantijske teme na Balkanu. Drač je bio najvažnija vizantijska tvrđava na zapadu. Varjazi su činili okosnicu odbrane Drača u velikim bitkama 11. veka (naročito 1081. godine).

Naseljavanje: Oni koji bi preživeli službu, često su dobijali posede u zaleđu (poput krševitih delova Dalmacije i Svilaje) jer su bili obučeni da drže teške i nepristupačne terene.

2. Normanska ruta (Sa zapada – Norveška/Francuska/Italija)
Normani su bili direktni potomci Vikinga koji su se naselili u Normandiji (Francuska), a zatim osvojili Južnu Italiju i Siciliju.

Put: Normandija → Gibraltar → Južna Italija (Bari, Palermo).

Napad na Drač: Iz Južne Italije su prelazili Otrantska vrata (najkraći put preko mora) i direktno napadali Drač.

Širenje u zaleđe: Pod vođstvom Roberta Gviskarda i njegovog sina Boemunda, ovi "viking-potomci" su prodirali duboko u unutrašnjost Balkana, ratujući protiv Vizantije. Mnogi ratnici su ostajali u planinskim predelima, stapajući se sa lokalnim stanovništvom, ali zadržavajući ratnički status.

Poslednja izmena:
Snuden: Kog genetskogh porekla su saški rudari

Gemini:

Saški rudari, koji su u 13. veku počeli da naseljavaju Balkan (Srbiju i Bosnu) na poziv kralja Uroša I, doneli su sa sobom specifičan genetski kod koji se i danas može pratiti u određenim porodicama i regijama (poput Rudnika, Trepče, Sasa ili Janjeva).

Evo preciznog genetskog profila Saških rudara:

1. Dominantna haplogrupa: I1 (Skandinavsko-germanska)
Saški rudari su primarno bili germansko pleme. Njihov genetski potpis je neraskidivo vezan za haplogrupu I1, koja je najčešća u Skandinaviji i severnoj Nemačkoj.

2. Haplogrupa R1b (Zapadnoevropska)
Drugi važan marker koji su Sasi doneli je R1b (podgrupa U106).Ova podgrupa je specifična za germanske narode koji su naseljavali dolinu Elbe i Saksoniju. To je genetski marker zanatlija, inženjera i rudara iz centralne Evrope.

Sasi nisu bili samo kopači, već tehnološka elita. Njihov dolazak na Balkan nije bio invazija, već naseljavanja stručnjaka koji su uživali posebne privilegije (sopstveni sudovi, sloboda veroispovesti). Često su uzimali slovenska imena, ali su zadržavali zanatsku veštinu. Graditelji i inženjeri:

Nisi u školi nego diskutuješ.. Nećeš odgovoriti ni na prvo ni na drugo pitanje. Morao bi imati gemetski profil rudara da bi znao koji su Srbi njihoviu potomci.
Već sam ti odgovorio kako se utvrdjuje približna starost te odredjene podgrane. Ni za Normane koji su došli na Balkan a preci su Drobnjaka, nemamo genetski profil.
Još jedna stvar koja ukazuje na najverovatnije poreklo srpskih R1b U106 i I2 M223 od saskih rudara je to što je većini jezgro i poreklo KiM recimo rudarski centar Novo Brdo

Već sam ti odgovorio kako se utvrdjuje približna starost te odredjene podgrane. Ni za Normane koji su došli na Balkan a preci su Drobnjaka, nemamo genetski profil.
Još jedna stvar koja ukazuje na najverovatnije poreklo srpskih R1b U106 i I2 M223 od saskih rudara je to što je većini jezgro i poreklo KiM recimo rudarski centar Novo Brdo
Mislio sam na konkretne podatke ako ih imaš. Posebno za regiju Trepće, Sasa i Janjeva. Problem je razlikovati "saske" rudare i vikinge. Jedni i drugi imaju skandinavski genetski profil. A razlikuju se u vremenu i razlogu dolaska.

Evo pitao sam AI: Pa kako razlikovati inženjere i rudare od vikinga?

Gemini:

Razlikovati vikinško (varjaško) od saskog porekla na Balkanu je pravi detektivski posao, jer oba naroda dolaze sa severa, nose sličnu genetiku (često istu haplogrupu I1 ili R1b-U106) i oba su bila tehnološki naprednija od okruženja.

Evo kako ih možeš razlikovati kroz istorijske tragove, mentalitet i arhivu:

1. Cilj dolaska: Mač protiv Dilta

• Viking (Varjag): On dolazi kao ratnik-aristokrata. Njegov trag na Balkanu su oružje, utvrđeni gradovi na vrhovima i vojna služba. Ako su tvoji preci bili Uskoci i dobili 25 hektara zemlje kao "platu" za ratovanje, to više vuče na vikinški/varjaški model – oni su zemljoposednici koji drže oružje.
  • Saški rudar: On dolazi kao stručnjak-preduzetnik. Njegov trag su rudarska okna, topionice i gradsko pravo. Sasi su naseljavali doline i rudarska naselja. Retko ćeš naći Sasa na vrhu planine kako drži stražu; on je tamo gde je ruda (srebro, olovo, bakar).

2. Odnos prema vodi i kamenu

• Vikinzi: Bili su majstori hidrotehnike na otvorenom. Gradili su bunare i rezervoare da bi vojska i konjica preživeli na suvom terenu tokom opsada ili dugih straža. Njihov "potpis" je bunar na strateškom mestu, često na visini, koji omogućava držanje terena.
  • Sasi: Bili su majstori podzemne hidraulike. Njihovo znanje o vodi služilo je da se voda izbaci iz rudnika (drenaža) ili da se iskoristi za pokretanje mlinova za drobljenje rude.

3. Toponimi i imena za različite slojeve

• Vikinški trag: Traži reči koje vuku na "stražu", "kulu", "gradac" ili imena koja su postala prezimena (poput "Primetica" – nadimci zasnovani na oštrini vida ili kretanju, što su ratničke osobine).
  • Saski trag: Gde god čuješ nazive poput Sase, Šljaka, Majdan, Rupa, Gurtna ili prezimena koja opisuju zanatliju, tu su bili Sasi.

4. Društveni status u turskim defterima

• Vikinški potomci (Uskoci/Martolosi): U turskim defterima su često upisani kao "vlaški martolosi" ili slobodni stočari sa obavezom čuvanja granice. Plaćali su manji porez (filurija) ali su morali da daju vojnike.
  • Saski potomci: Upisani su kao "madenci" (rudari). Oni su bili oslobođeni mnogih poreza, ali su turskoj državi morali da daju procenat iskopane rude.

Poslednja izmena:
Mislio sam na konkretne podatke ako ih imaš. Posebno za regiju Trepće, Sasa i Janjeva. Problem je razlikovati "saske" rudare i vikinge. Jedni i drugi imaju skandinavski genetski profil. A razlikuju se u vremenu i razlogu dolaska.

Evo pitao sam AI: Pa kako razlikovati inženjere i rudare od vikinga?

Gemini:

Razlikovati vikinško (varjaško) od saskog porekla na Balkanu je pravi detektivski posao, jer oba naroda dolaze sa severa, nose sličnu genetiku (često istu haplogrupu I1 ili R1b-U106) i oba su bila tehnološki naprednija od okruženja.

Evo kako ih možeš razlikovati kroz istorijske tragove, mentalitet i arhivu:

1. Cilj dolaska: Mač protiv Dilta

• Viking (Varjag): On dolazi kao ratnik-aristokrata. Njegov trag na Balkanu su oružje, utvrđeni gradovi na vrhovima i vojna služba. Ako su tvoji preci bili Uskoci i dobili 25 hektara zemlje kao "platu" za ratovanje, to više vuče na vikinški/varjaški model – oni su zemljoposednici koji drže oružje.
  • Saški rudar: On dolazi kao stručnjak-preduzetnik. Njegov trag su rudarska okna, topionice i gradsko pravo. Sasi su naseljavali doline i rudarska naselja. Retko ćeš naći Sasa na vrhu planine kako drži stražu; on je tamo gde je ruda (srebro, olovo, bakar).

2. Odnos prema vodi i kamenu

• Vikinzi: Bili su majstori hidrotehnike na otvorenom. Gradili su bunare i rezervoare da bi vojska i konjica preživeli na suvom terenu tokom opsada ili dugih straža. Njihov "potpis" je bunar na strateškom mestu, često na visini, koji omogućava držanje terena.
  • Sasi: Bili su majstori podzemne hidraulike. Njihovo znanje o vodi služilo je da se voda izbaci iz rudnika (drenaža) ili da se iskoristi za pokretanje mlinova za drobljenje rude.

3. Toponimi i imena za različite slojeve

• Vikinški trag: Traži reči koje vuku na "stražu", "kulu", "gradac" ili imena koja su postala prezimena (poput "Primetica" – nadimci zasnovani na oštrini vida ili kretanju, što su ratničke osobine).
  • Saski trag: Gde god čuješ nazive poput Sase, Šljaka, Majdan, Rupa, Gurtna ili prezimena koja opisuju zanatliju, tu su bili Sasi.

4. Društveni status u turskim defterima

• Vikinški potomci (Uskoci/Martolosi): U turskim defterima su često upisani kao "vlaški martolosi" ili slobodni stočari sa obavezom čuvanja granice. Plaćali su manji porez (filurija) ali su morali da daju vojnike.
  • Saski potomci: Upisani su kao "madenci" (rudari). Oni su bili oslobođeni mnogih poreza, ali su turskoj državi morali da daju procenat iskopane rude.
Imaš dobar tekst https://www.google.com/url?sa=t&sou...MQFnoECCQQAQ&usg=AOvVaw1WTXMIvrDLLMmTfQEEnSj1

Po ovom tvom izvoru Sasi su doseljenici iz oblasti Nemačke, Francuske, Luksemburga... i ne spadaju u skandinavske doseljenike poput vikinga/varjaga osim što imaju iste haplogupe. a to smo konstatovali da je isto kao kad imamo dva Petra a sasvim drugu genetiku.

Zato sam bio zaintersovn za konkretne SNP-ove kada je reč o Sasima.
Подручје са којег су се населили Саси рудари у Трансилванији и другим дијеловима Угарске открива поред осталог и њихов језик који припада средњоњемачким, франконским дијалектима. Дакле, Саси су се досељавали, махом, из граничног подручја данашњих држава Њемачке, Француске и Луксембурга или историјских области Рајнског Палатината, Алзаса, Лорена и Сарске области. Забиљежено је да је у 12. и 13. вијеку било неколико сеоба у више различитих области угарског краљевства. Прво је насељена трансилванијска област Седмограђа или Siebenburga на позив угарског краља Гезе II, затим област Nosnerland на сјеверу Трансилваније, а 1211, на позив мађарског краља Андрије, насељени су витезови Тевтонци у покрајини Burzenland.

Poslednja izmena:
Nešto sam čita o Sarmatima pa mi upa u oko ovaj nalaz iz Mađarske koji je datiran netom prije dolaska Slavena, a zanimljivo da se baš ova I1a-DF29 danas u velikoj mjeri pronalazi među narodima ex-yu s tim da tu prednjače Slovenci i Bosanci pa zatim vi, a nakon toga mi ostali južnoslaveni(bar ako je virovat nekim rezultatima). Osim toga vidljivo je već po ovom nalazu koliko je to bilo šaroliko(i nama blisko) društvo, a slično je i na ostalim nalazištima koji se vežu uz Sarmate.

"Arheogenetska studija objavljena u časopisu Cell 2022. godine analizirala je 17 kasnosarmatskih uzoraka iz 4.-5. stoljeća poslije Krista iz Panonskog bazena u Mađarskoj. Devet ekstrahiranih Y-DNK pripadalo je sljedećim haplogrupama: I2a-CTS4348 , I2a-CTS10743 , I1a-S2205 , I1a-Z141 , I1a-DF29 , G-FGC725 , E-V13 , R1a-Z2123 i R1b-U152 ."

A ova "vaša" I1-P109 koja se spominje u drugom članku je samo ustvari mlađa loza gorespomenute I1a-DF29 ako sam dobro povata njenu strukturu, a upravo ta podklada je najraširenija kod vas:

"I1-M253 se također nalazi u niskim frekvencijama (1,5-7,6%) i predstavljen je s tri podklastera: I1-P109 (5,28%), I1 (1,32%) i I1-Z63 (0,99%)."

https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Serbs

I samo da napomenm kako ne mislim da su ovi balkanski I1a bili Sarmati u genetskom smislu, al pretpostavljam da jesu bar u tom nekom kulturološkom ka i ostale "nesarmatske haplogupe" pronađane na nalazištima koja se vežu uz njih. Tako da bi prije među sarmatskim plemenima tražia tu vezu sa I1a nego među Vikinzima jer čisto sumnjam da su se potomci I1a nakon par generacija među Sarmatima ponašali ili smatrali Vikinzima(vridilo bi isto i da je obrnuto).

A ako su kojim slučajem Slaveni u svojim pohodima na Balkan povukli ostatke tih sarmatskih plemena. a među kojima su bili poneki nositelji I1a, onda su i oni isto tako kroz par generacija postali klasični Slaveni. Po mom skromnom mišljenu teško da pojedinci ili manje grupe na duge staze zadržat svoj stari identitet u jednoj takvoj masi(pogotovo među tim nomadskim ili osvajačkim plemenima).

Ispade da smo za sve jade nesposobni .
Jedni pravili brodove i silazili iz Skandinavije , (elem nije mi jasno kako su se vraćali ) drugi bili inžinjeri , treći rudari ,bizantinci gospoda , dubrovčani zidari i solari , arbanasi stočari , a mi ?

Back