ВИЈЕТНАМ ТРАЖИ ОД САД ВИШЕ НОВЦА ЗА ОТРОВАНЕ У РАТУ

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/index.1.sr.html

Питам се, да ли ћу доживети дан,
када ћу чути да НАТО ПАКТ има обавезу да плати сву
штету нанешену Србији?


ХАНОЈ – Вијетнам је апеловао на САД да убрзају финансирање помоћи за жртве тровања диоксином у областима које је америчка војска затровала за време Вијетнамског рата.
Америчка војска је запрашивала из авиона џунглу отровом „наранџасти агент”, чији је основни састојак диоксин, да би истерала вијетнамску војску.
Вијетнамске власти тврде да од милион до четири милиона људи има здравствених проблема и тешке последице тровања.
До сада су се напори за деконтаминацију усмеравали на аеродром у Данангу, бившој америчкој војној бази у централном Вијетнаму где је америчка војска складиштила, припремала и пунила авионе отровом.
Концентрација диоксина у тој области је 300 до 400 пута већа од оне коју међународни прописи дозвољавају.
За сада није познато колико ће коштати деконтаминација и медицинска помоћ жртвама тровања.
Вијетнамска влада је проценила да би деконтаминација Дананга и још две локације коштала 58 милиона долара, а САД су одвојиле осам милиона долара за решавање еколошких и здравствених проблема изазваних диоксином.
Непрофитне организације и међународни донатори су пружили финансијску помоћ, али се процењује да ће бити потребно још средстава.
На заједничкој конференцији ове недеље, Вијетнам је апеловао на САД да убрзају пренос средстава за помоћ угроженима, јер не добијају помоћ на време.
Амерички ветерани из Вијетнамског рата који су били изложени диоксину и касније оболели од рака, лече се о државном трошку.
САД тврде да је потребно више научних доказа који поткрепљују везу диоксина и физичких деформација какве имају Вијетнамци који живе у загађеним подручјима.
Вијетнам тврди да су многи вијетнамски војници који су били изложени диоксину добили децу са тешким малформацијама.
После вишегодишњих неслагања, две стране су 2006. почеле да сарађују на проблемима у вези с диоксином.
Диоксин се таложи у организму, а поред разних врста рака, излагање већим концентрацијама може да доведе и до оштећења нервног и имуног система и поремећаја у раду штитне жлезде.
Вијетнамски рат трајао је од 1959. до 1975.
 
Питам се, да ли ћу доживети дан,
када ћу чути да НАТО ПАКТ има обавезу да плати сву
штету нанешену Србији?

..vidim da nece nitko..pa ajde ja da..nesto rečem..za televiziju.,..
..nije NATO..bombardovao Srbiju..vec..Milosevica..i njegov..rezim...

Е, али си пожурио на ову тему, а она о Енглезима ти је мање интересантна.:per:
 
zasto bi amerika platila ostetu kad su nasi politicari spremni da dignu medjunarodni kredit i daju ga americi samo da bi se uslikali sa nekim iz bele kuce.....KO JE OD SADASNJIH POLITICARA OSETIO DIREKNO NA SVOJOJ KOZI ILI IMAO NEKOG IZ BLIZE PORODICE KO JE OSETIO VELIKU LJUBAV NATO-a I AMERIKE PREMA SRBIMA ???? pa narode gde vam je bila sadasnja politicka elita dok si ratovao sa NATO-om???? jopet srbina prevode ko vola zednog preko vode.....
ali doci ce valjda vreme....ko sad u vijetnamu i u americi....saznace se istina u americkoj javnosti....dug ce se naplatiti-----osim ako poverilac ne bankrotira...
 

Back
Top