"Vijetnam će ugostiti Putina rizikujući bes Zapada": Dva su razloga da se postavi crveni tepih za predsednika Rusije

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
79.638

„Vijetnam će ugostiti Putina rizikujući bes Zapada“: Dva su razloga da se postavi crveni tepih za predsednika Rusije​

S. D.danas 19:03
Vijetnam će ugostiti Putina rizikujući bes Zapada: Dva su razloga da se postavi crveni tepih za predsednika Rusije 1
Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Crveni tepih za Vladimira Putina postavljen je u Vijetnamu u poseti koja se u javnosti posmatra kao neka vrsta puča za ruskog predsednika, koji je optužen za ratne zločine u Ukrajini, dok donosi koristi i rizike za komunističke lidere Hanoja, piše Rojters.

Očekuje se da će Putin doputovati u Hanoj kasno večeras iz posete Pjongjangu gde je „zagrlio“ severnokorejskog lidera Kim Džong Una.
Iako se i Severna Koreja i Rusija suočavaju sa međunarodnom izolacijom, Vijetnam je izgradio pažljive saveze sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom. Sjedinjene Američke Države su već osudile gostovanje ruskog lidera u Hanoju.
Upravo zbog toga je Putinova turneja u Hanoju posebno važna za ruskog lidera, rekao je Aleksandar Vuving iz Azijsko-pacifičkog centra za bezbednosne studije Inouye na Havajima.

„Rusija želi da pošalje poruku da ima prijatelje svuda u svetu i da su napori Zapada da izoluje Rusiju uzaludni“, rekao je Vuving i dodao da Hanoj ima svoje interese izvan zajedničkih komunističkih korena dve zemlje.
„Rusija igra jedinstvenu i kritičnu ulogu u spoljnoj politici Vijetnama“, rekao je on, ističući da je Moskva glavni snabdevač Hanoja oružjem.
Rusija je pogođena zapadnim sankcijama predvođenim SAD nakon što je izvršila invaziju na susednu Ukrajinu u februaru 2022. U martu 2023. Međunarodni krivični sud (MKS) sa sedištem u Hagu izdao je nalog za hapšenje Putina zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, optužbe koje on negira.
Ni Vijetnam ni Rusija nisu članice MKS.

Vijetnam će ugostiti Putina rizikujući bes Zapada: Dva su razloga da se postavi crveni tepih za predsednika Rusije 2
Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Istorijske veze​

Vijetnam će biti treća zemlja koju je Putin posetio, posle Kine i Severne Koreje, od kada je položio zakletvu za peti mandat u maju.
Vijetnam se spremio za državnu dobrodošlicu Putinu, njegovu prvu posetu od 2017. i petu ukupno. Policija je raspoređena na desetinama ulica Hanoja od aerodroma do centra grada nekoliko sati pre Putinovog očekivanog dolaska.

Ove zemlje imaju istorijske bliske veze i zajedničke komunističke korene. Desetine hiljada kadrova studiralo je u bivšem Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata, uključujući sadašnjeg šefa Komunističke partije Vijetnama Ngujen Fu Tronga.
„Predsednik Vladimir Putin je osoba koja je dala mnogo doprinosa odnosima Vijetnama i Rusije. On uvek ima dobra osećanja i brigu za Vijetnam i ceni odnose sa visokim liderima Vijetnama“, navodi se u članku u novinama Ministarstva odbrane Kuan Doi Nhan Dan.

Ključni partner Sjedinjene Države, koje su prošle godine unapredile diplomatske odnose sa Hanojem i glavni su trgovinski partner Vijetnama, usprotivile su se Putinovoj poseti.
„Nijedna zemlja ne bi smela da pruži Putinu platformu da promoviše svoj agresivni rat i na drugi način mu dozvoli da normalizuje svoja zverstva“, rekao je ove nedelje portparol američke ambasade u Hanoju.

‘Bambus diplomatija’​

Ipak, Vijetnam ima svoje razloge da rizikuje gnev drugih diplomatskih partnera ovom posetom, rekao je Ijan Stori, viši saradnik na Institutu ISEAS-Jusof Ishak sa sedištem u Singapuru.
Vijetnam iz nekoliko razloga želi ovu posetu, ukazuje Stori. „Prvo, da pokaže da Vijetnam vodi uravnoteženu spoljnu politiku koja ne favorizuje nijednu od velikih sila.

Vijetnam sprovodi ono što naziva ‘bambus diplomatiju’, održavajući dobre odnose sa svetskim silama, uprkos animozitetu tih sila jedna prema drugoj“.
Napominjući da je američki predsednik Džo Bajden posetio Vijetnam, a zatim i kineski predsednik Si Đinping nekoliko meseci kasnije,
„Putinova poseta će upotpuniti posete lidera ‘velike trojke'“, rekao je Stori.

Rusija je istorijski bila glavni vojni snabdevač Vijetnama, tako da će se pomno pratiti najave bilo kakvih ugovora o naoružanju.
„Očekuje se da će Putin takođe objaviti sporazume u sektorima uključujući trgovinu, investicije, tehnologiju i obrazovanje, rekla su dva zvaničnika Rojtersu ove nedelje, iako je to podložno promenama.
Vijetnam je rano u sredu saopštio da želi da ruska državna naftna kompanija Zarubežnjeft investira u zelenu energiju u zemlji.

https://www.danas.rs/svet/vijetnam-vladimir-putin/

Uz Severnu Koreju je Vijetnam sasvim razumljivo pouzdan saveznik Rusije. To što je Vijetnam ekonomski postao otvoreniji za zapad ne menja da će mu u političkom i istorijskom smislu uvek biti bliža Rusija.
 
Poslednja izmena:
Sad kad nagrnu vijetnamski turisti u RF.
obrnuto, ide se na tajland, pa onda u vijetnam i majnmar, bar englezi tako rade i ostali zapadnjaci,a vidjao sam i ruse

rusi bi mogli da imaju direktne letove za vijetnam, i oni tamo da idu na more, vijetnam kao tajland ce da bude, rusi ne stede na letovanju, a azurna obala vise nije zdrava, i nije sigurna, spanija takodje, mudzosi, i migranti ce to ionako da osvoje sve
 
Poslednja izmena:

Back
Top