Vidovnjaci pobedili Deda Mraza

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Šumadinci više ne veruju u Deda Mraza, ali s puno vere posećuju vidovnjake: dok Deda Mraz juri klijente po ulici, vidovnjaci imaju liste čekanja


Deda Mraza su u Šumadiji do čizama potukli lokalni vidovnjaci, kojih je oko 40 na broju. Dobro zdravlje, posao i novac, te ljubav i lepotu, nijedna odrasla osoba ne traži od starine iz Laponije. Ko bi poverovao u irvase koji lete? Odrasli, ipak, veruju da ih je supruga prevarila jer joj je „nešto nabačeno" kad je prelazila raskrsnicu?! Žene kupuju od lokalnog „bioenergetičara" kremu „nabijenu sunčevom energijom"!
Dok Deda Mraz juri klijente ulicom, vidovnjaci imaju liste čekanja za slobodne termine. Valjalo je istražiti čime je potučen starina iz Laponije. Novinarka Pressa krenula je u posetu i Deda Mrazu i vidovnjacima.
Prvi adut vidovnjaka jeste što „ordiniraju" tokom čitave godine, Deda Mraz samo jednom, a želja je stalno. Drugi je što rumeni starina živi u Laponiji, a vidovnjak je često koleginicine komšinice koleginica.
Jedna od njih zove se Rada. Živi u trošnoj kućici i voli da se hvali.

Umalo razvod zbog „nagaza"

- Pre dve godine došao mi je bračni par. Gotovo da se razvedu! Žena je prevarila muža sa njegovim prijateljem. Odmah sam mužu objasnila da je neko bacio „nagaz" na raskrsnicu, koji je njegova žena, kada je tuda prošla, nagazila?! Odmah sam im uradila „raščinjavanje" i spasla im brak - objašnjava Rada, žena ranih pedesetih godina, bivši radnik „Zastave".
Ona kaže da je suprug „nabačeno" neverne žene bio presrećan shvativši da su u pitanju više sile. Na pitanje koliko je ova usluga koštala muža, a da li je posebno koštala ženu, Rada poskoči i reče da neće da „pomaže" onima koji ne veruju. I želja novinara ostade neostvarena.


„Vidoviti" Žile kaže da nema tarifu, „kol'ko ko da" se plaća za njegove usluge. On seče strah! Dok upućuje novinarku kako da se namesti za „intervenciju", objašnjava svoj metod.
- Ima ko se plaši svekrve, momci se plaše da se žene... Lezi na pod i raširi ruke. Onda ću ja koncem da ti izmerim strah. To je razdaljina od desne šake do levog stopala i od leve šake do desnog stopala. Eto, vidiš, ti nemaš straha, jedna strana ti nije duža od druge. Da imaš, ja bih ga presekao nožićem - kaže Žile novinarki kojoj su se noge već presekle od pogleda na nožić.
Tokom obilaska šumadijskih vidovnjaka, brzo se uoči da je zajedničko za većinu njih to što im se „treće oko" otvorilo baš u vreme kada su dobili otkaze u „Zastavi", „Filipu Kljajiću", Kožari...

Lete i Deda i vidovnjaci

Kako se kasnije, u susretu sa Deda Mrazom ispostavilo, vidovnjaci i poraženi starina iz Laponije imaju i nešto zajedničko - znaju da lete. Većina vidovnjaka, kako svedoče, letela je iznad svog tela. Njima se veruje, Deda Mrazu ne. Vidovita Fata „poletela" je u centru grada.
- Pošla sam preko mosta na Lepenici. Sledeće što znam je da sam lagana kao pero, kao da lebdim, vetar me je oduvao na drugu stranu mosta. Od tada imam moć da pomažem ljudima - kaže ova žena, a slično svedoče na desetine vidovnjaka.
Koliko god su nemaštoviti kada pričaju o tome kako su počeli da „ordiniraju", vidovnjaci su više nego maštoviti kada je reč o načinima rada. Tako Šumadinac pravi kreme „nabijene" bioenergijom. Energiju sunca „prima" levom rukom i kroz telo je usmeri u desnu koja je potopljena u kremu. Za ispunjenje želja se često mora odvaliti parče rama od ulaznih vrata i naći potkovica lipsalog konja, pa odneti vidovnjaku. Ljubavne želje zahtevaju nošenje bluze namazane medom, svežanj grančica ispod pojasa, parče papirića u šaci tokom noći... Ako sve to urade klijenti će naći zakopano blago, udaće se, ratosiljati se prijatelja „energetskih vampira", podmladiti se, vratiti odbeglog muža, a firma će ponovo raditi kao pre ekonomske krize.

Slikanje sa Deda Mrazom

Kragujevački Deda Mraz je poštenjačina koja uredno iznajmljuje i komunalnu taksu plaća za nekoliko kvadratnih metara „kod štafete", u samom centru grada. Irvas mu je oronuo, ukrstio oči, rogovi mu vise. Nema snagu da drži glavu, a ne da poleti. Deda Mraz je spao na to da prepada roditelje otimajući im decu iz ruku.
- Dođi mali da se slikaš, daj ruku Deda Mrazu... Ho, ho, ho - priziva starina.
Gnevni roditelji, koji još pamte sve Deda Mrazove propuste iz davnih vremena, neće u inat da plate 150 dinara za fotografiju. Bežeći niz ulicu, majke deci objašnjavaju da starina iz Laponije i ne postoji, da je to samo čika koji bi da zaradi na naivnosti dece. Samo koji dan kasnije, neki od ovih roditelja će pravo kod jednog od 40 vidovnjaka. Oni em realno postoje, em je cena „daj šta daš„, em polete od sreće kad vide red klijenata u dvorištu.

- Ti ćeš novinarka da se slikaš? Šapni mi želju ovde kod lastiša što drži bradu. Ti bi da se udaš za bogatog i zgodnog, priznaj? Ho, ho, ho - žmirka Deda Mraz.

Fotografija i mladoženja za 150 dinara?! Deda Mraz je „pao" zbog naivnosti!

http://pressonline.rs/sr/vesti/regioni/story/146187/Vidovnjaci+pobedili+Deda+Mraza.html
 

Back
Top