- Poruka
- 361.200
Godine 1945. godine u Oslu je streljan Vidkun Kvisling. On je bio norveški oficir i političar koji je za vreme Drugog svetskog rata sarađivao sa nacistima. Iako je njegova krivica na suđenju nakon rata nesumnjivo dokazana, on je do zadnjeg trenutka tvrdio da je nevin. Odnosno, da njegova dela nisu shvaćena na pravi način.
– Norveški narod me je osudio na smrt. Najlakše je oduzeti moj život. Ja želim da istorija donese svoju presudu. Verujte mi, za deset godina na mene ćete gledati kao na dugog kralja Olafa, rekao je Kvisling.
On nije bio u pravu. Istorija je donela svoj sud i on je ostao izdajica. Šta više, njegovo prezime je postalo sinonim za izdaju i saradnju sa okupatorima.
Kvisling je rođen 1887. godine. Jedno vreme je kao diplomata boravio u Sovjetskom savezu i u dva navrata je bio ministar odbrane. Osnovao je fašističku partiju Nacionalno okupljanje koja nije uspela da zabeleži značajniji uspeh na izborima.
Kada je Nemačka 9. aprila 1940. godine napala Norvešku, Kvisling je putem radija pokušao da preuzme vlast. Nije uspeo u tome, ali 1942. godine Nemci su ga postavili na mesto predsednika vlade. U njoj su bili mnogi pripadnici fašističke partije Nacionalno okupljanje. Sarađivali su sa nacistima, uključujući slanje Jevreja u koncentracione logore. Na suđenju nakon rata, Kvisling je osuđen za ubistva i izdaju. Pogubljen je 24. oktobra 1945. godine u Oslu.