Vićentije Vuković, 1546.

Poruka
74.630
Zapis crnogorskog štampara srpskih knjiga iz Venecije, sina slavnoga Božidara Vukovića:

Ва Исусу Христу много почтованим отцем, патријархам, архиепископом, бискупом, јерејом, калојером, и осталим редовником, и толико је благочастним владавицам и краљем Мацедоније, Шервије, Босне, Сримске земље, и осталим кнезом хрстијанским великим и
малим, оногаје језика књижником, како братије господи и земљаком својим Виценцо Вуковић, а латинским језиком Дела Већа именован велемило позрављеније.
Очито се зна братијо и господо у крсту почтована јако права изваршена племенштина наша не има бити потврјена само по величаству крви, ако је добра и часна дила је не наслидују јако благочасни Матијаш угарски краљ свидочи онога от племенитаго и господскаго народа говорећи кога же његова честита дила и доброта вела у племенштини потврјају узвишајући јако Исус Христос у својем светом јеванјељу говори: да не може зло стабло добар плод давати, и толикоже племенито стабло зали плод чинити, и јакоже племенито стабло по плоду јего познавајет се, такоже висина племенштине по частних делих је очита.
Зач на страну оставив причке, и много говоре, на наш намисал повратив се мојего почтованога господина отца војеводе Божидара Вуковића да спомененије учињу за уздржаније виру Христову и помоћ народа јего за наслидовати полаг своје зможности првородитеље своје исходеште от племена благочастних владавић Сербске земље, от Белога Константина Првога и Благочаснаго и првога хрстијанскаго цара почам, и до времена славнога Вука деспота и Бранка Вуковића, и Стефана деспота, јакоже находи се у Писму от ројства краљев и цесаров сербских.
Иже не страјајушти ни блага ни живота јего, ва дне и ва ношт мислећи својему народу на помошт бити, и то се зна по првом штампању књигах Светаго писма, јако читајући зразумија ли сте, и јако на самртној постељи будући у својој баштини умрети жељаше. И такоје по самрти јего, с великим потрошком из толико далеште стране ва лета господња 1540 на јего баштину мртво тело јего отнесено јест, и покопано у цркве Старце Горице при језеришту от Шкутари.
И такоје по самрти почтованога господина отца мојего првореченаго, аз Виценцо, син јего, не могушти иним ва сеје време својим родјаком и баштини мојеј послужити с великим же потрошком направив слова, и ине твари потрибне ка штампе от Светаго писма књигах Давида пророка что се Псалтир говори, на утишеније тила вашего, и спасенија душ ваших от свкоје блуде и фалсита, по мудрих људи велику труду направљењу уресен; и потом тога штампан јест, на хвалу Исуса Христа, и весеље ројаков своих, и баштине своје, и на обрадост свего христијанства, у свакој напасти их трпеште на овем свиту у миру заради Христа. И јакоже племенити зил мирисањем јего ино цвитје премаже, тако и Псалтир меју иними књигами Светаго писма, у ком сва пророчаства Христова здрже се.
Зато молим доброте ваше, са свим срдцем јако нашашти старе књиге писане от Србске земље, пошаљите ми да је штампам на споминеније старих, и хвалу Христову, по чем би могли прити у његово свето краљевство, у које нас приведи Отац и Син, и Свети Дух. Амин.

Телос.
Виценцо Вуковћ
У Бнецијех, ва лето 1546.
 
Poruka
74.630
Vicko Vuković se udružuje sa venecijancem Bartolomeon, svojim ortakom, i piše 1546. godine "прејасноме дужду", uveravajući ga da su odlučili: "да следе стопе покојнога Божидара Вуковића и да штампају српским језиком и словима Служабник, Посланице и Јеванђеља, Псалтир и друге разноврсне књиге... у разним облицима, велике и мале ...". Istakli su da bi te knjige štampali "ради свеопште добробити Српске Нације и језика, као и ради увећања хришћанске вере". Mletački dužd je izdao naredbu, kako bi ih privilegova, da na 25 godina niko ne sme: "да штампа књиге ма које врсте на српском језику, нити да их штампане продаје и држи, нити да их односи другде по земљама и местима прејаснога дужда, нити да прави пресе и алате који припадају таквом штампању."

Dalje, Vicko je vičan pominjanju još dosta puta te neke "Србске Нације", koja obuhvata i Crnu Goru i ostale zemlje...možda je mislio sve vreme "Pravoslavna Nacija" i "pravoslavni jezik"? :roll:
 
Poruka
74.630
Pa on je hteo da kaze Dukljani, ali sve mu nekako zapne u grlu, pa zbog velikosrpskog terora izgovarao, Srbija, Srbi, srpska nacija, srpski jezik........
Jos jedan dokaz da su Srbi posrbljivali "Dukljane" jos u XVI veku! :lol:

Tačnije, prema najnovijim navodima DANU-a, a izgleda i najiskrenijim (malo su oladili s ekstremizmom), Dukljani/Crnogorci su nasilno posrbljeni u XII vijeku, u velikosrpskom projektu pod ova dva programa:

1. Krmčija, Sveti Savo Ćopavi

2. Zakonopravilo, Rastko Nemanjić

3. Žitije Svetog Simeona, Savo Nemanjić

Dušanov zakonik je samo jedan od nastavljača velikosrpskoga agresorskog projekta, i s obzirom da datira mnogo kasnije, nije vrijedan spomena.

Vidjeli Dukljani (Vojislavići) u XI vijeku ima to neko Srpstvo, izgleda mnogo moderno i zanimljivo. Pa kopaše oni po svim tim srpskim zemljama, zaratiše se s Vizantom, Bugarima, Hrvatima, pokopaše cijelu Bosnu i Rašku, i viđeše da ima tu nečeg korisnog. A onda u XII vijeku Ribničari / Podgoričani (kontinuitet Diokleja - Ribnica - Podgorica!) importovali to u Duklju, jer im se učini vrlo korisnim. :roll:
 

- Дробњак -

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
173
от племена благочастних владавић Сербске земље, от Белога Константина Првога и Благочаснаго и првога хрстијанскаго цара почам,
Ovo je Константин Велики - Византијски Цар, очигледно је Вићенцо Вуковић и њега сматрао Србином.

:lol:
 
Poruka
74.630
Византијски Цар Константин Велики, по коме је и град добио име Константинопољ, очигледно био Србенда, сматра Вићенцо Вуковић.

:lol:

:lol:
:lol:
:lol:

Kao i uvijek, Rufime, sve pogrešno interpretiraš. On govori o hrišćanstvu i o hrišćanskim vladarima. Istorija je počela od Konstantina. Mala lekcija: Konstantin je bio utemeljivač Hrišćanske crkve, i prvi hrišćanin vladar. :roll:

Uostalom čak ti to piše i u tekstu, a ti sve zlurado interpretiraš...i molim te da prekineš da se javljaš, donijeta je odluka zabrane, tolerisao sam te u pm, ali neću ovdje! :evil:
 

vuk_

Domaćin
Poruka
3.873
Византијски Цар Константин Велики, по коме је и град добио име Константинопољ, очигледно био Србенда, сматра Вићенцо Вуковић.

:lol:

:lol:
:lol:
:lol:

Bravo! I evo josh jednog dokaza da Crnogorci nisu Srbi! Ja sam ubedjen, a mislim i da su ostali! Aj sad u neku vukoyebinu na Sinjajevini da pevas drvecu o tome :lol:

p.s. V.Vukovic pominje srpske zemlje. Nisu uvek srpski vladari vladali srpskim zemljama. Mada, koji vrag to tebi treba pisati kad si nas sve ubedio u Dukljane kao potomke prvobitnih stanovnika Urugvaja :)

@slaven
kakva zabrana?
 

- Дробњак -

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
173
Bravo! I evo josh jednog dokaza da Crnogorci nisu Srbi!

Наравно да Црногорци нијесу етнички Срби, јер су Срби вјерско политичка група и ништа више. А име су узели од социјалног слоја себара.

Зато Вићенцо Вуковић сматра Константина владаром српске земље - ВЛАДАРОМ ЗЕМЉЕ СЕБАРА / ЗАВИСНИХ СЕЉАКА / ПОЛУРОБОВА!
 
Poruka
74.630
Наравно да Црногорци нијесу етнички Срби, јер су Срби вјерско политичка група и ништа више. А име су узели од социјалног слоја себара.

Зато Вићенцо Вуковић сматра Константина владаром српске земље - ВЛАДАРОМ ЗЕМЉЕ СЕБАРА / ЗАВИСНИХ СЕЉАКА / ПОЛУРОБОВА!

Upozoravam te još jednom, Rufi. Tolerisan si samo u pm-u.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.