Padre
Veoma poznat
- Poruka
- 12.480
Damiane, možemo li nešto više čuti o tom "poslednjem osuđeniku zbog vere"?
Jer, nazareni nisu proganjani zbog vere. Odbijali su da služe vojsku. Svako ko je odbijao da služi vojsku činio je krivično delo. Nazareni su svojim ponašanjem i propovedima nagovarali i druge da ne služe vojsku i time su činili i novo krivično delo protiv države.
Takav je bio zakon. A zakon je zakon. Mora se poštovati čak i kada je loš i nepravedan.
Uzgred, subotari i Jehovini svedoci su zbog indoktrinacije napuštali i odricali se porodica, a ne obrnuto.
Covek j bio osudjen jer je odsluzio JNA, kasnije je postao vernik i kao takav je odbio da duzi pusku ali ne odbijajuci da sluzi rezervu bez oruzja. Problem je sto propisi nisu predvidjali da oni koji su odsluzili vojsku na redovan nacin, kasnije mogu da postanu pacifisti i da rezervu sluze 'bez puske'. Sluzio je zatvorsku kaznu (mislim) godinu dana. Podatke nemam ovde ali ih mogu okaciti kad se vratim na posao - u sredu.
Sto se tice adventista i Jehovinih svedoka ne govorim o onima koji su se odrekli porodice. Pre 2 godine je policija morala da reaguje zbog fizickog zlostavljanja cerke (od strane oca) koja je postala Jeh. svedok. Izvestaj o tome imas u godisnjem izvestaju Foruma 18 o Srbiji. U Jagodini je devojka, koja je postala adventista negde oko 1995 jedva zivu glavu izvukla. Sada je udata i zivi s porodicom u drugom mestu ali koliko znam njeni nikada nisu ni unuce zeleli da vide.
Sto se tice nazarena, na Golom otoku su stradali zbog doslednosti svojoj veri. U knjizi koja se moze besplatno skinuti s neta http://www.lulu.com/content/hardcover-book/choosing-to-suffer-affliction/292338 imas nekoliko ispovesti pa proceni sam.