Vežite se, polećemo, a možda i nećemo

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
222.869

Učestali kvarovi na beogradskom aerodromu: Tako nešto se u svetu ne dešava​

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" se već nekoliko puta ponavlja isti kvar usred letnje sezone.
Nadležni kažu da se radi o globalnom kvaru na softveru, ali analitičari smatraju da je neobično da kvar tako dugo traje i da IT stručnjaci ne mogu da ga otklone, piše Danas.

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" pre nekoliko dana ponovo je došlo do prekida u radu softvera za pristup sistemu koji koriste avio-kompanije za čekiranje putnika na letu, što je bio treći put u kratkom roku da se ovaj problem javlja.
To je dovelo do značajnog usporavanja funkcionisanja aerodroma i kao posledicu imalo kašnjenje brojnih letova. Uprava Beogradskog aerodroma je poručila da se radi o globalnom kvaru na softveru.

Oni su pojasnili da je poremećaj reda letenja prouzrokovan kvarom softvera američke kompanije-provajdera "Collins Aerospace", koji je van kontrole beogradskog aerodroma. Dodali su i da je taj kvar uticao na rad još dvadesetak aerodroma širom sveta.

Problem ne bi smeo da se ponavlja

Međutim, Danas piše da je teško reći o kakvim se konkretnim IT problemima radi.
Stručnjak za civilnu avijaciju Alen Šćuric rekao je za ovaj portal da iako aerodrom tvrdi da to nije samo njihov problem, nego da ga istovremeno imaju i drugi aerodromi, misli da nije tako.

"Jer da jeste, bilo bi saopštenja o problemima na drugim aerodromima, a nema ih", naglašava Šćuric i naglašava da ovaj problem nije uobičajen.

U Beogradu, kaže, nije problem što se to jednom desilo, nego što se ponavlja.

"Dakle očito IT stručnjaci ne mogu otkloniti problem. Tako nešto se u svetu ne dešava", tvrdi on.

Jedan od najlošije ocenjenih aerodroma

Sve ovo ne ide u prilog aerodromu koji je po istraživanju portala "AirHelp" već veoma loše rangiran od strane putnika.

Prema tom istraživanju, aerodrom "Nikola Tesla" se nalazi među najlošijim i najnepopularnijim aerodromima u svetu, zauzeo je 236. mesto od 239 ocenjenih aerodroma.

https://www.021.rs/story/Info/Srbij...erodromu-Tako-nesto-se-u-svetu-ne-desava.html

Nisam znao da je ovako loše. Da li ste vi dragi moji imali nekih problema na dotičnom aerodromu u poslednje vreme?

Nema problem samo Aerodrom nego i Er Srbija. Letovi za Njujork kasne po 4 sata. Cak nema ni objasnjenja ali se zna sta je problem...odrzavanje aviona. Jednostavno zbog cestih letova jednog jedinog aviona sitni kvarovi se cesto otklanjaju na samom gejtu. Avion dodje, onda na brzinu ciscenje, ketering pa nazad i tako u krug. Nije mi jasno kada oni rade structural check up (jako vazno za avione starije od 15 godina).

Pa i nije glupost. Ako se potrefi deset letova u isto vreme onda ti treba mnogo vremena da prodjes kroz kontrolu s obzirom da na aerodromu radi ekipa policajaca idiota.
Sta ima da se potrefi, valjda tamo neko planira kad koji avion polece.
Valjda ima vise ekipa.
A i ako polecu 10 aviona istovremeno onda za sve te avione isto stizu putnici 3 sata ranije pa je isto guzva

Gore piše drugačije.

Brate, aerodrom kao aerodrom, mislim na samu zgradu, jedino šta može da bude veće to je šalteri za predaju prtljaga i uzimanja karata, pasoška kontrola može da bude veća jer je ipak aerodrom glavnog grada, ne tako male zemlje.

Ali, sve ostalo ne vidim šta je toliko lošije u odnosu na sve ostale aerodrome.

Čak i ovo što kukaju kao više od tri sata... Kad god sam došao više od 2 sata, čekao sam bar 1,5 sat na gejtu. Naravno da u sezoni bude veća gužva, ali mi se nikad nije desilo da je nešto toliko odugovlačeno da ni približno zakasnim na let.

Back