Veze - izgradnja, održavanje i najčešći problemi

Urwald

Primećen član
Poruka
592
Osnova teme jeste veza kao tip odnosa (nije one night stand, nije friends with benefits niti šta slično). Kakva su vaša iskustva sa vezama, kako je sve počelo, kako je izgledalo vaše zajedničko vreme, šta se menjalo vremenom, da li ste još uvek u vezi/ako niste - kako je došlo do rastanka? Imate li možda da podelite neko zanimljivo razmišljanje u vezi ove teme? Kako su vaše nekadašnje veze uticale na vaš današnji pogled na život?
Šta za vas znači biti u vezi sa nekim?

Osnova teme jeste veza kao tip odnosa (nije one night stand, nije friends with benefits niti šta slično). Kakva su vaša iskustva sa vezama, kako je sve počelo, kako je izgledalo vaše zajedničko vreme, šta se menjalo vremenom, da li ste još uvek u vezi/ako niste - kako je došlo do rastanka? Imate li možda da podelite neko zanimljivo razmišljanje u vezi ove teme? Kako su vaše nekadašnje veze uticale na vaš današnji pogled na život?
Мени се десило све у ритму онога како функционишу момци и девојке у мојим годинама. Упознао сам девојку, узео јој контакт "инстаграм", дописивали се 2 недеље, изашли напоље, смували се.

И наравно, након месец дана, све је пукло. Она наводно није знала да ли осећа довољно "тога" према мени, тј по мом тумачењу се једноставно охладила и најврв налетела на занимњивијег момка

А ја јој купио сребрни ланчић. И узела га јбем је!😆 Она је хтела "паузу", а ја сам био става да је много боље раскинути или бити заједно. Пауза не води ничему

Тако обично бива данас. Људи се генерално смувају знајући да ће се смувати, што је грешка. Људи кад иду са неким на дејт, знају своје намере. И све то иде брзо

Потребно је време и право упознавање. Време и градња однлса су по мени најбитнији чиниоци.

Мени се десило све у ритму онога како функционишу момци и девојке у мојим годинама. Упознао сам девојку, узео јој контакт "инстаграм", дописивали се 2 недеље, изашли напоље, смували се.

И наравно, након месец дана, све је пукло. Она наводно није знала да ли осећа довољно "тога" према мени, тј по мом тумачењу се једноставно охладила и најврв налетела на занимњивијег момка

А ја јој купио сребрни ланчић. И узела га јбем је!😆 Она је хтела "паузу", а ја сам био става да је много боље раскинути или бити заједно. Пауза не води ничему

Тако обично бива данас. Људи се генерално смувају знајући да ће се смувати, што је грешка. Људи кад иду са неким на дејт, знају своје намере. И све то иде брзо

Потребно је време и право упознавање. Време и градња однлса су по мени најбитнији чиниоци.
pa dobro, još ste mladi, niste se našli.
ne kupuj lančiće ;), ostavi to recimo za jednogodišnju vezu i sl

pa dobro, još ste mladi, niste se našli.
ne kupuj lančiće ;), ostavi to recimo za jednogodišnju vezu i sl
Ма то је било пре 2 године или годину и по, има времена...више не ни не сећам

Но проблем је то како чујем и код старијих. Људи изоставе оно најбитније. Упознавање.

Када те неко познаје, зна твоје врлине и мане и опет одлучи да си добар/добра за њу или њега, то је нешто посебно и шансе су велике за врло успешну и лепу везу

Evo ja da se upišem kao promašeni slučaj. :D
Nemam pojima o vezama.
Mislim da znam, ali praksa govori da sam ignorant.
Valjda će naredni post da bude bolji :confused:
Игнорант у смислу да волиш да будеш хладна кад се упознајеш са момцима да би они више трчали за тобом?🥴

Ма то је било пре 2 године или годину и по, има времена...више не ни не сећам

Но проблем је то како чујем и код старијих. Људи изоставе оно најбитније. Упознавање.

Када те неко познаје, зна твоје врлине и мане и опет одлучи да си добар/добра за њу или њега, то је нешто посебно и шансе су велике за врло успешну и лепу везу
najviše je tu u pitanju sreća.
Kada smo imali pre koju godinu temu o prvom poljupcu ili prvom seksu, tačno se vidi kako su neki nagrađeni lepim iskustvom, a neki promašenim. Zaljubili su se, bili u vezi više godina, spavali prvi put jedno sa drugim, a nekome sve traljavo. Tako da ima tu svega, samo ne treba idealizovati. DAnas je možda teže posvetiti se jednoj osobi, jer deluje na netu da je gomila osoba tu za nas, tj gomila riba sve čekaju da budu upecane ;)

Kod mene je slučaj da se oslanjam na iskustva iz prošlih odnosa, u jednom momentu naletimo na nešto što može da bude potencijalno pogubno po odnos i kapiram da postoji neki kraći vremenski period da se neke stvari dovedu u red. Ako se propusti brzo će kraj.
Rano sam skapirao da je najbolje ne ulaziti u nešto duboko sa osobama sa kojima ne delim sistem vrednosti.

Sada neka specifičnost vezana za mene, samo sam jednom bio sa mlađom partnerkom od sebe i nije naročito dugo trajalo jer smo skapirali - ona želi porodicu+decu dok ja nisam za to. U startu je bio problem što nismo bili sigurni šta želimo (više ona no ja) i posle 2-3 meseca je pokrenuta priča o braku, deci i zajedničkom životu. Neka dodatna problematika mi je bila i ta što smo se relativno slabo poznavali i što unapred nismo pričali nešto više o takvim stvarima.
Što se ostalih partnerki tiče, većinski je bila razlika od 7-10 godina i to je zapravo funkcionisalo bez nekih većih problema, međutim u startu smo definisali da ima neki rok trajanja tako da i nije bilo iznenađenja/razočarenja.

veza kao tip odnosa je dobra ako imaš osobu koja uvek zna šta je tolerancija.
ne samo petkom,
ne samo za praznike,
ne samo kao rezultat dobre volje

bukvalno uvek.

Jedna od priča koje su mi se urezale u pamćenje jeste:
Jedna partnerka mi je bila atletkse/manekense građe i provela je nekih 10ak godina u braku. Razlog zašto je ostavila supruga jeste bio taj što je on praktikovao seks u mraku... Kao ona ceo dan vežba, drži dijete, neguje se da bi izgledala top, a ovaj neće ni da je pogleda u krevetu...
Od tada seks samo sa pritajenim svetlima (praktičnije je!), a i skontao sam da treba neki takav kompliment da se da i u spavaćoj sobi.

То за ланчић ти није требало. А вероватно си још пар сличних ствари радио. Куповином ланчића је везујеш за себе. Е, видиш, то је проблем. Девојка је млада. Хоће полако да види где иде и како иде. Жели слободу.

Ако желиш да девојку вежеш за себе, најбитније је да јој даш слободу. Кад буде осећала да је слободна поред тебе, пратиће те на крај света.

А ако осети да је везујеш за себе (везује се често ланцима, па му тај ланчић симболично дође везивање), чиме јој одузимаш слободу, тражиће слободу за себе, тј. простор, тј. поменуту "паузу".

Po meni ako je emotivno zrela i ume da se kontroliše u stresnim situacijama tj. da ume da se nosi sa impulsima.
to je benefit za nju
benefit za tebe je njena tolerancija
koju opet neće imati ako nije zrela...
tako da je to dobar put koji nas vodi do
nekog ko ima osobinu koja objedinjuje
nekoliko veoma važnih osobina koje su prethodile ili formirale emotivni sklop

Svaka moja veza je na neki način uticala na moj pogled na život. I veza i prijateljstvo. Svako ko kroz naš život prođe ostavi neki trag.

Značaj veze zavisi i od perioda života. Kada si mlad ne razmišljaš mnogo, prolaziš kroz život kao svinja kroz kukuruz - nit' brige nit' pameti! Vremenom se oblikuješ, rasteš... pa tako i shvataš veze.

Ono što sam ja shvatila, nesvesno, kao mlada je da svaka veza u koju sam ušla i u kojoj se nisam osećala slobodno, umom i u kojoj se nisam videla u budućnosti je bio znak da to nije to i da treba da idem dalje, sama. Onog momenta kada sam se opustila, prepustila i kada nisam tražila budućeg muža već samo dečka sa kojim će mi biti lepo - to je bilo to. Vremenom, a taj proces je trajao dugo... sam tako opuštena i rasterećena shvatila da je on taj, da je to osoba sa kojim bih mogla da provedem ostatak života. I to je bilo to!

Ako u vezi ne možeš biti svoj, biti slobodan, reći šta te tišti, šta želiš, za čim žudiš - to nije prava osoba za tebe, mene, bilo koga od nas.

To je nesto sto (bi trebalo) da se uci, i da svaka naredna bude bolja od prethodne.
Ali, koliko vidim, ljudi slabo uce kada je to u pitanju, pa iznova prave iste greske :)

Jedna od priča koje su mi se urezale u pamćenje jeste:
Jedna partnerka mi je bila atletkse/manekense građe i provela je nekih 10ak godina u braku. Razlog zašto je ostavila supruga jeste bio taj što je on praktikovao seks u mraku... Kao ona ceo dan vežba, drži dijete, neguje se da bi izgledala top, a ovaj neće ni da je pogleda u krevetu...
Od tada seks samo sa pritajenim svetlima (praktičnije je!), a i skontao sam da treba neki takav kompliment da se da i u spavaćoj sobi.
Druze, ako si gotov s njom, prosledi je ako te ne pogadja u srce, ovaj... Ja imam fetis prema svetlu, lampe, reflektori, sijalice, plamen svece, ima da sija ko Nova Godina.

Back