Veterani iz RS organizuju služenje vojnog roka građana BiH u Srbiji

Milos 13

Poznat
Poruka
7.802
Pojedina udruženja vojnih veterana iz Republike Srpske uključena su u aktivnosti organizovanja služenja vojnog roka građana Bosne i Hercegovine iz entiteta RS u Vojsci Srbije, saznaje Klix.ba.

1778766075023.jpeg

https://nova.rs/vesti/svet/klix-tvr...u-sluzenje-vojnog-roka-gradjana-bih-u-srbiji/

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kli...vojnog-roka-drzavljana-bih-u-srbiji/260514105

Šta vi kažete na ovu informaciju izBosne? Da li ljudi koji žive i rade uBosni trebaju da služe vojni rok u Otadžbini?

Pojedina udruženja vojnih veterana iz Republike Srpske uključena su u aktivnosti organizovanja služenja vojnog roka građana Bosne i Hercegovine iz entiteta RS u Vojsci Srbije, saznaje Klix.ba.

Pogledajte prilog 1899999
https://nova.rs/vesti/svet/klix-tvr...u-sluzenje-vojnog-roka-gradjana-bih-u-srbiji/

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kli...vojnog-roka-drzavljana-bih-u-srbiji/260514105

Šta vi kažete na ovu informaciju izBosne? Da li ljudi koji žive i rade uBosni trebaju da služe vojni rok u Otadžbini?
Кад муслиману иду у Турску и остале исламске запиздине да се обучавају, могу и Срби у матицу.

Sto se mene tice odlicna ideja, nemam nista protiv. Imas na hiljade americkih Jevreja koji su sluzili u IDF-u pa sta?

Sta mi je interesantnije i odlican pokazatelj mentalnog stanja kod Bosnjaka su komentari u vezi clanka tipa:

Linija razgraničenja između RS i FBiH je duga kao front između Ukrajine i Rusije. Ako stvarno misle da nakon demografske kataklizme u mnogim dijelovima rs mogu držati toliki front, bujrum. Nema ništa od rata ljudi. A i ako bude, ne bi se agresori proslavili. Neće patriote dozvoliti da im Srbija bude na Trebeviću, zapamtite.
To udruzenje tzv veterana je bilo u paravojnim i teroristicko separatistickim formacijama koje su presudjene za GENOCID, i takve neustavne organizacije se moraju zabraniti na teritoriji drzave Bosne i Hercegovine.

Neka ovdje su podstansri

Требало би организовати и члановима СНС и њиховој деци, држављанима републике Хрватске, да служе војни рок у Хрватској.

Мислим да би то било у реду, у Србији ће их свакако ослободити... :per:

А могли би и ови са пасошима БиХ што живе у Србији, да служе у Босни. Мада, то за БиХ мање више...они нису у НАТО и ЕУ...још.

Немој Енигма да те чује.
A tek @aleksije radicevic ...
Čekamo odgovor...

Inače, što da ne, ako je nekome do vojske, slobodno.
Gde će da je služi, nebitno.

Ako neko hoće da pravi karijeru u nekoj branši, logično je da ide da traži malo bolju ustanovu. A cenim, naša vojska je malo bolja od bosanske.

A tek @aleksije radicevic ...
Čekamo odgovor...

Inače, što da ne, ako je nekome do vojske, slobodno.
Gde će da je služi, nebitno.

Ako neko hoće da pravi karijeru u nekoj branši, logično je da ide da traži malo bolju ustanovu. A cenim, naša vojska je malo bolja od bosanske.
За копање ровова и клозета је неприкосновена.

За копање ровова и клозета је неприкосновена.
Pa kupuje ovaj naš poneku ćinesku raketlu, s vremena na vreme.
i prsi se stalno da oće da ratuje (s nekime).
A ovi nesrećnici iz BiH, šta će oni, njima zabranjeto da ratuju.
A ratovanje je, valjda, svrha postojanja vojske, bilo da je odbrambeni il napadački rat.
Neće, sigurno, samo da trče kad je neka prirodna nedaća i da učestvuju na proslave opštenarodnog tipa.

To bilo nekad, u JNA, pa iziđeš na binu u lokalni dom kulture, pevaš neku revolucionarnu pesmu,
ili stojiš u pozadinu, namrgođen i brkat, glumiš dekoraciju, da ne kažem Đuru Macuta,
a peva hor sačinjen od sve same napupele lokalne omladinke.
One, lepe i ki ruža crvene u obraščići, malo ih i sramota što treba da ti uruče
buket, da ne kažem, kiticu cveća. Šta li će vojnicima kitica cveća, ne znam.

Možda da se turi u cev od puške, onako kao poruka mira, da te puške nisu samo za gađanje na poligonu,
manevarskom, ne daj bože, bojevom municijom, pa kad ti zariba cevka od manevarke,
ostaje ti jedino da se zakitiš. Cvećetom, jakako.

Eh, što je bilo lepo & romantično to doba Tito, revolucija, mir...
A mi, po uputsvu druga Tita, da ne kažem Čede, Šabana ili Florijana, kako su mu, već, bili regionalni nazivi,
gradismo kao da će tisuću godina biti mir, a pripremasmo se kao da će sutra biti rat.

To, mislim, ovi pre mene. Ja sam bio u JNA kad smo se samo pripremalai da će sutra biti rat.
I nekako se ne pripremismo. Niko nije računao da ćemo međusobno da se pokrkamo.
Uvek nas pripremali na upad snaga Varšavskog ugovora, nikad NATO-a.

Pa kupuje ovaj naš poneku ćinesku raketlu, s vremena na vreme.
i prsi se stalno da oće da ratuje (s nekime).
A ovi nesrećnici iz BiH, šta će oni, njima zabranjeto da ratuju.
A ratovanje je, valjda, svrha postojanja vojske, bilo da je odbrambeni il napadački rat.
Neće, sigurno, samo da trče kad je neka prirodna nedaća i da učestvuju na proslave opštenarodnog tipa.

To bilo nekad, u JNA, pa iziđeš na binu u lokalni dom kulture, pevaš neku revolucionarnu pesmu,
ili stojiš u pozadinu, namrgođen i brkat, glumiš dekoraciju, da ne kažem Đuru Macuta,
a peva hor sačinjen od sve same napupele lokalne omladinke.
One, lepe i ki ruža crvene u obraščići, malo ih i sramota što treba da ti uruče
buket, da ne kažem, kiticu cveća. Šta li će vojnicima kitica cveća, ne znam.

Možda da se turi u cev od puške, onako kao poruka mira, da te puške nisu samo za gađanje na poligonu,
manevarskom, ne daj bože, bojevom municijom, pa kad ti zariba cevka od manevarke,
ostaje ti jedino da se zakitiš. Cvećetom, jakako.

Eh, što je bilo lepo & romantično to doba Tito, revolucija, mir...
A mi, po uputsvu druga Tita, da ne kažem Čede, Šabana ili Florijana, kako su mu, već, bili regionalni nazivi,
gradismo kao da će tisuću godina biti mir, a pripremasmo se kao da će sutra biti rat.

To, mislim, ovi pre mene. Ja sam bio u JNA kad smo se samo pripremalai da će sutra biti rat.
I nekako se ne pripremismo. Niko nije računao da ćemo međusobno da se pokrkamo.
Uvek nas pripremali na upad snaga Varšavskog ugovora, nikad NATO-a.
По ономе што сам видео и чуо од пријатеља који су служили скорије, у војсци је расуло.
Касарне су зарасле у коров, и гомила технике на разним местима се распада. Касарна у Аранђеловцу или Крагујевцу, има гомилу возила и тенкова који труле на киши, ништа није одржавано.

Оружје које се користи је из времена ЈНА, а само специјалне јединице имају нешто новије опреме и оружје.

Мој ортак који је служио војску током Вучић војне параде ми је причао да су били задужени да фарбају старе кршине пре параде. Већина опреме је из доба ЈНА, и то је само намазано да се сакрије рђа и труљење.

Купљено јесте нешто новијег оружја и технике, али ја сам већ наводио да је то лудило имати од свега по нешто, и то од различитих произвођача, тако да је тешко обезбедити логистику и систематизацију.

Вучић се курчи ракетама и ПВО, али када испуцаш све ракете шта ћеш онда! Погледати Израел који је озбиљно наоружана држава па су остали без муниције. За колико дана ратовања ми имали било чега? Сасвим нереално размишљање, на класичном ћаци стилу.

20 хиљада војника није ништа за било шта озбиљно. Треба 350 хиљада, плус још милион у резерви.

Требају домаћи системи, војноиндустријски комплекс који може несметано да производи на хиљаде пројектила и оружја.

Ми то немамо.

Залуђивање народа и бацање прашине у очи да смо ми нека сила. При томе уместо да ћути шта Србија има, он свима лапрда на сав глас. Тако да ће и остали да се наоружају.

НАТО око нас, а ни зависимо од НАТО за авионе, од Русије за ПВО и Кине за ракете.
Генијално стварно.

Што је још и горе, после 4 године рата у Украјини, нисам чуо да смо радили било какву реорганизацију и промену обуке и тактике, него је иста стратегија као да су и даље 80-90е.

Strani državljani ne mogu da služe vojni rok ili da budu deo vojnih ili policijskih struktura u Srbiji. To je protivustavno.

Onda je naslov teme pogrešan i zlonameran. Državljani Srbije mogu da služe vojni rok kad god požele ali ne u svojstvu državljana BiH kako naslov implicira.

Dvojno državljanstvo je normalna stvar za Srbe u BiH. Ako je po zakonu, ne vidim nikakav problem da služe vojni rok u Srbiji, ali bolje bi bilo za njih da vojsku služe u RS jer će u slučaju bilo kakvih konflikta oni svakako biti zasebna formacija u odnosu na vojsku SRB.

Idealno bi bilo da se potpiše neki sporazum između Srbije i BiH o vojnoj saradnji.

Могу ако имају двојно држављанство.
Tekst iz Kliksa, a u vezi građana izBosne:

Međutim, prema zakonima Bosne i Hercegovine, služenje vojnog roka državljana BiH u vojsci druge države predstavlja kršenje zakona.

Član 51. Zakona o odbrani BiH jasno propisuje:

"Državljanima Bosne i Hercegovine čije je prebivalište na području BiH, uključujući i one sa dvojnim državljanstvom, zabranjeno je služiti vojni rok i obučavati se u svojstvu regruta u oružanim snagama drugih država".

Osim toga, Krivični zakon BiH predviđa sankcije za organizovanje ili mobilizaciju građana radi pridruživanja stranim vojnim formacijama.

U članu 162b. Krivičnog zakona BiH navodi se da će osoba koja organizuje, rukovodi, obučava, oprema ili mobiliše pojedince radi pridruživanja stranoj vojsci biti kažnjena kaznom zatvora od najmanje osam godina.

Tekst iz Kliksa, a u vezi građana izBosne:

Međutim, prema zakonima Bosne i Hercegovine, služenje vojnog roka državljana BiH u vojsci druge države predstavlja kršenje zakona.

Član 51. Zakona o odbrani BiH jasno propisuje:

"Državljanima Bosne i Hercegovine čije je prebivalište na području BiH, uključujući i one sa dvojnim državljanstvom, zabranjeno je služiti vojni rok i obučavati se u svojstvu regruta u oružanim snagama drugih država".

Osim toga, Krivični zakon BiH predviđa sankcije za organizovanje ili mobilizaciju građana radi pridruživanja stranim vojnim formacijama.

U članu 162b. Krivičnog zakona BiH navodi se da će osoba koja organizuje, rukovodi, obučava, oprema ili mobiliše pojedince radi pridruživanja stranoj vojsci biti kažnjena kaznom zatvora od najmanje osam godina.

Nikakav problem, odjavis mesto boravka u BiH i prijavis se u Srbiji dok sluzis vojni rok.

Pogledajte prilog 1899999

Ako im je otadzbina protektorat i imaju taj pasos onda tamo. Po bosanskoj uvrnutoj logici, svako ko se oseca delom necega mora da tamo gde mu je to nesto sluzi vojni rok.

Pitanje je opravdano sta to nesto misli o svemu tome.

Back