Vesti sa polja civilne avijacije

aero klub boka osnovan 1982.godine nakon uspješne organizacije XI Jadranskog padobranskog kupa u Tivtu od 6-13.juna te godine. Klub je od Vojske na korišćenje predat avio tipa Utva 75 za obuku i trenažu pilota, kazao je Marković.

neke novije vesti o aero klubu boka i toj utvi za sada nisam našao
 
Bokeljski pilotiBokeljski piloti
Promocija knjige “Bokeljski piloti – Tivatski bastion vazduhoplovstva”, autora mr Vukosava-Vula Balevića, u izdanju NVO “Matica Boke”, biće promovisana u srijedu 30.novembra u 20 sati, u velikoj dvorani Centra za kulturu u Tivtu.

Izdavanje ovog kapitalnog djela o bogatoj vauduhoplovnoj prošlosti Tivta – mjesta iz kojeg su marta i aprila 1913., poletjeli prvi avioni na teritoriji današnje Crne Gore, podržala je kompanija “Adriatic Marinas-Porto Montenegro”.

Na 280 strana, prvi put na jednom mjestu, knjiga “Bokeljski piloti – Tivat bastion vazduhoplovstva”, donosi zaboravljene portrete starih i aktuelnih bokeljskih vazduhoplovaca, jedinstvene priče o hidroplanskoj bazi u Kumboru, istorijatu tivatskog aerodroma, tivatskog Aero kluba Boka i legendarnim padobranskim kupovima u Tivtu.

Prvi avion koji je letio-iznad CG hidroplan-donnet-leveque-no-10 u TivtuPrvi avion koji je letio-iznad CG hidroplan-donnet-leveque-no-10 u Tivtu

O knjizi će govoriti urednik izdanja, predsjednik UO “Matice Boke”, Željko Komnenović, recenzent dr Bogdan Sekulić, tivatski avijatičar i fotograf Anton-Gula Marković i autor.

U saradnji sa Foto kino klubom “Mladost”, na promociji će biti prikazan i desetominutni dokumentarni film o drugom Jadranskom padobranskom Kupu 1959. godine u Tivtu.
 
AERO KLUB BOKA


Peter Bakema
LocationTIV Tivat, Montenegro
Aircraft typeUTVA 75
OperatorAeroklub Tivat
RegistrationYU-DGJ
TypePhotograph
Date6 August 2009


1599937973095.png
 
Jedan aerodrom dobio je pet zvezdica za mere protiv kovida 19, evo i zašto

Rim -- Za mere uvedene protiv širenja koronavirusa, rimskom aerodromu "Fjumičino" pripalo je specijalno priznanje međunarodne organizacije "Skajtraks".

Ta organizacija svake godine objavljuje rang-listu najboljih aerodroma sveta.

"Skajtraks", čije je sedište u Velikoj Britaniji, ove godine je zbog pandemije kovida 19 uveo posebnu kategoriju, i italijanskom aerodromu dodelio maksimalnih pet zvezdica.


Aerodrom, poznat i pod nazivom "Leonardo da Vinči", 1. septembra je otvorio centar za testiranje na koronavirus, kojim upravlja u saradnji sa Crvenim krstom Italije.

Priznanje "Skajtraksa" dobio je i zbog lako čitljivih višejezičnih uputstava putnicima, strogog insistiranja na nošenju zaštitnih maski, vidnog prisustva higijenskog osoblja i efikasnosti - odnosno usmeravanja putnika na dolaznim i odlaznim letovima na jedan terminal radi lakšeg praćenja eventualnih zaraženih.

U kategoriji mera protiv kovida 19, "Skajtraks" je bio u mogućnosti da rangira samo aerodrome u evropskim zemljama, a primera radi, tri zvezdice, odnosno prosečnu ocenu, dobili su aerodromi u Malagi i Nici i londonski "Hitrou", navodi CNN.

Najniža moguća ocena su dve zvezdice, koje označavaju da je potreban dodatni rad na protivepidemijskim protokolima aerodroma.
 
Укупни губици 140, а државе упумпале или ће да упумпају у своје компаније најмање дупло толико :)



Ukupni gubici 140 milijardi evra: Pad evropskog vazduhoplovstva veći od očekivanog

Brisel -- Pad prometa i prihoda evropskih avio-kompanija i aerodroma biće ove godine teži nego što se prvobitno procenjivalo zbog pandemije kovida 19

"Očekuje se da će ukupan broj letova u Evropi biti za 55 posto ili za šest miliona manji u odnosu na 2019, što je za jedan milion veći pad letova nego što se previđalo u prvobitnom scenariju", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Evrokontrola, evropske organizacije za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Ukupni gubici avio-kompanija i aerodroma mogli bi da dostignu 140 milijardi evra ove godine, što je za 30 milijardi više od procene iz aprila ove godine.


Evrokontrol je u aprilu predviđao postepeni oporavak vazdušnog saobraćaja do kraja godine, ali to više nije verovatan scenario jer je novi talas koronavirusa u avgustu zaustavio oporavak.

Prema proceni Evrokontrola, vazdušni saobraćaj će narenih meseci biti na nivou 40-50 procenata od normalnog, što znači da bi na nivou cele godine mogao da bude manji za 55 posto ili za šest miliona letova.

Generalni direktor Evrokontrola Emon Brenan ističe izostanak "koordinacije među zemljama članicama".

"Puno je zbrke i jako malo poverenja putnika, jer raste broj zaraženih korona virusom. Sadašnji scenario mogao bi da se poboljša kad bi bilo više koordinacije između zemalja članica o tome kako najbolje upravljati vazdušnim prometom kroz usklađen pristup prema testiranju i kroz zajedničke procene epidemioloških kriterijuma", naveo je Brenan u saopštenju.

Dodao je, istovremeno, da situacija može da postane i gora ako države nastave da uvode opšta ograničenja i karantinske mere, jer takav pristup, kaže, ubija turističku industriju.
 
nije neka vest ali mi je zanimljiv podatak pa ovde ga napisah

da li je moguce ovo sto je napisano..da su samo na 1 maslini ustedeli 40.000 dolara

Amerkan Erlajns jedne godine uštedela 40.000 dolara izvadivši samo jednu maslinu iz svake salate služene u prvoj klasi?
 
Па и није немогуће, обзиром колику флоту имају и колико путниак превезу у првој класи.
Мада звучи мизерна уштеда, ако се зна да 40.000 долара коштају 4 повратне авионске карте у првој класи од Њујорка до Лондона
 
Ако гасе Малпенсу, а Линате своде на симболику и без много веће финансијске инекције, тешко да ће бити нове алиталије.
Мада... као мачка су и њених 9 живота


Posle nekoliko decenija obustavljaju sve letove na prostoru bivše Jugoslavije

Beograd -- Italijanska avio-kompanija Alitalija na zimu neće obnoviti saobraćaj iz Rima do Beograda i Podgorice, iako je prvobitno tako planirano.
1600459939207.png



Avio-prevoznik je potvrdio za Ex-Yu Aviation da neće uspostavljati saobraćaj na ovoj relaciji sve do kraja marta naredne godine.

Prodaja karata za letnju sezonu 2021. godine još nije počela.


Prevoznik je suspendovao saobraćaj do Srbije i Crne Gore 7. marta, u vreme kada je Italija postala evropsko žarište pandemije koronavirusa.

Ovakav razvoj događaja biće prvi u poslednjih nekoliko decenija - Alitalija neće opsluživati nijedno tržište na području bivše Jugoslavije.

Naime, poslednjih godina Alitalija je saobraćala samo do Beograda i Porodice na prostoru bivše jugoslovenske republike, kao i do hrvatske obale i to preko leta, sa prekidima.

Alitalija se muči da "ostane u vazduhu", nakon što je postala jedna od pandemijom najpogođenijih avio-kompanija.

Prevoznik je nedavno objavio da od 1. oktobra neće više leteti sa milanskog aerodroma "Malpensa" što se dešava prvi put od osnivanja kompanije 1948.
 
А у блиском комшилуку решавање прекобројних.

Montenegro erlajns pozvao radnike da se prijave: Poznato kolike će biti otpremnine

Podgorica -- Montenegro erlajns planira da smanji broj radnika u skladu sa zakonom o investicijama i konsolidaciji crnogorske nacionalne avio-kompanije.

Prema zakonu usvojenom prošle godine, državna pomoć kompaniji uslovljena je smanjenjem broja zaposlenih, piše portal Eks-Ju aviejšen (Exyuaviation).

Avio-prevoznik je obavestio osoblje koje ima najmanje šest godina staža u kompaniji da može da se dobrovoljno prijavi za program otpremnina, što podrazumeva isplatu 50 odsto bruto mesečne plate radnika za svaku godinu službe.

Kako piše portal, mesečna bruto plata izračunava se na osnovu proseka za tri poslednja meseca, a rok za prijavljivanje je 15. oktobar.
 
Интересантно виђење и скраћена верзија текста, али ипак превише песимизма у једном тексту, тек свако даје своје прогнозе када се може очекивати нормализација авио саобраћаја и повратак тамо где се стало.

Kako avio-industrija preživljava korona-krizu?

Rim -- Avio-saobraćaj je jedan od sektora koji je najviše pogođen krizom prouzrokovanom pandemijom kovida 19, piše dnevni list "Fato Kotidijano"

Gubici vazduhoplovnih kompanija na svetskom nivou su oko 92 odsto, a u Italiji dva najprometnija aerodroma milanski Malpensa i Linate u septembru su imali 70 odsto manje putnika nego u istom periodu prošle godine.

U najkraćem, zaključuje list, avio-kompanije i aerodromi gledaju kako da prežive uprkos masivnoj pomoći, desetinama milijardi evra, koju su mnoge kompanije primile od svojih vlada.


Normalizaciju avio-saobraćaja moguće je očekivati tek 2024. godine, piše list.

U međuvremenu vlade se moraju suočiti sa problemima koje su posledica kolapsa avio-saobraćaja, kao što je 400.000 radnih mesta manje i još tri puta više osoba koje su indirektno živele od tog posla.

Prema pisanju lista, putnici najviše otkazuju letove zbog straha da će morati ostati u karantinu bilo u zemlji koja je cilj putovanja ili po povratku kući.

Najviše štete beleže dugolinijski letovi, koji su prema podacima međunarodne Asocijacije avio-saobraćaja, u vreme kovida 19 gotovo sasvim ukinuti.

Na primer, na letovima od Londona do Njujorka, koji su do pandemije donosili najveću zaradu, od pet četiri putnika su odustali od putovanja.

Takođe, putovanja u biznis-klasi koja su do sada bila "zlatna koka" avio-saobraćaja, gotovo su nestali jer, zbog straha od zaraze, poslovni ljudi sve više koriste razne oblike konferencija onlajn.

Kriza kroz koju prolazi avio-saobraćaj u celome svetu naterala je neke kompanije da "kreativno" deluju, pa je australijska kompanija Kvantas stavila u prodaju karte za putovanje "nikud", nudeći sedam sati leta iznad kontinenta. Karte su rasprodate u rekordno kratkom roku.
 
Štetu u avio-saobraćaju najviše trpi Kina

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) objavilo je novu procenu gubitaka u vazdušnoj industriji za ovu godinu

Procena gubitaka je uvećana tri puta u odnosu na prethodnu godinu.

Prema prethodnoj proceni, objavljenoj pre 14 dana, globalni gubici u vazdušnoj industriji iznosili bi oko 30 milijardi dolara, dok gubici, prema najnovijoj proceni, iznose između 63 i 113 milijardi dolara, zbog teške krize u industriji nastale zbog koronavirusa.


Najviše je pogođen Azijsko-pacifički region u kojoj bi gubici za ovu godinu mogli da dostignu i 58 milijardi dolara, a koja uključuju tržišta Kine, Australije, Singapura, Japana i Južne Koreje, s padom prometa do procenjenih 23 odsto, prenosi RTS.

Kako se navodi, samo bi Kina mogla izgubiti i do 22 milijarde. U Kini su pogođeni svi avio-prevoznici, a najviše "Hainan erlajns" koji je tražio finansijsku pomoć države i ulazi u proces restrukturiranja.

"Trenutno imamo oko 5.000 viška kabinskog osoblja i pilota, svi oni primaju platu od 30 odsto, do kada ne zna se, sve zavisi od države i njene intervencije", navodi Čan Bo, inspektor vazdušnog saobraćaja.

"Lufthanza" je zbog brojnih otkazivanja letova prema Aziji prizemljila 150 svojih aviona, odnosno petinu flote.

Američki "Junajted erlajns" Airlines je takođe smanjio međunarodni saobraćaj za petinu, dok je "Britiš ervejz" saopštio da je ovoga meseca otkazao već 216 letova prema destinacijama u Americi i Evropi, uz prethodna otkazivanja prema Aziji.

Šta se dešava kada ste na putu a vaša avio-kompanija bankrotira?

"Prvo moraju da se namire svi dužnici avio-kompanije, kreditori, zaposleni pa tek onda na red dolaze putnici koji su kupili kartu", kaže Igor Vranješević, direktor agencije za prodaju karata.

Prodaja karata kod nas je pala u sezoni za 90 odsto, traže se samo daleke destinacije ili Amerika.

Za sada najsigurnija linija sa Amerikom je iz Beograda preko "Er Srbije", zato mnogi iz okuruženja i po nekoliko nedelja čekaju u Beogradu na mesto, kažu dileri avionskih karata.
 
Otkazali letove i otpustili radnike: Poznata avio-kompanija "odletela" iz Zagreba

Zagreb -- Emirejts (Emirates), planetarno poznata aviokompanija sa sedištem u Dubaiju, otkazala je liniju Dubai - Zagreb za celu 2021. godinu


Kompanija je planirala da leti na liniji Dubai - Zagreb u ovogodišnjem letnjem redu letenja, ali zbog globalne pandemije početak letova na toj liniji je prvo odlagan, a zatim u potpunosti otkazan za ovu godinu, piše Croatian Aviation.

Emirejts je zatim ostavio u prodaji svakodnevne letove na ovoj liniji za letnji red letenja 2021. godine, ali i to se sada promenilo.


Kompanija je otkazala sve letove za Zagreb za iduću godinu, zatvorila kancelariju u Zagrebu i otpustila sve radnike.

Veliki avioni tipa B777-300ER koji su bili svakodnevni u Zagrebu tako se uskoro neće vratiti u glavni grad Hrvatske, što je svakako i finansijski udarac za aerodrom s obzirom na prihode koje je ostvarivao svakodnevnim sletanjem aviona te kompanije.

Dolazak Emirejtasa u Zagreb bio je veliki uspeh menadžmenta zagrebačkog aerodroma, ali se njeno potpuno povlačenje svakako može smatrati neuspehom, piše Croatia Aviation

Emirejts je je svakodnevno povezivao Zagreb s ostatkom sveta, nudeći odličnu uslugu putnicima na svojim letovima moderno opremljenim avionima.

Odlazak aviokompanije svojevrsni je korak unazad za aerodrom u Zagrebu.
 
Turski fond bogatstva u operaciji "spasavanja"

Turski suvereni fond bogatstva (TVF) navodno je u pregovorima o pružanju hitnih finansijskih sredstava za avioprevoznika Turkiš erlajns (Turkish Airlines).

Foto:  EPA-EFE, ERDEM SAHIN





















Turski fond bogatstva glavnom prevozniku mogao bi pružiti kapitalnu ili finansijsku podršku, premda još ništa nije završeno, objavio je Rojters 2. oktobra pozivajući se na četiri izvora. Nije jasno koliko sredstava TVF može učiniti dostupnim u operaciji koju je nazvao "spasavanjem".

Performanse Turkiš erlajnsa, koji leti na više odredišta širom sveta od bilo koje druge aviokompanije, pogodila je pandemija koronavirusa (COVID-19) koja je zaustavila gotovo sve letove avio-kompanije, prenosi Indikator.


Avio-kompanija je zabeležila gubitak u drugom kvartalu od 2,23 milijarde turskih lira (287 miliona dolara) kada su blokade zbog pandemije u zemlji i inostranstvu bile najraširenije.

Dogovoreno je i sa sindikatom da smanji plate za 30-50% do kraja 2021. godine u planu koji izbegava otpuštanja.

"Jasno je da je Turkiš erlajsnu potreban program spašavanja. To bi mogla biti kapitalna podrška ili finansijska podrška", citiran je jedan izvor.

Dodali su da je TVF sproveo širu studiju o turskim kompanijama u sektoru transporta i turizma, nagoveštavajući da bi mogla biti predviđena i druga pomoć.

TVF je vlasnik 49,12% Turkiš erlajnsa. Aviokompanija ima tržišnu kapitalizaciju od 14,6 milijardi turskih lira. Deonice avioprevoznika pale su za 31% otkako su granice privremeno zatvorene, a domaći i međunarodni letovi zaustavljeni nakon februara. Porasle su za 2,5% nakon vesti o finansiranju 2. oktobra.
 
Brnabić: Intenzivno radimo na direktnoj avio liniji Beograd - Toronto


Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa ambasadorkom Кanade Кetlin Čabom da je razvoj bilateralnih odnosa dveju zemalja pozitivan i da je vidljiv napredak saradnje u oblasti ekonomije i investicija, i najavila direktnu avio liniju između Beograda i Toronta.

Ona je istakla je da najznačajniji vid bilateralne saradnje predstavljaju investicije, pre svega, u sektor rudarstva i energetike, za koji su kanadske kompanije tradicionalno zainteresovane.

Podsetila je da sada u Srbiji posluje više od 50 kanadskih kompanija.

"Investitori iz Кanade prepoznali su Srbiju kao veoma dobru destinaciju za ulaganja u oblasti rudarstva i energetike", istakla je ambasadorka Кanade i izrazila uverenje, da će uprkos pandemiji koronavirusa, dodatni podstrek razvoju ekonomskih odnosa biti direktna avio linija između Beograda i Toronta, na čijem uvođenju dve strane intenzivno rade.

Ova direktna veza, kako je objasnila, biće od izuzetnog značaja, kako za brži razvoj odnosa Kanade i Srbije, tako i za brojnu srpsku dijasporu u Кanadi, koja je i važna spona dva naroda.

Ambasadorka Кanade pohvalila je brzi napredak u oblasti inovacija i digitalizacije, prepoznajući Srbiju kao lidera u regionu u ovim oblastima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Кao dobar primer i simbol razvoja i modernizacije, Čaba je navela Biosens institut u Novom Sadu, koji će napraviti veliki iskorak u digitalizaciji poljoprivrede i povezati ovaj važan sektor sa informacionim tehnologijama.

Ona je izrazila očekivanje da će se saradnja Srbije i Кanade u budućnosti razviti i u oblastima nauke i inovacija.

Premijerka Brnabić zahvalila je ambasadorki Čabi na požrtvovanom radu tokom svog mandata u Srbiji i podsetila na doprinos i podršku koji je pružila ženskom preduzetništvu, kulturi i tradiciji Srbije, pre svega, kroz pokroviteljstvo Etno mreže, koja kroz plasman srpskih rukotvorina ima značaj u kulturnom i turističkom smislu, navodi se u saopštenju.
 
Нешто ово много брзо кренуло од иницијативе до почетка реализације, час посла се нађође и паре.
Или је нека тешка муљачина у питању или плебс не зна шта се иза брда ваља



Počele pripreme za izgradnju aerodroma u Trebinju: Vrednost oko 50 miliona evra


Trebinje -- U Trebinju su uveliko počele pripreme za izgradnju aerodroma.

Pored premera zemljišta između tri naselja priprema se i tehnička dokumentacija i posebni timovi iz različitih oblasti aviosaobraćaja.

Na potezu od naselja Taleža do Huma, od tri i po kilometra, obavlja se premer 300 hektara zemljišta, za budući aerodrom, a radi se o području u kojem nema naselja, prenosi RTRS.


"Na tom delu su odrađena geodetsko-tehnička snimanja i pripreme za buduću eksproprijaciju. Druga faza je cepanje parcela za izradu zoning plana i treća je procena vrednosti nekretnina, koje ulaze u obuhvat eksproprijacije", izjavio je šef područne jedinice RUGIP Trebinje Borko Ćorluka.

Kako je rekao, tačan broj katastarskih čestica biće poznat nakon izrade predloga za eksproprijaciju.

"U većini slučajeva to je neplodno zemljište, koje nije privedeno nameni, objekte ćemo pokušati da zaobiđemo i da se ne narušava ruralni deo", rekao je Ćorluka.

Kontrola letanja Srbije i Crne Gore i BiH angažovana je u segmentu organizacije vazdušnog prostora, usluga i službi, a takođe prikupljaju potrebne parametre za projekat aerodroma.

"Ono što je za nas najvažnije imamo definisan položaj poletno-sletne staze, na osnovu toga položaja definišemo postupke za poletanje, prilaz i sletanje, da oni budu uređeni u skladu sa međunarodnim standardima", rekao je Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Izgradnju aerodroma u potpunosti će finansirati Republika Srbija, koja će njime i gazdovati, a vrednost projekta koja se pominje jeste oko 50 miliona evra.
 
У међувремену, аеродроми у комшилуку доживљавају своје најцрње дане :(

Očajan pad na hrvatskim aerodromima

Zagreb -- Hrvatski aerodromi objavili su statistku o prometu putnika u septembru a brojke su, kao što se očekivalo, loše, prenosi portal Kroejšijan Aviejšen.


U najvećoj hrvatskoj vazdušnoj luci Zagreb, u septembru je zabeleženo 65.963 putnika, što je za 81,16 procenata manje u odnosu na isti mesec 2019, kada ih je bilo 350.138. Od januara do kraja septembra ovaj aerodrom je opslužio 785.321 putnika, dok je u istom periodu prošle godine zabeleženo njih 2.626.511.

Na aerodromu Split je prošlog meseca bilo 75.881 putnika, što je pad od 83,86 posto u poređenju sa septembrom prošle godine (470.102). U periodu od devet meseci ove godine, kroz ovu vazdušnu luku je prošlo 631.774 putnika u odnosu na 2.967.530 lani.


Prema podacima aerodroma Dubrovnik, u septembru je opsluženo 40.952 putnika ili 89,91 odsto manje nego u istom mesecu godinu dana ranije (405.924), dok je od početka 2020. do kraja prošlog meseca kroz ovu vazdušnu luku prošlo 306.949 putnika u odnosu na 2.504.946 putnika prošle godine.

Katastrofalan međugodišnji pad, od 90,80 procenata, zabeležio je u septembru aerodrom Pula, koji je opslužio samo 11.339 putnika naspram 123.354 putnika lani. Tokom devet meseci ove godine, kroz ovaj aerodrom je prošlo 77.196 putnika, a u istom lanjskom periodu 731.805.

Drastičan pad prometa putnika u septembru, kao i u periodu od devet meseci, zabeležili su i aerodromi Rijeka, Zadar i Osijek.

Svi hrvatski aerodromi su od početka godine do kraja septembra 2020. opslužili 1.945.895 putnika u odnosu na 9.765.797 putnika u uprednom lanjskom periodu.

Izvesno je da ni jedna hrvatska vazdušna luka ove godine neće zabeležiti jubilarnog, milionitog putnika, piše portal Kroejšijan Aviejšen.
 
U Australiji organizovali let bez cilja, trajao je sedam sati


Ilustracija Foto: Depositphoto/3dmentat




Vodeća australijska aviokompanija Qantas u subotu je organizovala sedmosatni kružni let iznad kontinenta za putnike kojima nedostaje doživljaj letenja.
U Australiji je zbog pandemije koronavirusa avionski saobraćaj gotovo obustavljen. Subotnji let bio je posebno živopisan put bez cilja.

U avionu Boeing 787-9 Dreamliner, koji je poleteo sa sidnejskog aerodroma Kingsford Smith u subotu, bilo je samo 150 putnika.

Qantas je ležerno putovanje nazvao "jedinstvenim letom vazdušnog turizma nad nekim od najpoznatijih australijskih odredišta".

Celodnevni izlet - u širokotrupnom avionu koji je obično namenjen međunarodnim letovima na velike daljine - sastoji se od više letova na maloj visini nad ključnim mestima duž obala Novog Južnog Walesa i Kvinslenda, kao i Ulurua na severnoj teritoriji.

Put je posada aviona isplanirala "kako bi prikazala jedinstveni australijski krajolik iz drugačije perspektive i bez potrebe da se brine o kontinuiranom zatvaranju granica", navodi Qantas.

Kapetan Aleks Paserini rekao je da letačke posade često prelaze ove znamenitosti kao deo uobičajenog leta na visini od 10,7 kilometara, a sada se tokom živopisnog leta avion spušta na 1219.

"Usmerićemo avion tako da putnici s obe strane imaju sjajan pogled, posebno na Uluru nakon što smo dobili posebno odobrenje za prelet. Biće to zaista poseban dan i uzbuđeni smo što smo se ponovno vratili u vazduh", rekao je.

Flota australijske aviokompanije "Great Southern Land" (Velika južna zemlja) takođe će leteti iznad Velikog koralnog grebena i luke Sidenj pre nego što završi let tamo gde je i počeo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Potpuno ih razumem :heart: :lol:
 
Гледао сам мало на ФР24

Квантасов дримлајнер се код посебно атрактивних предела спуштао не на 1219 метара, већ на 850 и на тој висини је летео брзином од око 380 км/час
Прво спуштање је имао изнад Голд Коуста и на тој висини је летео неких пола сата пре него је поново достигао висину од 7000 метара нешто иза Бризбена. Затим поново спуштање изнад Великог Коралног гребена, који су заиста фантастичан призор. Ја сам их прелетао, на висини од 10.000 метара док сам летео из Бризбена за Кеирнс и призор је невероватно добар, могу мислити какав је доживљај био путницима на 850 метара висине при брзини од 380 км
 
Avio-kompanija suspenduje 50 linija na prostorima eks-JU

Beograd -- Viz er je u procesu suspendovanja do 50 linija na prostorima bivše Jugoslavije, a svaki grad koji ova kompanija opslužuje biće pogođen.
1602501830297.png


Najveći broj otkazivanja čeka Skoplje, a glavni grad Severne Makedonije prate Tuzla, Ohrid, Podgorica, Beograd, Niš, Priština, Ljubljana, Split i Sarajevo.

Tokom novembra, prevoznik više neće opsluživati Podgoricu, s obzirom na to da će svih šest ruta iz crnogorske prestonice biti suspendovano. Ipak, neki letovi biće vraćeni u decembru.


Prevoznik je ponovo odložio početak novih letova od Milana do Prištine, a novi datum za početak je 19. decembar. Takođe, obustavili su i liniju između Dortmunda i Splita, koja je uspostavljena ovog leta, a za koju je bilo planirano da funkcioniše i tokom zimske sezone.

Nekoliko ruta koje su i dalje aktivne, kao što su Memingen-Podgorica, Beč-Ohrid i Stokholm Skavsta-Skoplje, biće suspendovane za dve nedelje, a neće ih biti tokom zimske sezone.

Prevoznik planira da obnovi neke linije u novembru i decembru, ali je malo verovatno da će se ovo menjati, piše portal Ex-Yu Aviation.

Većina letova neće biti obnovljena do letnje sezone naredne godine koja počinje krajem marta. Viz er je u procesu obnavljanja nekih ruta koje su privremeno otkazane preko leta, uključujući Skoplje-Turku i Beograd-Larnaka, dok će letovi na relacijama Skoplje-Nirnberg, Skoplje-Kopenhagen i Beograd-Baden Baden biti ponovo uspostavljeni krajem meseca.

Uprkos smanjivanju saobraćaja na prostoru bivše jugoslavije, Viz er se širi negde druge - u zapadnoj Evropi, a najskorije je najavio pokretanje domaćih linija u Norveškoj.

Kompanija se suočila sa padom broja putnika od 60 odsto u septembru, mesecu za koji su se nadali da će označiti početak oporavka.

Kako kaže avio-kompanija, njen kapacitet je ostao za 40 odsto niži u odnosu na isti mesec prošle godine. Ovog oktobra avio-kompanija leti samo 50 odsto svog kapaciteta. Ne predviđa rad sa većim kapacitetom tokom zime ako se zadrži trenutna situacija sa pandemijom. Međutim, postojeće operacije su znatno veće od aktivnosti većine drugih evropskih avio-kompanija.

Evo kada se očekuje obnova saobraćaja od Beograda i Niša:


Beograd - Salcburg - 28. mart
Beograd - Hanover - 10. decembar
Beograd - Baden Baden - 27. oktobar
Beograd - Malta - 4. decembar
Niš - Beč - 6. decembar
Niš - Malme - 30. mart



 
"Ovaj aerodrom veći je nego niški": Gradiće se i turistički kompleks?

Užice -- Definisanje strateške pozicije aerodroma Ponikve je u toku, a jedna od mogućnosti je da na ovom području bude formiran turistički kompleks sa aerodromom.

Kako pojašnjava za Ekapiju direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković, kompleks aerodroma Ponikve obuhvata oko 560 hektara zemljišta, što je površina četiri puta veća nego kompleks aerodroma u Nišu.

"Sa tolikom površinom i svojom pozicijom, aerodrom Ponikve je pogodan za formiranje velikog turističkog kompleksa koji će u sebi, pored ostalih sadržaja, imati i funkcionalan aerodrom", kaže Zdravković.


On napominje da ono što je prvi korak kada su Ponikve u pitanju jeste pripajanje JP Aerodrom Ponikve Aerodromima Srbije doo Niš, kao budućem operateru, pošto se to pripajanje i dalje realizuje. "Postupak je postupak i očekivanja su da se to završi u zakonski minimalnom roku od šest meseci", kaže Zdravković.

Ističe i da Aerodrom trenutno ima saglasnost za korišćenje u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, koju treba unaprediti u dozvolu za korišćenje. "Saglasnost odnosno dozvola izdaju se operateru aerodroma pošto aerodrom ispuni potrebne uslove i Aerodromi Srbije će prvenstveno raditi na tome."

Kada su u pitanju dalje investicije u ovaj aerodrom, Zdravković kaže da ulaganja u svaki pa i u Aerodrom Ponikve, Vlada Srbije će vršiti u skladu sa saobraćajnim potrebama regiona koji pokriva dati aerodrom.

"Plan je da se u skladu sa raspoloživim sredstvima i potrebama saobraćaja, radimo i na daljem razminiravanju terena i završetku rekonstrukcije piste u punoj dužini do 3.000 metara", navodi.

Na pitanje da li bi aerodrom Ponikve mogao da funkcioniše sa statusom AFIS-a (Aerodromsko informisanje vazduhoplova u letu) koji pruža pilotima vazduhoplova detalje o drugom poznatom poletanju, sletanju i letu u blizini aerodroma, Zdravković odgovara:

"U ovom trenutku je na aerodromu Ponikve obezbeđen samo prihvat putnika i to "malih aviona" do 20 sedišta. U skladu sa saobraćajnim potrebama avio-tržišta Zlatiborskog okruga i zahtevima avio-kompanija, aerodrom će se opremati i za prihvat robe".

"Potrebe saobraćaja uvek prate i ostale službe, važno je da na aerodromu, u vreme njegove otvorenosti za saobraćaj, možete bezbedno opslužiti sve tipove vazduhoplova za koje je i registrovan", dodaje on.

Auto-put i podsticaj turizmu

Direktor Aerodroma Srbije ističe i da je turizam grana koja bi trebalo da inicira razvoj vazdušnog saobraćaja, te da opslužno područje aerodroma Ponikve ide i izvan granica Republike Srbije i da je kao takvo svakako veliki potencijal za dalji razvoj turizma u ovom regionu.

"Aerodrome ne planiramo i ne gradimo samo za aktuelni trenutak već za buduće potrebe u skladu sa planovima razvoja našeg društva na značajno dužem vremenskom horizontu. Investicionim planom "Srbija 2025" planira se gradnja auto-puta Preljina-Požega i dalje do Kotromana prema Sarajevu, što će ovom aerodromu i njegovom opslužnom području otvoriti potpuno novu perspektivu u pogledu daljeg razvoja turizma", kaže za Ekapiju Zdravković.
 

Back
Top