Vesti na podforumu Politika (Vol.2)

• Začetnik teme Začetnik teme kyo.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
AVNOJ u Jajcu

av-v.jpg

Na 64. godišnjici zasjedanja AVNOJ-a, na nekadašnji Dan Republike 29. studenoga, u bosanskom gradu Jajcu okupile su se brojne delegacije i naša dva reportera.

Jajce je ponovno, nakon mnogo godina, barem nakratko bilo “glavni grad SFRJ”. U tom su se bosanskom gradu na 64. godišnjici zasjednja AVNOJ-a okupile brojne delegacije, udruge za promicanje istine o bivšoj državi, pioniri, izviđači, kulturna društva, samostalne folk pjevačice te, u najvećem broju, boračke organizacije iz svih republika nekadašnje Jugoslavije.

Oko 600 uzvanika družilo se cijeli dan uz tradicionalni vojnički grah i nezaobilazno kozaračko kolo, da bi se predvečer svi sjatili u bivši Sokolski dom u kojem je 29. studenoga 1943. održano 2. zasjedanje AVNOJ-a, čiji su zaključci odredili budućnost južnoslavenskih naroda za idućih 50-ak godina. Nakon službenog dijela slavilo se do jutarnjih sati.

Obilježavanje je prvi put dobilo službeni karakter zato što su se u samu organizaciju uključili predstavnici grada Jajca, koji u nostalgičarima za prošlim vremenima vide izvrsnu priliku za turistički razvoj grada i stvaranje prepoznatljivog branda koji će, poput Kumrovca, privlačiti tisuće obožavatelja lika i djela Josipa Broza Tita.

Na 64. godišnjici zasjedanja AVNOJ-a, na nekadašnji Dan Republike 29. studenoga,
u bosanskom gradu Jajcu okupile su se brojne delegacije i naša dva reportera

Sve su delegacije nakon zasjedanja trebale zajedno slaviti, no zbog neslaganja oko hrane i pića ‘Jugoslavija’ se ponovno raspala

Obilježavanje je prvi put
dobilo službeni karakter zato što su se u samu organizaciju uključili predstavnici grada Jajca, koji u nostalgičarima za prošlim vremenima vide priliku za razvoj grada

više... o (ne)milom događaju:
http://www.jutarnji.hr/nedjeljni_jutarnji/clanak/art-2007,12,2,Avnoj_Jajce,100301.jl
------------------------
komentar: dal je uistinu potreban!?:lol:

komentar: dal je uistinu potreban!?:lol:

Komedija živa, ali ako turizam procvate, uz uvijet da prethodno
ne izbije rat ima šanse :)

Jako dobro je i ovo sa stranice Jutarnjeg gdje se vidi tko njeguje
tekovine revolucije:

Uspjeli su obnoviti zgradu zasjedanja koja je do prije nekoliko godina bila smetište i pronaći dio eksponata za koje se smatralo da su zavijek nestali. - Dio vrijednih eksponata spasili su franjevci koji će nam ih predati kada Muzej AVNOJ-a bude službeno otvoren sljedeće godine.

Srbiji rok za obveze prema Haškom sudu do 10. prosinca

ponte-txt.jpg

Srbija ima vremena do 10. prosinca da uvjeri međunarodnu zajednicu da čini sve što može kako bi ispunila preostale obveze prema Haškom sudu, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić koji se u Beogradu sastao s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

"Provjeravamo još uvijek neke informacije koje imamo, a predstavljaju li one ozbiljan trag do haških optuženika, vidjet će se sljedećih dana", kazao je Ljajić novinarima u Kulturnom centru Beograda, gdje je bio na humanitarnoj manifestaciji te istaknuo da je glavnoj haškoj tužiteljici naglasio da Srbija čini sve kako bi locirala haške optuženike, jer je interes Srbije da okonča suradnju s Haškim sudom.

"Srbija ne trguje s haškim optuženicima. Ne radimo kalkulacije s time. Nalazimo se u nezavidnoj političkoj poziciji i svjesni smo koliko bi okončanje suradnje s Haagom značilo za Srbiju i u smislu međunarodnog ugleda i boljih pregovaračkih pozicija u pitanju Kosova i bržih integracija ka Europskoj uniji (EU), a mi sve to nemamo zbog činjenice da se nekoliko ljudi nalazi na slobodi", naglasio je Ljajić. On je dodao da bi izbalansirano izvješće Carle del Ponte Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda 10. prosinca otvorilo vrata potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

Carla del Ponte razgovara u Beogradu sa srbijanskim dužnosnicima iza zatvorenih vrata i neće davati izjave za medije, no po Ljajićevim riječima, ona je zadovoljna suradnjom Srbije kad je riječ o pristupu dokumentaciji i arhivima, ali traži konkretne rezultate, odnosno uhićenje odbjeglih haških optuženika.

Glavna haška tužiteljica se, osim s Ljajićem, sastala i s drugim koordinatorom Akcijskog tima za suradnju s Haškim sudom, tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem, kao i načelnicima vojne i civilne službe sigurnosti Svetom Kovačem i Radom Bulatovićem te direktorom policije Miloradom Veljovićem.

Sastala se i sa srbijanskim predsjednikom i premijerom Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, koji će o sadržaju tih razgovora javnost tijekom večeri obavijestiti priopćenjima.

Televizija B92 tvrdi da su sugovornici glavne haške tužiteljice pružili dokaze o brojnim potragama i pretraživanju objekata za koje se sumnjalo da bi se u njima mogli skrivati haški optuženici, ali da je ona u razgovorima inzistirala na rezultatima, uhićenju Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

----------------------------------
jel ovo slučajnost ili je ovaj datum usklađen s mogućim proglašenjem neovisnosti Kosova?... Kako bilo Srbiju očekuje "vruć" početak posljednjeg meseca ove godine...

Radikali spriječili promociju emisije Radija B92

pe-v.jpg

Pristaše Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Nove Srbije ministra za infrastrukturu Velimira Ilića u ponedjeljak su po drugi puta spriječili promociju emisije "Peščanik" Radija B92 u Aranđelovcu.

Ispred aranđelovačkog Doma kulture, kako javlja taj Radio, okupilo se oko 200 ljudi, od kojih je njih 50-ak unatoč jakim policijskim snagama uspjelo ući u salu i spriječiti promociju te emisije.

U emisiji "Peščanik", koja se na Radiju B92 emitira jednom tjedno, gostuju javni djelatnici, znanstvenici, novinari i drugi, koji kritički govore o situaciji u Srbiji, a autorice emisije Svetlana Lukić i Svetlana Vuković zajedno s gostima predstavljaju knjige intervjua objavljenih u emisiji na promocijama diljem Srbije i dosad ni u jednom gradu nije bilo incidenata.

Na promociji u Aranđelovcu u ponedjeljak su trebali govoriti, uz autorice, sociolog religije Mirko Đorđević, profesorica usporednog prava Vesna Rakić Vodinelić i novinari Teofil Pančić i Petar Luković.

O promociji je u ponedjeljak poslije podne bilo riječi i u Skupštini Srbije, gdje je zastupnica Srpske radikalne stranke i potpredsjednica parlamenta Nataša Jovanović nazvala "izdajničkom" Radio-televiziju B92 te grubo vrijeđala sudionike promocije i najavila da će "patriotske snage" spriječiti promociju u Aranđelovcu.

Promocija "Peščanik" otkazana je i prije dva tjedna, nakon što su u emisiji lokalne TV Šumadije predstavnici udruge građana "Naši" i Ravnogorskog pokreta, te klerofašističkog pokreta "Svetozar Miletić", tvrdili da je "Peščanik" antisrpski i pozvali građane na masovno okupljanje ispred aranđelovačkog Doma omladine kako bi prosvjedovali zbog održavanja promocije.

Koautorica "Peščanika" Svetlana Lukić rekla je da je bila svjesna rizika održavanja tribine, nakon što je ona već jednom nedavno odgođena, ali da je bila zapanjena kada je vidjela brojne policijske snage: "Mi smo kroz kordon bili sprovedeni na sporedni ulaz do sale u kojoj je trebala biti održana promocija. Međutim, u sali se već nalazio veći broj ljudi, prije svega s bedževima Nove Srbije."

"Pokušala sam pregovarati s predsjednikom općine Topola, koji je iz Nove Srbije. Međutim, oni su ostvarili svoj naum - preuzeli su mikrofone, popeli su se na binu. Mi smo u posljednjem trenutku uspjeli napustiti salu, jer su i dalje u salu ulazili 'kontramitingaši', prije svega iz Srpske radikalne stranke i Nove Srbije. Na žalost, prema mojim informacijama, grupa Aranđelovčana koja je htjela saslušati tribinu je dobila 'male batine'. Uplašena sam i za organizatore koji su ostali sami u Aranđelovcu", kaže Svetlana Lukić.

Ona kaže da je jasno da je velika grupa došla organizirano iz Topole, kao i da su bili prisutni i pripadnici nevladine organizacije Naši iz Aranđelovca.

Otkazivanje prve tribine osudili su Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje je priopćilo da "popuštanje takvim 'domoljubima' neizbježno podsjeća na ne tako davno vrijeme pogubnog jednoumlja i diktature koje je Srbiju dulje od desetljeća držalo u mraku, izopćenu iz međunarodnog kulturnog, ekonomskog i političkog poretka".

Događaj u Aranđelovcu osudio je i ogranak Demokratske stranke srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

U Aranđelovcu je na vlasti Srpska radikalna stranka, u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije, Srpskim pokretom obnove Vuka Draškovića i Pokretom snaga Srbije odbjeglog srbijanskog tajkuna Bogoljuba Karića.

--------------------------------
Svetlana Lukić !? ako je to ta na koju ja mislim ....sve simpatije s moje strane...gledao sam njenu emisiju svojevremeno na BKteleviziji mislim da se zvala Sućeljavanje... veoma oštra i imao sam utisak da se žena za svaku emisiju veoma dobro pripremala a nerjetko je postavljala i sočnija pitanja i "udarala u glavu" nešto poput našeg Stankovića
ispravite me ako griješim
8-)

[[Darko_91]] :
kyoatia jel ti pricas sam sa sobom?

samo objavljujem vesti koje imaju veze sa ovim našim regionom iz stranih medija...al primjećujem da se ipak najviše čita i citira na ovom forumu Kurir....pa zato i ne čudi mala zainteresiranost ...šta drugi i strani novinari pričaju, već instant novinari kurira:lol:

Svetlana Lukić !? ako je to ta na koju ja mislim ....sve simpatije s moje strane...gledao sam njenu emisiju svojevremeno na BKteleviziji mislim da se zvala Sućeljavanje... veoma oštra i imao sam utisak da se žena za svaku emisiju veoma dobro pripremala a nerjetko je postavljala i sočnija pitanja i "udarala u glavu" nešto poput našeg Stankovića
ispravite me ako griješim
8-)
dragi forumaši i forumašice pdf Politike uspio sam sam naći...
radi se o Bojani Lekić
10.jpg

ona je po meni dosad što sam gledao političke emisije na vašim tv programima najbolje šta imate

kyoatia
јел стварно да ви за присталице кажете - присташе :wink::confused:

Одмах да разјасним јел је ово трули Балкан, а људи попизде и распламса се национални понос само кад се помене једна реч, да ме ово чисто онако интересује,
јер ми некако занимљиво.....:wink:

Beogradski Specijalni sud odbacio optužnicu protiv V. Kovačevića Ramba

kovacevic_v.1.jpg

Specijalni sud u Beogradu odbacio je optužnicu protiv umirovljenog oficira JNA Vladimira Kovačevića Ramba, izvijestio je B92.

Optužnica, koja ga je teretila za granatiranje Dubrovnika, odbačena je zbog bolesti okrivljenog koja privremeno sprječava njegov kazneni progon.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu saslušalo je vještakinju neuropsihijatricu Gordanu Dedić koja je rekla da okrivljeni boluje od teškog psihičkog oboljenja i da kod njega neće biti poboljšanja zdravstvenog stanja.

Kako je prenio B92, vještakinja je rekla i da nije bilo moguće procijeniti kakvo je bilo Kovačevićevo mentalno stanje u vrijeme izvršenja kaznenog djela za koje ga optužnica tereti.

Prema riječima dr. Dedić, komisija psihijatrijskih vještaka pretpostavlja, na osnovu dokumentacije, da je u to vrijeme on bio sposoban obavljati oficirske dužnosti.

Kovačević je smješten na zatvorenom odjelu psihijatrijske klinike Vojnomedicinske akademije u Beogradu i nije nazočio današnjem suđenju. Predmet protiv njega bio je prvi koji je haaško tužiteljstvo ustupilo Beogradu.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije optužnicu je podiglo 30. srpnja, a teretila ga je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i granatiranje Dubrovnika 6. prosinca 1991. godine.

Prema optužnici, Kovačević i jedinice pod njegovim zapovjedništvom ispalile su više stotina projektila na dubrovački Stari grad, a u tom su granatiranju stradali civili Pavo Urban i Tonči Skočko, dok su tri osobe bile ranjene.

Potpuno je razoreno i izgorjelo šest povijesnih i arhitektonskih spomenika pod zaštitom UNESCO-a, a oštećeno je 46 zgrada i drugih objekata.

eto još jedan će poludjet i odapet bez zaslužene kazne:shock:

Papa pozvao na mir u svijetu i na Balkanu

91043.jpg

Tijekom božićnog obraćanja Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) s lože na pročelju bazilike svetog Petra u Rimu, papa Benedikt XVI. pozvao je u utorak na mir u svijetu, te je uputio svoj blagoslov i čestitao Božić na 63 jezika.

Papa je uputio snažan poziv za "mir u Svetoj zemlji i na Bliskom istoku, u Africi, na Balkanu i svugdje u svijetu".
Svoj je govor usredotočio na vrijednost Božića i nadu koju donosi rođenje Isusa. Papa je zatražio pravo na zdravlje, obrazovanje i rad za sve osobe, te je osudio tlačenja i uvjete života koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka.
Papa Ratzinger je oštro osudio krvave oružane sukobe, terorizam i nasilja svake vrste koja izazivaju patnje cijelog svijeta i pogađaju prije svega žene, djecu i starce.
Pozivajući na mir, Benedikt XVI. je, uz ostalo, spomenuo izmučene prostore Darfura, Somalije i sjevera DR Konga, kao i krvave sukobe u Eritreji i Etiopiji. Pozvao je na mir na cijelom Bliskom istoku, u Iraku, Libanonu i u Svetoj zemlji, u Afganistanu, Pakistanu i na Balkanu.
- Neka svjetlost Krista, koja dolazi osvjetliti svako ljudsko biće, konačno zablista i neka bude utjeha svima koji se nalaze u tminama siromaštva, nepravde, rata, odnosno neka bude utjeha za sve kojima je "još negirana legitimna težnja za dobivanje sigurne zdravstvene pomoći, za zdravljem, obrazovanjem, stalnim zaposlenjem, punim sudjelovanjem u građanskim i političkim odgovornostima", te neka ljudi
budu "izvan svih tlačenja i zaštićeni od uvjeta koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo", rekao je Papa.
Benedikt XVI. je govorio o žrtvama "krvavih oružanih sukoba,
terorizma i nasilja svake vrste koji nanose nečuvene patnje cijelim narodima, posebno najosjetljivijem sloju, djeci, ženama, starcima", te je osudio "etničke, vjerske i političke napetosti, nadmetanja, nepravde i diskriminacije, koji uništavaju cijelo tkivo mnogih zemalja, te pogoršavanje međunarodnih odnosa".

----------------------
u hrvatskim medijima je bilo i prenešeno da je Papa što se tiće Kosova rekao da se treba rješiti tako da ne bude gubitnika i da obje strane naprave ustupak...

...Turneja po SAD-u i Kanadi, koja je bila povodom niza kritika u medijima, počela je jučer rasprodanim koncertom u dvorani Hrvatske župe na Manhattanu. [/B]

"Sve je prošlo u najboljem redu. Jako smo zadovoljni, obzirom na sve što se događalo", izjavio je fra. Stipe Renić iz Hrvatske župe.

--------------
eto i ko je sad ovdje lud...u New Yorku može u Sarajevu ne... nekima smeta on nekima Ceca...jedni mogu tamo jedni ne mogu... vidim i crkve imaju prste u svemu (bez njih se očito ne može)...što sad ti židovi ne tuže aMeriku...da Hrvatska je po njima pronacistička jer je bio koncert na kojem su uglavnom dolazili ljudi iz dijaspore što su i zabilježili neki sa fotoaparatima na maksimirskom parkiralištu...a to što svaki stoti u Hrvatskoj sluša ili je slušao Tupsona odmah nas se okarakterizira kao ustašoidne...ja ga nisam niti ga namjeravam slušat...al ovaj cirkus ne mogu a da ne komentiram:shock:

Meni je naqjzanimljiviji deo sa katolickim popom. Opet se pokazuju kakvi su zlocinci i da nisu nikakva crkva vec najgora destruktivna sekta. Katolicka crkva dozvoljava tavkom ustasi koji peva da treba Srbe klati, proterivati itd, da u svojoj zupi (predpostavljam neki objekat) pravi koncert. Povrh svega taj katolicki pop kaze kako je sve proslo u redu i da su zadovljni. To je strasno!

Optužnica protiv Novaka Đukića
28. decembar 2007. | 10:33 -> 10:52 | Izvor: Beta
Sarajevo -- Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Novaka Đukića iz Banjaluke, zbog ratnog zločina.

U optužnici se navodi da je on za vreme rata u BiH, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio topovskom vodu koji je bio lociran na planini Ozren, da granatira Tuzlu, koja je bila proglašena zaštićenom zonom UN. Jedan artiljerijski projektil pogodio je uži centar Tuzle, kada je ubijena 71 osoba, a više desetina je ranjeno.

Đukić se tereti da je počinio krivično delo ratnog zločina protiv civila.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica i protiv Predraga Kujundžića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu i protiv Predraga Kujundžića iz Doboja, zbog ratnog zločina.

Kako je saopšteno je iz Tužilaštva BiH, Kujundžić je optužen da je od proleća 1992. do jeseni 1993. kao komandant jedinice "Predini vukovi", učestvovao u ubistvima, zatvaranju, prisiljavanju na seksualno ropstvo, silovanju i progonu civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Kujundžić je u pritvoru, a optužnica protiv njega danas će biti prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

SRPSKI PARLAMENT ZAPRETIO PREKIDOM VEZA SA EU

Srbija srlja u međunarodnu izolaciju pošto je srpski parlament usvojio Rezoluciju o tome da će zemlja prekinuti sve diplomatske odnose sa SAD-om i članicama Evropske unije ukoliko te zemlje budu priznale nezavisnost Kosova. U ovom dokumentu, o čijem usvajanju se raspravljalo juče, stoji da Srbija mora da preispita diplomatske veze sa zemljama Zapada koje priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. U tekstu Rezolucije - koja prvenstveno odražava stavove nacionalistički nastrojenog premijera Vojislava Koštunice - navodi se i da Srbija mora da efikasno deluje kako bi zaštitila živote i imovinu nealbanskog stanovništva na Kosovu bude li ova pokrajina proglasila nezavisnost, ali se ne pominje nikakva mogućnost vojne intervencije. Iako se to u Rezoluciji ne spominje, očekuje se da će Srbija najaviti i uvođenje ekonomskog embarga Kosovu, čije snabdevanje strujom i hranom najvećim delom zavisi od nje. (The Independent)

Gospodarska komora Kosova: Hrvati su najpoželjniji ulagači

nov5a.jpg

"Pozivamo hrvatske gospodarstvenike, napose Ivicu Todorića da nas posjeti, uvjerit će se kako je Kosovo i te kako dobra investicija. Pogledajte samo biznismene iz Slovenije koji su agresivno nastupili i ulažu golem novac, te zarađuju. Za razliku od Srbije, proizvodi i novac gospodina Todorića na Kosovu će imati odličan tretman jer mi Hrvatsku doživljavamo kao našeg prijatelja i saveznika. U Kosovu se drže i one 'tko je neprijatelj mog neprijatelja, moj je prijatelj'", poručuje Safet Gerxaliu iz Gospodarske komore Kosova.

http://www.slobodnadalmacija.com/20071230/novosti05.asp

-----------------------------------------
ovo svakako nije dobra izjava dotičnog visokopozicioniranog dužnosnika pogotovo kad konačni status Kosova još nije utvrđen...a pogotovo bi se trebalo lišiti izjava poput ove:'tko je neprijatelj mog neprijatelja, moj je prijatelj' jer su upravo takve izjave veoma pogodno tlo za novo krvoproliće na Balkanu....al izgleda da neki nikako da nauče:roll:

Hrvatska: Pregovori završeni - Vlada postavljena - sapunica počinje

san.jpg

Mandatar Ivo Sanader izvijestio je danas da je s koalicijskim partnerima postigao konačan dogovor o ustroju nove Vlade i kadrovima, te da će se osnovati dva nova ministarstva - turizma te regionalnog razvoja, vodoprivrede i šumarstva.
"Koalicija!":mrgreen:

Predsjednik Mesić uputio čestitke Borisu Tadiću

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je u Borisu Tadiću, koji je u nedjelju pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, čestitku na novom predsjedničkom mandatu.

Stjepan Mesić "Čini mi osobito zadovoljstvo da Vam, u ime građana Republike Hrvatske i svoje osobno, srdačno čestitam na pobjedi na predsjedničkim izborima", poručio je Tadiću hrvatski predsjednik.

"Ta pobjeda znači da će Republika Srbija ići u susret budućim događajima, među kojima će nesumnjivo biti i teških, i traumatičnih, na čelu s političarom koji njezinu budućnost ne vidi u izolaciji i radikalizaciji, nego u zajedništvu s demokratskim zemljama regije i Europe i u suradnji sa svijetom", stoji u Mesićevoj čestitci.

Hrvatski predsjednik također ističe da "Hrvatska ostaje privržena cilju kojemu je i do sada težila - punoj normalizaciji prilika u jugoistočnoj Europi i odnosa među državama nastalim na tlu bivše Jugoslavije. U tome kontekstu posebnu važnost pridajem odnosima s Republikom Srbijom".

U razvijanju tih odnosa, nastavlja Mesić, posebnu ulogu mogu odigrati manjine,"a Republika Hrvatska svojim će odnosom prema Srbima u Hrvatskoj dokazati svoju demokratsku zrelost".

"Uvjeren sam da ćemo na našim odgovornim položajima nastaviti suradnju u prevladavanju hipoteka prošlosti, kao i u promicanju međusobnog razumijevanja i povjerenja između naših naroda i država", istaknuo je.

"Želim da se odnosi između Republike Hrvatske i Republike Srbije i dalje uspješno razvijaju, pri čemu nećemo dozvoliti da razlike u pogledima na pojedina pitanja, bude li do njih dolazilo, dovedu u pitanje osnovni pravac politike što smo je do sada vodili i koju ćemo nastaviti voditi - u interesu svih naših građana, naših zemalja, mira i sigurnosti u regiji i dovršavanja projekta europskoga ujedinjenja", stoji na kraju čestitke predsjednika Mesića.

Srbijanska Republička izborna komisija priopćila je u nedjelju, na temelju 95 posto obrađenih biračkih mjesta u Srbiji da je Boris Tadić osvojio 50,5, a radikal Tomislav Nikolić 47,78 posto glasova birača u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Mesić: Još nećemo priznati Kosovo

Predsjednik Stjepan Mesić je rekao da će Hrvatska vezano za priznanje Kosova “dobro osluškivati što poduzimaju zemlje EU”, ali i voditi računa o zadržavanju dobrih odnosa i sa Srbijom i s Kosovom, te dodao kako mu se čini kako Hrvatska ipak neće priznati Kosovo u četvrtak. "Nije toliko važno hoćemo li priznati Kosovo dan ili dva prije ili kasnije, bitno je donijeti pravednu odluku, dobro izabrati tajming i za jednu i za drugu stranu, da odluka bude prihvatljiva i regiji i izvan regije", rekao je Mesić.

---------------------------------------
moj stav o nezavisnosti Kosova sam obrazložio ovdje:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=6032176&postcount=9

Tadić: Hrvatska nije pravna država

Vijeće sigurnosti sastalo se na zahtjev Srbije kako bi raspravilo o statusu Kosova koje će, prema svemu sudeći, uskoro postati međunarodno priznata država. Hrvatska je najavila da će slijediti odluku Europskoga vijeća po pitanju Kosova, što je razbjesnilo srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Tadić je ustvrdio kako Hrvatska nije pravna država te je zatražio da se srpskim prognanicima vrate oteti stanovi. Tadić je također naglasio kako će u slučaju da Hrvatska prizna Kosovo Srbija osporiti njene granice.

http://vijesti.hrt.hr/content/view/41370/11/
-----------------------------
NO COMMENT :shock:

I Beograd izgubio Dayton

Original Dejtonskog sporazuma nije sačuvan ni u srpskoj vladi, a ni u Ministarstvu vanjskih poslova. Na (ne)sreću originalni dokument imaju Zagreb i Pariz, koji je njegov depozitar.

BEOGRAD – U Predsjedništvu Srbije i u nekim drugim vladinim tijelima Politici su također potvrdili da nemaju original Dejtonskog sporazuma, pa se može zaključiti da se on ne nalazi u srbijanskim državnim tijelima.

Politikini sugovornici iz Vlade, Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova bili su, međutim, uvjereni da je ovaj važan dokument "negdje" arhiviran, samo ne konkretno među njihovim "papirima".

"Dejtonski sporazum nikad se nije pojavio u Ministarstvu vanjskih poslova. Ministarstvo jest depozitar međunarodnih ugovora, ima ih još iz vremena Kraljevine Srbije, ali ovog sporazuma nema", rečeno je u tom ministarstvu. Međutim, šef ureda ministra vanjskih poslova u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma Vlado Nadeždin kaže da je on osobno original odnio baš u ovo ministarstvo.

http://www.net.hr/vijesti/page/2008/02/19/0439006.html

dva interesantna clanka

Evo Daytona na internetu

Potpisivanje mirovnog sporazuma u zračnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, 21. studenog 1995.

Da Bosance unatoč svim nevoljama koje su ih snašle od raspada Jugoslavije nije napustio smisao za dobar humor dokaz su čak dva oglasa za prodaju 'izgubljenog' Daytonskog sporazuma.

Na jednom internetskom portalu registriranom u Bosni i Hercegovini ovog se tjedna na prodaju nude navodni primjerci Daytonskog sporazuma za kojim se već dva tjedna traga u državnim arhivama BiH.

"Sporazum iz Daytona – Holbrooke design – 12,5 godina star, neimplementiran u cijelosti, neznatno mijenjan, bez ikakvih poboljšanja", tekst je oglasa koji se pojavio na portalu Market.ba.

Back