Quantcast

VESTI IZ KNJIŽEVNOSTI (konkursi, promocije, aktuelnosti)

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Konkurs za antologiju svetske poezije o životinjama
--------------------------------------------------------------------------------

Konkurs za antologiju svetske poezije o životinjama

U cilju razvijanja svesti o negovanju ljubavi prema životinjama Novosadski humanitarni centar (NSHC) raspisuje konkurs za antologiju pesama o životinjama koju sastavlja knjizevnik Stojan Simic Krpica i koja ce biti objavljena u izdanju NSHC.

Pravo učešća imaju svi stanovnci planete Zemlje svih godina i godišta.

Šalju se do 3 pesme u 3 primerka do 21.9.2008, na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili engleskom jeziku, uz kratku biografiju autora, objavljene knjige (ako ih ima), fotografiju, adresu, email adresu (ako ima), tel (ako ima). Radove slati na adresu:

Stojan Simić Krpica
(za antologiju svetske poezije o životinjama)
Marka Miljanova 18
21000 Novi Sad
Republika Srbija


ili na email:
stojan.simic.krpica@gmail.com

381 63 550 681
Stojan Simic Krpica
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Književni konkurs Ulaznica 2008 za neobjavljene priče, pesme i eseje


Pravo učešća na književnom konkursu Ulaznica 2008. imaju svi autori sa područja Balkana koji pišu na bhs jezicima.

Radovi se primaju do 15. septembra 2008. godine na adresu:


Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Trg slobode 2, 23000 Zrenjanin, Srbija, sa naznakom: za Konkurs Ulaznica 2008.

Otkucani ili odštampani radovi potpisuju se šifrom, a rešenje šifre sa podacima, brojem telefona, adresom i e-mail adresom autora šalje se u posebnoj koverti koji se prilaže uz radove. Očekuje se da stigne najviše do 5 pesama, 3 price i 3 eseja. Rukopise slati u dva primerka. Rukopisi se ne vraćaju. Odluku o nagradama koje se sastoje od novčanog iznosa, diplome i objavljivanja u posebnom broju časopisa Ulaznica doneće žiri koji će imenovati redakcija časopisa.

Proglašenje dobitnika i uručenje nagrada obaviće se na završnoj svečanosti u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, u Zrenjaninu u petak, 12. decembra 2008. godine.
Tom prilikom biće promovisan broj Ulaznice u kojem ce biti objavljeni nagradeni radovi.
Za bliže obaveštenja obratite se na telefon +38123566210 ili na e-mail adresu

ulaznica@zrbiblio.org.
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Veliki književni konkurs beogradskih Zavetina 2008


Zavetine raspisuju književni konkurs, povodom petnaestogodišnjice postojanja desetak svojih kolekcija, za trideset novih knjiga, čiji rukopisi ne mogu premašivati obim od 10 št. tabaka, tj. 160 stranica uobičajenog formata A4. U obzir dolaze skoro svi žanrovi: romani, knjige proze, eseja, prepevi, knjige pesama i dr.

Pravo učešća na ovom književnom konkursu pored autora koji žive u Srbiji imaju i pisci koji žive po svetu i pišu na srpskom ili hrvatskom jeziku. Rukopise slati eletronskom poštom na uobičajenu adresu ZAVETINA zavetine@verat.net, ili snimljene na CD uobičajenom poštom na adresu Edicija ZAVETINE, 11000 Beograd, Serdar Janka Vukotića 1/13, Srbija. Rukopisi se primaju od 20. maja do 20. decembra 2008. godine. Rezultati ovog književnog konkursa biće obelodanjeni početkom 2009. godine na Blogu Zavetina: http://www.zavetine.blogspot.com .

Uz rukopis obavezno poslati i najosnovnije podatke o sebi, sa obaveznom kućnom adresom i i-mejlom. Kao i fotografiju po izboru. Odabrani rukopisi će biti publikovani tokom 2009. godine kao nekomercijalna digitalna izdanja, u odgovarajućim Kolekcijama Zavetina. Više o samom konkursu može se pogledati na Vebu Zavetina: www.zavetine.rs na stranicama Veliki književni konkurs zavetina 2008. i kolekcije Zavetina.

ZAVETINE će, ove jubilarne 25. godine svoga postojanja, posebnog sluha imati za prepeve evropskih i svetskih pesnika na srpski, kao i za prepeve srpskih pesnika na neki od svetskih jezika (engleski, francuski, nemački, švedski, ruski....)
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Književni klub „Rujno" iz Užica, organizuje nagradni konkurs „Najlepša duhovna pesma" u tri kategorije:

- osnovna škola,

- srednja škola i

- odrasli.

Uslovi konkursa:

Učesnici šalju do 3 pesme, u 3 primerka pod šifrom, sa razrešenjem šifre u posebnoj koverti.
Konkurs traje do 20.septembra 2008. godine. Rezultati konkursa 10.novembra 2008.godine.

Svečana dodela nagrada na dan krsne slave Književnog kluba „Rujno" Sv.Jovana Zlatoustog, 26.novembra 2008.godine.

Adresa:
Dragoljub Jasiković - za konkurs - navesti kategoriju (osnovna škola, srednja škola ili odrasli) Alekse Šantića 82 31000 Užice

Za sva dodatna obaveštenja možete se obratiti na : kkrujno@gmail.com

Za Književni klub „Rujno" Aleksandra Radojičić
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Konkursi Ratkovićevih večeri poezije


U okviru priprema za 38. Ratkovićeve večeri poezije, koje se svake godine održavaju u Bijelom Polju u znak sećanja na Rista Ratkovića, raspisana su dva konkursa.

Na konkurs za nagradu “Risto Ratković” mogu se prijaviti pesničke knjige autora iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, objavljene između septembra 2006. i septembra 2008, izuzev ponovljenih izdanja i knjiga izabranih pesama. Predloge i po četiri primerka knjige treba poslati na adresu organizatora, bijelopoljskog Centra za kulturu.

Raspisan je i konkurs za mlade pesnike (do 27 godina), takođe iz jedne od zemalja: Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije ili Hrvatske. Oni treba da pošalju rukopis neobjavljene knjige pesama, u četiri primerka potpisanih šifrom (i sa rešenjem šifre u posebnoj koverti).

Rok za oba konkursa je 20. 07. 2008, a adresa za slanje knjiga, odnosno rukopisa je:
Centar za kulturu
84000 Bijelo Polje
sa naznakom “za Ratkovićeve večeri poezije”.
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Konkurs za Brankovu nagradu


Društvo književnika Vojvodine raspisuje konkurs za Brankovu nagradu za najbolju prvu knjigu poezije na srpskom jeziku autora starih do 29 godina. U konkurenciju ulaze knjige objavljene između avgusta 2007. i avgusta 2008. godine.

Izdavači i pojedinci mogu svoje predloge, uz po tri primerka predloženih dela, dostaviti na adresu Društva književnika Vojvodine: Braće Ribnikar 5, 21000 Novi Sad, najkasnije do 1. avgusta 2008.

Nagrada najboljem mladom pesniku biće uručena početkom septembra u svečanoj sali sremskokarlovačkog Magistrata, u okviru Međunarodnog novosadskog književnog festivala.
 

Svrljig info

Početnik
Banovan
Poruka
4
SVRLJIG: POZIV PESNICIMA

--------------------------------------------------------------------------------

„Dani Grodane Todorović“
Kulturni centar Svrljig i Organizacioni odbor Pseničkih susreta „Dani Gordane Todorović“ raspisali konkurs za ciklus pesama.
Pravo učešća imaju pesnici koji pišu na srpskom jeziku.
Ciklus treba da sadrži najmanje pet pesama, da bude poptisan šifrom i dostavljen u tri istovetna primerka. Rešenje šifre, u posebnom kovetu, sa kratkom bibliograrskom beleškom, adresom i telefonom, priložiti uz pesme i poslati na adresu: Kulturni centar Svrljig (za Književni konkurs), 18360 Svrljig, Bore Price 2.
Krajnji rok za slanje pesama je 20. septembar 2008.g.
Autori tri najbolja ciklusa pesama po oceni žirija biće nagradjeni , pozvani na završnu svečanost, a njihove pesme objavljene.
Telefon: 018 821 059
Elektronska adresa: kcsvrljig@bankerinter.net
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Satirična Pozornica Žikišon

IV godišnja Satirična Pozornica Žikišon 2008.

KONKURS
najveći i najslobodniji otkad je sveta i veka
www.zikison.net

Svim satiričarima Srbije, ex-YU republikama, celoj dijasporii onima koji se ne osećaju krivim za sadašnje katastrofalno stanje.

Pravo učešća imaju svi afirmisani i neafirmisani autori satirične reči. Svakom kome uspe da to uobliči u tradicionalnu, savremenu, modernu, ili demode formu u obliku aforizma (epigrama, epitafa), satirične pesme i priče, a zatim pošalje na E-mail: zikison@zikison.net i zikison.mazos@gmail.com može se obavestiti i na tel. 035/565-563 i 062/25-30-60 kandidovao se za narodnog poslanika Satire. Šaljite, 10 aforizma, 1 pesmu i 1 priču (do jedne kucane strane). Svaki rad kucati u posebnom dokumentu. Sve radove poslati pod punim imenom i prezimenom, dostaviti svoju kraću biografiju i fotografiju. Konkurs je otvoren Non-Stop!

Nagrade: boli glava, otpadaju uši, ali ne u policiji, a da se ne lažemo ni kod nas se nećete uvajditi, bar ne materijalno, ali zato duhovno i afirmativno hoćete sigurno!!!

Rezultati konkursa svake godine u isto vreme 13. Novembra, tri nagrade u svakoj kategoriji, u vidu web prezentacije na sajtu, uoči, 14. novembra, dana rođenja Živojina Pavlovića Žikišona, majstora humora, satire i karikature. Svi nagrađeni radovi i oni koji zadovoljavaju kriterijume biće prezentovani na sajtu www.zikison.net i u Nedeljnom elektronskom satiričnom listu ZIKISON. http://www.zikison.net/Satire_and_Humor/Satira_Humor.html

A tri najbolja rada u kategoriji aforizma, pesme, i priče dobijaju nagradu u vidu elektronskog izdanja knjige u okviru Biblioteke ZIKISON, naravno, ukoliko nam prvonagrađeni dostave rukopise.
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Traži se najbolji slem pesnik

Društvo književnika Vojvodine (DKV) objavilo je konkurs za najboljeg slem pesnika Srbije, a takmičenje će biti održano 27. i 28. avgusta u Novom Sadu u okviru Trećeg međunarodnog novosadskog književnog festivala. Svi zainteresovani pojedinci, "od devet do 99 godina", mogu poslati najmanje osam pesama, koje u čitanoj verziji ne smeju biti duže od tri minuta, a ako su pesme na jednom od jezika koji se govore u Srbiji, neophodno je da budu prevedene na srpski. Komisija DKV-a odabraće deset pesnika kao goste festivala koji će biti pozvani da učestvuju u takmičenju. Komisija će takođe pozvati još deset pesnika koji će biti učesnici takmičenja. Na kraju dvodnevnog takmičenja biće proglašen pobednik, koji će dobiti diplomu i novčanu nagradu, a ona će mu biti uručena 28. avgusta u Novom Sadu. Pesme treba poslati do 10. avgusta na adresu DKV, Braće Ribnikara 5, 21000 Novi Sad, ili na imejl zlatnagreda@neobee.net s napomenom "za slem Srbije". Uz pesme obavezno poslati kraću biografiju i adresu.
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Književni konkurs "Tragovi u pesku"

Književni klub "Petar Stokić" iz Bečeja organizuje konkurs za poeziju. Konkurs je otvoren do 1. novembra, i šalju se po tri pesme u tri primerka na adresu:

Književni klub "Petar Stokić"
za konkurs "Tragovi u pesku"

Severa Đurkića 19
21220 Bečej
Srbija

Izabrane pesme ući će u zbornik radova, a najbolja pesma biće oslikana i ta slika naći će se na naslovnim stranama Zbornika, uz napomenu da se radi o najboljoj pesmi.
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Konkurs za nagradu ''Zlatna struna''

ORGANIZACIONI ODBOR 39. MEDJUNARODNOG FESTIVALA POEZIJE „SMEDEREVSKA PESNICKA JESEN“ RASPISUJE KONKURS Za nagradu „Zlatna struna“ koja se dodeljuje autoru najuspesnije pesme.

Autori na konkurs mogu poslati najvise dve neobjavljene pesme napisane na srpskom ili na nekom stranom jeziku sa obaveznim prevodom na srpski.

Pesme potpisane sifrom i otkucane u cetiri primerka ( razresenje sifre zapecaceno u posebnoj koverti dostaviti uz pesme) i poslati na adresu:

MEDJUNARODNI FESTIVAL POEZIJE

„SMEDEREVSKA PESNICKA JESEN“

( za konkurs )

PP 118 , 11300 Smederevo

Republika Srbija

Pesme treba da stignu do 1.oktobra 2008.godine.

Na festival , koji se odrzava 5. i 6. novembra 2008.godine , bice pozvano pet autora najuspesnijih pesama.Odluka zirija o dobitniku „Zlatne strune“ bice saopstena na zavrsnoj veceri Festivala.

Dobitniku nagrade pripada Statueta „Zlatna struna“ (rad vajara Selimira Jovanovica ) i novcani iznos.
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Konkurs za originalni domaći dramski tekst "Sterijino pozorje"


„Sterijino pozorje" raspisalo je konkurs za originalni domaći dramski tekst.

Tim povodom, Miki Radonjić, izvršni direktor „Sterijinog pozorja", za „Blic" kaže:
- Domaći dramski tekst, i njegova afirmacija je izvorna, načelna stvar na kojoj je utemeljen ovaj festival, a koja, kao najvažniji segment, ostaje i u njegovoj proširenoj koncepciji. Pravo učešća na konkursu imaju državljani Republike Srbije. Razmatraće se originalni dramski tekstovi izvorno napisani na srpskom ili prevedeni na srpski jezik. Žiri, shodno propozicijama, uzima u obzir neobjavljene, neizvođene i nenagrađene dramske tekstove.
Dodeljuje se jedna nagrada koja podrazumeva „Sterijinu značku", sertifikat i novčani deo u iznosu od 400.000 dinara, o kojoj odlučuje žiri, u sastavu Zoran Đerić, direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu, Anja Suša, reditelj, direktor Malog pozorišta „Duško Radović" i Aleksandra Glovacki, dramaturg.
„Sterijino pozorje" preuzima prava na objavljivanje (na srpskom i engleskom) nagrađenog teksta. Konkurs je anoniman, a traje do 15 oktobra. Tekstove u štampanoj formi (četiri primerka) treba slati pod šifrom, a u posebnoj koverti rešenje šifre na adresu: „Sterijino pozorje" (za konkurs), Zmaj Jovina 22/I, 21000 Novi Sad.
 

ljuba miljkovic

Ističe se
Poruka
2.203
Peti Konkurs za prvu knjigu

Narodna biblioteka iz Smederevske Palanke raspisuje peti Konkurs za prvu knjigu, napisanu na srpskom jeziku.
Pravo učešća na Konkursu imaju autori koji nisu do sada objavili svoje radove u formi knjige. Na Konkursu se može učestvovati sa rukopisima iz oblasti poezije, proze, drame, esejistike i društvenih nauka, u tri primerka i pod šifrom.
Rok za dostavljanje rukopisa je 10. novembar 2008.

Rukopise predati lično, ili poštom. Šifru, sa ličnim podacima autora i kratkom biografijom, dostaviti u posebnom kovertu, sa naznakom: “Rešenje šifre”.

Adresa:
Ustanova Narodna biblioteka
10. oktobra br. 16
11420 Smederevska Palanka
Kontakt:
Telefon: 026/318-346; e-mail: bibpalanka@verat.net

Nagrada za najbolji rukopis je njegovo objavljivanje i štampanje u formi knjigre, u tiražu od 300 primeraka. Knjiga bi izašla iz štampe u godini našeg jubileja, 2009.
Srećno!
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Drugi novosarajevski književni susreti- 2008

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo

JAVNI POZIV
DRUGI NOVOSARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI - 2008


Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo (KNS) od 11-15. novembra 2008. godine oranizuje književnu manifestaciju pod nazivom "Drugi novosarajevski književni susreti- 2008".


Ciljevi manifestacije su usmjereni ka više pravaca, i to:

- popularizacija pisane riječi u najširem smislu;

- afirmacija književnog stvaralaštva nove generacije pisaca;

- prezentacija književnog stvaralaštva afirmisanih pisaca;

- podrška i afirmacija rada i angažmana književne omladine na lokalnom nivou;

- prezentacija književnog stvaralaštva bh-dijaspore;

- promocija književnosti za djecu;

- promocija vrijednih i značajnih djela i angažmana na polju pisane riječi.Organizacioni odbor manifestacije "Drugih novosarajevskih književnih susreta-2008" raspisuje:

Javni poziv za prijavu radova iz domena pisane riječi i učešće u programu manifestacije:

Uvjeti za prijavu:

I) opšti uvjeti:

1. Da je rad autorsko djelo

2. Da tekst nije uvredljivog sadržaja

3. Uz radove navesti podatke o autoru:

- ime i prezime;

- godina rođenje;

- kontakt adresa i telefon;

- dosadašnji angažman na polju pisane riječi (kraća biografija)II) kategorije

a) lokalitet

1. književnost Općine Novo sarajevo

2. književnost BiH

3. književnost bosanskohercegovačke dijaspore

4. međunarodna književnostb) starosna dob

1. književna omladina

2. mladi autori

3. slobodna kategorijac) mjesto boravka

1. književnost BiH:

- da je autor teksta iz BiH;

- da je tekst napisan na jednom od jezika govornog područja BiH.

2. Književnost iz dijaspore:

- da je autor teksta porijeklom iz BiH;

- da je tekst napisan na jednom od jezika govornog područja BiH.

3. Međunarodna književnost:

- da je tekst preveden na jednom od jezika govornog područja BiH.d) izražajne forme

- poezija (pjesme, poeme)

- proza (pripovjetke, kratke priče i roman)

- dramae) književnost za djecu

- sve izražajne formeIII) radove slati:

- poštom na adresu: Hamdije Čemerlića 49; 71 000 Sarajevo, BiH

- putem e-maila: kns_sarajevo@yahoo.comOva email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

- putem web-stranice udruženja: www.kns.ba

- lično dostaviti uz konsultacije na telefon: 061/524-505Javni poziv je otvoren do 10.10.2008. godine. Radovi autora koji ne zadovoljavaju uvjete Javnog poziva neće biti razmotreni. Za uspješne radove predviđena su priznanja i uvrštavanje u program manifestacije.
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Konkurs za nagradu Milutin Uskoković u 2008. godini


Nagrada Milutin Uskoković dodeljuje se za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku

Uslovi konkursa:
Tekst pripovetke (do petnaest kucanih strana) poslati u tri štampana primerka pod šifrom na adresu:

Narodna biblioteka Užice,
Trg partizana 12, 31000 Užice,

sa naznakom – za Konkurs Milutin Uskoković.

Pripovetke poslati poštom najkasnije do 31.12.2008. godine. Uz radove priložiti rešenje šifre i to u posebnoj, zapečaćenoj koverti.
Jedan autor može učestvovati najviše sa tri pripovetke. Rukopisi se ne vraćaju, a autori svojim učešćem pristaju na štampanje pripovedaka koje budu izabrane u deset najboljih. Objavljivanje pripovetki se posebno ne honorariše. Rezultati konkursa biće saopšteni početkom marta 2009. Stručni žiri će od prispelih radova najpre izabrati najbolju pripovetku, zatim još dve pripovetke koje će, uz prvonagrađenu, biti novčano nagrađene i još sedam pripovetki koje će, uz nagrađene, biti štampane u posebnom zborniku časopisa Međaj koji se objavljuje na kraju godine.
Uručenje nagrada obaviće se u Užicu, marta 2009. godine.
Saradnik,Tatjana Debeljački
 

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.996
Konkurs: „Moja prva SF priča“ i konkurs za rubriku „Fantastična priča“


Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ i „Politikin Zabavnik“ raspisuju konkurs za rubriku „Fantastična priča“ i konkurs „Moja prva SF priča“

Traže se:

• priče fantastike (Svih vrsta! Mada prednost imaju one sa SF tematikom)

• nevelike dužine (max 5 šlajfni tj, ~9.000 karaktera) i

• pogodnog sadržaja (ciljati na široku publiku — sa minimalnom količinom scena nasilja, dnevne politike, itd. — imajte na umu da je ovo za „Zabavnik“).

• To što vam je neka priča već negde objavljena ne mora da bude problem, ali obavezno napomenite.

• Ako vam nijedna priča još nije objavljena obavezno napomenite jer će konkurs za „prvu SF priču“ biti obuhvaćen ovom akcijom (čitajte: „bonus poeni“).

Priče slati u .rtf ili .doc formatu na mail lazarkomarcic@yahoo.com sa naznakom „za Zabavnik“.
 
Top