Veštačko jačanje dinara

Дон

Buduća legenda
Poruka
29.455
Gledam i čudim se... Ovakvo ludačko jačanje valute nemaju ni najuspešnije ekonomije sveta. A, zasnovano je na čemu?
Ekonomija nam je u kurrcu. Privreda u Srbiji praktično ne postoji. Inflacija premašuje predviđenu stopu. Premijer najavljuje rebalans budžeta. Cene bukvalno divljaju. Imamo najskuplju robu u regionu, a navodno su cene vezane za evro. Neobjašnjiv fenomen.... Mislim, bio bi da nije providno šta se radi.

Jasno je da vlast razmišlja kako da u ovoj predizbornoj godini dođe do glasova, pa su procenili da je jedino izvodljivo, i jedino što mogu da kontrolišu, veštački ojačati kurs dinara i time smanjiti rate za kredite prezaduženim građanima.

To što ovo neopravdano jačanje dinara dodatno uništava i ono malo privrede u Srbiji, koga bole ******. To što je izvoz praktično stao...ma to nije važno. A, što nijedna država bez izvoza ne može da preživi, ni to nije važno. Vlast računa na glupavost ovog naroda, na već toliko puta dokazanu kratkovidost, da uopšte ne moraju da se brinu da će neki ozbiljniji procenat građana skontati u kakva nas gowna uvaljuju ovim naduvavanjem dinara.

Pa, narode moj, da li vi mislite da su Kinezi i Japanci idioti što namerno obaraju kurs svojoj valuti kada krene nekontrolisano da jača? I to, kod njih jača zbog stvarne ekonomske moći, i zbog stvarne deflacije. Ili mislite da niko nema bolje experte nego što su ovi naši?
Svaki iole sposoban ekonomista zna da preterano jačanje domaće valute, pa makar i realno, a kamoli veštački kao kod nas, je u konačnici, što bi rekli susjedi, kontraproduktivno i pogubno za domaću ekonomiju. Svaki nagli i veliki skok domaće valute čini domaću robu nekonkurentnom na stranom tržištu, što izaziva smanjenje izvoza, a kao posledicu toga dobijamo kasniji drastičan pad vrednosti iste zbog stagniranja ekonomije.

Građani Srbije, apelujem na vas da ne nasedate na ove jeftine trikove baraba na vlasti, i da im ne ukažete još jednom poverenje, jer to što ćete sada izdvajati manje od plate za plaćanje rata za kredite ne znači da ćete imati više para, jer će sve biti toliko skupo da će vam najmanja briga u životu biti kako da vraćate kredit.

Gledam i čudim se... Ovakvo ludačko jačanje valute nemaju ni najuspešnije ekonomije sveta. A, zasnovano je na čemu?
Ekonomija nam je u kurrcu. Privreda u Srbiji praktično ne postoji. Inflacija premašuje predviđenu stopu. Premijer najavljuje rebalans budžeta. Cene bukvalno divljaju. Imamo najskuplju robu u regionu, a navodno su cene vezane za evro. Neobjašnjiv fenomen.... Mislim, bio bi da nije providno šta se radi.

Jasno je da vlast razmišlja kako da u ovoj predizbornoj godini dođe do glasova, pa su procenili da je jedino izvodljivo, i jedino što mogu da kontrolišu, veštački ojačati kurs dinara i time smanjiti rate za kredite prezaduženim građanima.

To što ovo neopravdano jačanje dinara dodatno uništava i ono malo privrede u Srbiji, koga bole ******. To što je izvoz praktično stao...ma to nije važno. A, što nijedna država bez izvoza ne može da preživi, ni to nije važno. Vlast računa na glupavost ovog naroda, na već toliko puta dokazanu kratkovidost, da uopšte ne moraju da se brinu da će neki ozbiljniji procenat građana skontati u kakva nas gowna uvaljuju ovim naduvavanjem dinara.

Pa, narode moj, da li vi mislite da su Kinezi i Japanci idioti što namerno obaraju kurs svojoj valuti kada krene nekontrolisano da jača? I to, kod njih jača zbog stvarne ekonomske moći, i zbog stvarne deflacije. Ili mislite da niko nema bolje experte nego što su ovi naši?
Svaki iole sposoban ekonomista zna da preterano jačanje domaće valute, pa makar i realno, a kamoli veštački kao kod nas, je u konačnici, što bi rekli susjedi, kontraproduktivno i pogubno za domaću ekonomiju. Svaki nagli i veliki skok domaće valute čini domaću robu nekonkurentnom na stranom tržištu, što izaziva smanjenje izvoza, a kao posledicu toga dobijamo kasniji drastičan pad vrednosti iste zbog stagniranja ekonomije.

Građani Srbije, apelujem na vas da ne nasedate na ove jeftine trikove baraba na vlasti, i da im ne ukažete još jednom poverenje, jer to što ćete sada izdvajati manje od plate za plaćanje rata za kredite ne znači da ćete imati više para, jer će sve biti toliko skupo da će vam najmanja briga u životu biti kako da vraćate kredit.

Ne možeš kriviti narod zbog takvih stvari. Bar ne na takav način.
U situaciji su kada im 10 evra znači nešto. Njima nije u vidiku privreda, već potrošačka korpa.

Sa ostalim se uglavnom slažem. Jeftini i kratkovidni trikovi zarad privida nekakvog prosperiteta.

Ja ih samo upozoravam da zbog ovoga neće imati šta da stave u tu korpu.

Evo jedan jasan primer da bi se izbegla demagogija dakle dok je evro bio 106-107 ja sam u Intereksu Arijel plaćala
870 dinala za 6 kilograma, a sada namesto da je zbog pada evra taj isti Arijel 10% jeftiniji on je 20% skuplji.

Računica jasno kazuje da će uvoznici ostvariti ekstra profit i da je ova lakrdija sa
evrom naštimana njima i njihovoj računici pa sam ja odlučila da kupujem
samo i isključivo na akcijama ne bi li se nekako odbranila od bandita koji
haraju Srbijom.

Sada bi se kladila da je obračun za evro kod uvoznika bio bar 120 ako ne i 130 dinara za jedan evro
Čeka se insajder koji će raskrinkati tu uvozničku mafiju i dokumentovanu nam kazati po kojoj
ceni kupuju u inostranstvu pa da vidimo za koliko nas globe sa time što treba da se zna da
nije isti Arijel onaj koji mi kupujemo i onaj kojega kupujemo u Austriji recimo.
To važi za kompletnu hemiju i kozmetiku

Poslednja izmena:
Evo jedan jasan primer da bi se izbegla demagogija dakle dok je evro bio 106-107 ja sam u Intereksu Arijel plaćala
870 dinala za 6 kilograma, a sada namesto da je zbog pada evra taj isti Arijel 10% jeftiniji on je 20% skuplji.

Nisi uzela u obzir jednostavnu činjenicu da su cene svega porasle -u evrima . Nažalost , ECB je izgleda počela da primenjuje recepte iz SFRJ i SRJ za rešavanje pitanja deficita :mrgreen: . Ko ne veruje može slobodno da proba da prati cene iste te robe u inostranstvu .

Није то само због кредита и увозничког лобија. Ни курс од 110 динара није реалан, тј. динар је и тада био прецењен. Изгледа да неком од великих бандита одговара да купује девизе за џабе. Са друге стране имате оног јадног гуверенера са фацом усраног голуба и и оног малолетног вицегувернера који утичу на монетарну политику и валутно тржиште исто колико и ја на сеизмичке покрете великих плоча...:)

Početkom 1994. je 1 marka bila 1 dinar, a malo kasnije je dinar pao na 3,3. To je u principu bila loša vest.
Zato je sada dobra vest ako je smer dinara suprotan !!

A jeste li culi kako su smislili novi nacin otimanje novca od gradjana?
Svki automobil koji je stariji od 10godina,mora ce dva puta godisnje na tehnicki i registraciju,tj.na 6 meseci!
Ova vest nema direktno veze sa "jacanjem"dinara,ali ....
Šta je tu čudno, to je zato što vozila u 2. deceniji imaju veću šansu da budu neispravna i opasna.

Ja imam plan za uštedu 9 milijardi građanima -- likvidacija Elektroprivrede !!!

Početkom 1994. je 1 marka bila 1 dinar, a malo kasnije je dinar pao na 3,3. To je u principu bila loša vest.
Zato je sada dobra vest ako je smer dinara suprotan !!

Šta je tu čudno, to je zato što vozila u 2. deceniji imaju veću šansu da budu neispravna i opasna.

Ja imam plan za uštedu 9 milijardi građanima -- likvidacija Elektroprivrede !!!

Odličan plan.

Očekujemn da neki DS lider posle toga preuzme primat nad uvozom parafina i prodajom sveća.

Uostalom evropski trend ide ka ukidanju struje i korišćenju prirodnih resursa za osvetljavanje i kako su to radile naše prabake i pradeke pa zbog sopstvenog zdravlja i ekologije oslobodimo se tog nezdravog električnog sistema napajanja i osveljavanja, Teslu proglasimo reakcionarom i jednim ortodoksnim moronom i kao sav normalan svet uđemo u Evropu zajedno i bez struje. Uostalom oni imaju tamo dovoljno ako je mi nemamo pa će da nam prodaju.

Poslednja izmena:

najveci problem nas je glup srpski narod.

tako su aplaudirali i Anti Markovicu koji je uradio identicno sto rade DS-ovci sada samo u jos tezoj varijanti - on je kurs fiksirao prema nemackoj marci

A pazi ovu foru sa ratama kredita

Dinar je ojacao 10% i tako su im rate nize 10% a hrana komunalije struja sve je to poskupelo za 30%

tako da sustina je , sav taj narod zivi jos gore nego sto je ziveo jer i pored manje rade za 10% treba mu 30% vise novca nego prosle godine za hranu struju i komunalije

A ti si me želeo ubediti da je dinar obračunska jedinica u našoj državi ili šta?

U našoj zemlji je obračunska jedinica uglavnom evro . Ako vrednost evru pada , cene rastu i to na svetskom tržištu . Usled toga , sva roba koja se uvozi u Srbiju će poskupeti - u evrima !

Dinar kod nas služi samo kao transakciono sredstvo ,a ne kao sredstvo štednje . Usled toga , dinar raste ako mu je količina u opticaju relativno stalna , a iz inostranstva stiže povećana količina evra .

Back