vestacka inteligencija

sa druge strane mozda vestacka inteligencija koja ce biti na nivou covekove dodje kroz nekoliko desetina ili stotina godina,
medjutim vestacka inteligencija jedne macke ili pacova ili mozda ribe verujem da je mozda odavno i prevazidjena...tj napravljena...zar ne ?

jer kad se kaze vestacka int. odma se misli na neko bice koje moze da slika prelepe slike, pise ljubavnu poeziju, zaljubi se, da ima te neke emocije ...i bude extra pametno i obdareno svim ljudskim culima ...i koje takodje ima svoje ja...i koje zeli da zivi...ne u smislu da se bori da prezivi, nego zeli da zivi , voli da zivi...itd itd...
hmh

opet ne zelim da se*em :) samo na glas razmilsjam ...

poz

Kapiram sta oces da kazes :) Mislim dakle postojim!!! Sta kad te masine koje mogu nezavisno da misle, koristeci misaoni proces dodju do zakljucka da postoje??? Pa onda takodje razmisljajuci pokusaju da izmanipulisu tvorca, isto kao sto je on njih manipulisao do tog vremena?

pa otprilike :)

dakle slazemo se da vec postoji AI...samo ne u onom obliku koji bi mi zeleli da bude...ili nikako ne bi zeleli da bude....

naravno jos uvek se vodi po nekom kodu koji je napisan ...koji je covek napisao, i u startu mu zadao namenu sta kako kad i zasto...uz kod koji mu kaze da to sve ide i nekim random - om

medjutim i covek slicno radi...

malo toga radi svojevoljno...(ne bukvalno) bolje da kazem da dosta toga radi instinktivno...

ali takodje ima nekakv "kod" koji ga vodi i brdo informacija koje negde smesta i cuva...i po potrebi obradjuje i stvara odredjene izlazne informacije koje koristi za resavanje eventualnih problema...
naravno da nije sve tako prosto kako sam napisao :) medjutim....

cak na brdo (veliki ) broj spoljasnih nadrazaja reaguje isto (sve jedinke)

...

dakle pitanje je vremena cini mi se kada ce masine poceti da rade vrlo slicne stvari...

jer i ljubav npr...nije do nas... nego nekakvo mesanje nekih hormona i informacija u glavi

mi je osecamo ali se ne mozemo zaljubi ili voleti na silu...zato sto mi hocemo da volimo ili mrzimo...

blah...poceo sam sad bas da filozofiram previse tako da cu zavrsiti za sad...

pozdrav

Jok bre ima jos da se trudis, takva velicina se ne da nadmasiti tako lako:D!
Mislim da je !van u pravu samo ne bi isao tako daleko da pricam o emocijama i njihovom nastanku!
Sasvim je dovoljna cinjenica da mogu da imaju superiorniji razum od nas! Onda je tu kontrola vrlo labava i caskom moze da se desi situacija u kojoj se ne zna ko koga kontrolise!

Sto se tice kompjutera i saha, covek je napravio kompjuter, da, ali je kompjuter bolji. Nema veze ko je koga napravio, vazno je ko bolje razmislja.

Evo primer: Covek napravi robota-ratnika. I onda zaratuju covek i robot i robot ubije coveka. I eto, sta je tu sada vazno ko je koga napravio kad je robot bolji? ;)

Takodje napravili su robota koji moze da uci nove stvari, znaci nije skriptovan tj. programiran da nesto odradi, nego nauci nek pokrete i tako to.... a da li ce moci da dostignu nasu inteligenciju, moci ce sigurno, i da nas premase.... to jest ako su ljudi dovoljno pametni da naprave takvu inteligenciju (a jesu), i dovoljno glupi da ne sagledaju posledice (a jesu).

Ili to, ili ja previshe gledam filmove... :D

Mnogi filozifi tvrde da misina koja prodje Turingov test I dalje nece stvarno da misli,vec samo da simulira misljenje.
Turing ima jedan pojam-svest kao argument – masina bi morala biti svesna svojih licnih mentalnih stanje I postupaka.E sad,jedni se fokusiraju na fenomen ili na proucavanje direktnog iskustva- masina mora zaista da oseti emocije dok drugi na hotimicnost-sto znaci pitanje da li masina ima uverenja,zelje I druge pretstave o necemu u stvarnom svetu.
A sam Turing je mogao naci razloge da masine ustvari mogu biti svesne ali je umesto toga smatrao da je pitanje lose definisano I pitao : “ Mogu li masine da misle?”.Osim toga,zasto bi se insistiralo na visim stanadrdima za masine nego sto su za coveka?Posle svega,u obicnom zivotu mi nemamo nekakve direktne dokaze o unutrasnjim mentalnim stanjima durgih zivih bica.
Ako zelimo stvarno da mislimo o vestackoj inteligenciji,ja mislim da ne moze a da se ne postavi sledece pitanje : da li se druge vestacke stvari smatraju stvarnim.
Kada je npr vestacka urea prvi put sintetizovana hemicari su se slozili da je vestacka urea-urea,zato sto je imala sva prava fizicka svojstva.Slicno tome vestacki zasladjivac je zasladjivac. A opet s druge strane npr vestacko cvece nije cvece niti je vestacka slika Pikasa Pikaso bez obzira kako izgledala.
Ja mislim da je u nekim slucajevima vazno ponasanje vestackog dok je u drugim vazno samo vestacko poreklo.Sta je gde bitno ..to je vec na nama da odlucimo I stvari je dogovora.
Ali za vestacke umove definitivno ne postoji dogovor vec cini mi se da se treba osloniti na intuiciju.
Znaci stvar je odabira u koju cete teoriju verovati..teoriju funkcionalizma koja kaze da je mentalno stanje bilo koje posredno uzrocno stanje izmedju ulaza I izlaza I po kojoj funkcionalnosti bilo koja dva sistema sa izomorfnim uzrocnim procesima imace ista mentalna stana.Tako,kompjuterski program bi mogao da ima ista mentalna stanja kao covek….ili pak teoriji o bioloske prirode koja kaze da su mentalna stanja visokog nivoa trenutne odlike izazvane neuronskim procesima niskog nivoa u neuronima.

Znaci ,ljudi su razmisljali o vestackoj inteligenicji.
A vi odaberite odaberite jednu od teorija ili smislite novu ako imate razlicite ali validne argumente.

:-D

Angelico_Payne:
Ау, то је питање за милион долара :)
Вероватно ће бити тестови као у Бладе Ранеру, биће неке ствари које АИ неће моћи да учини.

Recimo ispricas mu vic o dva sabana u kafani, kada udje mitar i kaze: 'gde ste shabani' , a AI odgovori "Shaban does not compute".

!van:
ovo je mozda trebalo da stoji u "naucna fantastika" mada....

da li je moguce da ikada bude napravljena takva AI koja ce moci da parira covekovoj...

mnogo se radi na tom polju, ali cini se da su rezultati daleko od zamisljenog...

ali opet sta ako uspemo (ljudi) u tome....
poz
Nedavno sam gledao neki dokumentarac gdje neki profa koji se bavi AI-jem dade simpatično objašnjenje stanja u toj oblasti. kaže da smo sada u stanju napraviti AI na nivou retardirane bubašvabe, za dvadeset do trideset godina dostići ćemo nivo miša, tako da ćemo počekati malo :) interesantno je bilo i mišljenje da će budućnost robotike otići u pravcu poboljšanog čovjeka (sa raznim implantatima,senzorima i sl.)

recimo da je taj profa u pravu, i da cemo tek za 30ak godina recimo dostici ce nivo misjeg mozga u oblasti AI-a, medjutim, mislim da se to razvija geometrijskom progresijom, tako da do nivoa npr macke nece proci jos 30 godina...nego mnogo - mnogo manje...

@intra видећеш ускоро нове рачунаре, у року од следеће 3 године...и неће бити толико бржи колико ће бити добро урађен софтвер на њима....

Запамти сад ово, и за три године, сети се... ИБМ већ има патенте за следећу рачунарску револуцију, само им је проблем како да то ураде а да не униште своју фирму и цело информатичко тржиште.

pa retardiranu bubasvabu je lako napraviti, dok je onu normalnu zajebano
s tim sto postoje i extra pametne ...e njih je vec skoro nemoguce

a ako pitas kako prepoznati bubasvabu retarda...to se najlakse postize metodom...testa inteligencije ...

retardirana bubasvaba nikada nece priznati da je retardirana, dok ce ona inteligentna tvrditi da je retardirana...

tako da....zajebane su one :P

Primjerci mašina koji su prikazani u istom filmu su trebali reprodukovati par osnovnih ljudskih emocija - strah,iznenadjenje i sl. Većina ih se složila da učenje složenijih koncepata neće moći biti dostignuto bez ovog elementa. Bio je i primjer jednog humanoidnog robota koji igra onaj stoni hokej, može da analizira svoje partije ili da prati dvojicu ljudi kad igraju, ali bez radosti i želje za pobjedom mislim da neće biti u stanju da izmisli nešto novo sam..

da.....

u pravu si...

samo da li to znaci da ako jednoga dana dodju nekakvi "vanzemljaci"

i ne budu imali identicna osecnja te umesto srece, radosti i ne znam , npr mrznje, imaju nekakva druga nama nepoznata....

automatski spadaju u neinteligentna stvorenja...??

covek je poprilicno izbagovana masina...i mislim da je dosta "bagova" prikriveno nekim emocijama ili instinktivnim radnjama...na koje ne utice svesno...a cak je i to prikriveno onim "pa naravno da sam ja odlucio samovoljno" , medjutim zaista mislim da iza svega stoji neki kod...(algoritam) kako god i gomila (ogrooooooman broj) informacija koje su raspolozove nekom uzasnom iracionalnom brzinom...

hehe... ili ipak mozda nisam u pravu...bem li ga...

ae poz

Back