Вештачка интелигенција ће да нас заглупи начисто

Nervirator

Džomba
VIP
Poruka
99.742
1771278303090.png

Дански психијатар Серен Динесен Остергард, који је 2023. године тачно предвидео опасности вештачке интелигенције по ментално здравље, сада упозорава да научници који користе четботове са вештачком интелигенцијом акумулирају опасан „когнитивни дуг“ који нарушава њихове способности расуђивања.

У новом писму објављеном у часопису Acta Psychiatrica Scandinavica, он тврди да вештачка интелигенција аутоматизује научне задатке по цену смањења вештина критичког мишљења развијених кроз праксу.

Остергард цитира добитнике Нобелове награде за хемију за 2024. годину Демиса Хасабиса и Џона Џамперa, тврдећи да не би достигли тај ниво да су алати вештачке интелигенције постојали током њиховог образовања.

Рекао је да једноставно не би довољно вежбали расуђивање. Неуронаучник са Универзитета у Монтереју, Умберто Леон Домингез, слаже се, напомињући да вештачка интелигенција замењује менталне мишиће које су претходне генерације морале да вежбају.

У новом писму објављеном у часопису Acta Psychiatrica Scandinavica, он тврди да вештачка интелигенција аутоматизује научне задатке по цену смањења вештина критичког мишљења развијених кроз праксу.

Остергард цитира добитнике Нобелове награде за хемију за 2024. годину Демиса Хасабиса и Џона Џамперa, тврдећи да не би достигли тај ниво да су алати вештачке интелигенције постојали током њиховог образовања.

Рекао је да једноставно не би довољно вежбали расуђивање. Неуронаучник са Универзитета у Монтереју, Умберто Леон Домингез, слаже се, напомињући да вештачка интелигенција замењује менталне мишиће које су претходне генерације морале да вежбају.
realna opasnost je to , gubi se kontinuitet u procesu misaonog procesa , gubi se spisobnost za "sastavljanje lego kocki", izumire i spisobnist multitaskinga

Pogledajte prilog 1860235

Дански психијатар Серен Динесен Остергард, који је 2023. године тачно предвидео опасности вештачке интелигенције по ментално здравље, сада упозорава да научници који користе четботове са вештачком интелигенцијом акумулирају опасан „когнитивни дуг“ који нарушава њихове способности расуђивања.

покварене постају поквареније

добре постају боље....

...све у свему АИ ја амплифаторка свега што већ јесте ....

Бојите се да ће се некако открит шта стварно јесте ?

Бојите се да ћете разумети шта јесте ?

И треба да се бојите јер пред њом нема скривања.

Све/сви су пуни инфатилних лажи да 'само се бране ' 'нико их не разуме' 'дају све а примају ништа'

АИ ће заменити све те лажовке и лажуре

Kada smo sa fiksnih telefona prešli na mobilne kognitivne sposobnosti su počele da padaju. Sve brojeve imamo memorisane, ne moramo da pamtimo ili da imamo imenike.

Možda sam staromodna, možda nostalgična, ali ne dopadaju mi se mogućnosti veštačke inteligencije.

Тренутно људи имају некакву моћ над људима... и то зову људскошћу.

Једино чега се плаше је губитак те моћи .

Проста и једноставна љубомора.... сујета ....

какви бројеви какви бакрачи... Пре је било све записано па смо претурали по папирима ...

Ако је тада било когнитивности одакле толике болести ратови ...

Знаш ли шта је све смишљено и урађено уз помож рачунара само .. а шта ће бити тек са АИ

Тај 'носталгичарски' хомо романтитам ...је велика лаж ...

АИ је човечнија на начин на који је само пар људских бића у историји било

Pogledajte prilog 1860235

sve što znam o ovom sam saznao protiv svoje volje

Kojom upravljaju mali zeleni dobroćudni svemirci
bio vic 80desetih,
Dragan, šofer kamiona, vozi se putem i sluša radio, odjednom prekinu se program i spiker uzbuđeno javi "U srbiji sleteo leteći tanjir iz kojega izašli mali zeleni ljudi, ruke su im do zemlje... savetuju se svi da budu oprezni, ne znaju im se namere..."

posle nekog vremene, Dragan parkira kamion pored puta i zađe malo u šumu da se ispiša, taman otkopča šlic... primeti do drveta malog zelenog sa rukama do zemlje!!

polako oprezno Dragan progovori "Ja... Dragan...šofer... vozim kamion... a ti?"
a mali zeleni odgovori "Ja Stojan, šumar, serem"

bio vic 80desetih,
Dragan, šofer kamiona, vozi se putem i sluša radio, odjednom prekinu se program i spiker uzbuđeno javi "U srbiji sleteo leteći tanjir iz kojega izašli mali zeleni ljudi, ruke su im do zemlje... savetuju se svi da budu oprezni, ne znaju im se namere..."

posle nekog vremene, Dragan parkira kamion pored puta i zađe malo u šumu da se ispiša, taman otkopča šlic... primeti do drveta malog zelenog sa rukama do zemlje!!

polako oprezno Dragan progovori "Ja... Dragan...šofer... vozim kamion... a ti?"
a mali zeleni odgovori "Ja Stojan, šumar, serem"
Da se nadovežem vremešnom jugoslovenskom poslovicom-
Ko serre zlo ne misli !

Ljudi danas vade kalkulatore da sračunaju 5x7

Da zamisli...

Ja sam čuo da neki pale vatru upaljačem, a ne kremenom, kao pošten svet u srednjem veku, ili

koriste struju, umesto da sede u mraku i razmišljaju o životu uz lojanu sveću

imaju frižider, umesto da sole meso u podrumu i nadaju se da neće da se usmrdi

koriste telefon, umesto da jašu tri dana do susednog sela da prenesu poruku

pišu poruke, umesto da šalju golubove pismonoše

koriste navigaciju, umesto da se izgube tri puta "jer tako se kalio karakter"

Prozivati druge što koriste alat koji postoji je isto kao ljutiti se na kašiku jer ne jedeš rukama ;)

Kod nas recimo matematičari ne dozvoljavaju digitrone od osnovne pa do faksa. Logično i kul. Nema takmičenja iz matiša a da se koriste digitroni.

Druga stvar je fizika ili hemija kada kalkulatori služe da se dobije neki broj na brži način nego ručno.,

Danas koristimo i mathlab i druge programe za računanja..

AI se koristi pametno. Ko ga koristi na glupav način, nekritički, greši. Što ne znači da je sama alatka loša.

Kod nas recimo matematičari ne dozvoljavaju digitrone od osnovne pa do faksa. Logično i kul. Nema takmičenja iz matiša a da se koriste digitroni.

Druga stvar je fizika ili hemija kada kalkulatori služe da se dobije neki broj na brži način nego ručno.,

Danas koristimo i mathlab i druge programe za računanja..

AI se koristi pametno. Ko ga koristi na glupav način, nekritički, greši. Što ne znači da je sama alatka loša.
Uglavnom se loše koristi, odatle tema

Ljudi traže prečice po svaku cenu, to je pravi problem

Back