Veselinović: Podrška uvođenju sankcija nije podrška Vučiću

комшија

Stara legenda
Poruka
78.424
1652476042700.png
Veselinović: Podrška uvođenju sankcija nije podrška Vučiću


514098_dobrica_f[1].jpg


12. maj. 2022

Odluka o uvođenju sankcija Rusiji već je doneta, a podrška sankcijama ne predstavlja i podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, već "zajedničkom evropskom odgovoru na rat koji se dešava", rekao je u emisiji "Iza vesti" Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd.

Upitan koja je granica između pomoći Vučiću i pomoći Srbiji, Veselinović je objasnio da je ovo najekstremniji slučaj u dužem vremenskom periodu.

„Radi se o ratu, civilizacijskom iskoraku koji Srbija treba da učini i svrsta se na srranu dobra. Nije ovde pitanje Vučića, moramo da govorimo o političkim konceptima“, kazao je Veselinović i dodao da je podrška sankcijama podrška „zajedničkom evropskom odgovoru na rat koji se dešava“, a da je Vučić tu samo privremeno.

„U ovom trenutku, na ovoj teritoriji, on je predsednik Srbije. Ali posledice koje će ovaj rat izazvati su mnogo veće od toga“, istakao je gost emisije „Iza vesti“.

On smatra da je odluka o uvođenju sankcija već doneta jer je "strateški cilj ove države pristupanje Evropskoj uniji".

"Ako želite da postanete deo Evropske unije, vi morate da uskladite spoljnu politiku, a ne treba to da pokazujete na način da EU nešto zahteva. Ovde se radi o tome da želimo standarde i kvalitet života kakv ima EU", rekao je Veselinović.

O porukama koje stižu od predsednika Vučića i drugih predstavnika vlasti, a u četvrtak uveče je o tome govorio i ambasador Rusije u Srbiji, da se na našu zemlju iz EU vrši pritisak kako bi uveli sankcije, Veselinović kaže da one predstavljaju "kalkulanstvo i politički kukavičluk Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića… koji pribegava mehanizmima dramljenja, nedonošenja odluka, prolongiranja i zbunjivanja javnosti kroz tabloide".

Upitan zašto "glasanje za sankcije" nije podrška Vučiću, a sastanak sa Đilasom je spasavanje Vučića, Veselinović objašnjava da je spasavanje Vučića pitanje kako želimo da gradimo institucije.

"Da li želimo da puštamo zatvorene dogovore između ljudi koji nisu nadležni ili želimo da se bavimo institucijama i ono kako one treba da donose odluke. To nije personalno u ovom trenutku. Oko izbora u Beogradu i njihovog ponavljanja imamo vrlo jasnu proceduru. Da li smo zaboravili te institucije? Naša borba je da ih vratimo, da vratimo glas građana. Tako ćemo uspeti da Vučić ne bude tema", napminje sagovornik "Iza vesti".

On kaže da su institucije te koje treba da donesu odluku i o sankcijama Rusiji i dodaje da je neophodno da se što pre konstituiše parlament kako bi se u njemu vodila debata.

"Ova vlada nema mandat zato što je proizašla iz bojkota. Mora da se desi pod hitno konstituisanje nove skupštine i debata unutar institucija", ponavlja Veselinović.

Kada je u pitanju namera Kosova da postane članica Saveta Evrope, Veselinović kaže da unilateralne poteze ne vidi kao dobru stvar, posebno kada u dijalogu postoje dva suprotstavljena pola. Unilateralni potezi, dodaje, drugu stranu teraju u konflikt.

S druge strane, kaže da instrument ostvarivanja i zaštite ljudskih prava, kao što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ne može da vidi kao nešto loše.

"Unilateralni potezi jedne će voditi sličnim potezima druge strane, a na gubitku će biti građani jer neće rešiti one goruće stvari, tehnička pitanja koja čine da li im je život dobar ili loš", objašnjava Veselinović.


Upitan o odnosu opozicije prema tome što još nema konačnih rezultata izbora i ponavljanju beogradskih izbora, Veselinović kaže da je poniženje to što ako se ponove izbori u Beogradu, nećemo saznati koji su poredstavnici građana, sa koje liste, digli ruku za šta.

"Hajde da vidimo da li može da se formira gradska vlada ili ne, hajde da vidimo ko će dići ruku za većinu u gradskoj skupštini. To je poniženje… Nema raspisivanja izbora dogovorom. U tom procesu smo da čekamo da se konačni rezultati objave, da se verifikuju mandati, da se uđe u proces formiranja nove gradske vlasti kako bi videli da li SNS ima ili ne većinu i ko tu većinu čini. Mi ćemo izveštavati ko je kako glasao", napominje gost Iza vesti.

On kaže da će se na protokolarni poziv predsednika za konsultacije o sastavu nove vlade odazvati, a za poziv na razgovore o sankcijama Rusiji kaže da ti razgovori treba da se vode u parlamentu.

link

Браво за Добрицу! Браво за великана нове Србијанске политичке мисли! Санкције званичног Београда "Мајчици" биће со на рану русофилима из McDonaldsa!
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.