Veseli vernici

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Paradoks! Da li ti mozes da priznas da si pedofil? Da ne bi ovde pisali elaborate odgovori samo sa da ili ne, sto bi rekao Seselj.
Argument gradjenja coveka od slame ili fiktivnog argumenta necega sto se moze oboriti. U diskusiji je to
logical fallacy, jer ovaj drugi argument *koji nije iznesen* sluzi da se lako moze oboriti...

e pa ne valja ti rabota ali izabrao si da te drugi vode kroz život onda. ako sam sebe omalovažavaš kako onda očekuješ da ti se ljudi obraćaju što se buniš onda što te gogili kritikuje, možda hoće da te trgne. ako se bojiš da kažeš svoje mišljenje onda si kukavica, zar veruješ da bog ceni kukavice?
Гогили критикује што се у подфоруму о религији прича о религији.

čak i u nz pavle savetuje da sve proveravamo. pa eto nek posluša pavla.
Да, св. ап. Павле то и каже међутим шта то значи.
"Зато – „све испитујте“ = πάντα [δὲ][3] δοκιμάζετε: све проверавајте Духом Цркве, њеним учењем. Што није од ње, против вас је, против душе ваше, против спасења вашег, против вечности ваше." (Ава Јустин, Тумачење Прве посланице Солуњанима).

"Зато – „све испитујте“ = πάντα [δὲ][3] δοκιμάζετε: све проверавајте Духом Цркве, њеним учењем. Што није од ње, против вас је, против душе ваше, против спасења вашег, против вечности ваше." (Ава Јустин, Тумачење Прве посланице Солуњанима).
To je proizvoljno tumacenje, koji ocigledno navodi na odredjenu vodenicu.... nije ni cudo, kad je ovaj adendum jako bitan za bilo koju
denominaciju :heart:

ali ti ne proveravaš.
znaš kako ja proveravam.
protumačim sam pa tek onda gledam šta crkva kaže. ne čekam da mi crkva kaže šta da mislim.
ako se radi o hrišćanskoj teologiji.

ali ti ne proveravaš.
znaš kako ja proveravam.
protumačim sam pa tek onda gledam šta crkva kaže. ne čekam da mi crkva kaže šta da mislim.
То је исти приступ који је довео до милион протестантских група. Та идеја да неко може сјести читати Писмо и сам схватити шта унутра пише. Постоје заиста неки дијелови који јесу такви али већина није и потребно је уронити у светоотачку литературу да би се ти дијелови схватили.

То је исти приступ који је довео до милион протестантских група. Та идеја да неко може сјести читати Писмо и сам схватити шта унутра пише. Постоје заиста неки дијелови који јесу такви али већина није и потребно је уронити у светоотачку литературу да би се ти дијелови схватили.
Znas kako, to sto neke stvari tumacim sam, to ne znaci da cu promeniti veru. Oni koji osnivaju sekte imaju druge motive, pre svega materijalno
bogatstvo...

grešiš sekte su nastajale iz koristoljublja. suštinu i srž hrišćanstva vrata pakla neće nadvladati a pravoslavnih tumačenja pojedinih delova sp koliko hoćeš u pravoslavlju.
ako recimo kažem da nije more doslovno razdvojeno već je to npr simbol za odvajanje dobra od lošeg jesam li uzdrmao suštinu i srž pravoslavlja? a ako gledamo bukvalno onda je to klasičan mit jer takav događaj bi sigurno i u sekularizmu bio opisan. ili zmija koja je bila najmudrija od svih poljskih zveri i koja priča sa evom a ova se ne čudi što joj se životinja obraća ljudskim jezikom jel to mit ili neka simbolična poruka
hrist reče sve u pričama biva. da bi narod shvatio suštinu moraš da mu je kroz priču približiš. inače bi bilo suvoparno neshvatajuće ili bi rekli ovaj priča bajke za laku noć.
meni je odlična parabola za vino i mehove kada kaže ne sipa se staro vino u nove mehove. staro vino je odlično ali se ne meša u novo. pa ko hoće da pije novo ne treba mu staro, ako pomešaš dobiješ bućkuriš. ako hoćeš staro vino onda ga ne mešaj sa novim pij to staro i ćuti, ali staro ima svoj kraj a novo (hrist) je bez kraja. on sam je početak i kraj. od njega pičinjemo i s njime završavamo svu hrišćansku teologiju i hrišćansku veru.

Знам брате али досади да ме неко гледа као на некакву дворску луду или чудака из по мени неоправданих разлога. Већ сам писао зашто увијек одговарам припадницима других вјерских заједница.
Не мораш увек да одговараш...

нек мисле шта оће...

e pa ne valja ti rabota ali izabrao si da te drugi vode kroz život onda. ako sam sebe omalovažavaš kako onda očekuješ da ti se ljudi obraćaju što se buniš onda što te gogili kritikuje, možda hoće da te trgne. ako se bojiš da kažeš svoje mišljenje onda si kukavica, zar veruješ da bog ceni kukavice?
Сам Бог је рекао '' ко ВАС не слуша, Мене се одриче'' и још ... ''ко ВАС прима, Мене прима''... и сл..

Дакле, видиш ли да су потребни медијатори на путу следовања Богу, тачније свеци попут Светог Саве, да не би пош'о странпутицом?

Не можеш малдићким заносом ревношћу и претеривањем, правдати своју хладноћу, подбачај и самоумље о вери...

Свако доба живота има своју врсту искушења, и у зрелости јако напада својеглава гордост, тако да се њоме позабави слободно...

Дакле, видиш ли да су потребни медијатори на путу следовања Богу, тачније свеци попут Светог Саве, да не би пош'о странпутицом?
Znas kako, te stranputice su poznate. No ove stranputice kao zlato, rasni konji, sada audiji, ne mogu biti ostvarene
ako sledba ne misli da su potrebni sveci, koji su kraljevskog roda...

ali ti ne proveravaš.
znaš kako ja proveravam.
Својеглавост убија... првенствено зато што су људи променљивог расоложења, самим тим и виђења...

Ти као Србин би морао знати да нам је православцима најбитнија СВЕТА ТРАДИЦИЈА, по којој се и разликујемо од секташа псеудохришћанских и некрсних

ne znam o čemu pišeš, čovek jedino što zna je da ništa ne zna. čovek piše iz ličnog mišljenja i iskustva što znači da se ne poklapa uvek i u svemu.
a vera osim deklarativne spoljašnje postoji unutrašnja koja nekad nisu u skladu. ali ljudi se boje da iskažu svoju veru da ga konvencija ne proglasi jeretikom.
ja taj problem nemam. niti odvajam ljude iz svete saborne crkve, a ujedno sam i oslobođen "okova" šta ima ko da mi zameri ako nije u skladu sa crkvenim tumačenjima.

ne znam o čemu pišeš, čovek jedino što zna je da ništa ne zna.

Плус да Бог све зна и да даје прецизно знање о Себи најбољим људима на свету Својим Духом... њих зовемо свеци, тј. духовни људи, којима су очи отворене да виде све... и знање и незнање

čovek piše iz ličnog mišljenja i iskustva što znači da se ne poklapa uvek i u svemu.
a vera osim deklarativne spoljašnje postoji unutrašnja koja nekad nisu u skladu. ali ljudi se boje da iskažu svoju veru da ga konvencija ne proglasi jeretikom.

Па не треба нам ''своја'' вера, него Божија... Њу треба да прибавимо, да би били верници... без ње смо самоверници и својеглавци

ja taj problem nemam. niti odvajam ljude iz svete saborne crkve, a ujedno sam i oslobođen "okova" šta ima ko da mi zameri ako nije u skladu sa crkvenim tumačenjima.
Црквена Тумачења НИСУ ЊЕНА тј. људска... о томе се ради... схвати да и ти као и Црква мораш да будеш у Истом Духу да би могао да тумачиш у Божијем а не свом личном контексту...

bog nije stvor već tvorac on nema šta da veruje u svoju promisao, pretpostavljam da veruje u nas iako zna. verujem da ni ne gleda u razum već u srce, zato najmanji će biti najveći. dažbe ti svo znanje dogme i katahizisa ako imaš inficirano srce zlobom.
i bog je jedan osim ako misliš da ih ima više, jedan za ceo ljudski rod i kad bi gledao po dogmi ko bi se našao u milosti. NIKO.

dažbe ti svo znanje dogme i katahizisa ako imaš inficirano srce zlobom.
i bog je jedan osim ako misliš da ih ima više, jedan za ceo ljudski rod i kad bi gledao po dogmi ko bi se našao u milosti. NIKO.
Ал џабе ти и обрнуто да си најбољи човјек на свијету ако ниси у Цркви и не живиш по Цркви.

Мора да имаш неупрљано знање (оно основно), јер се чистота емоција стиче чистотом схватања... увек иду заједно

Џаба ти срце, ако ум зврји празан или искривљен, мора и ум и срце да врше свој посао у исправљању душе тј. унутрашњег човека

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back