Veseli vernici

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја тебе никад нисам видио да ишта причаш о религији на било коју тему. Не видим која је сврха твог битисања на овом подфоруму сем да критикујеш оне који у таквим расправама учествују.
Maki došao juče na forum i mene koja sam tu godinama pita koja je moja svrha bitisanja ovde :roll:
Imaš li ti uopšte život van foruma i isčitavanja teoloških knjiga. Znaš ne bi bilo loše da malo izadješ u svet jedino ako si monah onda te razumem ali se onda postavlja pitanje šta ćeš ti ovde :manikir:
Inače tvoj osećaj za zezanje je ravna linija 🙄

zato što žitije nije pouzdan istorijski izvor jer suština žitija je poučni cilj, prikazivanje ostvarenog ideala i fokusira se na duhovne dimenzije.
Историчари користе та житија као извор за догађаје у Србији на почетку 13. вијека. Само зато јер је хагиографског карактера не значи да унутра нису поуздани историјски подаци поготово јер дотична дјела нису написана са неком великом временском дистанцом од описаних догађаја.

Maki došao juče na forum i mene koja sam tu godinama pita koja je moja svrha bitisanja ovde :roll:
Ја говорим колико ја знам. Нисам те видио никад у некој озбиљној теолошкој дискусији. Само си на овој теми и критикујеш робија и мене како "гушимо теме".

Imaš li ti uopšte život van foruma i isčitavanja teoloških knjiga. Znaš ne bi bilo loše da malo izadješ u svet jedino ako si monah onda te razumem ali se onda postavlja pitanje šta ćeš ti ovde :manikir:
Тренутно су ферије на факултетима па одвајам добар дио свог времена на форум. Имам испит за који дан па ће ме у том периоду мање бити овдје.

Inače tvoj osećaj za zezanje je ravna linija 🙄
Једно је зезање а друго исмијавање.

zato što žitije nije pouzdan istorijski izvor jer suština žitija je poučni cilj, prikazivanje ostvarenog ideala i fokusira se na duhovne dimenzije.
Вараш се...

Житија су увек слојевита... ту су и духовно, и историјско и друштвено - ДАКЛЕ ГОЛА ИСТИНА о слугама Божијим...

Та стерилизација историје од духовног је безбожничка свињарија, а не наука

Историчари користе та житија као извор за догађаје у Србији на почетку 13. вијека. Само зато јер је хагиографског карактера не значи да унутра нису поуздани историјски подаци поготово јер дотична дјела нису написана са неком великом временском дистанцом од описаних догађаја.

Ја говорим колико ја знам. Нисам те видио никад у некој озбиљној теолошкој дискусији. Само си на овој теми и критикујеш робија и мене како "гушимо теме".

Тренутно су ферије на факултетима па одвајам добар дио свог времена на форум. Имам испит за који дан па ће ме у том периоду мање бити овдје.

samo zbog tebe ću otvoriti temu ali tu ti neće pomoći citati iz biblije moraćeš mućnuti malo svojom glavom
naravno samo da nadjem malo slobodnog vremena jer ovde neki i žive život
kad stigneš da učiš :huh:
ipak ti si eminentan forumaš koji je tu stalno na nekoliko foruma :)

Не постоји теолошка тема на коју Писмо и Предање не могу одговор.
biti vernik obuhvata sve oblasti pa i životne ne samo teološke
i da vidimo malo kako se snalaziš kada treba mućnuti svojom glavom bez potpore svetog pisma
naravno ne očekujem tvoje preebavanje sa robijem ko je kakav vernik od vas dvojice i na toj temi, jer time ste ugušili sve

ne sporim, čitaš žitija pa i sam vidiš da je životopis savršen. beše mučen, proboden, gospod ga spasi ali rimljani ga baciše lavovima i sl.
kakve to ima veze sa istorijskim činjeničama osim ono kad gde je rođen i kako je stradao.
osim toga žitija nemaju samo hrišćani već i muslimani i budisti.
običan vernik to shvata dok fanatik je spreman i sa bratom oko takvih stvari da više ne razgovara.
zato treba biti umeren i realan vernik.
bog postoji, sveti ljudi pistoje, pravoslavlje kao jedina odbrana hrišćanstva postoji. to su osnovne verničke hrišćanske činjenice.

Jel Bog moze da stvori jos jednog Boga?
Бога по природи не али богове по благодати да. То смо ми људи, прецизније позвани смо да се обожимо и постанемо богови по благодати. А те "парадоксалне" доскочице су чисти софизам без икакве суштине и служе само као "gotcha".
https://manastircelije.com/da-li-bog-moze-da-stvori-kamen-koji-on-ne-moze-da-podigne/

biti vernik obuhvata sve oblasti pa i životne ne samo teološke
i da vidimo malo kako se snalaziš kada treba mućnuti svojom glavom pez potpore svetog pisma
naravno ne očekujem tvoje preebavanje sa robijem ko je kakav vernik od vas dvojice i na toj temi, jer time ste ugušili sve
Ја могу изнијети своје мишљење о било којој теми али прије свега се у свему водим учењем Православне Цркве и Светих Отаца.

ne sporim, čitaš žitija pa i sam vidiš da je životopis savršen. beše mučen, proboden, gospod ga spasi ali rimljani ga baciše lavovima i sl.
kakve to ima veze sa istorijskim činjeničama osim ono kad gde je rođen i kako je stradao.
Нема везе некоме ко не вјерује да су се те ствари догађале. Нисмо протестанти или Јеховини свједоци па да вјерујемо да су чуда престала кад је Библија написана.

osim toga žitija nemaju samo hrišćani već i muslimani i budisti.
običan vernik to shvata dok fanatik je spreman i sa bratom oko takvih stvari da više ne razgovara.
Муслиманска житија су описивања како они иду и освајају и кољу кафире. Хришћанска житија су записи о врлинском животу, мученичким страдањима, оданости Богу у тешким ситуацијама итд.

zato treba biti umeren i realan vernik.
bog postoji, sveti ljudi pistoje, pravoslavlje kao jedina odbrana hrišćanstva postoji. to su osnovne verničke hrišćanske činjenice.
Са овим се слажем.

И исмевање би требао да претвориш у сопствену духовну поуку, а не да бежиш од ње ко дете...

Сети се шта је рекао свети Јован Лествичник: ''Ко одбацује оптужбу, исправну или неисправну - тај одбацује своје спасење"

Чак и кад је лажна оптужба, не треба је одбацити брзоплето, већ је употребити себи на смирење - да Бог тиме убија нашу гордост, јер се она храни похвалама, а убија оптужбама...

И исмевање би требао да претвориш у сопствену духовну поуку, а не да бежиш од ње ко дете...

Сети се шта је рекао свети Јован Лествичник: ''Ко одбацује оптужбу, исправну или неисправну - тај одбацује своје спасење"

Чак и кад је лажна оптужба, не треба је одбацити брзоплето, већ је употребити себи на смирење - да Бог тиме убија нашу гордост, јер се она храни похвалама, а убија оптужбама...
Знам брате али досади да ме неко гледа као на некакву дворску луду или чудака из по мени неоправданих разлога. Већ сам писао зашто увијек одговарам припадницима других вјерских заједница.

Муслиманска житија су описивања како они иду и освајају и кољу кафире. Хришћанска житија су записи о врлинском животу, мученичким страдањима, оданости Богу у тешким ситуацијама итд.
e pa vidiš o tome i pričam. filozofija i religija se bave bogom, istorija ne. obično vladari za svoja žitija su piscima tražili da im napišu hvalospeve. a i danas je običaj da se piše o pokojniku sve najbolje.

Reč hagiografija dolazi iz grčkih reči Agios (ἅγιος, "sveti" ili "svetica") i graf (γραφή, "pisanje"). Hrišćanske hagiografije usredsređuju na život, a naročito čuda muškaraca i žena koje su hrišćanske crkve kanonizovale. Ovaj književni žanr je takođe ponekad korišćen i kao crkvena i politička propaganda.[1] Pisce žitija su tadašnji vladari plaćali da im poju hvale.[2] Otac srpske kritičke istoriografije Ilarion Ruvarac je govorio da žitija nemaju nikakvih razumnih istorijskih podataka.[3]

Моји одговори су мање битни.
e pa ne valja ti rabota ali izabrao si da te drugi vode kroz život onda. ako sam sebe omalovažavaš kako onda očekuješ da ti se ljudi obraćaju što se buniš onda što te gogili kritikuje, možda hoće da te trgne. ako se bojiš da kažeš svoje mišljenje onda si kukavica, zar veruješ da bog ceni kukavice?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back