Vesele devedesete...

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.398
Na pijaci i 50 odsto jeftinije!

Preprodavci na uličnim i pijačnim tezgama nude hranu, kozmetiku i odeću po cenama mnogo povoljnijim nego u prodavnicama

image.jpg


Upola cene... Prehrambreni proizvodi jeftiniji nego u prodavnicamaCrna berza u Srbiji ponovo radi punom parom! Roba koja se prodaje na uličnim i pijačnim tezgama jeftinija je u proseku za 20 do 50 odsto u odnosu na istu takvu u prodavnicama, pokazuje istraživanje Pressa! Ekonomska kriza i besparica primorale su ljude da sve češće pazare švercovanu robu kod preprodavaca ne bi li tako uštedeli novac, a s druge strane trgovcima je to dragocen izvor prihoda!

Prosečan kupac, koji mora da vodi računa o svakom dinaru, na pijačnim tezgama može da nađe sve što mu je potrebno - hranu, sredstva za higijenu, obuću i odeću. Ponuda je raznovrsna i stiže raznim kanalima. Tu su peškiri iz Egipta, sir i salama iz Mađarske, donji veš iz Turske, čarape iz Rumunije, haljine iz Indije, kondomi iz Bugarske...

Borba za opstanak

Preprodavci uvoznih prehrambenih proizvoda u Novom Sadu žale se da je kriza pokucala i na njihova vrata. Iako ih i dalje ima na svim novosadskim pijacama, njihov broj je ove godine prepolovljen.
- Opala je prodaja, pa nekad nemam ni pijačarinu da platim. Dolaze i neke novajlije s robom iz Mađarske, ali brzo odustaju - kaže Jasminka Grujić, prodavačica sa Riblje pijace.
Ni na Kvantaškoj pijaci nije bolje. Svetislav Bašić kaže da je prodaja opala za 40 odsto, uprkos cenama koje su dosta niže nego u marketima.
- Tunjevina je, recimo, 55 dinara, ćureći parizer 160, vrhunska austrijska juneća kobasica 650, a „milka" 65 dinara. To je u proseku za 20 do 30 odsto odsto jeftinije - kaže Bašić.


„Milka" upola cene

Na subotičkim pijacama i na popularnom buvljaku tezge su nakrcane robom iz Mađarske. Prehrambeni proizvodi poput sireva, čajnih kobasica, šunke i sardina ovde su jeftiniji od 20 do 35 odsto nego u prodavnicama. Slatkiši su takođe jeftiniji, pa „milka" od 300 grama košta 180 dinara, dok za čokoladu od 100 grama treba izdvojiti 65.
- To je u odnosu na markete jeftinije za oko 50 odsto, pa zato jednom nedeljno svratim na buvljak da pazarim slatkiše i još neke sitnice - kaže Subotičanin Marko Popović.
Prodavci objašnjavaju da tokom leta najbolje prolaze oni koji imaju tezge sa sredstvima za higijenu. Ovi proizvodi na buvljaku su jeftiniji i do 30 odsto. Recimo, dezodorans „nivea", koji u prodavnicama košta oko 230 dinara, na pijačnoj tezgi staje svega 160, sapun „dav" je 55 dinara, a isti takav u nekim radnjama košta 90. Znatno su jeftiniji i razni šamponi, kupke, osveživači... Osim toga, Subotičani na pijacama kupuju deterdžente i omekšivače za veš jer na njima uštede oko 25 odsto. Subotički buvljak jeftiniji je i kada je kupovina garderobe u pitanju. Tu se kupcima nudi do 50 odsto jeftinija roba u odnosu na onu u buticima, koja je najčešće istog ili sličnog kvaliteta.
- I pored ovako dobrih cena kupaca je sve manje. Ljudi, jednostavno, nemaju para - priča prodavac Mirko, koji, po sopstvenom priznanju, godinama „na sitno" švercuje hranu iz Mađarske.

Proizvod Cena kod preprodavaca Cena u prodavnicama
sardina 50-60 70-110
tunjevina 70-90 120-150
kafa 100 gr 55-75 80-140
nes kafa 250 gr 450 522-629
„milk"a čokolada 100 gr 70 - 85 95-170
„milka" čokolada 300 gr 200 273-340
sapuni 20-35 40-70
pasta za zube 60-90 110-140
prašak za veš 3 kg 450 522-700

Cene su u dinarimaRoba iz Bugarske

I na niškim pijacama može se naći širok asortiman robe po cenama znatno nižim od onih u radnjama. To je razlog što se sve veći broj Nišlija snabdeva baš na pijačnim tezgama. A na pijaci ima svega - od suhomesnatih proizvoda iz Mađarske, konzervi iz Hrvatske, pa do široke lepeze kućne hemije. A kupaca ima jer, primera radi, tri konzerve sardine iz Rovinja koštaju 100 dinara, dok se u radnjama ista roba pazari za pedeset dinara po komadu.
Slična je situacija i s hemijskim proizvodima. Dezodorans „dav" pijačni preprodavci nude za samo 195 dinara, dok se njegova cena u parfimerijama kreće od 250 do 280 dinara. Pena za kupanje „palmoliv" je 100 dinara, a isto pakovanje u prodavnicama košta 150. Prodavci otkrivaju za Press da dobar deo robe donose iz bugarskog „Metroa", gde je, kažu, većina ovih proizvoda znatno jeftinija nego kod nas. Međutim, nerado otkrivaju odakle na tezgama domaći proizvodi poput deterdženta „duel", koji je ovde 20 odsto jeftiniji nego u prodavnicama.
U Beogradu broj uličnih prodavaca robe stalno raste, pa nema frekventnijeg autobuskog stajališta u gradu na kojem nisu postavili tezgu. Trgovci kod kojih se za 100 dinara mogu kupiti tri para čarapa sada se mogu naći oko svake gradske pijace, na Bulevaru kralja Aleksandra, u Zemunu ispred Robne kuće, u podzemnom prolazu kod Zelenog venca, na Slaviji, ali i u samom centru. Tržišni inspektori, nezvanično, priznaju da ne mogu da izađu na kraj s uličnim prodajom, a mnogi su skloni da veruju da država ne dirajući ih u stvari kupuje socijalni mir.

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=75583&sectionId=33

Ova vlada je toliko nesposobna da joj je uspelo da nas bez sankcija,ratova i izolacije vrati u devedesete.:worth:
 

gica

Legenda
Poruka
54.803
Pa zato jer uvozite iz BiH! Uvezite izvorno Hrvatsko, pa da vidiš šta je Kraš! :per:

уууууу, полако комшија! краш се токо сје6о од ономад да ће се то уз гусле певати.
остале су само бајадере.
а шта су од рунолиста направили...то је злочин
 

Top