Veruju li Pravoslavci...

No Limit

Obećava
Poruka
97
... da svestenik moze oprostiti grehe ljudima, ili ih samo moze oprostiti Bog? Neki Protestanti i Katolici veruju, neki opet ne. Zanima me sta Pravoslavci veruju? Da li je isto i sa njima? Je l' i neki Pravoslavci veruju u to, a neki ne? Vi mi recite. :roll:

Oce nas!Kazi mi No Limit, kako glasi? I kome se molimo i za sta?
"...i oprosti nam grehe nase, kao sto mi oprastamo duznicima svojim..."
Kako oprastas drugima, tako ce biti oprosteno i tebi.
Kako sudis drugima, tako ce biti sudjeno i tebi.
Svestenik je recimo "posrednik", rukopolozeni sluga Boziji, duhovni otac koji treba da te usmerava. Ostatak je u tebi, razlucivanju dobra od zla, slobodnoj volji i pokajanju.

Trazeci ljubav:
No Limit:
... da svestenik moze oprostiti grehe ljudima, ili ih samo moze oprostiti Bog? Neki Protestanti i Katolici veruju, neki opet ne. Zanima me sta Pravoslavci veruju? Da li je isto i sa njima? Je l' i neki Pravoslavci veruju u to, a neki ne? Vi mi recite. :roll:

Jesi li ti uopće bio na Sv.tajni ispovjesti kada,bilo u Pravoslavnoj,bilo u Katoličkoj Crkvi? :roll:

Jako los pristup.....Bio sam ja, i svestenik ne mora da ti procita molitvu za razresenje grehova,ako se nisi Istinski pokajao.....ili ako se nisi pokajao(iz neznanja)!!!
Naravno da to ne znaci,da on oprasta grehe,ali.....
Moje pitanje:Kako on zna da li smo se istinski pokajali? Mozda samo imamo problem sa nedostatkom reci ?!

Svestenik ne moze da oprasta girjehe, to moze samo Bog! Svestenik se moli za oprostenje grijehova zajedno se onim ko se ispovjeda.
Ispovjest pomaze da covjek stekne svijest o svojoj gresnosti i potrebi za pokajanjem, tj. da stice smirenje.
Svestenik je tu kao rukovoditelj, jer covjek cesto ne osaznaje sta je i zbog cega grijeh, a sta ne. Tu je i da primjeni odredjene disciplinske mjere, a sve u cilju rukovodjenja.
Najvaznija u zivotu pravoslavnog je Sv. Evharistija (pricesce), a sve ostalo je samo priprema za ovu Tajnu, put ka sticanju smirenja i ljubavi.

Trazeci ljubav:
No Limit:

Jesi li ti uopće bio na Sv.tajni ispovjesti kada,bilo u Pravoslavnoj,bilo u Katoličkoj Crkvi? :roll:

Ne.

metaphisic:
Svestenik ne moze da oprasta girjehe, to moze samo Bog! Svestenik se moli za oprostenje grijehova zajedno se onim ko se ispovjeda.
Ispovjest pomaze da covjek stekne svijest o svojoj gresnosti i potrebi za pokajanjem, tj. da stice smirenje.
Svestenik je tu kao rukovoditelj, jer covjek cesto ne osaznaje sta je i zbog cega grijeh, a sta ne. Tu je i da primjeni odredjene disciplinske mjere, a sve u cilju rukovodjenja.
Najvaznija u zivotu pravoslavnog je Sv. Evharistija (pricesce), a sve ostalo je samo priprema za ovu Tajnu, put ka sticanju smirenja i ljubavi.

Ovo je odgovor koji sam trazio. Nadam se da je tacan.

No Limit:
metaphisic:

Ovo je odgovor koji sam trazio. Nadam se da je tacan.
Ja sam pravoslavac i nemam razloga da lazem. Uz to sam, kako Aljona rece, "profi". :wink:

Back