Verovali ili ne

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Tamarela

Zainteresovan član
Poruka
294
I slucaj
Evo sta se jednom mladom Beogradjaninu dogodilo. Decko resio da kupi svojoj mami za rodjendan sal/esarpu sa barberi motivom. Nije bas imao vremena da mnogo trazi, pogledao na par mesta, nije nasao. Cekajuci bus, vidi na stanici neku stariju gospodju takoreci bakicu sa bas takvim salom i padne mu na pamet da je pita gde je ona kupila. Pridje joj i najuljudnije pocne: "Izvinite gospodjo, da li biste bili ljubazni da mi kazete gde..." - nije stigao ni da zavrsi pitanje jer ga je gospodja ne tako uljudno prekinula recima: "Nemam nista sitno!" i odmakla se par koraka. Decko je samo s nevericom gledao, u zbunu, odmahnuo rukom (shvativsi da nema poente objasnjavati bilo sta) i udaljio se. Pri tom (mozda treba da naglasim) decko izgleda sasvim normalno, pristojno, kulturno.
II slucaj
Ovo se meni desilo. Maxi, koji dan pred Novu 2004. godinu, oko18h. Redovi za kase gigantski. Muka me naterala da sam bas tu i bas u to vreme moram da kupim jednu JEDINU stvar - neku glupu knjizicu. Sta cu, stanem u red i cekam. Ispred mene covek srednjih godina, normalnog izgleda (znaci, ne izgleda bas kao dziber, vec kao intelektualac), sa kolicima prepunim (kao i mnogi ispred njega). Kad je on dosao na red, ja vec u ocaju. Resim da ga zamolim: "Izvinite gospodine, da li bih mogla pre vas, imam samo ovu kjigu?!" - sve sa osmehom i cvrkutavim glasicem. Covek me pogleda bezizrazajno i rece: "Ne, ne mozes, i ja sam cekao pola sata..." ili nesto slicno. Osmehnem se s nevericom, blago ironicno i stanem iza njega...
Dakle, zar je zaista toliko tesko biti fin :roll: ?!? Ne znam za vas ostale, a ja bih sigurno, ali sigurno, propustila nekog ako me vec moli (cak sam to i radila vise puta). To ne znaci da bih uradila isto ako bi me bas njih npr. osmoro sa po par stvari zamolilo. Ali ovom coveku se to nije desilo. Mozda mu je bio los dan. Ili je cist primer ortodoxnog baksuza! Da komsiji crkne krava! :evil:
Ili ovo za prvo slucaj: da li nam se toliko cesto desava da nam pridju klosari i traze novac jer im je bas zafalilo 20-100din za kartu do Valjeva ili Subotice, da nam svi ostali koji nam pridju (da pitaju npr. koliko je sati, da li je skoro prosla 23-ka i sl) izgledaju kao klosari, dzanki...?!
I uopsteno, da li je tako nesto vezano sa starije generacije koje su se u ovom vremenu izgubile i uplasile? I da li mi, mladji, mozemo tu nesto da promenimo i budemo ljubazniji jedni prema drugima? (Mada mi se ovo drugo ne cini realnim, jer generacije koje danas stasavju izgledaju mi kao su jos gore imajuci u vidu njihove uzore sa Tv-a i estradi... Naravno, ne mogu bas da generalizujem.) Jedino smo za vreme bombardovanja svi bili nesto extra ljubazni, puni tolerancije i razumevanja itd. Ali takvi smo mi Srbi, izgleda... :roll:

pa na zalost takvi smo
ali ti se trudi da budes fina i kulturna ako nista drugo bar za sebe neke stvari mozes da garantujes.
ima nas jos koji znamo da kazemo dobar dan i izvinite...
mozda jednog dana ne budemo manjina :)

pcelica:
pa na zalost takvi smo
ali ti se trudi da budes fina i kulturna ako nista drugo bar za sebe neke stvari mozes da garantujes.
ima nas jos koji znamo da kazemo dobar dan i izvinite...
mozda jednog dana ne budemo manjina :)
Daj Boze , mada mi se cini da ovaj svet pripada drskima i bezobraznima . A nama ostaje da se izvinjavamo ...Ipak je ovde je tesko biti fin.

Ako svakoga dana,makar jednoj osobi uspete da izmamite na lice iskreni osmeh,znajte da taj dan niste uzalud proveli!
Kada bi mnogi u nasem gradu,razmisljali na ovaj nacin, lako bi ziveli kao sav normalan svet,ali posto ovde ljudi vecinom uzivaju u nekoj laznoj velicini i vezuju se za jos laznije idole i dzet set koji po stampi,televiziji i svemu ostalom siri samo mrznju i pljuvanje po svemu sto nije kako oni hoce i zele,onda je sasvim realno takvo idiotsko ponasanje vecine nasih sugradjana.
Elem na takvo ponasanje,jedino osmehom i zaljenjem odgovarati treba u svakoj situaciji,jer mozda ima nade za njih....

Takvi smo mi Srbi i tu nema leka !!! Jedino kao shto kazesh ako nas strefi neka muka (bombardovanje) onda smo fini jedni prema drugima u ostalim situacijama "nek' komshiji crkne krava"
A ako si chekala u maxi-ju pola sata mogla si da sachekash josh i tog choveka ..... yebiga

A ako si chekala u maxi-ju pola sata mogla si da sachekash josh i tog choveka ..... yebiga Ma, da, slazem se, ali ovo navodim samo kao primer ponasanja nasih sugradjana, tako da nije u tome poenta...

to je zato sto se u Bgd-u skupila svakakva "bagra" iz unutrasnjosti i sa svih strana :x Sto kaze moja baba : " nema vise onog starog, gospodskog Beograda"

Ne setaju vise Nusic i Sterija, sad su tu DZej i Karamela "gradske face"

Zato kad odem u NS, mogu da uzivam u kulturi :D

DIuna:
to je sasvim normalno za beograd,ovde ako te neko udari na ulici jos ce te opsovati,a na izvini zaboravi.Verovali ili ne u Novom Sadu su ljudi mnogo kulturniji.Naviknes se na to.

hm..nisam bas sigurna da su ljudi u bg toliko bas nekulturni..ja vec neko vreme ne zivim u beogradu (zivim u grckoj) i mogu ti reci da se u srbiji kud i kamo cesce cuje "izvinite"....

Red_Zmaja:
Reko sam ja dzaba su trosili pare na one reklame "Nije tesko biti fin"

fin je trebalo upotrebiti u smislu NORMALAN (svet).
Ovako zvuči nekako...nesrpski. Kome je stalo da bude FIN? devojčice su fine, i to one mamine maze, plačip.-ičke, tužibabe...Kome je to uopšte upućeno TIM rečnikom? :shock:
Pa ima čak i tema negde, kad kažeš da je nešto fino, ša misliš, jel to kažeš da nekoga odj.beš, da ti se u suštini nešto ne dopada(ali poštuješ proceduru) ili šta već. Bila cela rasprava, ako ne bude mrzelo, potražiću.
Znači, taj ko je to smislio, smislio je da NE USPE.
Namera ili nemar?
Procenite sami.

btw. apel da se pristojno ponašamo tvrdim da može da uspe, ako ima dobru i dugotrajnu kampanju.

shishmish01:
Takvi smo mi Srbi i tu nema leka !!! Jedino kao shto kazesh ako nas strefi neka muka (bombardovanje) onda smo fini jedni prema drugima u ostalim situacijama "nek' komshiji crkne krava"
A ako si chekala u maxi-ju pola sata mogla si da sachekash josh i tog choveka ..... yebiga
U, kakav fatalizam - takvi smo, i šta se tu može! A svi koji su poslali post na ovu temu nisu takvi. :lol:
Pa uvek su veliki gradovi mešavina svega i svačega, tj. različitog soja ljudi. A Beograd je 6x veći od NS, koji je drugi po veličini u Srbiji, iliti SCG. Treći je Niš, po veličini.
Normalno da tolika razlika bode oči, oduvek je bilo prijatnije živeti u malim gradovima, ali - eto, ljudima onda dosadno pa beže iz njih u velike. A kad dođu u drugi grad, tu ih niko ne poznaje, pa mogu da rade svašta (k'o na Net-u :wink: ).

slatko volim :)):
to je zato sto se u Bgd-u skupila svakakva "bagra" iz unutrasnjosti i sa svih strana :x Sto kaze moja baba : " nema vise onog starog, gospodskog Beograda"

draga moja nisu vam dosljaci krivi za sve vase probleme.a nusic je bio smederevac.

I nisu ljudi sa strane krivi, iliti jesu podjednako koliko i Beograđani. Činjenica je da smo posle dugog niza ružnih godina svi postali apatični i nevoljni, svikli se i na duhovnu i na materijalnu bedu, pomirili sa kontrastima u društvu.
Ovo pričam uopšteno, ne odnosi se baš na sve, hvala Bogu, ima ih još i živih duhom. :P Oni su zadržali i lepe manire, između ostalog. A to znači biti uljudan prema sugrađanima, ne razbacivati papiriće i tsl. unaokolo, ne parkirati kola posred trotoara a da pešaci zaobilaze po kolovozu, usporiti ispred pešačkog prelaza, btw.
Gradska uprava ima još gomilu mogućnosti da to ubrza, čini mi se, a da li će tako i biti, videćemo. :roll:

hanibal77:
slatko volim :)):

draga moja nisu vam dosljaci krivi za sve vase probleme.a nusic je bio smederevac.

Potpuno si u pravu, Nusic nije rodjen ovde, kao ni mnogi drugi.. veliki je problem sto su kulturni i fino vaspitani "dosljaci" odavno izumrli... ostali su dosli ovde dok su oni malo civilizovaniji, izabrali neku drugu drzavu da u njoj zive... osim toga... nisu dosljaci krivi... pogledajte danas klince na ulici... nemaju ni gram kulture, a jos manje postovanja ni za svoj grad, ni za sugradjane... jedino sto se sigurno moze reci... dolaze nam generacije koje nece umeti da prepoznaju ni ocuvaju bilo sta sa cime se susretnu... tuzan je ovo grad... jos tuznije kome ostaje... :(

najvise na svijetu mrzim neljubaznost zaposlenih na salterima. bukvlano me streljaju pogledom koji kao da kazu " a sto si mi dosao ranom zorom??? ".
to je tvoj posao, i mene ne zanima sto je tebe neko iznervirao kuci. inace, mrzim osobe koje na mene prenose svoju depresiju.....

Znate, mislim da nema veze ko je odakle dosao i ko su 'pravi Beogradjani' i ko su 'dosljaci'. Svi smo mi u jednom trenutku 'dosli' u Bg. Ako niste vi, onda su to vasi roditelji, dedovi, pradedovi itd. Mislim da nije problem u tome, vec u sadasnjem nacinu zivljenja, trendovima, idolima.... Nekada su u selu/malom gradu/velikom gradu najcenjenije licnosti bili: ucitelj, lekar i svestenik. A danas? Ceca? Karleusa? I da li znate sta danasnji klinci najvise zele da budu kad porastu? (citala sam neka istrazivanja) Estradne licnosti i biznismeni! Biznismeni!!! Iliti bizmismeni. Sta je to uopste? Mozda na engl. znaci nesto, ali u nasem recniku to znaci: matori (uglavnom) lovator oko koga su poznate licnosti & manekenke, foto-modeli i najbolje ribe! Maaa bre...... :roll:

Problematika naseg naroda je veoma velika,opsirna i za neke i te kako konfuzna.................a neki nemaju pojma o zivotu..............elem ovo je prokleti balcan..............mnogo toga se izdesavalo.............
Zasto su ljudi takvi..........Hm tesko pitanje koje se postavlja kasno ..........??
Ali ova tema je opsirna i mnogo se moze diskutovati o tome................pomenula si estradne licnosti ,biznismene..................
Pa oni se vrte po TV-u i Radio stanicama..........................A mediji su prvashodno krivi......................jer dovode u svoje emsije i gostovanja bagru i olos....................(Ne svi)...........
A televizija je jedna od osnovnih lestivca obrazovanja i nalazi se na trecem mestu po edukacija i opbrazovovanju posle roditelja i skole........................moze jos dosta o ovome ali idem da spavam...........

Tamarela:
Znate, mislim da nema veze ko je odakle dosao i ko su 'pravi Beogradjani' i ko su 'dosljaci'. Svi smo mi u jednom trenutku 'dosli' u Bg. Ako niste vi, onda su to vasi roditelji, dedovi, pradedovi itd. Mislim da nije problem u tome, vec u sadasnjem nacinu zivljenja, trendovima, idolima.... Nekada su u selu/malom gradu/velikom gradu najcenjenije licnosti bili: ucitelj, lekar i svestenik. A danas? Ceca? Karleusa? I da li znate sta danasnji klinci najvise zele da budu kad porastu? (citala sam neka istrazivanja) Estradne licnosti i biznismeni! Biznismeni!!! Iliti bizmismeni. Sta je to uopste? Mozda na engl. znaci nesto, ali u nasem recniku to znaci: matori (uglavnom) lovator oko koga su poznate licnosti & manekenke, foto-modeli i najbolje ribe! Maaa bre...... :roll:

Mislim da si pogodila u srž problema ovim postom; međutim rođenim Beograđanima koji broje generacije svoje čistokrvnosti, gradeći tako sebi pedigre ne pada na pamet da i sami vode porijeklo od onih koji nemaju baš tako čist beogradski pedigre. Prisustvo te mrlje kriju kao zmija noge, bojeći se, valjda, da će im cijena pasti zbog toga. To je licemerje.

A deformisan sistem vrijednosti je nešto što je tema za posebnu diskusiju...

Biti Beograđanin (ako stvari ne posmatramo čisto geografski) je nešto što se ne stiče rođenjem i samim životom u Beogradu; to se postaje načinom življenja, vaspitanjem, kulturom, šarmom. I to je nešto što nije nasledno.

Neki se plaše uticaja koji ima učiteljica koja govori ijekavski na njihovo dijete, a ne plaše se uticaja sopstvene nepismenosti na njega. Možda padeži i znaci interpunkcije nisu više u modi među Beograđanima sa pedigreom... Zaboravljaju pri tome koliki uticaj može imati na nekoga jedan, npr. Matija Bećković, čiji su stihovi pisani ijekavski i koji je, ako se ne varam, takođe došljak.

Ta segregacija na nas i njih je Srbe mnogo puta skupo koštala; stravično je, međutim, što nikakvu pouku nismo izvukli. Karakterna osobina prosječnog Srbina (a samim tim i Beograđanina sa pedigeom) je to da mu je drugi Srbin kriv za sve nevolje koje ga snalaze u njegovom malom, duhovno osakaćenom životu.

90 procenata ljudi u ovom gradu su nevaspitani i nepristojni..
i to se nikad nece promeniti,nikad..
Evo jednog mog slucaja..
stojim ja u redu za markicu na zelenom vencu,a red skoro do mosta..i vidis neka zena,normalnog izgleda u nekoj ofucanoj bundi ulece u sred reda i gura se na pocetak..i na to masa ljudi reaguje i tera je da ide na kraj reda..i ona nekom coveku koji se bunio kaze: Ajde ucutite i bolje idite operite se, nego sto uznemiravate otmene ljude kao sto sam ja.. :shock:
svi zivi u soku...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back