Veroucitelji, iskljucivo pravoslavne vere?

Требало би да се обезбеди, ако нема довољан број, онда би требало да се организује из више школа или слично.
У сваком случају, не треба терати дете да присуствује верској настави коју родитељи не одобравају.
Мада, вера је лична и интимна ствар, не би ни требало да буде део школства.

Има при својој верској заједници чак и верска одданишта постоје, па чак постоји и католичка средња школа, не видим проблем.
Дакле, не мора да постоји јер постоје други облици наставе за мањинске вероисповести, која је ионако изборна за ученике.

код нас нема тих ситуација, сви србљи на веронауку, православни вероучитељ, оно мало мањина иде на грађанско васпитање а упутства о својој вери вероватно добијају код куће од родитеља и рођака
потпуно подељено и сви задовољни

Moj prijatelj i ja smo sinoc imali raspravku i nismo znali da nadjemo odgovor na ovo pitanje.
Npr, ako se dete opredeli za veronauku u skoli i ako je npr katolik po veri, da li je skola duzna da mu nadje katolickog svestenika ako dete tj roditelji to ZAHTEVAJU?
Ja tvrdim da mora a on da ne mora.
Ko je u pravu?

Pa ako cemo realno ovo je pravoslavna zemlja tako da nije duzna.

Da je ovo prava drzava znala bi se pravila.

- Svi moraju da znaju srpski jezik ..ko ga ne zna ne moze drzavljanin da bude i ostvaruje ostala prava
- Ovo je pravoslavna zemlja i slave se ti praznici
- U skolama drzavnim posto je ovo pravoslavna zemlja veronauku predaje pravoslavni svestenik

Po tom sistemu onda bi recimo ako ja madjara imma u zgradi i u gradu Beogradu ovde moralo sve i na madjarskom da pise ..imena ulica,po drzavnim institucijama,u opstini...itd.,....itd.

Pa ne moze. Ovo je drzava srpskog naroda koji je pravoslavan i prica srpsim jezikom. Naravno oni ostali imaju slobodu da koriste svoj jezik ali kuci i medju prijateljima i familijom i da upraznjavaju svoju veru.

Moj prijatelj i ja smo sinoc imali raspravku i nismo znali da nadjemo odgovor na ovo pitanje.
Npr, ako se dete opredeli za veronauku u skoli i ako je npr katolik po veri, da li je skola duzna da mu nadje katolickog svestenika ako dete tj roditelji to ZAHTEVAJU?
Ko je u pravu?

Pa sve zavisi, ako u EU demokratskim drzavama to postoji onda da. Evo recimo u Nemackoj postoji veronauka al nikome ne pada napamet da obezbedi pravoslavnog popa za pravoslavnu decu.................zakljucak izvuci sam, da li mi nesto trebamo ili ne:zelenko:

Pa ako cemo realno ovo je pravoslavna zemlja tako da nije duzna.

Da je ovo prava drzava znala bi se pravila.

- Svi moraju da znaju srpski jezik ..ko ga ne zna ne moze drzavljanin da bude i ostvaruje ostala prava
- Ovo je pravoslavna zemlja i slave se ti praznici
- U skolama drzavnim posto je ovo pravoslavna zemlja veronauku predaje pravoslavni svestenik

Po tom sistemu onda bi recimo ako ja madjara imma u zgradi i u gradu Beogradu ovde moralo sve i na madjarskom da pise ..imena ulica,po drzavnim institucijama,u opstini...itd.,....itd.

Pa ne moze. Ovo je drzava srpskog naroda koji je pravoslavan i prica srpsim jezikom. Naravno oni ostali imaju slobodu da koriste svoj jezik ali kuci i medju prijateljima i familijom i da upraznjavaju svoju veru.

:ok: :ok:

Ko je u pravu?

Веронауку предају конфесионални вероучитељи, што значи да православнима предају православни, а католицима католички.
Е, сад, постоји законски минимум колико је деце неопходно да би се организовао један час.
Не знам како је то организовано у којој средини.
Претпостављам да постоји могућност организовања наставе за ученике више школа, као што је неко доле навео.

Знам за случајеве у пракси где родитељи католици шаљу своју децу на православну веронауку и где постоји препорука жупника (парохијског свештеника у католичкој цркви) да се тако ради.

У принципу, увек се нађе решење.

Притом, нико није присиљен да иде на наставу већинске веронауке обзиром да постоји могућност да се изабере и грађанско васпитање.

Skola je ustanova gde se mladi uce SVETOVNIM SAZNANJIMA.

Kao sto se u crkvi ne uci matematika ili biologija, tako u skolama NE BI TREBALO da se uci o svecima i religiji.

Ko hoce versku naobrazbu - neka ide u crkvu i tamo neka popovi organizuju casove.

Svakom svoje.

Још само да нам кажеш, ко је то уложио све своје знање,
вољу и моћ како би се у Србији развијало школство....
Ево ...мала помоћ....Пеоглашен је за свеца...и школску славу...
z:mrgreen: z:mrgreen: z:mrgreen:

Још само да нам кажеш, ко је то уложио све своје знање,
вољу и моћ како би се у Србији развијало школство....
Ево ...мала помоћ....Пеоглашен је за свеца...и школску славу...
z:mrgreen: z:mrgreen: z:mrgreen:

Macak, sada smo u 21. veku....

Tome svaka cast, ali situacija se od njegovog vremena do danas ...dosta promenula......

Ili nije?

Religiju u SVIM SEGMENTIMA treba RAZDVOJITI OD DRZAVE, a ostaviti slobodnoj volji ljudi da izabere sta zeli.

Kako u Srbiji vecina skola jos uvek zivi na budzetu drzave - religija u njima NEMA STA DA TRAZI!

Кад порезе буду плаћали само атеисти, а не и људи који се изјашњавају као верници, онда ћеш бити у праву по питању избацивања религије из буџетског система.

Овако, ово је потпуно нелогична изјава.

Religiju u SVIM SEGMENTIMA treba RAZDVOJITI OD DRZAVE, a ostaviti slobodnoj volji ljudi da izabere sta zeli.

Kako u Srbiji vecina skola jos uvek zivi na budzetu drzave - religija u njima NEMA STA DA TRAZI!

ај не галами толико, јер
1. веронаука није обавезна
2. не оцењује се и не улази у просек

Gospodu se narod moli u crkvi.

Zato se podizu crkve.

Da narod ima gde da se moli i UCI o veri.

Skola ima DRUGU NAMENU.

Mene veronauka neodoljivo podseca na marksizam koji smo nekada ucili u skolama....

Која је то друга намена школе и зашто један део времена које проведе у њој не би могао да буде посвећен вери?

Веронауку предају конфесионални вероучитељи, што значи да православнима предају православни, а католицима католички.
Е, сад, постоји законски минимум колико је деце неопходно да би се организовао један час.
Не знам како је то организовано у којој средини.
Претпостављам да постоји могућност организовања наставе за ученике више школа, као што је неко доле навео.

Знам за случајеве у пракси где родитељи католици шаљу своју децу на православну веронауку и где постоји препорука жупника (парохијског свештеника у католичкој цркви) да се тако ради.

У принципу, увек се нађе решење.

Притом, нико није присиљен да иде на наставу већинске веронауке обзиром да постоји могућност да се изабере и грађанско васпитање.

Узе ми речи са тастатуре...

Кад порезе буду плаћали само атеисти, а не и људи који се изјашњавају као верници, онда ћеш бити у праву по питању избацивања религије из буџетског система.

Овако, ово је потпуно нелогична изјава.

Ne, vec kada se budu skole PRIVATIZOVALE, pa roditelji iz SVOG DZEPA budu placali popove da predaju po skolama, onda cemo videti koliko ce njih biti za veronauku....

Back