Veronauka Vs.Gradjansko

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

macka vracarka

Veoma poznat
Poruka
13.093
Molim Vas da me posavetujute...Naime,kcerka mi je krenula u skolu,u prvi razred i sada treba da se odlucimo za jedan od ova dva izborna predmeta...
Uciteljica nam prepusta odluku a niko ne zna da mi tacno kaze STA se uci iz oba predmeta...Sta zapravo podrazumeva gradjansko vaspitanje i sta je tacno predmet izucavanja veronauke?
Udzbenik valjda ni ne postoji pa ne znam gde mogu da se informisem o nastavnom programu.
Stariji ucenici i njihovi roditelji daju neka obrazlozenja tipa:veronauka je dosadna,samo crtamo(sto se meni cini ne moguce)drugi opet kazu da je gradjansko smaranje,a neki da su odluku doneli jer je vecina u razredu bila za to...
Ajde neko iskustveno neka kaze nesto suvislo na ovu temu.Ako vec postoji slicna neka me uputi na link.
Hvala unapred...

Ja sam u srednjoj skoli 3 godine isla na Gradjansko, a 1 godinu na Veronauku. Meni su se vise dopali casovi Veronauke. Na Gradjanskom se uglavnom postavi neka konfliktna situacija, pa je ucenici resavaju. Npr. Roditelji ne daju detetu da kaci postere, jer je kuca skoro okrecena. Odeljenje se podeli u 2 grupe, u jednoj roditelji u drugoj dete i svaka grupa treba da smisli argumente za ono sto zastupa. Sada, to je odlicno, jer se deca uce sta su argumenti. Npr. Grupa koja predstavlja roditelje je kao argument rekla:" Ne moze, jer mi tako kazemo!". Profesorka je, naravno, rekla da to nije argument. Ali... tu ima i teorije, tipa, prava deteta i tako to.... Sto se Veronauke tice, narocito kada su mladji uzrasti u pitanju, profesor o veri predaje kroz price, znaci, ne govori, ako ukrades icices u pakao. Mislim da je dosta do profesora, tj. koliko je u stanju da priblizi materiju.

Dosadno je i jedno i drugo.
Ja idem na veronauku i tu mi se dopada što mogu da postavim neka pitanja o postanju i uopšte koja me interesuju za tu sferu,ali ne...niko ko mi je predavao nije umeo ništa toga da objasni...:roll:
Moji drugovi koji idu na građansko kažu da im je dosadno i da im prof. priča samo neku istoriju,sad ne znam...
Neka uzme bilo koje....

pa valjda sve to zavisi od nastavnika...
ja sam u 1,2 razredu imala nastavnika, bio je ono ok, prichao nam je o bogu, svecima, apostolima, adam, eva, itd.. ali naravno priche za taj uzrast..
kasnije su doshli bolesni nastavnici kod kojih nishta nismo uchili..

a za gradjansko moji ortaci kazhu da je smor.. uche npr. o pravima choveka, ovo ono.. onda prichaju o nasilju i slichnim temama.. kao kad psiholog dodje na chas i pochne da nas smara kako ne smemo da pushimo, da se drogiramo itd.. :mrgreen:

Opsti cilj predmeta: Saznanje o sebi i drugima je podsticanje razvoja licnosti i socijalnog saznanja kod ucenika osnovne skole. Ovaj predmet treba da pruzi mogucnost ucenicima da postanu aktivni ucesnici u procesu obrazovanja i vaspitanja, da izgrade sposobnosti i vrednosti neophodne za formiranje autonomne, odgovorne i kreativne licnosti, otvorene za dogovor i saradnju, koja postuje i sebe i druge.

Zadaci su: Podsticnje grupnog rada, dogovaranja i saradnje sa vrsnjacima i odraslima.
Podsticanje razvoja samosvesti, samopostovanja i uvazavanja drugih.
Razvijanje komunikativnih sposobnosti, razvijanje kreativnosti, osposobljavanje ucenika da upoznaju neposredno drustveno okruzenje i svoje mesto u njemu......

Neke radionoce: Saradnja, Moj omiljeni junak iz bajke/price/filma. Razliciti smo, ali su nam prava ista, Kad roditelji, nastavnici i deca krse decija prava, Sta se kome dopada, Slusanje i neslusanje, Kad ja necu, Moje potrebe, O stidu i sramoti, Ponosim se sto..., Recnik osecanja....

To je iz maminog prirucnika, nadam se da sam pomogla:)

idem na veronauku, i nama je bas lepo zato sto je profa super, divan covek, i tako po ceo cas pricamo o necemu, brbljamo, zezamo se, ponekad ga i zamolimo da nemamo cas jer smo bas mrtvi(ipak je uvek sedmi cas) i on to dozvoli, pa sledeci put idemo u hram i sedimo ispred i tako pricamo, zezamo se, bas nam je super :)
e sad ovi sto idu na gradjansko kazu da je poprilican smor jer im predaje neka grozna zena i ***.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back