Anonymous:
..pa bez tih 'debelih popova' kako ih zovete, nema ni crvke, ni pravoslavlja a samim tim ni nas, jer mi smo niko bez Boga, bar ja......
Goste, bez pravoslavlja se osećam sasvim dobro. Odlično.
A te pare koje odu "debelim popovima" (ili crnom gavranu Mosesu, kako ga je lepo Orvel opisao u "Životinjskoj farmi"), mogu na primer da se daju deci za obrazovanje, bolnicama, zemljama u razvoju, jer se ne radi o sići nego o milijardama dolara. (na svetskom nivou, razume se)
A ima milijardu boljih načina da se ljudima pomogne od organizovane i programirane vere u Boga.
Inače, zašto si ti pravoslavac? Jesi li nekad razmišljao o tome? Da nisi slučajno proučio sve vere pa odlučio koja je najbolja? Ili ti je to rečeno kad si bio mali, a tebe je mrzelo da malo uključiš mozak i razmisliš o tome. Ili si se plašio, kao što sam se i ja nekad plašio, jer Pravoslavlje (kao deo Hrišćanstva) svoje stado drži pokornim efektnom metodom ulivanja straha, i ponekad, šturim nagradama. Kad umreš ako si bio dobar ideš u raj a ako ne ideš u pakao. Ovo je toliko besmisleno da nemam reči, jer ja ne znam ni jednog čoveka na ovom svetu koji je pošteno zaslužio put u raj.
Ja sam, recimo, prekršio barem jedan od sedam smrtnih grehova, "poznao" sam svoju suprugu pre braka, dakle oboje idemo u pakao.
Bar nam tamo neće biti dosadno, tamo će biti svi drugari...