Веронаука или грађанско образовање?

Веронаука или грађанско...?

• веронаука

• грађанско

• ни једно ни друго

• оба, учења никад није доста

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nemas dobar pristup. Moras da steknes objektivnu distancu sa koje proucavas religije. Dakle, da proucavas religije i povezujes sve u logicne zakljucke, a ne da usvajas ili odbijas dogme uz izrazenu agresivnost prema onome sto ti je nejasno. Skapiraj razliku.
.. aha .. sori .. sad sam tek videla ..
.. ti dakle ne pričaš o realnim časovima veronauke .. već o šbbkbb časovima veronauke .. nešto kao istorija religija ..?
(.. pazi .. istorija religija je nešto sasvim drugo od veronauke .. veronauka podrazumeva indoktrinaciju učenika .. i segregaciju dece po veri ..)

nijedan od ta dva predmeta mi nije srcu drag, a njihovo sprovodjenje jos manje. Oba su sistematsko zatupljivanje djaka, ali veronauka moze da motivise na dalje proucavanje u i u zavisnosti od stepena necijeg interesovanja dok se gradjansko daje kao gotov proizvod u sarenom paketitju sa sve masnicom u koji je umotana samo "neodemokratska" magla.
.. veronuka kojoj je cilj indoktrinacija i koja se bazira na deklamovanju dogme .. sama po sebi ne može motivisati ni na kakvo dalje proučavanje ..

.. građansko može biti zaglupljivanje .. a ne mora ..
.. stepen slobode predavača je veći .. pa ako imaš normalnog predavača .. on može da izbegne zaglupljivanje ..
(.. moja ćerka prošle godine na građanskom pravila školske novine .. ovde godine im došla neka nova krava .. ranije pomenuta ..
.. ova prva ih podsticala na istraživanje ova druga ih ubija u pojam ..)

.. ali svakako .. oba su bespotrebna ..

Veronauka je dosadna, smorna, neprakticna, u Boga ne verujem, te price su mi glupave ... Jednostavno ne zanima me. Gradjasnko je primenjivo, cesto je i zanimljivo voditi debate i pricati o opstim problemima u drustvu ....

Dakle .... gradjansko :p

Ako si mislio da kreneš ovim putem, debelo se varaš. :roll:

Prvi gutljaj iz čaše zvane „prirodna nauka” napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekaće te Bog.
Werner Heisenberg (1901-1976), fizičar

@tema

Ja sam glasala za građansko. Razlog je - ovi što idu na veronauku ništa ne rade, bleje u parku kad je čas iste, a nama na građanskom je ipak zanimljivije - pričamo o svemu i svačemu - rastežemo žvaku ... :lol:
Inače, ja ne verujem da su ovi što su izabrali veronauku veći vernici od nas koji to nismo učinili, a isto to mislim i za ove što ''kao'' redovno posećuju crkvu, a kada treba dokazati tu veru u Boga - oni su najgori ološ.... itd.
Tačnije, smatram da se vera nosi u samom sebi i da se ne može nadograditi nikakvim časovima u školi.

Poslednja izmena:
Prvi gutljaj iz čaše zvane „prirodna nauka” napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekaće te Bog.

.. taj čovek nije religiozan .. dec d pojnt ..
(.. možemo parafrazirati to njegovo pa reći .. prvi gutljaj iz čaše zvane veronauka napravi te religijcem .. ali na dnu te čaše .. nećeš naći boga ..)

(.. možemo parafrazirati to njegovo pa reći .. prvi gutljaj iz čaše zvane veronauka napravi te religijcem .. ali na dnu te čaše .. nećeš naći boga ..)

Ja ne mogu da tvrdim da jeste religiozan, ali ono što je rekao i što je zabeleženo govori o sledećem.
Iole uspešni ljudi ili oni koji su umislili i zamislili da to jesu u svoj toj slavi zaborave na boga ili se poistovete sa istim.
Konkretno naučnici, kao što reče alegorično Werner, traže dokaz da Bog postoji. Osete se toliko velikim da misle da su vredni da im se taj dokaz pokaže, ali na kraju svi mi shvatimo da je Bog jedan i da se dokaz o njegovom postojanju nosi u samom sebi.

Dakle, nemoj da izvlačiš tako površne zaključke i ne pokušavaj da mi poremetiš životnu koncepciju. :evil:

Konkretno naučnici, kao što reče alegorično Werner, traže dokaz da Bog postoji.
.. aha .. onda je glup ..
.. naučnici ne traže dokaz da bog postoji ..
.. njih bog .. kao naučnike .. apsolutno ne zanima ..
(.. nezavisno od nauke ih može zanimati .. ali u okviru nauke .. ne ..)

Dakle, nemoj da izvlačiš tako površne zaključke i ne pokušavaj da mi poremetiš životnu koncepciju. :evil:
.. površan zaključak je da su jedine dve opcije koje čovek može imati te .. da bude religijac .. ili da bude ateista ..
.. mene tvoja životna koncepcija ne zanima .. niti imam bilo kakvog interesa da je remetim ..
.. ovde se svakako ne raspravlja o tvojoj koncepciji i tome trebaš li je menjati .. nego o školstvu ..
.. treba li jedan od ciljeva školstva biti indoktrinacija i zaglupljivanje dece .. i instruisanje dece za mržnju prema drugima ..
.. a budući da je veronauka u školama .. neko očigledno smatra da treba ..

:ok:

(.. možemo parafrazirati to njegovo pa reći .. prvi gutljaj iz čaše zvane veronauka napravi te religijcem:think:a ovo znaci sta? .. ali na dnu te čaše .. nećeš naći boga ..)

Parafraza koju si napravila jednako je tacna ko i originalni citat i jedino sto treba sebi da razjasnis je da religioznost, vera, trazenje Boga u sebi, opstenje sa Bogom, put ka svesnosti, duhovnosti i sl. nikako nije isto sto i komformizam pod institucijama koje sprovode veru i politickim sistemima koji su im okvir.

Sa malim dopunama je malo jasnije:

"Prvi gutljaj iz čaše zvane „prirodna nauka” napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekaće te Bog" kakvog nisi ocekivao

"prvi gutljaj iz čaše zvane veronauka napravi te religijcem:think:a ovo znaci sta? .. ali na dnu te čaše .. nećeš naći boga" kakvog si ocekivao

I jos nesto, prirodne nauke opisuju prirodni fenomen zvani Bog ali se mora duboko istrazivati da bi to bilo pojmljivo umu koji nije napredovao ka svesnosti, a religije opisuju isto to kroz simboliku koja je pojmljivija umu koji nije napredovao ka svesnosti. Uglavnom, oba se svode na isto kad ih paralelno tumacimo kako treba.

Poslednja izmena:
Oduvek ko i pripadnicima drugih naroda i veroispovesti.

Kroz to "cool" i "igramo se dechice", mozak ti se sistematski ispira a da i ne primetis.:aha:
:roll:
Komentar ti prilici godinama sasvim :kafa: :roll:

@tema

Ja sam glasala za građansko. Razlog je - ovi što idu na veronauku ništa ne rade, bleje u parku kad je čas iste, a nama na građanskom je ipak zanimljivije - pričamo o svemu i svačemu - rastežemo žvaku ... :lol:
Inače, ja ne verujem da su ovi što su izabrali veronauku veći vernici od nas koji to nismo učinili, a isto to mislim i za ove što ''kao'' redovno posećuju crkvu, a kada treba dokazati tu veru u Boga - oni su najgori ološ.... itd.
Tačnije, smatram da se vera nosi u samom sebi i da se ne može nadograditi nikakvim časovima u školi.
Nevidjena glupost, sta sad mi treba da promenimo misljenje zbog jedne glupave recenice koju je neko tamo izgovorio :think:

Ja ne mogu da tvrdim da jeste religiozan, ali ono što je rekao i što je zabeleženo govori o sledećem.
Iole uspešni ljudi ili oni koji su umislili i zamislili da to jesu u svoj toj slavi zaborave na boga ili se poistovete sa istim.
Konkretno naučnici, kao što reče alegorično Werner, traže dokaz da Bog postoji. Osete se toliko velikim da misle da su vredni da im se taj dokaz pokaže, ali na kraju svi mi shvatimo da je Bog jedan i da se dokaz o njegovom postojanju nosi u samom sebi.

:hahaha:
.. aha .. onda je glup ..
.. naučnici ne traže dokaz da bog postoji ..
.. njih bog .. kao naučnike .. apsolutno ne zanima ..
(.. nezavisno od nauke ih može zanimati .. ali u okviru nauke .. ne ..)

.. površan zaključak je da su jedine dve opcije koje čovek može imati te .. da bude religijac .. ili da bude ateista ..
.. mene tvoja životna koncepcija ne zanima .. niti imam bilo kakvog interesa da je remetim ..
.. ovde se svakako ne raspravlja o tvojoj koncepciji i tome trebaš li je menjati .. nego o školstvu ..
.. treba li jedan od ciljeva školstva biti indoktrinacija i zaglupljivanje dece .. i instruisanje dece za mržnju prema drugima ..
.. a budući da je veronauka u školama .. neko očigledno smatra da treba ..
:pop2: Amin na sve ovo :ok:

Parafraza koju si napravila jednako je tacna ko i originalni citat i jedino sto treba sebi da razjasnis je da religioznost, vera, trazenje Boga u sebi, opstenje sa Bogom, put ka svesnosti, duhovnosti i sl. nikako nije isto sto i komformizam pod institucijama koje sprovode veru i politickim sistemima koji su im okvir.

Sa malim dopunama je malo jasnije:

"Prvi gutljaj iz čaše zvane „prirodna nauka” napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekaće te Bog" kakvog nisi ocekivao

"prvi gutljaj iz čaše zvane veronauka napravi te religijcem:think:a ovo znaci sta? .. ali na dnu te čaše .. nećeš naći boga" kakvog si ocekivao

I jos nesto, prirodne nauke opisuju prirodni fenomen zvani Bog ali se mora duboko istrazivati da bi to bilo pojmljivo umu koji nije napredovao ka svesnosti, a religije opisuju isto to kroz simboliku koja je pojmljivija umu koji nije napredovao ka svesnosti. Uglavnom, oba se svode na isto kad ih paralelno tumacimo kako treba.

Ja kao buduci naucnik stvarno ne mogu da pojmim sta ti zelis da kazes svime ovim :neutral:

.. kakva bahata prepotentnost ..
.. na osnovu čega ti sebe smatraš kompetentnom da govoriš drugima šta je ono što treba da razjasne .. ? .. na osnovu svoje trip-ideje da si guru ..?

"prvi gutljaj iz čaše zvane veronauka napravi te religijcem:think:a ovo znaci sta? ..
.. jednostavno je .. treba imati IQ preko 50 da se shvati ..
.. ali danas sam strpljiva pa ću ti pojasniti ..

.. veronauka služi za indoktrinaciju u jednu određenu religiju ..
.. tako u škoama postoje .. pravoslavni veronauk .. katolički veronauk .. islamski veronauk ..
.. pošto sumnjam da će biti jasno bez ponavljanja ponoviću ..
.. budući da predstavnici jedne religije obučavaju decu toj jednoj religiji prikazujući je kao jedinu pravu i ispravnu .. to je čist primer indoktrinacije u jednu religiju ..
.. i njen cilj je .. stvaranje novih pripadnika iste religije .. ja ih nazivam religijcima .. te pripadnike ..
.. i to je to ..
(.. ako si ispod IQ 30 javi .. da pojasnim dodatno ..)

ali na dnu te čaše .. nećeš naći boga" kakvog si ocekivao
.. s kojim pravom ti dopunjuješ moje rečenice ..?
.. ne .. ono što sam rekla treba da bude rečeno upravo tako kako je rečeno .. bez idiotskih dopunjavanja ..

.. bog je prirodni fenomen ..?
.. blago tebi .. i tvojoj pameti ..
.. do sad si pokazala da ne znaš ..:

1.
.. šta je nauka ..
2.
.. šta je religija ..
3.
.. šta je bog ..
4.
.. šta je prirodni fenomen ..

.. sigurna sam da će se spisak sa svakim novim postom proširivati ..

Poslednja izmena:
.. kakva bahata prepotentnost ..
.. na osnovu čega ti sebe smatraš kompetentnom da govoriš drugima šta je ono što treba da razjasne .. ? .. na osnovu svoje trip-ideje da si guru ..?

Ne mislim da sam guru, to je tvoj trip:neutral:

.. jednostavno je .. treba imati IQ preko 50 da se shvati ..
.. ali danas sam strpljiva pa ću ti pojasniti ..

.. veronauka služi za indoktrinaciju u jednu određenu religiju ..
.. tako u škoama postoje .. pravoslavni veronauk .. katolički veronauk .. islamski veronauk ..
.. pošto sumnjam da će biti jasno bez ponavljanja ponoviću ..
.. budući da predstavnici jedne religije obučavaju decu toj jednoj religiji prikazujući je kao jedinu pravu i ispravnu .. to je čist primer indoktrinacije u jednu religiju ..
.. i njen cilj je .. stvaranje novih pripadnika iste religije .. ja ih nazivam religijcima .. te pripadnike ..
.. i to je to ..
(.. ako si ispod IQ 30 javi .. da pojasnim dodatno ..)

Ovo si napisala na nekulturan i drzak nacin, ali si u principu u pravu i ni u jednom svom postu nisam to opovrgla jer se sasvim slazem tako da mi nije jasno zasto si svadljiva :confused:

.. s kojim pravom ti dopunjuješ moje rečenice ..?
.. ne .. ono što sam rekla treba da bude rečeno upravo tako kako je rečeno .. bez idiotskih dopunjavanja ..

Dobro, to su tvoje granice razmisljanja i ne moras uvazhiti dopunu :neutral:

.. bog je prirodni fenomen ..?
.. blago tebi .. i tvojoj pameti ..
.. do sad si pokazala da ne znaš ..:

1.
.. šta je nauka ..
2.
.. šta je religija ..
3.
.. šta je bog ..
4.
.. šta je prirodni fenomen ..

.. sigurna sam da će se spisak sa svakim novim postom proširivati ..

O svemu ovome sto pitas davnih dana sam iznela svoja saznanja i zakljucke na odgovarajucim temama na pdf Religija pa sad ako te bas zanima, idi pa citaj tamo (sve je zabelezano u spisku postova) jer mene mrzi da na ovoj temi ponavljam sve to.

Poslednja izmena:
.. o čemu što pitam ..?
.. pa nisam te ništa pitala ..

Pa da, ti se svadjas sama sa sobom izgleda a ja ti dodjem tu kao neki pano na kom mozes iskuckati svoje rezultate tih svadja jer sam za sad strpljiva (msm samo dok je lose vreme pa ne mogu napolje). :lol:

Ja tvoje izjavne recenice radije shvatam kao pitanja jer ako se shvate po formi onda diskusija nema smisla jer se svodi na tvoje umisljene tvrdnje. Takvo tvoje opstenje sa ljudima ne vodi dijalogu, nego predstavlja besmislen monolog, a forumi tome ne sluze, vec sluze za smislenu diskusiju.:)

Nema svrhe da pristupas diskusiji svadljivo nastrojena.:aha:

Sanja, tupljenje i vrcenje prazne slame na forumu je besmisleno. Treba prema temi da se postavis konkretno, a cim formulises svoje misli smirenije u konkretna pitanja ili argumente, onda ces skapirati da treba da posetis neke druge teme i potrazis ili odgovore ili kontraargumente. Glupo je sto samo kanalises neki svoj revolt kroz postove a da pritom nista konkretno ne kazes. A i to radis sve nekako strpano i smutjkano na jednoj temi koja nije predvidjena za siroke diskusije o religiji jer sa to postoji odredjen podforum ovde sa mnogo konkretnih tema.

.. to što ti argumente shvataš kao pitanja .. govori isključivo o dve stvari ..
.. o tvojoj sposobnosti shvatanja napisanog .. koja je neznatna ..
.. i o tvojoj motivisanosti da napisano shvatiš .. koja je nikakva ..

.. lista se proširila na ..:
5.
.. ne znaš šta je pitanje ..
6.
.. ne znaš šta je argument ..
7.
.. ne znaš šta je diskusija ..

.. a juriti po netu da bih čitala gomilu postova nekoga za koga je utvrđeno da ima takvu listu .. ne pada mi na pamet ..

Milsim da pojedinci ovde mnogo generalizuju stvari....Ne mozete na osnovu jednog profesora veronake donositi zakljucaj o ucenju iste.....Moj licni izbor je bila VERONAUKA i ni jednog trenutka nisam pomislio da sam pogresio,jer sam tamo naucio mnogo stvari koje su me zanimale i mogao sam profesorku da pitam bukvalno sve sto me interesuje,a da pri tom nije vezano iskljucivo za veronauku..........Nikada,ali nikada ne bih mogao da idem na casove gradjnskog,jer je meni to nenormalno dosadan predmet,ciju svrhu ne vidim....Ali dobro,svako od nas sam bira ono sto ga zanima i ono u sta (ne) zeli da veruje........

Ja sam na veronauci.......Veroucitelj je bas dobar i bliski smo s njim......Jeste da nista ne radimo,ali nam nekako taj cas sluzi kao odmor i kao vreme za 'ladjenje mozga.......Cesto samo navratimo na veronauku,a zapravo provedemo ceo cas u parku......Imamo TV,pa cesto gledamo filmove.......Vodio nas je par puta na ekskurzije,gde smo obilazili manastire i druga sveta mesta.......I tak',fino je.... ;)
Kod nas u gimnaziji vise njih ide na veronauku,a mali broj ucenika pohadja gradjansko vaspitanje.Gradjansko im predaje direktorka,koja je inace psiholog,ali znam da jako dobro koristi te casove i da su oni neretko bas zanimljivi. ;)

Milsim da pojedinci ovde mnogo generalizuju stvari....Ne mozete na osnovu jednog profesora veronake donositi zakljucaj o ucenju iste.....Moj licni izbor je bila VERONAUKA i ni jednog trenutka nisam pomislio da sam pogresio,jer sam tamo naucio mnogo stvari koje su me zanimale i mogao sam profesorku da pitam bukvalno sve sto me interesuje,a da pri tom nije vezano iskljucivo za veronauku..........
.. nije stvar u nastavnicima ..
.. stvar je u tome šta će to uopšte u školama ..

.. veronauka je trebalo da ostane u okrilju crkve .. pa ko voli nek izvoli ..

.. možeš da pitaš profesorku bukvalno sve što te interesuje ..?
.. hajd je pitaj kako su sa lica zemlje nestali bogumili .. ako ti nije teško ..
(.. možda tebe ne interesuje .. al interesuje mene .. a niko od ovih s veronauke da mi objasni ..)

.. nije stvar u nastavnicima ..
.. stvar je u tome šta će to uopšte u školama ..

.. veronauka je trebalo da ostane u okrilju crkve .. pa ko voli nek izvoli ..

.. možeš da pitaš profesorku bukvalno sve što te interesuje ..?
.. hajd je pitaj kako su sa lica zemlje nestali bogumili .. ako ti nije teško ..
(.. možda tebe ne interesuje .. al interesuje mene .. a niko od ovih s veronauke da mi objasni ..)

Onda je,isto tako,gradjansko trebalo da ostane kao neki kurs pri opstinskim organizacijama za obrazovanje...I sasvim se dobro moze nauciti kroz siciologiju,ustav,cak je i to previse....A i isti prof sve predaju u vecini skola,tako da se predmeti poklapaju...Ja sam zavrsio skolu,pa ne mogu vise nista da pitam...Ono sto sam hteo,saznao sam.....

Који сте / бисте од ова два предмета изабрали? Зашто?

Ne znam kako casovi veronauke funkcionisu u drugim skolama, meni su uvek tu veronauku koju sam zaokruzila u prvom razredu pri upisu u srednju skolu, na majcino insistiranje, izasla na nos. I to ne kazem zato sto nisam religizona, vec gledano iz objektivnog ugla.

Promenila su se 4 profesora, od toga tri muska i jedno zensko do kraja trece godine, i svi, ali apsolutno svi:
su bili frikovi,

Dalje, pojedinacno
nisu znali da ispredaju lekciju,
nisu znali da upisu cas,
nije ih interesovalo da zapamte nasa imena iako nas je bilo svega deset na casu
nisu znali da pricaju,
bili su fanatici,
ekstremno eskiviraju druge veroispovesti,
netolerantni su,
bizarni,
nose mantije i kape na casovima, n
e znaju religiju da priblize deci shodno njihovom uzrastu .

Casove smo nekad imali nekad ne. Ne upisuju one koji sedmog casa ne ostanu dvaput, oni se prime, ne dodju ni treci put, bam, ovaj se seti i upise ih.

Moj extra tip: Raspitajte se.
Ako cujete da je veronauka na dobrom glasu u vasoj skoli, preporucujem da nju izaberete, smatram da je bitna,a mozda vrsan profesor nekoga i usmeri na dobar put.
Ako cujete da je truba, birajte gradjansko, pa makar vam gradjansko predaje keva u skoli. Tamo su s vremena na vreme, po planu i programu i zanimljive teme u opticaju.

Back