Веронаука или грађанско образовање?

Веронаука или грађанско...?

• веронаука

• грађанско

• ни једно ни друго

• оба, учења никад није доста

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
molim da se ovaj post urami i okaci u skolama

:dash:

A ti nastavi da lupas glavom kad vec ne istrazujes i uporedjujes sve religije, mitologije, kulture, istorije, nasledja, tradicije i naucna dostignuca nego samo svoj naopaki nihilizam.
I urami svoj post i okaci iznad uzglavlja da te redovno podseca koliko si zapravo ogranicenih saznanja.
Procita li ti nesto u zivotu osim obavezne skolske lektire od prvog do cetvrtog osnovne i ponekog krimitja i ljubitja?:lol:

Pesma dovoljno govori o tebi :neutral:
.. ne .. pesma govori o onima koji spremno gutaju šta im se servira .. primer za to je dogma ..

.. vidim i jeka koristi argumentaciju baziranu na ad hominemu .. sličnu tvojoj ..
(.. to je jedino što imate .. ? .. ad hominem ..? :mrgreen: )

((.. ******* .. sad kad bi ti mogla shvatiti šta je ad hominem .. mislim .. izguglati možeš .. ali treba i shvatiti .. :mrgreen: ))

Smatram da su oba glupa i nepotrebna, samo sedim cas duze! :( Inace, uvek se opredeljujem za veronauku jer ipak ima nekog smisla to sto nam prica (mada ja i ne slusam)... Na gradjanskom moraju da slusaju, pa ih ona upisuje, dere se i tako to...:evil: Samo pricaju o problemima u skoli, a ni jedan nisu resili... Totalno besmisleno...:roll: A i volim nastavnicu veronauke, nekako je smirena, nikad se ne dere, uvek pricamo molitvu pre casa...Mada mi je totalno cudno to da i ona sama veruje u sve to toliko...:eek: Posle ona prica, ko hoce slusa, ko nece, radi sta hoce...:super:

Smatram da su oba glupa i nepotrebna, samo sedim cas duze! :( ...

Bravo majstore :D...ovo je prava kvalifikacija - glupi i nepotrebni predmeti.
Oni koji su uveli ove predmete u škole za cilj imaju da iz škole izlaze buduće generacije dece koja su potpuno zatupavljena, bilo veronaukom bilo ''građanskim'' vaspitanjem. Važno je samo da postoji podela na ove ili one, i da se deca od malih nogu dele među sobom, tj da se mentalno zatupljuju u što većoj meri.

.. ček .. ovo sad govoriš o veronauci i o onome .. sunce se okreće oko zemlje žena ima rebro više od muškarca ..?
.. pa da .. slažem se .. sistematsko ispiranje mozga ..
(.. mada .. nije ni građansko daleko od toga ..)

:zcepanje: Pa ko prima veru kroz legende, taj je onda stvarno sklon ispiranju mozga. Vera se prihvata sustinski, a ne formalno.
Mozes biti vernik, a da ne verujes u te anegdote samo sto je to onda malo tezhi put saznanja od pukog slusanja predavanja na veronauci.

:zcepanje: Pa ko prima veru kroz legende, taj je onda stvarno sklon ispiranju mozga. Vera se prihvata sustinski, a ne formalno.
Mozes biti vernik, a da ne verujes u te anegdote samo sto je to onda malo tezhi put saznanja od pukog slusanja predavanja na veronauci.
.. znači .. na veronauci je ok da si vernik .. i da religiju smatraš glupošću ..?
(.. to se sme reći veroučitelju .. i on će te nagraditi zbog samostalnog razmišljanja ..?)

Ovo su tvoje reci, a ne moje, kojima pojednostavljujes ono sto ne razumes. Vera se shvata kroz simboliku, a ne kroz podatke.
.. kroz koju simboliku ..?

.. spaljivanje aleksandrijske biblioteke je bilo simbolično ..?
.. klanje bogumila je bilo simbolično ..?

(.. nikako da mi odgovorite na pitanja vezana za religiju kao sredstvo promocije bezuslovne ljubavi ..:mrgreen: )

.. kad kažeš vera .. misliš na veru u boga ili prihvatanje dogmi jedne određene religije ..?

.. moje je učenike pop učio da žene imaju rebro više od muškarca ..
.. ja pokušam da mu objasnim da nemaju .. al on čovek uporan .. piše u bibliji pa piše u bibliji ..
.. posle se izmenjala još četvorica .. svaki je mislio da žena ima rebro više ..
.. dakle .. ta čvrsta uverenost u različitost broja rebara .. je simbolička ..?
.. majke ti ..? .. kako to ..?
.. daj malo pojasni ..

Pogledala sam ovu temu od pocetka do kraja, sto realno i nije toliko tesko :) I tek kada sam ovo pricatala, shvatila sam koliko su u stvari oba ova predmeta besmislena... Pa gde je ono osnovno cemu je trebalo da vas nauce oba ova predmeta (prvenstveno gradjansko, ali pomalo i veronauka): Da se medjusobno volite, i ako nista drugo onda barem cenite tudje misljenje? :confused: Ova tema mi realno lici na prepucavanje dve strane koje misle drugacije u smislu: "Ti ne mislis kao ja, i zato ne vredis": eek:

Usput, realno, moje misljenje na ovu temu... Pa ja sam uvek isla na gradjansko, ali nemam nista ni protiv onih koji idu na veronauku. Oba predmeta imaju i dobre i lose strane. Nazalost, uglavnom lose :confused: . Ne kazem da ovim predmetima nesto fali, oba su jako, jako korisna tj. mogla bi biti ali kada bi se nastava odvijala malo drugacije.

Veronauka je dobra za vernike, i to pravoslavne vernike. Nazalost, koliko sam videla u nasim skolama nema mesta za druge... No dobro. Ono sto bi po meni bilo ok, je da se za nase katolike, muslimane i ostale naprave u katolickim crkvama/dzamijama neki kao casovi, slicni veronauci u skolama, ali koji nisu obavezni, i gde ce ici samo oni koji zele da nesto nauce. :) Tako bi i oni imali prilike za svoje kako i zasto :D .
Gradjansko... Gradjansko... Predmet koji sam ja licno volela samo od 1. - 4., od 5. - 8. manje :) . Ok je, ovako "zivotno", po meni, dosta korisniji od veroanuke, uci se o pravima gradjana, resavaju se problemi... Ok je predmet mada, nazalost, cesto unisten losim predavacima i nastavom koja je ponekada zaista "smara". :(

.. kroz koju simboliku ..?

.. spaljivanje aleksandrijske biblioteke je bilo simbolično ..?
.. klanje bogumila je bilo simbolično ..?

(.. nikako da mi odgovorite na pitanja vezana za religiju kao sredstvo promocije bezuslovne ljubavi ..:mrgreen: )

.. kad kažeš vera .. misliš na veru u boga ili prihvatanje dogmi jedne određene religije ..? ne mislim ni na jedno ni na drugo nego na saznavanje na putu do istine i vrline

.. moje je učenike pop učio da žene imaju rebro više od muškarca ..
.. ja pokušam da mu objasnim da nemaju .. al on čovek uporan .. piše u bibliji pa piše u bibliji ..
.. posle se izmenjala još četvorica .. svaki je mislio da žena ima rebro više ..
.. dakle .. ta čvrsta uverenost u različitost broja rebara .. je simbolička ..?
.. majke ti ..? .. kako to ..?
.. daj malo pojasni ..

Menjaj duhovnika. :rtfm: Nije svaki pop kadar da to bude jer medju njima ima budala kolko osh. A najgluplji ti je put da duhovnike trazis medju forumasima.:lol:

.. majkumu .. što ja umem da ubodem pesmu ..
(.. mislim na ovu čorbinu od gore .. :super: )
Da, savršeno te opisuje.

Veronauka je dobra za vernike, i to pravoslavne vernike. Nazalost, koliko sam videla u nasim skolama nema mesta za druge... No dobro. Ono sto bi po meni bilo ok, je da se za nase katolike, muslimane i ostale naprave u katolickim crkvama/dzamijama neki kao casovi, slicni veronauci u skolama, ali koji nisu obavezni, i gde ce ici samo oni koji zele da nesto nauce. :) Tako bi i oni imali prilike za svoje kako i zasto :D .
NETAČNO! :rtfm:
Bolje se informiši pa dođi da diskutuješ. Veronauka postoji za svaku religiju.

Veronauka je i izucavanje svih religija zajedno.:)
.. jel ..?
.. a na koji način ..?

.. recimo .. kada se izučava hinduizam .. deci se napomene ..
.. vidite .. deco .. tako oni misle .. a spc misli drugačije .. a vi sad slobodno birajte šta vam se više sviđa ..

.. druge religije se pominju kao ravnopravne .. ili kao "pogrešne" ..?

.. kad hoćeš da citiraš .. klikneš na ovu sličicu strip oblačića iznad .. pa unutra zalepiš tekst koji hoćeš da citiraš ..
.. ovako ..:

ne mislim ni na jedno ni na drugo nego na saznavanje na putu do istine i vrline
.. a to saznavanje je moguće van spc ..?

Menjaj duhovnika. :rtfm: Nije svaki pop kadar da to bude jer medju njima ima budala kolko osh. A najgluplji ti je put da duhovnike trazis medju forumasima.:lol:
.. na koju foru učitelj može da menja veroučitelja ..?
.. i ne vidim razlog da se veroučitelji nazivaju duhovnicima ..

.. onaj prvi što je bio .. kukao pred post ..
.. kaže .. kuku .. kako će izdržati .. (.. bio neki ješan ..:mrgreen: )
.. drugi bio ovisnik o duvanu ..

.. šta je tu duhovno ..?

.. kad hoćeš da citiraš .. klikneš na ovu sličicu strip oblačića iznad .. pa unutra zalepiš tekst koji hoćeš da citiraš ..
.. ovako ..:

.. a to saznavanje je moguće van spc ..?

.. na koju foru učitelj može da menja veroučitelja ..?
.. i ne vidim razlog da se veroučitelji nazivaju duhovnicima ..

.. onaj prvi što je bio .. kukao pred post ..
.. kaže .. kuku .. kako će izdržati .. (.. bio neki ješan ..:mrgreen: )
.. drugi bio ovisnik o duvanu ..

.. šta je tu duhovno ..?

Otkud ja znam. Pitaj njih. :neutral:
ps. svasta si ti pomesala pri citanju par redaka mog posta. :lol:

.. jel ..?
.. a na koji način ..?

.. recimo .. kada se izučava hinduizam .. deci se napomene ..
.. vidite .. deco .. tako oni misle .. a spc misli drugačije .. a vi sad slobodno birajte šta vam se više sviđa ..

.. druge religije se pominju kao ravnopravne .. ili kao "pogrešne" ..?

Nemas dobar pristup. Moras da steknes objektivnu distancu sa koje proucavas religije. Dakle, da proucavas religije i povezujes sve u logicne zakljucke, a ne da usvajas ili odbijas dogme uz izrazenu agresivnost prema onome sto ti je nejasno. Skapiraj razliku.

Jeko nznm kako je kod vas u skoli, ali mi na veronauci ucimo samo nasu veru... Tako da to sto ti pricas u praksi je nesto skroz drugo...;)

Naravno. Razumela si dobro. Ono sto se uci u skoli, moze biti samo polaziste za istrazivanje a i to samo ako predavac ume da stvori motivaciju za tako nesto (a to je nazalost retko jer predavaci uglavnom ni sami nisu svesni da djacima prenose samo kanone i legende i retko nesto vise od toga :( ).
Rekoh ja, nijedan od ta dva predmeta mi nije srcu drag, a njihovo sprovodjenje jos manje. Oba su sistematsko zatupljivanje djaka, ali veronauka moze da motivise na dalje proucavanje u i u zavisnosti od stepena necijeg interesovanja dok se gradjansko daje kao gotov proizvod u sarenom paketitju sa sve masnicom u koji je umotana samo "neodemokratska" magla.

Naravno. Razumela si dobro. Ono sto se uci u skoli, moze biti samo polaziste za istrazivanje a i to samo ako predavac ume da stvori motivaciju za tako nesto (a to je nazalost retko jer predavaci uglavnom ni sami nisu svesni da djacima prenose samo kanone i legende i retko nesto vise od toga :( ).
Rekoh ja, nijedan od ta dva predmeta mi nije srcu drag, a njihovo sprovodjenje jos manje. Oba su sistematsko zatupljivanje djaka, ali veronauka moze da motivise na dalje proucavanje u i u zavisnosti od stepena necijeg interesovanja dok se gradjansko daje kao gotov proizvod u sarenom paketitju sa sve masnicom u koji je umotana samo "neodemokratska" magla.

Da, slazem se u potpunosti sa ovim...:klap:

Back