Quantcast

Verigari

KUATO

Zainteresovan član
Poruka
109
Šta to znači skupljati "verigare"? Da li skupljate samo osnovnu seriju ili i sve varijante i podvarijante. Dakle osnovno - litografija (kamenotisak) i tipografija (knjigotisak), a onda varijante u papiru, zupčanju, boji... Ako skupljate i sve te podvarijante, onda bolje nemojte. Ne bih da Vas plašim, ali to je Sizifov posao. To isto kažem i onima koji se namerače da skupe sve crnogorske marke sa likom kneza Nikole (4 štampanja, razna zupčanja, razne boje...). Do sada nisam upoznao ni jednog ozbiljnog filatelistu koji je kompletirao bilo Crnu Goru, bilo "verigare" na ovaj način. Za "verigare" mi je OK kada neko skuplja litografiju i tipografiju na različitim vrstama papira, pa još da razumem i razna zupčanja. Ali kada krene u finese o bojama, ja odmah "okrećem leđa". Ja lično nemam duplikate, ali ih sigurno ima neko sa foruma, ili bar na susretima filatelista.
Pozdrav i srećno!
 

KUATO

Zainteresovan član
Poruka
109
To samo govori da ste iskusni filatelista. Potpuno se slažem da čovek, kada skuplja marke, treba da se fokusira na jednu oblast i po mogućstvu da je pomalo širi (kako mu se i novčanik širi ;) ). Ja sam ranije bio svaštar i kao i svi klinci sakupljao sam svaku marku do koje se dokopam. Neću da kažem da ih sada odbacujem, ali ni ne jurim za svim i svačim. Mogu samo da kažem da sam ozbiljno poboljšao svoju zbirku od kada sam se opredelio za određenu oblast. Konkretno, interesuje me sve sa područija bivše nam Jugoslavije do kraja II svetskog rata, ali ponajviše sam se opredelio i imam bogatu kolekciju maraka Kneževina / Kraljevina Srbije i Crne Gore (do 1921. godine). Uz to uža specijalnost mi je filatelija iz doba kneza Mihaila Obrenovića, dakle "ono par maraka" izdatih od 1866. do 1868. godine. Ali i to je dosta široka i zanimljiva oblast. Uz to, naravno, još uvek nemam sve marke iz tog perioda (neke grbove i naravno onu čuvenu novinsku marku sa likom knez Mihaila od 1 pare, III beogradsko štampanje, koju procenjuju na hiljade eura).
 

ziros

Početnik
Poruka
42
Ne odbacujem ni ja nijednu marku, ali skupljm podrucje bivse velike Jugoslavije pa koliko skupim da skupim.Najvise me zaitrigiraju marke gdje ima raznih boja, zupcanja i gresaka pa zato i trazim verigare.
 

ziros

Početnik
Poruka
42
Imam novinsku marku od 1 pare kneza Mihajla, ali brine da nije nekakav falsifikat. ponistena je tackastim zigom.Imam i zupcane marke kneza Mihajla od 1 i 2 pare ali nisu zupcane 9 i 1/2 nego oko 13 pa neznam o cemu se radi.Kuato sto Vi mislite o tome?
 

KUATO

Zainteresovan član
Poruka
109
Imam novinsku marku od 1 pare kneza Mihajla, ali brine da nije nekakav falsifikat. ponistena je tackastim zigom.Imam i zupcane marke kneza Mihajla od 1 i 2 pare ali nisu zupcane 9 i 1/2 nego oko 13 pa neznam o cemu se radi.Kuato sto Vi mislite o tome?
Potpuno je opravdano što Vas brine da to nije nekakav falsifikat, jer ja po onoj slici što ste postavili tvrdim sa 99,9% sigurnosti da je to falsifikat. I to vrlo loš: loše nacrtana glava, kosa, nos, brada... Takođe slova i brojevi nisu kao na originalu, a i boja je vrlo diskutabilna. Imam baš dosta onih običnijih maraka sa likom kneza Mihaila, tako da je vrlo mala verovatnoća da je to baš "neka pozicija u tabaku" koju do sada nisam video. Usput, u tom vremenu se u Srbiji nije koristio tačkasti žig, a i novinske marke iz doba kneza Mihaila se vrlo retko nalaze poništene. Ako je novinska marka sa likom kneza Mihaila zupčana 13, a ne 9,5 (I beogradsko štampanje), onda se i tu najverovatnije radi o falsifikatu. Ako Vam je neko prodao te marke kao original, tražite novac nazad, a ako ne pristane, slobodno možete da ga tužite i najverovatno ćete da dobijete parnicu. Čak se na nekim domaćim aukcijama i prodaju neke marke iz vremena kneza Mihaila kao falsifikati, naravno sa tom napomenom, a neki ih čak i kupe. Eto, možda Vas nisam baš obradovao sa ovom informacijom, ali sada bar znate na čemu ste.
Pozdrav!
 

KUATO

Zainteresovan član
Poruka
109
Evo šta mislim: sigurno su i te marke falsifikati, jedino nisam siguran za onu od 2 pare sa geškom "ПAPF". Isuviše je slika sitna da bih bilo šta o njoj sa sigurnošću rekao. One prve dve, od dve pare su sigurno falsifikati i to očajni, verovatno istog porekla kao i ona od 1 pare, o kojoj sam već pisao. Pogledajte samo to uvo, a tek oko! Na drugoj slici, kao što rekoh ona od 2 pare sa greškom je možda i original, ali mi treba veća slika. Zupčanje je korektno 9,5, ali nešto decentrirano. Ona od 1 pare je sigurno falsifikat. Pogledajte samo uvojak polukružnog natpisa sa desne strane... Takve falsifikate sam dosta puta i uživo video. Nešto su boljeg kvaliteta od onih prvih.
Pozdrav!
 

KUATO

Zainteresovan član
Poruka
109
Konačno, ova marka od 2 pare mi izgleda kao original. Čak sam 95% siguran da je original. Onih 5% ostavljam zato što marku nisam video uživo, pa ne mogu da procenim papir i gumu. Još jedna stvar me ostavlja u nedoumici: ona zamrljotina na vratu kneževog lika sa desne strane, a takođe i bela mrlja iza kose (negde na 2-3 sata). Ovo je sve možda nastalo usled oštećenja klišea ili u toku same štampe. Ostalo mi sve ukazuje na to da je marka originalna: knežev lik, natpisi, raspored šara... Sada uzmite tu marku, koja je najverovatnije original (a i ako nije, veoma je dobar falsifikat) i uporedite je sa ostalim markama za koje ste me pitali i verovatno ćete se dobro nasmejati. Istina je da su sve marke iz perioda Kneževine Srbije neuniformne i da često možete da prepoznate određene pozicije u tabaku / tabačiću, što posebno važi za marke iz perioda vladavine kneza Mihaila, ali onakve razlike ukazuju samo na jedno - falsifikat. Uz to veoma mali broj novinskih maraka (od 1 i 2 pare) iz tog perioda je žigosan, a i ako ima žig u 90% slučajeva je to uslužni ili falsifikovani. Ja se inače dobro razumem i u žigove iz tog vremena. Ako ste zainteresovani da prodate onu marku za koju vam ja garantujem sa 95% sigurnosti da je original, ja bih bio voljan da je otkupim. Samo mi na p.p. recite cenu i način primopredaje.
Pozdrav!
 

KUATO

Zainteresovan član
Poruka
109
To je sasvim OK. Ne navodim ja Vas da mi prodate tu marku, nego upravo otvaram tu mogućnost ako nekada budete bili zainteresovani za to... Inače potpuno podržavam da ljudi skupljaju marke, a ne da ih rasprodaju. Skupiti određenu kolekciju je jako dug i mukotrpan posao i uvek se radujem kada neko pokaže želju da sakupi određenu oblast ili period u filateliji. Naravno, čovek treba da bude selektivan i da zna šta sakuplja, a ne da svaštari, jer tako niko nikada nije ništa ozbiljno sakupio. Zato savetujem svim mladim filatelistima (onima koji tek počinju) da se opredele za jedno određeno područije u filateliji i da ka tome usmere sve svoje resurse (mentalne i finansijske). Naravno, sakupljati poštanske marke iz celoga sveta je veoma zanimljivo i edukativno. I ja sam sam to radio, a i dan danas ne odbacujem marke kada ih dobijem, ali čovek treba da ima fokus na tačno određenu stvar, jer mu u suprotnom ode i vreme i novac...
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.