Vera u Boga-na osnovu emocija ili cvrstih,razumnih dokaza?

STAJIC

Aktivan član
Poruka
1.624
:D

Ogroman broj ljudi, danas, veruje u Boga na osnovu emocija. To je jedan od razloga zasto njihovo verovanje lici na bajku.

Elton Vilijams, naucnik nuklearne fizike, je izjavio:" Mislio sam da se vera u Boga zasniva vise na emocijama nego na cinjenicama".

Kada je odlucio da ispita Bibliju, uverio se da je Biblija naucno tacna i izgradio veru u Stvoritelja Jehovu Boga na osnovu neoborivih cinjenica!

To je vera o kojoj je pisao Pavle jevrejskim hriscanima :"Vera je zajamceno ocekivanje onoga cemu se covek nada, jasno dokazivanje stvarnosti iako se ne vide."(Jevrejima 11:1)

Da li su osnovi tvoje vere samo emocije ili cvrsti dokazi?

Pozdrav od Dragutina! :D

kad je Elton Vilijams procitao ... ostale mu emocije.
ja sam bio medju vrtlozima,treba uklopiti sve nauke pa i tad jos malo fali da postane celo.
fisija i fuzija su mnogo bitne.
Cetvoropolni magneti...
svako ima odredjenu elektromagnetnu vrednst, okolina ima svoju(sve pogodniju).Ako je nasa matrica dovoljno stabilna, dusa ce postati prostranija. Jos uvek se to ljudima desava samo slucajno.a tumaranje po knjigama je samo priprema,ohrabrenje za prvi korak.
ziva bica ostave trag u naponu odredjene zone.
to citaju samo senzibilni.

mnEIOUamn

STAJIC:

Ogroman broj ljudi, danas, veruje u Boga na osnovu emocija. To je jedan od razloga zasto njihovo verovanje lici na bajku.

Elton Vilijams, naucnik nuklearne fizike, je izjavio:" Mislio sam da se vera u Boga zasniva vise na emocijama nego na cinjenicama".

Kada je odlucio da ispita Bibliju, uverio se da je Biblija naucno tacna i izgradio veru u Stvoritelja Jehovu Boga na osnovu neoborivih cinjenica!

To je vera o kojoj je pisao Pavle jevrejskim hriscanima :"Vera je zajamceno ocekivanje onoga cemu se covek nada, jasno dokazivanje stvarnosti iako se ne vide."(Jevrejima 11:1)

Ti cvrsti dokazi ponekad mogu biti poljuljani nekim jakim protivargumentom, i onda vera dolazi na ozbiljnu probu, cak moze biti prilicno poljuljana.Narocito kada te dokaze prihvatamo bez dubljeg upustanja u ispitivanje njihove verodostojnosti(koliko je to moguce).I uopste govoriti o cvrstim dokazima u vezi necega kao sto je vera i religija vrlo je nezahvalno.Na drugoj strani, emocije su osnovni pokretac u zivotu svakog coveka, i lisiti se emocija po pitanju vere za mnoge bi bio veliki hendikep, jer vera mnogima daje osecaj sigurnosti, radosti,zudnje za jednim potpunim i savrsenim svetom koji se ocekuje.Licno mislim da je neophodno ukljuciti oba ova elementa, ali u jednom pravom odnosu.

STAJIC:

POZDRAV!PROBLEM DANASNJIH VERNIKA,NE SVIH NARAVNO,LEZI U,ROGOBATNO RECENO,MODI.PO MENI,VERNIK JE ONAJ KOJI TO NOSI U SEBI.SAMIM TIM,VERA JE,PO MENI,INTIMNA STVAR.MNOGI OD NAS NA SVA USTA,NARODSKI RECENO,GOVORE O BOGU,CRKVI,POSTU...SVE POJMOVE SVRSTAVAJU U ISTI KOS.AKO JE GOSPOD LJUBAV,DA LI JE POTREBAN MATERIJALNI DOKAZ?PO MENI,VERU TREBA NOSITI U SEBI I OSECATI JE.

STAJIC:

NAZALOST,MALI BROJ LJUDI,ZAISTA,VERUJE :oops:

Писано је: "Бог је љубав".
Писано је: "Љуби Господа Бога свога..."
Писано је: "Љуби ближњега свога..."

Да ли је ЉУБАВ емоција или чињеница ?
Да ли је могуће веровати без емоција, на основу горњих цитата из Библије ?

Прста на чело пре него нешто лупите. :roll:

Писано је: "... благо онима што не видеше а повероваше..."

Ово је други део стиха Библије у коме се Господ Исус Христос обраћа неверном Томи, који мораде да опипа васкрсло тело Господње, јер сумњаше...

Вернику опипљиви докази нису потребни.
Скептику често ни опипљиви докази нису довољни. :roll:

rdeki:
Decak, najjaca je ljubav kada ti se emocije i cinjenice poklope i sloze.
Što je u nekim slučajevima, kahm, izuzetno teško postići. Osim ako se činjenice ne izvrću i pogrešno tumače samo zato što na prvom mestu postoje emocije.

Kao kad je dečko zaljubljen pa ne vidi mane devojke, a kritikuje druge ako mu na njih ukazuju (ili obrnuto).

Da bi covek izgradio veru u vecni zivot u raju na zemlji, potrebno je vise nego drzati ruke u dzepovima i cekati nesto sto je trenutno sasvim izvesno-smrt!To u ovom trenutku i u ovom sistemu stvari nikoga ne zaobilazi.Obzirom da nemas sta da izgubis izuzev nadu u smrt (koja bas i nije neka nada), cini mi se da je normalnije i razumnije (sa kojeg bilo stanovista) da izgradis nadu (ne na osnovu emocija i prica za malu decu), sigurnu i cvrstu nadu u vecni zivot pod savrsenim uslovima, bas ovde na zemlji! Pokusaj, ne kosta nista a u pitanju je zivot, ne bilo kakav vec pravi zivot.

Pozdrav i postovanje! :D

rdeki:
MaranAta:
rdeki:
Decak, najjaca je ljubav kada ti se emocije i cinjenice poklope i sloze.

Изгледа да смо добили нову дефиницију љубави !!! :lol: :lol: :lol:

Nije nova. A i nije moja, vec pozajmljena od jedne osobe koja je mnogo, mnogo, pa mozda cak i previse religiozna.

Па откриј нам о коме је реч... Или барем, о каквим је то чињеницама реч ? :wink:

Pitanje je višesmisleno, a odgovor zavisi od toga šta se smatra pod verom.
Ako se radi o nečijem uverenju (stanovištu) da Bog postoji, onda, naravno, pošto smo razumni ljudi, "dokazi" moraju biti razumni. Osim za one koji su nerazumni!? Drugo je pitanje, šta znači čvrsti dokazi, i da li išta čovek može da zna čvrsto?

A ako se radi o poverenju u Boga, kako veru definiše Sveto Pismo, onda je za to prvo neophodno da neko misli da Boga uopšte ima, a zatim da stekne u Njega poverenje. Ono se stiče tokom života putem logike, emocija, iskustva, itd.

Emocije treba da budu razumne. One, u stvari, uvek imaju neku logiku. Danas se u psihologiji govori i o emocionalnoj inteligenciji, i niko više ne deli emocije od mišljenja kao dve suprotnosti, kao što se to uglavnom radilo ranije.

Elizabeta Petrovic:
Pitanje je višesmisleno, a odgovor zavisi od toga šta se smatra pod verom.
Ako se radi o nečijem uverenju (stanovištu) da Bog postoji, onda, naravno, pošto smo razumni ljudi, "dokazi" moraju biti razumni. Osim za one koji su nerazumni!? Drugo je pitanje, šta znači čvrsti dokazi, i da li išta čovek može da zna čvrsto?

A ako se radi o poverenju u Boga, kako veru definiše Sveto Pismo, onda je za to prvo neophodno da neko misli da Boga uopšte ima, a zatim da stekne u Njega poverenje. Ono se stiče tokom života putem logike, emocija, iskustva, itd.

Emocije treba da budu razumne. One, u stvari, uvek imaju neku logiku. Danas se u psihologiji govori i o emocionalnoj inteligenciji, i niko više ne deli emocije od mišljenja kao dve suprotnosti, kao što se to uglavnom radilo ranije.

Pozdrav Elizabeta!

Slazem se da osoba treba da stekne poverenje u Stvoritelja. Jedini nacin je da ozbiljno i iskreno ispita i prouci Bibliju, knjigu u kojoj se sam Stvoritelj otkriva onome koji zeli da ga upozna!

:D Svako dobro!Dragutin

Dragi Dragutine
suviše otrcano zvuči
"knjigu u kojoj se sam Stvoritelj otkriva onome koji zeli da ga upozna! "
Pa zar stvarno mislite da ni jedan pravoslavac ili katolik ili adventista ne želi da ga upozna već samo tako bezveze čita veruje i nada se ?
A svaki od nas baš misli da je to ono pravo i da je on onaj iskren !
Zar stvarno mislite da baš svaki monah nije iskren u srcu da svaki "sektaš" nije iskren u srcu i da je svaki JS iskren u srcu ?

Питање је заиста комплексно и тешко је дати неки једноставан одговор... тачно је, како то рече Елизабета, да све зависи од тога, шта ко подарзумева под појмом ''вера''... што неко сматра вером, други сматра будалаштином, неко опет заносом, неко заблудом, а некоме је вера све у животу... но, како је ово форум религије, говорићемо као религиозни...

Пошто верујемо да је Бог створио човека, тада сматрамо да је човек веома комплексно биће и верујемо да му је Бог дао и разум и емоције и инструменте којима то, кроз живот, претвара у искуства... моје је мишљење да Бог очекује да све ресурсе укључимо у нашу веру или поверење у Њега... то није лако и није ништа ново да људи само устима говоре о вери, док све остало говори сасвим супротно... мислим да је погрешно са само једног аспекта посматрати веру у Бога, било да је то разум или су емоције...

Говорило се и о љубави, али као емоцији... моје је мишљење, поново кажем, моје је мишљење, да када се говори о Божјој љубави или љубави према Богу, љубави према ближњем, ако се ради о оној правој љубави, тешко да је можемо сврстати емоције... ако би прочитали само 13. главу 1.Коринћанима посланице где апостол Павле говори о љубави, видели бисмо једну важну ствар... љубав о којој Библија говори је НАЧЕЛО, принцип који обухавата много више од емоција... јер Библија каже да је Бог љубав, а свести то само на емоције, мислим да не би било у реду...

1. Коринћанима, глава 13

1КО 13:1 Ако језике човјечије и анђелске говорим а љубави немам, онда сам као звоно које звони, или прапорац који звечи.
1КО 13:2 И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам.
1КО 13:3 И ако раздам све имање своје, и ако предам тијело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не помаже.
1КО 13:4 Љубав дуго трпи, милокрвна је; љубав не завиди; љубав се не велича, не надима се,
1КО 13:5 Не чини што не ваља, не тражи своје, не срди се, не мисли о злу,
1КО 13:6 Не радује се неправди, а радује се истини,
1КО 13:7 Све сноси, све вјерује, свему се нада, све трпи.
1КО 13:8 Љубав никад не престаје, а пророштво ако ће и престати, језици ако ће умукнути, разума ако ће нестати.
1КО 13:9 Јер нешто знамо и нешто пророкујемо;
1КО 13:10 А кад дође савршено, онда ће престати што је нешто.
1КО 13:11 Кад ја бијах мало дијете као дијете говорах, као дијете мишљах, као дијете размишљавах; а кад постадох човјек, одбацих дјетињство.
1КО 13:12 Тако сад видимо као кроз стакло у загонетки, а онда ћемо лицем к лицу; сад познајем нешто, а онда ћу познати као што сам познат.
1КО 13:13 А сад остаје вјера, над, љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима.

Поздрав свима

Bog je jedan po sustini - a troican po licima:
Otac - Tvorac neba i zemlje, svega vidljivog i nevidljivog
Sin Boziji - Hristos - Otac ga je poslao na zemlju, primio je telo covecje (ovaplotio se) radi naseg spasenja - da bi se ljudska priroda povredjena grehom obnovila i sjedinila sa Bogom. Bog je rodio Svog Sina od vecnosti iz sopstvenog bica. Hrist je Gospod nas - Put ka spasenju, ljubavi, vecnom zivotu.
Sveti Duh - ishodi od Oca, sve prozima, objedinjuje, nema zivota bez njega, ni na nebu ni na zemlji.Od njega nam dolaze dobri duhovni darovi i vrline.

Ukratko: Harmonija tri bozanska lica jednog istog bozanskog bica. Bog je JEDAN. On najbolje zna o Sebi i Njegovim promislom smo dobili Sveto Pismo kojim nam je otkrio istinu o Svetom Trojstvu.

Abdurrahman:
Volio bih da mi neko odgovori na moje pitanje, ali pametan odgovor da bude od pametne osobe, a ne od fanatika, i oni koji pisu ovdje nerazmisljajuci.
Zao mi je postovani, sto ste dobili samo proroka i preko njega Objave. Posto ni Vi ni ja, ne verujemo u slucajnosti - drzite ono sto imate.
Mi smo Hristovo stado. Nase duse su obelezene krstom - Hristovim znakom. Kada dodje Sudnji dan - svakome ce se suditi po Zakonu koji je primio.
Kako biste okarakterisali one koji ulecu u tor koji nije njihov? Kakav je cuvar koji se zalece u tudje stado i rasteruje ga? Zasto tako?

Back