VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Сад си баш мало претерао. Па то ти је обичан пример преваре или лажи, који сличан имаш и са Соломоном, кад је наредио да се дете пресече и да даде свакој по пола.

vujadin
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Tog ''jadnika'' su oni drugi hteli da siluju i taj ''jadnik'' je kao muškarac sa mačem imao moralnu obavezu prema sebi samom da do smrti brani svoju čast.A ne razumem kako bi to taj ''jadnik'' uvredio domaćina da je branio svoju čast...A ne razumem kakav je to domaćin koji će bilo čiju ženu predati na ...grupno silovanje.O čemu ti pričaš vujadine...

Nisam iznenadjen što si potpuno pobrkao ono u vezi sa pitanjem ...ko je silovan...
Napisao si ovako...и домаћин га је у томе спречио понудивши им своју невину кћерку, и он им је зато дао своју жену јер је жена била његова и он је могао жртвовати да спаси и част и кћерку домаћина....

Sve si pobrako vujadine.Razmisli malo koja je i čija žena bila silovana i koju je i čiju ženu onaj ''jadnik'' iskasapio.

Vujadine,Vujadine...Onaj ''jadnik'' iskasapi ženu sa sve kostima na 12 delova i to po tebi nije nikakvo kasapljenje...Ne mogu da verujem vujadine da tako misliš o tome.Nemam pojma šta je to onaj ''jadnik'' trebao da uradi da bi ti rekao da je bilo ...kasapljenje.A o tvom zaključku da bez tog kasapljenja niko ne bi znao šta se je deslo prosto ne znam šta bih napisao.Po tvom mišljenju se nameće zaključak da kada neko umre niko ne može znati da je umro ako se umrli ne iskasapi na delove.Strašno vujadine...strašno.

Ovo apsolutno ne razumem.Kakve veze imaju partizani sa Levitovim kasapljenjem mrtve žene.A kada si pomenuo partizane voleo bih znati iz čijih su to kuća partizani napadali ...
okupatore.

Verovaću da si bio jedan od onih dobročudnih četnika koji nije nikog...zaklao.
felix.gif

Кад те неко прими у свој дом у заштиту ти то мораш поштовати и поступити онако како нећеш наудити ономе ко те примио у свој дом као у склониште, што значи да мораш послушати домаћина, то партизани нису поштовали, а ни ти не видиш да то треба поштовати, отуд успоредба. А други обичај је тада био да се на тај начин поступи у таквом случају, што изгледа морбидно, али кад се види каква је освета због тога била онда је оправдано. И то није било да се огласи да је неко умро, него да јави свима одговорнима како је умро. Рекло би се да ти провоцираш.

Најмање су четници некога заклали. Али ако су и једног јединог и то је превише. Међутим као што је рекао онај други, Леви побијте Србе да престану убијати друге. Свакоме своја логика на част.

vujadin

Сад си баш мало претерао. Па то ти је обичан пример преваре или лажи, који сличан имаш и са Соломоном, кад је наредио да се дете пресече и да даде свакој по пола.

Moram da uložim napor da shvatim šta si napisao.Znači...preterao sam i napisao običan primer ...prevare ili laži...kada sam DOSLOVNO citirao bibliju gde piše...

Druga careva 6:28-29...

''Još joj reče car: što ti je? A ona reče: ova žena reče mi: daj sina svoga da ga pojedemo danas, a sjutra ćemo pojesti moga sina. I skuhasmo sina mojega i pojedosmo ga, a sjutradan rekoh joj: daj sina svojega da ga pojedemo. Ali ona sakri svoga sina.''

Po tvojojoj tvrdnji ovo citirano je primer prevare i laži...A to onda znači da je biblija prevara i laž.Možeš li ti da shvatiš da si za nešto što je napisano u bibliji javno izneo tvrdnju da je to...prevara i laž.U citiranom lepo i jasno piše...I skuhasmo sina mojega i pojedosmo ga... a po tebi je to ...prevara i laž.Možeš li da mi odgovoriš,da li to tako piše ili ne piše...Zabole me mozak vujadine od nebuloza koje pišeš.Skoncentriši se malo,razmisli...pročitaj ono što napišeš.
felix.gif

vujadin

Најмање су четници некога заклали. Али ако су и једног јединог и то је превише. Међутим као што је рекао онај други, Леви побијте Србе да престану убијати друге. Свакоме своја логика на част.

Nemoj iznositi aksiomske tvrdnje.Nemaš ti pojma o tome.U selu Vranići po naredbi četničkog kapetana Lazovića pobijeno je i zaklano 67 ljudi,što starih što mladih što male dece.

Ovo su zaklana deca u Vraniću...
20003.jpg

I nemoj mi više o tvojoj priči o četnicima i partizanima.Ja sam siguran da ti nisi okrvavio ruke pa zato i diskutujem rado sa tobom.
felix.gif

Па зато сам те питао, и ако сам знао да је то сувишно, јер сам знао да нећеш то повезати са поуком, и са Лотом у Содому и Гомори, и тамо се десио исти случај али много раније кад Изралци нису били подељени на 12 племена. А овај јадник није имао право од домаћина да уради по твом мишљењу, јер би то била увреда за домаћина, и домаћин га је у томе спречио понудивши им своју невину кћерку, и он им је зато дао своју жену јер је жена била његова и он је могао жртвовати да спаси и част и кћерку домаћина. А он није скасапио своју жену него је расекао на 12 делова да пошаље доказ по један део сваком племену Израела, и освета није изостала. А без тог касапљења, како ти кажеш, нико не би ни знао шта се десило. Наравно партизани су тако радили и можда си ти то повезао са таквом логиком. Они су нападали из туђих кућа окупаторе а не из својих. Није важно логика је друкчија у друкчијим условима, па и знање.

A da on nije mozda bacio oko na domacinovu cerku, pa je zato tako velikodusno ponudio svoju zenu (citaj: oslobodio se svoje zene).z:mrgreen:

pa to znam i ja , ali hristovom krvlju samo se mogu sprati gresi , razumi , onaj ko ne prihvati hrista nece uci u carstvo bozije,
Stvar je samo kako to razumeš.
Ja sam to razumeo: "Onaj ko ne krene Isusovim primerom neće uću u carstvo Božije.", a da bi krenuo tim primerom ne mora biti hrišćanin.
Zato i Isus kaže da će se ljudi čuditi kada su ga nahranili i napojili - to su ljudi koji nisu hrišćani.

Rigel

kuc, kuc... da niste malo zabrazdili u politiku i istoriju...

Jesmo...malkice ali nećemo više.

vujadin
Original postavio Rigel Pogledaj poruku
kuc, kuc... da niste malo zabrazdili u politiku i istoriju...

То је повезано, али покушаћу да заобиђем.

Verovaću da češ uspeti u tom zaobilaženju.
felix.gif

flpflp

A da on nije mozda bacio oko na domacinovu cerku, pa je zato tako velikodusno ponudio svoju zenu (citaj: oslobodio se svoje zene)

Veoma zanimljivo kao mogučnost.A to tim više jer je veoma zanimljivo značenje onog...
inoća.Nešto sam malo razmišljao o tome šta je zapravo...inoća.Na engleskom je to nešto kao ...''druga žena'' pa nešto nisam siguran da li se pod inoćom podrazumeva eka druga žena...ili stara žena novog muža ili pak neka buduća žena bivšeg muža...

A nije mi jasno ni koju je ženu domaćin kuće izveo...tada onaj čovjek uze inoču svoju i izvede je napolje k njima, i oni je poznaše... da li kčer svoju ili ženu svoju...A dodatno mi nije jasno ni ovo... I došavši žena u zoru pade kod vrata od kuće onoga čovjeka gdje bješe gospodar njezin, i leža dokle se ne rasvanu.
Iz ovog proizilazi da se radi o ženi Levita koji je bio gost kod onog domaćina.
I kada se malo dublje razmisli pojavljuje se nerazumljivim koju je i čiju ženu Levit iskasapio na komadiće.
felix.gif

rdeki
Original postavio BOKYSTAMY Pogledaj poruku
pa to znam i ja , ali hristovom krvlju samo se mogu sprati gresi , razumi , onaj ko ne prihvati hrista nece uci u carstvo bozije,
Stvar je samo kako to razumeš.

Ja sam to razumeo: "Onaj ko ne krene Isusovim primerom neće uću u carstvo Božije.", a da bi krenuo tim primerom ne mora biti hrišćanin.
Zato i Isus kaže da će se ljudi čuditi kada su ga nahranili i napojili - to su ljudi koji nisu hrišćani.

Razumljivo mi je da Isusovu veru može da prihvati bilo koji sledbenik bilo koje druge veroispovesti a malo mi je nejasno ono...ne mora biti hriščanin.Zato moram pitati...
šta je to hriščanin...šta se pod tim podrazumeva.Kada se zapravo ''postaje'' hriščanin...
Da li se hriščaninom postaje rodjenjem po hriščanskim rodditeljima ili krštenjem...A posebno me interesuje da li hriščanin može biti i neko ko je rodjen od hriščanskih roditelja a kasnije kao hriščanin ne prihvati veru u Hrista.A voleo bih znati da li se može biti hrišćanin a pri tom ne biti religiozan.
felix.gif

Čitajući bibliju ponekad se upitam da li stvarno čitam bibliju ili neku knjigu koju ne bih mogao ni definisati.Tako sam naišao na stih iz Prva Samuilova 25:22...

''To neka učini Bog neprijateljima Davidovijem i to neka doda, ako mu do zore od svega što ima ostavim i ono što mokri uz zid.''

O čemu se ovde radi...Šta će se to,kome i zašto...seknuti.
felix.gif

Значи ти то тако радиш. Нађеш нешто што можда ниси разумео и надаш се да ће ти то неко објаснити, али зашто? Не видим шта у тој причи има да се објасни ако се прочита од краја до краја, све је јасно. Како да ниси могао разумети? То не верујем.

vujadin
Значи ти то тако радиш. Нађеш нешто што можда ниси разумео и надаш се да ће ти то неко објаснити, али зашто? Не видим шта у тој причи има да се објасни ако се прочита од краја до краја, све је јасно. Како да ниси могао разумети? То не верујем.

Nisam mogao razumeti onu čudnu božiju potrebu da preti sa ...''uzimanjem'' ili ti odsecanjem onog ...što mokri uz zid.Da li je to bog možda bio ljubomoran na čoveka što je čovek to imao a on kao bog nije.Da li si sada shvatio u čemu je poenta...
felix.gif

vujadin

Ја сам разумео да је он хтео побити сву мушку чељад, ако си ти разумео тако како кажеш онда са тобом нешто није у реду..

Stvarno mi nije jasno na osnovu čega si iz ovog stiha...Prva Samuilova 25:22...

''To neka učini Bog neprijateljima Davidovijem i to neka doda, ako mu do zore od svega što ima ostavim i ono što mokri uz zid.''

zaključio da je ON hteo pobiti svu mušku čeljad.U ovom stihu se radi o tome šta je ON hteo da učini ... njemu u vezi sa ...ono što mokri uz zid.A možda to ime neke veze sa nekim kasnijim kazivanjem Isusovim.Obrati pažnju i ako možeš malo razmisli pre nego što bilo šta napišeš.

Matej 19:9-12...

''Nego ja vama kažem: Ako ko pusti svoju ženu, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu.
Rekoše Mu učenici Njegovi: Ako je tako čoveku sa ženom, nije se dobro ženiti.A On reče im: Ne mogu svi primiti te reči do oni kojima je dano.
Jer ima uškopljenika koji su se tako rodili iz utrobe materine; a ima uškopljenika koje su ljudi uškopili; a ima uškopljenika koji su sami sebe uškopili carstva radi nebeskog. Ko može primiti neka primi.''

Ja ovde ništa ne razumem.Zaključujem da Isusu uopšte nije stalo do toga da se ljudi žene,da stvaraju potomstvo pa se nekako nameće da je Isusu netrebaju ni porodice ni deca.Nije li zastrašujuće kada Isus govori o raznim kastriranim ljudima,pa proizilazi da ko može ili ti želi da se kastrira...ko može da primi neka primi.Isus nije ni pomišljao da javno osudi kastriranje ili ti škopljenje već to izdiže na nivo uzvišenog i plementog,herojskog postupka.I naravno,najsvetiji čin kastriranja kada čovek kastrira-ušskopi samog sebe radi carstva nebeskog.Po Isusu je biti uškopljenik najveći stepen odanosti NJEMU.

Znači...samo oni koji su rodjeni kao uškopljeni ili ti impotentni mogu da računaju na siguran dolazak u carstve nebesko.Pored njih na to mogu da računaju i svi uškopljenici koji su se dobrovoljno kastrirali.A verovatno i oni koji ne preferiraju odnos sa suprotnim polom.Nemam pojma da li to ima kakve veze da će gore u carstvu nebeskom svi biti kao andjeli odnosno bespolni.

I verovatno zbog toga Isus govori o tome da je kastrirani čovek mnogo bliži bogu od onog porodičnog čoveka.I verovatno zbog toga Isus samokastriranje smatra najvećim i posebno uzvišenim duhovnim činom.A odatle se prosto nameće zaključak da Isus protivreči samoj spontanosti života u smislu stvaranja potomstva,primoravajući ljude da greh vide i tamo gde ne samo da ga nema već ga i biti ne može.

Ranije si jednom napisao da je svaka rečenica koju je izgovorio Isus ...mudrost pa me interesuje zašto niko od onih koji veruju u Isusa,ne postupe u skladu sa ovom Isusovom mudrošću...Zašto baš niko ni ne pomišlja da samokastriranjem bude ...bliži Isusu...
Odgovor je jednostavan jer se zna da bi to bio čin...čoveka izvan zdravog razuma.A verovatno se zbog toga gore citirani stih ne upotrebaljava u funkciji u kojoj se upotrebljavau neke druge Isusove izreke...a što je nekako i razumljivo.
felix.gif

А зашто не помислиш да је све то истина, ма какве последице биле. Исус нигде није рекао када то треба учинити, према томе свако има времена за све.

vujadin

А зашто не помислиш да је све то истина, ма какве последице биле. Исус нигде није рекао када то треба учинити, према томе свако има времена за све.

Baš zbog toga što sam pomislio da je Isus rekao istinu, da je rekao ono što je mislio ostalo mi je nejasno ono...da li je kastrirani čovek bliži Isusu i carstvu njegovom od porodičnog čoveka.Slažem se sa tobom da Isus nije rekao kada to treba učiniti ali je isto tako činjenica da Isus nije nikada i za bilo šta precizno rekao KADA nešta treba učiniti.

A ono da svako ima vremena za sve...nisam razumeo.Šta to znači...znači li to da ti kao vernik imaš vremena da Isusu postaneš bliži nekim suludim činom kastriranja...

Isus je leporekao...''Jer ima uškopljenika koji su se tako rodili iz utrobe materine; a ima uškopljenika koje su ljudi uškopili; a ima uškopljenika koji su sami sebe uškopili carstva radi nebeskog. Ko može primiti neka primi.''

Tako jasno proizilazi ono ... da ko može ...može ili ti ko želi neka izvoli.A po mom mišljenju Isus je trebao da javno osudi taj primitivni varvarski čin kastriranja.Medjutim,umesto toga Isus taj čin veliča i izdiže na nivo hrabrog postupka u u smislu približavanja NJEMU.

I hajde pokušaj da mi konkretno odgovoriš.Da li je po tvom mišljenju kastritanje normalan čin normalnog čoveka...Iako si vernik ti to naravno nisi učinio a takva morbidna glupost ti nije padala ni na kraj pameti.A siguran sam da to nečeš ni učiniti za vreme ovozemlajskog života.Ako možeš odgovori veoma konkretno a ako ne možeš nemoj odgovoriti...ništa.

A u kontekstu naše diskusije nametnulo mi se je jedno zanimljivo pitanje.I to veoma jednostavno pitanje.Da li će u carstvu nebeskom postojati mogučnost za seksualne odnose onih savršenih i večnih a na okolnost da će u carstvu nebeskom svi biti bespolni.
Ja mislim da neće i da će se problem u vezi sa stvaranjem potomstva regulisati onim sistemom...bezgrešnog začeća.A opet je nekako moguće da uopšte ne bude bilo kakvog stvaranja potomstva zbog ograničenog broja mesta da ne bi došlo do nepotrebne gužve u raju.Imaš li ti kakvo mišljenje u vezi sa tim...
felix.gif

vujadin

Moram da uložim napor da shvatim šta si napisao.Znači...preterao sam i napisao običan primer ...prevare ili laži...kada sam DOSLOVNO citirao bibliju gde piše...

''Još joj reče car: što ti je? A ona reče: ova žena reče mi: daj sina svoga da ga pojedemo danas, a sjutra ćemo pojesti moga sina. I skuhasmo sina mojega i pojedosmo ga, a sjutradan rekoh joj: daj sina svojega da ga pojedemo. Ali ona sakri svoga sina.''

Po tvojojoj tvrdnji ovo citirano je primer prevare i laži...A to onda znači da je biblija prevara i laž.Možeš li ti da shvatiš da si za nešto što je napisano u bibliji javno izneo tvrdnju da je to...prevara i laž.U citiranom lepo i jasno piše...I skuhasmo sina mojega i pojedosmo ga... a po tebi je to ...prevara i laž.Možeš li da mi odgovoriš,da li to tako piše ili ne piše...Zabole me mozak vujadine od nebuloza koje pišeš.Skoncentriši se malo,razmisli...pročitaj ono što napišeš.
felix.gif

Приметио сам да си овде нешто преокренуо. Ја нисам рекао да је то лаж што пише у Библији, него да су се жене лагале и варале између себе, још сам додао, као оне код Соломона. Само теби је више пасовало тако како си ти то употребио. Не знам ко ти је рекао да све буквално читаш и тумачиш, али изгледа да је имао разлога за то.

A da on nije mozda bacio oko na domacinovu cerku, pa je zato tako velikodusno ponudio svoju zenu (citaj: oslobodio se svoje zene).z:mrgreen:

Ни теби нисам одговорио. Али мислим да је домаћин понудио своју ћерку и гостову жену, а гост да спаси ћерку дао је своју жену.

vujadin

Baš zbog toga što sam pomislio da je Isus rekao istinu, da je rekao ono što je mislio ostalo mi je nejasno ono...da li je kastrirani čovek bliži Isusu i carstvu njegovom od porodičnog čoveka.Slažem se sa tobom da Isus nije rekao kada to treba učiniti ali je isto tako činjenica da Isus nije nikada i za bilo šta precizno rekao KADA nešta treba učiniti.

A ono da svako ima vremena za sve...nisam razumeo.Šta to znači...znači li to da ti kao vernik imaš vremena da Isusu postaneš bliži nekim suludim činom kastriranja...

Isus je leporekao...''Jer ima uškopljenika koji su se tako rodili iz utrobe materine; a ima uškopljenika koje su ljudi uškopili; a ima uškopljenika koji su sami sebe uškopili carstva radi nebeskog. Ko može primiti neka primi.''

Tako jasno proizilazi ono ... da ko može ...može ili ti ko želi neka izvoli.A po mom mišljenju Isus je trebao da javno osudi taj primitivni varvarski čin kastriranja.Medjutim,umesto toga Isus taj čin veliča i izdiže na nivo hrabrog postupka u u smislu približavanja NJEMU.

I hajde pokušaj da mi konkretno odgovoriš.Da li je po tvom mišljenju kastritanje normalan čin normalnog čoveka...Iako si vernik ti to naravno nisi učinio a takva morbidna glupost ti nije padala ni na kraj pameti.A siguran sam da to nečeš ni učiniti za vreme ovozemlajskog života.Ako možeš odgovori veoma konkretno a ako ne možeš nemoj odgovoriti...ništa.

A u kontekstu naše diskusije nametnulo mi se je jedno zanimljivo pitanje.I to veoma jednostavno pitanje.Da li će u carstvu nebeskom postojati mogučnost za seksualne odnose onih savršenih i večnih a na okolnost da će u carstvu nebeskom svi biti bespolni.
Ja mislim da neće i da će se problem u vezi sa stvaranjem potomstva regulisati onim sistemom...bezgrešnog začeća.A opet je nekako moguće da uopšte ne bude bilo kakvog stvaranja potomstva zbog ograničenog broja mesta da ne bi došlo do nepotrebne gužve u raju.Imaš li ti kakvo mišljenje u vezi sa tim...
felix.gif

Рекао си ми да си Србин. Па сад сигурно знаш шта су Свети феудалац Немања и жена му рекли Господу. И Господ их је услишио. Зато сам рекао да за све постоји време, а и начин ако се има воље и ако се верује. Ово феудалац сам убацио јер сам данас на историји научио да је то примеран начин ословљавања за Светог Симеона. Само не знам да ли је и прикладан. Па ме интересује твоје мишљење о овом новом термину. А за места нисам сигуран, јер сам рекао да ћу покушати заобићи таква повезана питања.

vujadin

Приметио сам да си овде нешто преокренуо. Ја нисам рекао да је то лаж што пише у Библији, него да су се жене лагале и варале између себе, још сам додао, као оне код Соломона. Само теби је више пасовало тако како си ти то употребио. Не знам ко ти је рекао да све буквално читаш и тумачиш, али изгледа да је имао разлога за то.

Ne mogu da razumem o kakvom laganju i varanju izmedju nekih žena uopšte pričaš.U 2 Carevima 6:28.29 lepo piše da su jednog sina od jedne žene lepo skuhale i lepo pojele.
U ovoj priči je zanemarljivo to što je ona druga žena narednog dana sakrila svog sina kako ga ne bi skuvale i pojele.Esencijalnost ove priče se svodi na činjenicu da su te žene skuhale sina jednog od njih i da su ga pojele.

Da li to možeš shvatiti...skuvale i pojele...Mi ovde ne pričamo koja je žena koju lagala i varala,pričamo o ...KANIBALIZMU u bibliji.Pokušaj to da shvatiš pa ako uspeš u tome napiši mi šta misliš o tom KANIBALIZMU Po meni je to kanibalizam i to školski primer za to.A po tebi...
felix.gif

vujadin

Ни теби нисам одговорио. Али мислим да је домаћин понудио своју ћерку и гостову жену, а гост да спаси ћерку дао је своју жену.

Ovo si odgovorio flpflp ali ne mogu a da se ne umešam.Ovde mi ništa nije jasno.Koliko je ženea uopšte bilo u kuću pored domaćina i gosta...Da li je možda domaćinova ćerka bila žena gostova ...Pitanje je i odakle žena gostova u kući domačinovoj kada se prethodno opisuje da je gost sam došao kod domaćina.Meni ovde vujadine ništa nije jasno.Nisam uspeo da shvatim tvoju rečenicu...

...да је домаћин понудио своју ћерку и гостову жену, а гост да спаси ћерку дао је своју жену...

Da li ono...ćerku i gostovu ženu...znači da su u kući bile dve žene domaćinova čerka i posebno druga žena kao gostova žena. Ili pak znači da je bila samo jedna žena koja je bila domaćinova ćerka a gostova žena.

Medjutim za suštinu priče i nije mnogo bitno koja je žena onako velikodušno ponudjena na grupno silovanje da bi nakon umiranja od posledica istog bila onako, monstrouzno iskasapljena.
felix.gif

vujadin

Рекао си ми да си Србин. Па сад сигурно знаш шта су Свети феудалац Немања и жена му рекли Господу. И Господ их је услишио. Зато сам рекао да за све постоји време, а и начин ако се има воље и ако се верује. Ово феудалац сам убацио јер сам данас на историји научио да је то примеран начин ословљавања за Светог Симеона. Само не знам да ли је и прикладан. Па ме интересује твоје мишљење о овом новом термину. А за места нисам сигуран, јер сам рекао да ћу покушати заобићи таква повезана питања.

Meni nije poznato da je primeren način oslovljavanja Svetog Simeona odnsno Stefana Nemanje ...feudalac.Nikada i niko nije upotrebio takav naziv ni u jednom istorijskom niti crkvenom spisu za Stefana Nemanju odnosno Svetog Simeona.

Poznato je da je feudalizam bio ekonomsko društveni sistem koji je u osnovi podrazumevao postojanje zemljoradnika i pratečih sitnih zanatlija i feudalaca kao vlasnika odredjene zemlje.Feudalci su nešto kao velikoposednici na čijoj zemlji su radili oni koji su imali obavezu da zbog korišćenja te zemlje daju petinu ili desetinu svojih prihoda velikoposednicima.U feudalizmu je bilo nezamisliv pojam bilo kakvog obrazovanja a osnovno je bila sposobnost solidne upotrebe motike i ostalih alatki za obradu zemlje.U feudalizmu nije bio poznat pojam nacije i nacionalnosti a pripadnost se odredjivala po tome kojem se kralju služilo ili ti prostije na čijoj se zemlji živelo.

U tom srednjme veku svi vladari odnosno kraljevi su bili vlasnici svojih feuda odnosno zemlje u kojoj su bili kraljevi.Jedan od takvih je bio i Stefan Nemanja odnosno kasnije Sveti Simeon.A zbog toga i samo zbog toga,dodavanje onog...feudalac uz njegovo ime pojavljuje se kao blago apsurdno.A to stoga jer bi se po toj analogiji svi ondašnji vladari trebali nazivati...feudalcima.Inače Stefan Nemanja je rodjen u Ribnici gde mu je otac Zavid bio u izgnanstvu.Stefan Nemanja je kasnije u Zeti kršten po rimokatoličkoj veri a da bi kasnije u da bi kasnije po povratku u Ras u crkvi Svetog Petra i Pavla bio prekršten u pravoslavca.Neću pisati o njegovim sukobima sa rodjenom braćom.U želji da zauzme velikožupanski presto kroz borbu je svrgao sa vlasti Tihomira,porazio i pobedio i svoju rodjenu braću i tako objedinio srpske zemlje.A kada mu je krajem 12 veka vizantijski car Aleksije III dao pravo da na ruševinama vizantijskog manastira Helandariona sagradi srpski manastir Nemanja je to i učinio.Malo se zaneh pa onako spontano ode ja ... u istoriju.I da završim konstatujući da je Stefan Nemanja umro pred likom presvete bogorodice uz poslednje rečei:''Hvala bogu za sve.''

Znači,po mom skromnom mišljenju ono...feudalac uz ime Stefana Nemanje nije niti primereno niti ima bilo kakve potrebe za tim jer je on živeo u vreme feudalizma kao i mnogi drugi vladari iz onog vremena koji su takodje bili feudalci jer su svi oni u svom vlasništvu imali neke teritorije.

A da se mi vratimo na onaj biblijski kanibalizam kada one žene skuvaše i pojedoše dete jedne od onih žena.
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back