VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jacobe,nemoj odgovoriti na ovo vujadinovo...

Кад је живео Конфуције, а кад Мојсије, Давид или Мудри Соломон?

Bilo bi mnogo dobro a i zanimljivo da nam vujadin to onako biblijski protumači.
:bye:
felix.gif

vujadin
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Verovatno zato što Sokrat nije bio APOSTOL Sokrat u bibliji nisam pronašao ništa što je rekao filozof Sokrat.A za Sokrata je dobro što je živeo i umro pre Isusa jer da je živeo u Isusovo vreme verovatno bi bio Isusov najveći protivnik.A valjda ti je poznato koliko je Isus ''prosto obožavao mudrace...

Ovo sigurno nisi želeo napisati a zasigurno si mislio na nešta drugo.No bilo kako bilo ovo je apsolutno tačno. Pa o tome i pričam kako na ovoj tako i na nekim drugim temama.Biblijski mitološki dogadjaji,pokupljeni su iz raznih mitologija a ponajviše iz staroegipatske mitologije.

Vujadine hajde pokušaj da shvatiš.Grčka je znatno pre biblije imala svoju mitologiju,svoje bogove i svoju ... mudrost.U vreme ranog hriščanstva se nije propovedala biblijska mudrost,već izričitost obaveze verovanja u jednog i samo jednog biblijskog boga.A to je daleko od mudrosti.

A u vezi Sokrata nekada je mudro rekao u vezi sa tri saveta.Ali ovo nije iz biblije a razmisli koliko je mudro...

Neki čovek sav uzbuđen dođe Sokratu,
- Slušaj, moram ti ispričati kako je tvoj prijatelj...
- Stani, prekine ga Sokrat. Da li si ono što mi kaniš reći procedio kroz tri cedila?
Tri cedila začudi se čovjek! Da tri cedila odgovori filozof.
1. Cedilo istine. Jesi li proverio da li je ono što mi kaniš ispričati istinito?
Nisam, čuo sam samo da ljudi o tom govore...
2. Cedilo Dobrote. Ima li što dobro u onome što mi želiš ispričati pa makar i ne bilo sve istina?
Ne radi se ni o čemu dobrom nego naprotiv..
3. Cedilo korisno. Je li korisno to što mi želiš reći?
Pa nije ni korisno.
- U redu odgovori Sokrat. Ako ono što mi želiš reći nije ni istinito ni dobro ni korisno onda to lepo zaboravi i nemoj nikome pričati.

felix.gif

Нема то везе ни са мудростима ни вером, него са практичним саветом, којега данас можеш добити од било ког адвоката.

Зашто сада повезујеш Сократа са Исусом? Замисли шта си написао да је Грчка старија од Мојсија, а да не наводим Аврама Ноја и Адама.

Poslednja izmena:
Нема то везе ни са мудростима ни вером, него са практичним саветом, којега данас можеш добити од било ког адвоката.

Зашто сада повезујеш Сократа са Исусом? Замисли шта си написао да је Грчка старија од Мојсија, а да не наводим Аврама Ноја и Адама.

Vujadine. Ne znam kako da ti ovo što bezbolnije saopštim... Noje nije postojao. Ni Adam. :(

Vujadine. Ne znam kako da ti ovo što bezbolnije saopštim... Noje nije postojao. Ni Adam. :(

А у хронологији пише да је први египатски Фараон био унук Нојев. По тој логици значи да ни Фараони нису постојали. Ако због ове вести умреш нисам ти ја то због тога рекао, него тако пише у Светској Хронологији.

vujadin

Šta tebi neće pasti na pamet...Nisam ja ...povezivao Sokrata sa Isusom,već sam ti objašnjavao da je Sokrat živeo u vreme kada Isus još nije onako bezgrešno rodjen.Možeš li ti to da shvatiš...

A ko je stariji stari prastari grci ili mojsije...Ne verujem da će ove podatke tvoj mozak moći da shvati...Mojsije je rodjen...kada...naravno da nemaš pojma.A ja ću da ti kažem.
Mojsije je rodjen oko 1530 godine stare ere.

A šta misliš o planini Olimp u Grčkoj...Olimp je bio dom besmrtnih bogova u koje su verovali stanovnici prastarih naselja u Grčkoj.A to je bilo samo negde 5 vekova pre Hrista...

A kako ja ne znam kada je rodjen Adam hajde mi ti na to odgovori...
I da te onako ljudski posavetujem.Drži se ti mudrosti i znanja iz biblije ali se nemoj upuštati u diskusije o stvarima o kojima ...nemaš blagog pojma.
A pročitaj malo o liku i delu Mojsijevom ovde...http://wwwyu.com/biblija/044mo031.htm

felix.gif

А у хронологији пише да је први египатски Фараон био унук Нојев. По тој логици значи да ни Фараони нису постојали. Ако због ове вести умреш нисам ти ја то због тога рекао, него тако пише у Светској Хронологији.

Šta je svetska Hronologija?

felix.gif

Пре си ми нудио знање са неких орг-ова а сада са викија. Оно што знаш није културно питати другога да ли и он то тако зна. Ничије знање није старије од Јеврејског, па ти сад рачунај ко је од кога сазнао нешто.

vujadin

A šta je to...Svetska hronologija...i čega...

Evo da te zamolim.Napiši mi ko je imenom bio prvi egipatski faraon...I koji je faraon napravio prvu piramidu...

Pročitaj tu...svetsku hronologiju...mora to da piše tu i napiši mi ime prvog egipatskog faraona i koja je dinastija nastala od njega...

felix.gif

vujadin

Пре си ми нудио знање са неких орг-ова а сада са викија. Оно што знаш није културно питати другога да ли и он то тако зна. Ничије знање није старије од Јеврејског, па ти сад рачунај ко је од кога сазнао нешто.

Pišeš gluposti vujadine.O kakvom to jevrejskom znanju kao najstarijem pišeš i da li uopšte znaš šta pišeš...Iz zazijaizma je poznato ono...da su jevreji bazali po pustinji dok su stari grci skupljali znanje i mudrost...i proučavali teorije o ... državi.
A da ne govorim o znanju onih još starijih civilizacija.
felix.gif

vujadin

Pišeš gluposti vujadine.O kakvom to jevrejskom znanju kao najstarijem pišeš i da li uopšte znaš šta pišeš...Iz zazijaizma je poznato ono...da su jevreji bazali po pustinji dok su stari grci skupljali znanje i mudrost...i proučavali teorije o ... državi.
felix.gif

Која је то позната историјска или Библијска личност од Адама, Ноје, Аврама? Именуј и стави датум и земљу у којој је живео. Ја сад оде на спавање тако да до сутра имаш доста времена за гуглање.

vujadin

Која је то позната историјска или Библијска личност од Адама, Ноје, Аврама? Именуј и стави датум и земљу у којој је живео. Ја сад оде на спавање тако да до сутра имаш доста времена за гуглање.

Ne bih znao kako bih te definisao.Napisao si glupost i umesto da odgovoriš ti nastavio sa glupostima.Tebi možda jesu ali meni Adam,Noje i Avram nisu istorijske ličnosti.Biblijske i mitološke...jesu.A o svakoj od njih možemo da diskutujemo ali uz preduslov da nešto znaš o tome.Ali...kada bolje razmislim dolazim do zaključka da diskutovanje sa tobom gubi i minimum osmišljenosti.Ti verovatno nisi u toku da sam ne tako davno o likovima koje si naznačio pisao poprilično.Stvarno ne bih ponovo o Noju i njegovoj ''barkici'' i onoj priči o potopu koju su pisci biblije ukrali iz nekih drugih mitologija.Smorio si me glupostima čoveče.Ako se malo preispitaš pa shvatiš neke stvari pa ako steknem utisak da mogu bez opterečenja diskutovati sa tobom,moguće je da ću to nastaviti. I ne moraš mi odgovoriti šta je ...svetska hronologija...i koji je prvi egipatski faraon...Ipak moram malo poštedeti sebe od tebe.
felix.gif

A

vujadin

felix.gif

То само значи да си ти поставио глупости као питање, и добио си одговор какво је било и питање, што сам већ неколико пута напоменуо.

vujadin

A šta je to...Svetska hronologija...i čega...

Evo da te zamolim.Napiši mi ko je imenom bio prvi egipatski faraon...I koji je faraon napravio prvu piramidu...

Pročitaj tu...svetsku hronologiju...mora to da piše tu i napiši mi ime prvog egipatskog faraona i koja je dinastija nastala od njega...

felix.gif

Погрешно сам навео да је унук, није него праунук Нојев, Ménès, 1809 старе ере.

felix.gif

Нисам га нашао у Библији, и према томе није сигурно да је постојао, осим у митовима; грчким, индијским, кинеским или можда старо српским

Moderni izraz za žitije bio bi biografija (Žitija svetih). Ti si jedini koji bibliju naziva žitijem.

Biblija jeste bila skučenija jer se odnosila na jedan narod, jedan pogled na svet i imala je izrazito vaspitnu svrhu. A bila je namenjena "prostom puku" tako da nekih filozofskih finesa nije ni moglo biti.
Takođe, teško da je bila pristupačna u Sokratovo vreme, a i mnogo nakon toga jer se prepisivala ručno.
Dostupnost biblije porasla je sa usmenim propovedanjem, a to je po Grčkoj počelo tek nakon Isusa.
Zapravo, prava dostupnost biblije dovela je do protestantizma, ili je bar olakšala njegovo širenje.

У сва та времена ширење мисли се преносило усмено, и нико не може тврдити ко је творац које мисли. Кад је кренуло превођење или записивање мисли, ни то нико не може тврдити са сигурношћу.

vujadin

Ne bih znao kako bih te definisao.Napisao si glupost i umesto da odgovoriš ti nastavio sa glupostima.Tebi možda jesu ali meni Adam,Noje i Avram nisu istorijske ličnosti.Biblijske i mitološke...jesu.A o svakoj od njih možemo da diskutujemo ali uz preduslov da nešto znaš o tome.Ali...kada bolje razmislim dolazim do zaključka da diskutovanje sa tobom gubi i minimum osmišljenosti.Ti verovatno nisi u toku da sam ne tako davno o likovima koje si naznačio pisao poprilično.Stvarno ne bih ponovo o Noju i njegovoj ''barkici'' i onoj priči o potopu koju su pisci biblije ukrali iz nekih drugih mitologija.Smorio si me glupostima čoveče.Ako se malo preispitaš pa shvatiš neke stvari pa ako steknem utisak da mogu bez opterečenja diskutovati sa tobom,moguće je da ću to nastaviti. I ne moraš mi odgovoriti šta je ...svetska hronologija...i koji je prvi egipatski faraon...Ipak moram malo poštedeti sebe od tebe.
felix.gif

A

Ти ме само подсећаш да пишем глупости, а ја стално понављам, да каква питања такви и одговори. И зашто већ једном не почнеш објашњавати о чем причаш? И зашто хоћеш да ми докажеш да су митска бића друкчија кад су грчка а друкчија кад су јеврејска, кинеска, египатска или српска?

У сва та времена ширење мисли се преносило усмено, и нико не може тврдити ко је творац које мисли. Кад је кренуло превођење или записивање мисли, ни то нико не може тврдити са сигурношћу.

Sokratove misli su zapisane. I zna se da su njegove.
Biblija je konglomerat rekla-kazala egipatskih i ko zna čijih mudrosti.
Postoji još jednarazlika. Sokrat je likvidiran (prisiljen na samoubistvo) jer nije odgovarao vladajućoj struji. Što bi se reklo, bio je slobdouman.
Biblija je priručnik za rukovanje ruljom - Kako nahvatati, zadržati i otarasiti se rulje. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back