vujadin
Re: VERA...ŠTA JE TO...
Verovatno zato što Sokrat nije bio APOSTOL Sokrat u bibliji nisam pronašao ništa što je rekao filozof Sokrat.A za Sokrata je dobro što je živeo i umro pre Isusa jer da je živeo u Isusovo vreme verovatno bi bio Isusov najveći protivnik.A valjda ti je poznato koliko je Isus
''prosto obožavao mudrace...
Ovo sigurno nisi želeo napisati a zasigurno si mislio na nešta drugo.No bilo kako bilo ovo je
apsolutno tačno. Pa o tome i pričam kako na ovoj tako i na nekim drugim temama.Biblijski mitološki dogadjaji,pokupljeni su iz raznih mitologija a ponajviše iz staroegipatske mitologije.
Vujadine hajde pokušaj da shvatiš.Grčka je znatno pre biblije imala svoju mitologiju,svoje bogove i svoju ... mudrost.U vreme ranog hriščanstva se nije propovedala biblijska mudrost,već izričitost obaveze verovanja u jednog i samo jednog biblijskog boga.A to je daleko od mudrosti.
A u vezi Sokrata nekada je mudro rekao u vezi sa tri saveta.Ali ovo nije iz biblije a razmisli koliko je mudro...
Neki čovek sav uzbuđen dođe Sokratu,
- Slušaj, moram ti ispričati kako je tvoj prijatelj...
- Stani, prekine ga Sokrat. Da li si ono što mi kaniš reći procedio kroz tri cedila?
Tri cedila začudi se čovjek! Da tri cedila odgovori filozof.
1. Cedilo istine. Jesi li proverio da li je ono što mi kaniš ispričati istinito?
Nisam, čuo sam samo da ljudi o tom govore...
2. Cedilo Dobrote. Ima li što dobro u onome što mi želiš ispričati pa makar i ne bilo sve istina?
Ne radi se ni o čemu dobrom nego naprotiv..
3. Cedilo korisno. Je li korisno to što mi želiš reći?
Pa nije ni korisno.
- U redu odgovori Sokrat.
Ako ono što mi želiš reći nije ni istinito ni dobro ni korisno onda to lepo zaboravi i nemoj nikome pričati.