VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
vujadin
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Ja sigurno neću iznegodovati u vezi sa silnim ubistvima učinjenim po molitvama Svetoga.

A ovo je horor nad hororom.Bog plemeniti je ladno pobio 42 dece...
To je bilo pravo.Pobiti roditeljima decu da ne bi bili protivni plemenitom bogu.

Nego šta,i najmonstruznija ubistva i zločini su, dobro, kada to čini bog lično ili njegovi sveti po njegovom naredjenju.Moram da te javno pohvalim i eto to i činim.

Ovo ...samodržcu Stefanu mi se dopada...

A u veti sa ovim...

citiraću ti ovo...'' Међутим, чим је Калојан у опсади Солуна изгубио живот, Стрез подиже буну против Борила, нећака и наследника Калојановог. Ударивши брзо и изненада, он покори скоро половину бугарског царства. Српски жупан беше у помоћи Стрезу у његовим напорима. Краљ Борил је у неколико наврата молио Стефана да ускрати своју помоћ побуњеном кнезу. Стефан је, међутим, вероватно рачунао да би Стрез могао бити мање опасан непријатељ од Борила. od Svetog Vladike Nikolaja Žičkog.A to stoga jer kao vernik tome trebaš verovati.

A neću zalaziti da je Monah Sava odlazeći iz Strezove tvrdjave ostavio svog pratioca koji je kasnije tokom noći u organizovanoj zaveri ubio Streza probovši mu srce mačem onako junački sledja i podmuklo.O tome je pisao Sveti Vladika Nikolaj Žički ali stim što je napomenuo da Streza mačem nije ubio Savin pratilac već...možeš misliti Andjeo Božiji.

I neću više o tome.Ti nemaš pojma šta si napisao uz pomoć onog ''copy-paste''.A sve to možeš postavljati negde na nekoj temi o ...istoriji.Ovo je ipak tema o ... veri.
:bye:
felix.gif

То не мора бити тако како си ти разумео. Већ сам рекао да приче треба разумети као мудре савете онима који их требају.

Poslednja izmena:
vujadin

Ako možeš postavi neki link o čudima Svetog Save jer nema potrebe da ''prepisuješ''.
Evo ja ću tebi poslati linkić o 50 legendi o Svetom Savi...
http://www.rastko.org.yu/knjizevnost/usmena/legende_o_savi_c.html
Pokušaj da shvatiš da ima i onih koji možda ne žele da čitaju ono što je ''prepisano'' a predugačko a ništa konkretno u njemu napisano.

Ako možeš da o nečem diskutujemo pokušaj da bude tako...da razmenjujemo mišljenja a ne da bude ...evo ti sada...ovo...pa evo ti još jedno...čudo Svetog Save.

Ako možeš napiši...Sveti Sava je tada i tada učinio to i to, onako ukratko da bih u vezi sa tim mogao da iznesem svoje mišljenje.A u vezi sa ovom tvojom glavom 15 nemam pojma o kakvom se čudu radi.
felix.gif

Oksiša Drpiša

Ne znam da li je vernik isto što i lakoveran?

Ako nije isto, ja onda ne znam da li ima neke iole bitnije razlike.

Zazijavalo

Zavsi od roda.
Ima lakovernici i oklopni vernici.

A gde li je ona granica u žestini vere kada i oni lakovernici mogu da dobiju ''oklkop'' i da postanu deo vojske oklopne.
felix.gif

vujadin

То не мора бити тако како си ти разумео. Већ сам рекао да приче треба разумети као мудре савете онима који их требају.

Znači kada Bog naredi da se monstrouzno ubije 42-oje dece to nikako nije monstrouzni masakr dece ako se shvati kao mudar savet onima koji ga trebaju.

Ja takvo ubistvo ne mogu da shvatim kao mudar savet bilo kome.

felix.gif

vujadin

Ako možeš postavi neki link o čudima Svetog Save jer nema potrebe da ''prepisuješ''.
Evo ja ću tebi poslati linkić o 50 legendi o Svetom Savi...
http://www.rastko.org.yu/knjizevnost/usmena/legende_o_savi_c.html
Pokušaj da shvatiš da ima i onih koji možda ne žele da čitaju ono što je ''prepisano'' a predugačko a ništa konkretno u njemu napisano.

Ako možeš da o nečem diskutujemo pokušaj da bude tako...da razmenjujemo mišljenja a ne da bude ...evo ti sada...ovo...pa evo ti još jedno...čudo Svetog Save.

Ako možeš napiši...Sveti Sava je tada i tada učinio to i to, onako ukratko da bih u vezi sa tim mogao da iznesem svoje mišljenje.A u vezi sa ovom tvojom glavom 15 nemam pojma o kakvom se čudu radi.
felix.gif

Па нисам могао ставити линк јер ми је ово из архиве. А поставио сам ти да прочиташ о Стрезу из Житија. А оно друго је о леду којега је проузроковао Свети Сава са Молитвом. Прочитај па ћеш видети да су све те приче мудрости, а не историјске чињенице, и ако могу бити и то. Јер се на примерима најбоље учи. А све ово и јесте Вера. Бог има сву власт и сва права и ми можемо да у то верујемо или не, то не може за дискусију.

vujadin

Па нисам могао ставити линк јер ми је ово из архиве. А поставио сам ти да прочиташ о Стрезу из Житија. А оно друго је о леду којега је проузроковао Свети Сава са Молитвом. Прочитај па ћеш видети да су све те приче мудрости, а не историјске чињенице, и ако могу бити и то. Јер се на примерима најбоље учи. А све ово и јесте Вера. Бог има сву власт и сва права и ми можемо да у то верујемо или не, то не може за дискусију.

Ali ja stvarno ne mogu da verujem da se molitvom od vode može stvoriti led na + 20 stepeni naprimer.A verujem da se voda može pretvoriti u led i bez molitve na temperaturi na kojoj se voda ledi.

A usput da ti objasnim u vezi sa onim ubistvom 42 dece.Bog nije na molbu Svetog Jelisija tu decu pobio zbog toga što bilo ko nije bio vernik NJemu.Bog je tu decu pobio samo što su se u dečijoj igri šalila sa Njegovim Svetim Jelisijem.A to je onaj Jelisije koji je i kad je bio mrtav oživeo jednog drugog mrtvaca...ali ne i samog sebe.

Da ne bi bilo da nešta izmišljam biblija kaže ovako...2 Carevima 2:23-24...

Potom otide odande u Vetilj; i kad iđaše putem, izidoše mala djeca iz grada i rugahu mu se govoreći mu: hodi, ćelo! hodi, ćelo!

A Jelisije obazre se i videći ih prokle ih imenom Gospodnjim. Tada izidoše dvije medvjedice iz šume, i rastrgoše četrdeset i dvoje djece.

Samo zato što je Jelisije bio čelav i samo zato što su ga deca pozvala...hodi ćelo...
taj Sveti Jelisije koji je takodje silna čuda činio,pozva Boga da pobije tu decu.A Bog je naravno učinio svom Svetom čudotvorcu i odabrao najgrozniji način da pobije tu decu.

Možeš li ti to da prihvatiš kao ... normalno...da medvedi rastrgnu decu ...zbog čega...

A po onom tvom da je to mudar savet od Boga prosto ne znam šta bih napisao.Da li je to bio mudar savet ostaloj deci da se ne šale na račun ćelave glave čudotvorca božijeg Jelisija...

Ako u to veruješ...ostavljaš me bez teksta.Pobiti malu decu zbog šale sa Jelisijinom ćelavom glavom...pa to je zastrašujuće morbidno.

Ne može da bude kao ''opravdanje'' što se radilo o svetoj Jelisijinoj ćelavoj glavi.A što se tiče Jelisija...zar nije bilo svetije,plemenitije od tog Jelisija da je prišao toj deci,popričao sa njima,poigrao se malo sa njima.

A umesto toga,Jelisije u sujeti svojoj, kao čudotvorac i sveti čovek poziva Boga da pobije tu decu.Razuman čovek to ne može pravdati na bilo koji način a tumačenje da je to bio... samo mudar savet je toliko morbidno da mene kao nekog ko nije vernik zaprepaščuje.
felix.gif

Ima jedna izuzetno zanimljiva priča o hipotetičkom dijalogu izmedju Sokrata i Isusa.
Imate je ovde...http://www.tesla-creator.org/books/Ostalo/Sokrat srece Isusa.pdf
A u ''dijalogu' je veoma zanimljivo ko je bio...ubedljiviji...
felix.gif

e vidi kosture :)
ovo mi je bas zapalo za oko

prije par mjeseci ja sam uporedio lucifera ,djavola ,satanu whatever - sa Prometejom
ali kako nisam vrhunski poznavalac religije - trazio sam od tebe da mi kazes sta mislis o tome..
tada si rekao da se uopste ne slazes sa poredjenjem

sada si postavio link u kome "sokrat" radi isto sto i ja
smatra da je prometej jako slican sejtanu

ono sto me interesuje je:
jesi promijenio misljenje?
ili je ovo samo nuzpojava ovog dijaloga?

poz :)

vujadin

Ali ja stvarno ne mogu da verujem da se molitvom od vode može stvoriti led na + 20 stepeni naprimer.A verujem da se voda može pretvoriti u led i bez molitve na temperaturi na kojoj se voda ledi.

A usput da ti objasnim u vezi sa onim ubistvom 42 dece.Bog nije na molbu Svetog Jelisija tu decu pobio zbog toga što bilo ko nije bio vernik NJemu.Bog je tu decu pobio samo što su se u dečijoj igri šalila sa Njegovim Svetim Jelisijem.A to je onaj Jelisije koji je i kad je bio mrtav oživeo jednog drugog mrtvaca...ali ne i samog sebe.

Da ne bi bilo da nešta izmišljam biblija kaže ovako...2 Carevima 2:23-24...

Potom otide odande u Vetilj; i kad iđaše putem, izidoše mala djeca iz grada i rugahu mu se govoreći mu: hodi, ćelo! hodi, ćelo!

A Jelisije obazre se i videći ih prokle ih imenom Gospodnjim. Tada izidoše dvije medvjedice iz šume, i rastrgoše četrdeset i dvoje djece.

Samo zato što je Jelisije bio čelav i samo zato što su ga deca pozvala...hodi ćelo...
taj Sveti Jelisije koji je takodje silna čuda činio,pozva Boga da pobije tu decu.A Bog je naravno učinio svom Svetom čudotvorcu i odabrao najgrozniji način da pobije tu decu.

Možeš li ti to da prihvatiš kao ... normalno...da medvedi rastrgnu decu ...zbog čega...

A po onom tvom da je to mudar savet od Boga prosto ne znam šta bih napisao.Da li je to bio mudar savet ostaloj deci da se ne šale na račun ćelave glave čudotvorca božijeg Jelisija...

Ako u to veruješ...ostavljaš me bez teksta.Pobiti malu decu zbog šale sa Jelisijinom ćelavom glavom...pa to je zastrašujuće morbidno.

Ne može da bude kao ''opravdanje'' što se radilo o svetoj Jelisijinoj ćelavoj glavi.A što se tiče Jelisija...zar nije bilo svetije,plemenitije od tog Jelisija da je prišao toj deci,popričao sa njima,poigrao se malo sa njima.

A umesto toga,Jelisije u sujeti svojoj, kao čudotvorac i sveti čovek poziva Boga da pobije tu decu.Razuman čovek to ne može pravdati na bilo koji način a tumačenje da je to bio... samo mudar savet je toliko morbidno da mene kao nekog ko nije vernik zaprepaščuje.
felix.gif

Видиш, то верујеш за медведице а оно за лед не, а обадва случаја су са молитвом. Ти стварно мислиш да можеш тако мени доказати да је то стварно и било. Да Бог тако извршава нечије молбе и кажњава за ругање, тебе би већ одавно био ликвидирао. Да ли можеш разумети шта преписујеш, и опет у какве сврхе?

kennedy_bakircioglu

e vidi kosture
ovo mi je bas zapalo za oko prije par mjeseci ja sam uporedio lucifera ,djavola ,satanu whatever - sa Prometejom ali kako nisam vrhunski poznavalac religije - trazio sam od tebe da mi kazes sta mislis o tome..
tada si rekao da se uopste ne slazes sa poredjenjem
sada si postavio link u kome "sokrat" radi isto sto i ja
smatra da je prometej jako slican sejtanu
ono sto me interesuje je:
jesi promijenio misljenje?
ili je ovo samo nuzpojava ovog dijaloga?poz

Biva mi nejasnim ovo...ja sam uporedio lucifera ,djavola ,satanu whatever - sa Prometejom...a da se ja nisam složio sa poredjenjem.Mislim da se nisam složio sa onim zašto su ONI učinili ono što su učinili.A u suštini se može uočiti znatna sličnost izmedju Prometeja i Sejtana kako ti napisa u medjusobnom odnosu učinjenog u kontekstu sa njihovim odnosom prema bogu.

Prometej je učinio dobro ljudima ukravši vatru bogovima,Lucifer je bio ''pečat savršenstva'' nosilac svetlosti a Sotona je ljudima ponudio znanje...da budu kao bogovi.
Diskutabilno je da li je Prometej bio heroj zbog čina kradje vatre od bogova jer nekako nije isto pobuniti se protiv boga i ukrasti vatru od boga odnosno bogova.Lucifer od Boga nije ništa ukrao jer se je pobunio protiv njega.A sasvim je moguće da je i Prometej bio na neki način pobunjenik protiv svojih bogova.No da ne idem preširoko u tu priču,želeći da ti ukažem na ono što je suština te priče.

Veoma je diskutabilno ono u vezi znatne sličnosti izmedju grčkog titana Prometeja i Hriščanskog Lucifera a kasnije Sotone.Ta sličnost na svoj način ukazuje na veoma izvesnu mogučnost da je Hriščanstvo od Prometeja osmislilo Lucifera jer je činjenica da je hriščanstvo mnogo toga preuzelo od drugih mitologija.

A na pitanje da li sam promenio mišljenje mogu da odgovorim da ...nisam.Uvek sam iznosio mišljenje da je hriščanstvo mnogo toga preuzelo iz drugih mitologija i pri tom mišljenju ostajem i dalje.Bitno je da uočiš da smo nekada diskutovali o onom ko je i šta bio Prometej a ko je i šta bio Lucifer kasnije Sotona.A u vezi onog mog neslaganja sa poredjenjem Prometeja i Lucifera mislim da sam ti pisao da je Prometej morao da bude oslobodjen od strane Herakla da bi se vratio kod bogova ali je morao da nosi stenu na kojoj je bio prikovan.A Lucifera nije morao niko da oslobodi...

I na kraju mogu da ti kažem da me veoma raduje način na koji razmišljaš.
felix.gif

kennedy_bakircioglu

.Ta sličnost na svoj način ukazuje na veoma izvesnu mogučnost da je Hriščanstvo od Prometeja osmislilo Lucifera jer je činjenica da je hriščanstvo mnogo toga preuzelo od drugih mitologija.

I na kraju mogu da ti kažem da me veoma raduje način na koji razmišljaš.
felix.gif

i na kraju da ti kazem da me veoma raduje da te to raduje :)
poz

vujadin

Видиш, то верујеш за медведице а оно за лед не, а обадва случаја су са молитвом. Ти стварно мислиш да можеш тако мени доказати да је то стварно и било. Да Бог тако извршава нечије молбе и кажњава за ругање, тебе би већ одавно био ликвидирао. Да ли можеш разумети шта преписујеш, и опет у какве сврхе?

Da se razumemo.Ja ništa ne prepisujem za razliku od tebe.Kada doslovno citiram bibliju to dragi vujadine...nije prepisivanje.Dalje...ja nisam napisao da ...''verujem'' u bibliju već sam samo komentarisao ono šta je u bibliji zapisano.A zapisano je da je monstrouzno masakrirano 42-oje male dece zbog ćelave glave čudotvorca i svetog Jelisija.

A opet si pobrkao ono u vezi sa molitvom.Molitva je bila u vezi sa onim ledom Savinim ali nije bila molitva kod Jelisija.Sveti Jelisije je kletvom od boga zahtevao da se pobiju deca koja su se našalila u vezi njegove čelave glave.A molitva i kletva nije jedno te isto.Ili možda po tvom tumačenju...jeste.

A ovo je biser tvog razmišljanja...Ти стварно мислиш да можеш тако мени доказати да је то стварно и било.

Prvo si ti u tvom postu izmedju ostalog napisao nešta o tome a ja sam znajući o čemu se radi doslovno citirao bibliju.A sada proizilazi da ti ne mogu dokazati da je nešta bilo a što biblija tvrdi da je bilo. Ako ti biblijom ne mogu dokazati da je monstrouzno, masakriranjem ubijeno 42 oje dece,onda je pitanje da li si ti vernik koji veruje u bibliju.

Kako sam ja malo prost čovek,ne mogu baš shvatiti kakve veze ima monstrouzni masakr 42 oje dece zapisan u bibliji sa onim ''čudom'' svetog Save kada je negde od vode napravio led.To Savino ''čudo'' kao nijedno drugo nije zapisano u bibliji a u njega mogu da verujem isto onoliko koliko i u ovo ''čudo''...

УРАЗУМЉЕЊЕ НЕВЈЕРУЈУЋЕГ ПАДАВИЧАРА
У љетопис Горњег манастира јеромонах Серафим Кашић на Тројичин дан (3./16 јуни) 1957. биљежи свједочанство Драга Пивљанина из села Крће (Пљевља) о његовом исцјељењу од падавице и овјерава потписима исцијељенога и присутних Милана Драгнића и Калик Бранка, те својим потписом:

a koje je uredno uvedeno u crkvenu knjigu raznih čuda.

A u vezi sa onim da bi me bog odavno likvidarao, verujem da bi ti to želeo ali kako izgleda da više nije toliko svemoguć evo mene ... živog.A bio je svemoguć da masakrira ono 42 oje dece,naravno po bibliji onakvoj kakvom ona jeste.
felix.gif

vujadin

Da se razumemo.Ja ništa ne prepisujem za razliku od tebe.Kada doslovno citiram bibliju to dragi vujadine...nije prepisivanje.Dalje...ja nisam napisao da ...''verujem'' u bibliju već sam samo komentarisao ono šta je u bibliji zapisano.A zapisano je da je monstrouzno masakrirano 42-oje male dece zbog ćelave glave čudotvorca i svetog Jelisija.

A opet si pobrkao ono u vezi sa molitvom.Molitva je bila u vezi sa onim ledom Savinim ali nije bila molitva kod Jelisija.Sveti Jelisije je kletvom od boga zahtevao da se pobiju deca koja su se našalila u vezi njegove čelave glave.A molitva i kletva nije jedno te isto.Ili možda po tvom tumačenju...jeste.

A ovo je biser tvog razmišljanja...Ти стварно мислиш да можеш тако мени доказати да је то стварно и било.

Prvo si ti u tvom postu izmedju ostalog napisao nešta o tome a ja sam znajući o čemu se radi doslovno citirao bibliju.A sada proizilazi da ti ne mogu dokazati da je nešta bilo a što biblija tvrdi da je bilo. Ako ti biblijom ne mogu dokazati da je monstrouzno, masakriranjem ubijeno 42 oje dece,onda je pitanje da li si ti vernik koji veruje u bibliju.

Kako sam ja malo prost čovek,ne mogu baš shvatiti kakve veze ima monstrouzni masakr 42 oje dece zapisan u bibliji sa onim ''čudom'' svetog Save kada je negde od vode napravio led.To Savino ''čudo'' kao nijedno drugo nije zapisano u bibliji a u njega mogu da verujem isto onoliko koliko i u ovo ''čudo''...

УРАЗУМЉЕЊЕ НЕВЈЕРУЈУЋЕГ ПАДАВИЧАРА
У љетопис Горњег манастира јеромонах Серафим Кашић на Тројичин дан (3./16 јуни) 1957. биљежи свједочанство Драга Пивљанина из села Крће (Пљевља) о његовом исцјељењу од падавице и овјерава потписима исцијељенога и присутних Милана Драгнића и Калик Бранка, те својим потписом:

a koje je uredno uvedeno u crkvenu knjigu raznih čuda.

A u vezi sa onim da bi me bog odavno likvidarao, verujem da bi ti to želeo ali kako izgleda da više nije toliko svemoguć evo mene ... živog.A bio je svemoguć da masakrira ono 42 oje dece,naravno po bibliji onakvoj kakvom ona jeste.
felix.gif

Да би цитат био валидан требаш цитирати целу причу, као ја, а не само преправљени текст извађен и додатно уписано -монструозно масакрирано- Библија је онаква каква јесте и не можеш ти одређивати шта је тачно а шта није, нити можеш знати шта ја желим. Али ти себи дозвољаваш све, а то се плаћа било када.

vujadin

Да би цитат био валидан требаш цитирати целу причу, као ја, а не само преправљени текст извађен и додатно уписано -монструозно масакрирано- Библија је онаква каква јесте и не можеш ти одређивати шта је тачно а шта није, нити можеш знати шта ја желим. Али ти себи дозвољаваш све, а то се плаћа било када.

Ti nisi citirao ništa jer si samo natrpao na gomilu niz različitih stvari po nečijem tuimačenju.A ja sam veoma precizno citirao stihove koji se odnose na masakriranje ono 42 oje dece.Ja nisam citirao neki prepravljen tekst iz biblije već citirao...

2 Carevima 2:23-24...

I šta je molim te ovde prepravljeno...Da nisam možda nešta falsifikovao...Nije li možda da ovo ovako ne piše u bibliji...

Kakvu bih to celu priču trebao da citiram kada je ovo cela priča o obistvu 42 oje dece. Ja pod onim ...medvjedice iz šume, i rastrgoše četrdeset i dvoje djece. podrazumevam monstrouzno ubistvo 42 oje dece koje je Bog učinio udovoljavajući kletvi svog čudotvorca i svog svetog Jelisija.

A ovo ti je kao šlag na tortu...Библија је онаква каква јесте и не можеш ти одређивати шта је тачно а шта није...

Dobro.Hajde TI odredi da li je tačno da su od medvedica rastrgunuto 42 oje dece...A posebno mi se dopada ono ž,kada si konstatovao da u bibliji ima i nešto što nije tačno.

Možda u nekoj tvojoj bibliji nema da u drugoj Carevima 2:23:24 stoji napisano ono što sam citirao.A možda to iako je napisano nije tačno,jer se biblija ne sme tumačiti bukvalno.

Али ти себи дозвољаваш све, а то се плаћа било када.

Stvarno sam sebi dozvolio SVE citirajući 2.carevima 2:23-24.i to ću svakako platiti na strašnom sudu ako se u zadnjem trenutku ne pokajem i pridružim se tebi u raju.
felix.gif

platiti na strašnom sudu

vujadin

Ја сам те тражио да поставиш целу причу. Ти знаш због чега, и због тога ниси хтео то урадити.

Ako češ mi verovati nemam pojma o kojoj celoj priči u vezi sa ubistvom 42 oje dece pričaš.Jedina i cela ''priča'' koja govori o tom ubistvu te dece svodi se na...

A ono u vezi sa...Ти знаш због чега, и због тога ниси хтео то урадити...apsolutno ne razumem.A možda ću razumeti ako mi to to protumačiš nekim tumačenjem da ustvari nije bilo tako,da nisu pobijena deca već neki mali sotončići ili nešta tako.U bibliji je sve moguće...A ono...hodi ćelo...to je stvarno bio strašan greh male dece...naravno ako ono ...deca ...ne treba čitati deca već kao nemam pojma šta već...

A biće mi zadovoljstvo da pročitam ...celu priču ako mi je predočiš i da tom prilikom iznesem svoje mišljenje o tome.
felix.gif

По обичају опет НЕ РАЗУМЕШ. Није најгора казна само УНИШТИТИ - некада је далеко већа казна за хулитеља баш да живи и да сваки дан гледа како се његова кула Вавилонска РУШИ - камен по камен...
:mrgreen:

vujadin

Ako češ mi verovati nemam pojma o kojoj celoj priči u vezi sa ubistvom 42 oje dece pričaš.Jedina i cela ''priča'' koja govori o tom ubistvu te dece svodi se na...

A ono u vezi sa...Ти знаш због чега, и због тога ниси хтео то урадити...apsolutno ne razumem.A možda ću razumeti ako mi to to protumačiš nekim tumačenjem da ustvari nije bilo tako,da nisu pobijena deca već neki mali sotončići ili nešta tako.U bibliji je sve moguće...A ono...hodi ćelo...to je stvarno bio strašan greh male dece...naravno ako ono ...deca ...ne treba čitati deca već kao nemam pojma šta već...

A biće mi zadovoljstvo da pročitam ...celu priču ako mi je predočiš i da tom prilikom iznesem svoje mišljenje o tome.
felix.gif

Као прво, прича је из циклуса о поукама како цареви треба да се владају и шта могу очекивати. И сам Божји човек у таквим причама мора бити приказан јачи од царева, или краљева или било кога. А њихова чуда да делују поучно, Јелисеј је наследио Илију у тој улози. И тако постаје чудотворац са многим чудима, и то постаје једна целина и има други смисао од онога који му ти приписујеш.
Оно што сам ја поставио су две главе, 11-та и 15-та из житија Светог Саве. И ја нисам ништа, као ти, изоставио ни додао.

vujadin

Као прво, прича је из циклуса о поукама како цареви треба да се владају и шта могу очекивати. И сам Божји човек у таквим причама мора бити приказан јачи од царева, или краљева или било кога. А њихова чуда да делују поучно, Јелисеј је наследио Илију у тој улози. И тако постаје чудотворац са многим чудима, и то постаје једна целина и има други смисао од онога који му ти приписујеш.
Оно што сам ја поставио су две главе, 11-та и 15-та из житија Светог Саве. И ја нисам ништа, као ти, изоставио ни додао.

Šta ovo napisa za ime Boga u kojeg veruješ...Kakve veze ima carevanje careva sa onim ubistvom 42 oje dece...Šta znači ono da božiji čovek mora biti jači od careva...
Tačno je da je Jelisije nasledio Iliju u ulozi čudotvorca,božijeg čoveka Svetog Jelisija ali baš zbog toga je zastrašujuće da je zbog sujete u vezi sa svojom ćelavom glavom,proklinjanjem od boga zahtevao da se pobiju ona deca.

A ovo ti je ...И тако постаје чудотворац са многим чудима, и то постаје једна целина и има други смисао од онога који му ти приписујеш. samo tako.

Šta to ja ''pripisujem'' Jelisiju...da li nešta što nije učinio...što nije zapisano u bibliji...
I kakav to drugi smisao može da ima monstrouzni masakr male dece zbog njegove svete,božije i čudotvorne ćelave glave...
Pokušaj da pročitaš ono šta i kako napišeš pre nego što ja javno obelodaniš kako bi sebi stvorio mogučnost da malo razmisliš o onom šta si napisao.

A što se tiče svetog Save ja ga uvažavam zbog onog u vezi škole,bolnice,jezika,manastira i tome sličnog ali u čuda njegova kao ni Mojsijeva,Isusova pa ni onog ubice Jelisija ili ti bilo čija,ne verujem jer mi tako nešto ne dopušta zdrav razum.

felix.gif

vujadin

Šta ovo napisa za ime Boga u kojeg veruješ...Kakve veze ima carevanje careva sa onim ubistvom 42 oje dece...Šta znači ono da božiji čovek mora biti jači od careva...
Tačno je da je Jelisije nasledio Iliju u ulozi čudotvorca,božijeg čoveka Svetog Jelisija ali baš zbog toga je zastrašujuće da je zbog sujete u vezi sa svojom ćelavom glavom,proklinjanjem od boga zahtevao da se pobiju ona deca.

A ovo ti je ...И тако постаје чудотворац са многим чудима, и то постаје једна целина и има други смисао од онога који му ти приписујеш. samo tako.

Šta to ja ''pripisujem'' Jelisiju...da li nešta što nije učinio...što nije zapisano u bibliji...
I kakav to drugi smisao može da ima monstrouzni masakr male dece zbog njegove svete,božije i čudotvorne ćelave glave...
Pokušaj da pročitaš ono šta i kako napišeš pre nego što ja javno obelodaniš kako bi sebi stvorio mogučnost da malo razmisliš o onom šta si napisao.

A što se tiče svetog Save ja ga uvažavam zbog onog u vezi škole,bolnice,jezika,manastira i tome sličnog ali u čuda njegova kao ni Mojsijeva,Isusova pa ni onog ubice Jelisija ili ti bilo čija,ne verujem jer mi tako nešto ne dopušta zdrav razum.

felix.gif

Па приписао си му монструозни масакр. А ниси могао помислити, као за Светог Саву, да Среза није убила молитва него човек којега је Свети Сава оставио у Срезовом табору, исто тако да је оних педесет синова побило децу и Јелисеј рекао да су их Божји Медведи, а не Медведице, растргали. Али није било убиства ни код Светог Саве ни код Јелисеја, као што си и сам рекао да у то не верујеш, и као што је то навео и Доментијан, него опомена са последицама да не скрећу са Божјег пута. Ову сам опомену још негде чуо али се није односила на Божји пут. Ја кад читам Вивлију онда не размишљам да ли је то тачно или не, него да ли могу разумети неки савет у ономе што прочитам. Вивлија је састављена од свих мудрости и много историјских података онога времена, и теби то смета, што се ја са тим користим а не са знањем путем линкова у разне орг-ове.

Šta je Vivlija? Neka zmajska biblija? :D

Па Вивлија је грчка реч за Библију, јер у грчкој алфабети нема слово Б а Римљани су грчко В читали као њихово Б. Иначе Вивлија на грчком значи Житије. Требаш имати у виду да су Јеврејске свете књиге превели Грци на свој језик између петог и четвртог века старе ере. Вероватно се зато у Грчкој у то време и родило највећих филозофа, или боље рећи одгојило. Не верујем да то ниси знао.

Poslednja izmena:
eremita

По обичају опет НЕ РАЗУМЕШ. Није најгора казна само УНИШТИТИ - некада је далеко већа казна за хулитеља баш да живи и да сваки дан гледа како се његова кула Вавилонска РУШИ - камен по камен...

Za razliku od tebe ja nemam moju Vavilonsku kulu.Znamo da bog nije dopustio da ljudi zidajući kulu vavilonsku dopru...do njega.Znamo da ih je zbog te kule kaznio brkajući im jezike da jedni druge ne razumeju.No to nije bitno.

Bitno je ono da ti imaš tvoju vavilonsku kulu u formi religije čiji si sledbenik a koja se zasigurno iz dana u dan iz godine u godinu urušava sama od sebe i sama po sebi.I to baš onako kako si to ti rekao...kamen po kamen.

A mogu da ti kažem da je moja ''vavilonska'' kula neko skromno znanje i mogučnost razummnog razmišljanja a takva kula nikada ne može da se uruši.Ni tvoj bog ne može urušiti ''vavilonsku'' kulu znanja koja je sazdana od znanja bezbroj ljudi koji sebi ne dopuštaju da budu podredjeni ...''božijem znanju''...naznačenom u bibliji onakvim kakvim je naznačeno.
felix.gif

vujadin

Па приписао си му монструозни масакр. А ниси могао помислити, као за Светог Саву, да Среза није убила молитва него човек којега је Свети Сава оставио у Срезовом табору, исто тако да је оних педесет синова побило децу и Јелисеј рекао да су их Божји Медведи, а не Медведице, растргали.

Nisam ni pisao da je Streza ubila ...molitva...već zaverenik Savin pratilac da ne kažem telohranitelj koji je ostao u tvrdjavi nakon odlaska Savinog iz Proseka.Ti si pisao i ti veruješ da je Streza ubila neka molitva Savina a ja sam pisao da ga je ubio Savin plačenik.A sada protivrečiš sam sebi...sda kažeš da je Streza ubio Savin čovek a ja bih dodao Savin plačenik.

A ovo ...исто тако да је оних педесет синова побило децу и Јелисеј рекао да су их Божји Медведи, а не Медведице, растргали.... je najbolji pokazatelj da ti nemaš pojma o čemu i šta pišeš...

Uzmi bibliju i pogledaj i vidi da lepeo piše da je ono 42 oje dece bilo rastrgnuto od

dve medvedice... Medvedice je u ženskjom rodu.U bibliji ne piše da su ono 42 oje dece rastrgli božiji MEDVEDI kako si ti u tvom blaženom neznanju napisao.I probaj da upamtiš da je bilo rastrgnuto 42 oje dece a ne 50 kako si to ti napisao.U 2 carevima 2:24 piše ovako...

Lepo piše...dve medvedice a ne dva božija medveda.A lepo piše 42 oje dece a ne nekih 50 sinova.Jedino ako u nekom tvom prevodu biblije ne piše onako kako si ti veoma uzvišeno tvrdio.

Вивлија је састављена од свих мудрости и много историјских података онога времена, и теби то смета, што се ја са тим користим а не са знањем путем линкова у разне орг-ове.

Daleko bilo, da meni smeta to da se ti koristiš mudrostima i istorijskim podatcima iz biblije.Pa ako je mudrost krvoločni masakr male dece a zbog Jelisijine ćelave glave,ja je kao takvu ne mogu prihvatiti.A da bi koristio ''mudrosti'' iz biblije preduslov je da bibliju poznaješ.A koliko je poznaješ lepo se vidi iz tvojih postova.

A ovo mi se dopada...Ја кад читам Вивлију онда не размишљам да ли је то тачно или не...

A u vezi sa ovim je zanimljiva tvoja tvrdnja da u bibliji ima mnogo istorijskih podataka.A mene nekako interesuje...kako to možeš znati kada ne razmišljaš da li je tačno ono što pročitaš u bibliji ili pak nije...
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back