VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
vujadin
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Suština je upravo u tome.Bog nije ni pomislio da nešto objasni ljudima... jer nije isto nešta nekom objasniti i nešta nekom narediti. Po tvom mišljenju Bog je izabrao najbolji način da saopšti ljudima da od svih Bogova moraju da se klanjaju samo Njemu. Baš je zanimljivo,zar ne...Pri tom taj bog ljudima nije objasnio zašto ne treba da se klanjaju i nekom drugom bogu,već je to naredio krajnje ljubomorno i posesivno,preteći ubistvom dece onih koji se ne budu klanjali samo Njemu.

Ono u vezi ...da je bog dao večni život čoveku te da bi čovek bio kao bog...nema veze sa onim o čemu diskutujemo.Po tvom mišljenju proizilazi da bog nije ljubomoran time što ljubomorno nije mogao da prihvati da sem Njega postoje i neki drugi bogovi.To je nešta slično kao kada malo dete upravo zbog ljubomore ne može tek tako olako da prihvati da više nije u centru pažnje kada dobije brata ili sestru.
:bye:
felix.gif

Баш то има везе. Јер да нам је дао мање могућности били бисмо на нижем нивоу. А да нам је дао веће могућности, остављам теби да закључиш.

vujadin

Баш то има везе. Јер да нам је дао мање могућности били бисмо на нижем нивоу. А да нам је дао веће могућности, остављам теби да закључиш.

O čemu ti pišeš čoveče...O kakvim manjim mogučnostima i kakvom nižem nivou pričaš...
Kakve to veze ima sa božijom izričitom naredbom da se ne sme klanjati drugim Bogovima a da se jedino može i mora klanjati samo Njemu...

A u vezi sa tim imam jedno pitanje za tebe.Ako znaš ti odgovori ako ne znaš nije ništa strašno.Šta misliš...

zašto je Solomonovom sinu oduzeto kraljevstvo Izraela...

Naravno na ovo pitanje može da odgovori bilo ko ako to želi i ako može odgovoriti kratko jasno i jednostavno a na osnovu onoga šta je zapisano u bibliji.Samo ću napomenuti da je odgovor veoma zanimljiv u kontekstu sa postojanjem ili ne postojanjem nekih drugih bogova.
felix.gif

vujadin

O čemu ti pišeš čoveče...O kakvim manjim mogučnostima i kakvom nižem nivou pričaš...
Kakve to veze ima sa božijom izričitom naredbom da se ne sme klanjati drugim Bogovima a da se jedino može i mora klanjati samo Njemu...

A u vezi sa tim imam jedno pitanje za tebe.Ako znaš ti odgovori ako ne znaš nije ništa strašno.Šta misliš...

zašto je Solomonovom sinu oduzeto kraljevstvo Izraela...

Naravno na ovo pitanje može da odgovori bilo ko ako to želi i ako može odgovoriti kratko jasno i jednostavno a na osnovu onoga šta je zapisano u bibliji.Samo ću napomenuti da je odgovor veoma zanimljiv u kontekstu sa postojanjem ili ne postojanjem nekih drugih bogova.
felix.gif

Због Соломона....

kennedy_bakircioglu

Učiniću to sa zadovoljstvom samo malo kasnije, kada se uverim da je vujadin odustao od bilo kakvog odgovora te da se o tome neće izjasniti ni valaam.
felix.gif

Соломон је чинио све што је познато било у његово доба, и све мудрости је сакупио тог времена, и рекао је да је све сујета. Е сад шта је сујета? може се тумачити на грчки и јеврејски начин. С обзиром да су Грци превели Вивлију са јеврејских књига није искључено да су неке ствари прилагодили свом језику. Мене као Светосавца интересује шта је Свети Сава мислио о вери, о Вивлији и Еванђељу. А то како ви тумачите оно што нађете у Светим Књигама, то је ваша ствар а не моја. По свему што сте до сада написали, изгледа да ви тражите од Бога да вам положи рачуне за свој рад.

vujadin

Соломон је чинио све што је познато било у његово доба, и све мудрости је сакупио тог времена, и рекао је да је све сујета

Pa nije valjda zbog toga što je sakupio sve mudrsoti bio kažnjen od strane Boga...I nije valjda zbog toga Solomonovom sinu oduzeto kraljevstvo Izraela...

Hajde da ti malo pomognem.Bog nije zamerio Solomonu što se je bavio magijom jer mu je to tolerisao.Ali...Bog Solomonu nije mogao da oprosti samo jednu stvar...a ti na to nisi odgovorio.I zato bi bilo korektno od tebe da si napisao da to ne znaš pa bih ti ja onda to lepo objasnio.Umesto da odgovoriš ti napisa...

Е сад шта је сујета? може се тумачити на грчки и јеврејски начин.

Bog bi Solomonu oprostio sujetu (pa bila ona na grčki ili jevrejski način) ali nije bila u pitanju sujeta,već nešta drugo.A onda si sa Solomonovog greha.grešenja otišao na...

Мене као Светосавца интересује шта је Свети Сава мислио о вери, о Вивлији и Еванђељу.

Ako te to samo ... interesuje...onda nešta nije u redu.Do sada si morao biti do tančina upoznat i da kažem ''potkovan'' znanjem o tome što je Sveti Sava o bilo čemu mislio.

Ako znaš odgovor na pitanje ... zašto je Solomonovom sinu oduzeto kraljevstvo Izraela...ako ne znaš ...slobodno to napiši pa ću ti to ukratko objasniti.
felix.gif

vujadin

Pa nije valjda zbog toga što je sakupio sve mudrsoti bio kažnjen od strane Boga...I nije valjda zbog toga Solomonovom sinu oduzeto kraljevstvo Izraela...

Hajde da ti malo pomognem.Bog nije zamerio Solomonu što se je bavio magijom jer mu je to tolerisao.Ali...Bog Solomonu nije mogao da oprosti samo jednu stvar...a ti na to nisi odgovorio.I zato bi bilo korektno od tebe da si napisao da to ne znaš pa bih ti ja onda to lepo objasnio.Umesto da odgovoriš ti napisa...

Bog bi Solomonu oprostio sujetu (pa bila ona na grčki ili jevrejski način) ali nije bila u pitanju sujeta,već nešta drugo.A onda si sa Solomonovog greha.grešenja otišao na...

Ako te to samo ... interesuje...onda nešta nije u redu.Do sada si morao biti do tančina upoznat i da kažem ''potkovan'' znanjem o tome što je Sveti Sava o bilo čemu mislio.

Ako znaš odgovor na pitanje ... zašto je Solomonovom sinu oduzeto kraljevstvo Izraela...ako ne znaš ...slobodno to napiši pa ću ti to ukratko objasniti.
felix.gif

На таква питања која ти измишљаш има много одговора, и сваки одговор ти можеш прихватити или одбацити. Ја нисам толико научан да бих знао шта ти мислиш, а ни са каквом намером постављаш таква питања. Према томе могу слободно рећи да твој одговор не знам, и да га нећу прихватити као одговор. Јер није тачно да му је краљевство одузето, него му је само наметнут египатски тутор. Наравно ти то можеш тумачити како хоћеш.

vujadin

На таква питања која ти измишљаш има много одговора, и сваки одговор ти можеш прихватити или одбацити. Ја нисам толико научан да бих знао шта ти мислиш, а ни са каквом намером постављаш таква питања. Према томе могу слободно рећи да твој одговор не знам, и да га нећу прихватити као одговор. Јер није тачно да му је краљевство одузето, него му је само наметнут египатски тутор. Наравно ти то можеш тумачити како хоћеш.

Zvuči mi zanimljivo ovo...na pitanja koja ti izmišljaš...A na pitanje zašto je Solomonovom sinu oduzeto kraljevstvo Izraela,šta je to što je premudri Solomon činio a da se Bogu nikako nije dopadalo...ima samo jedan odgovor.

Malo me zbog tebe brine zašto si toliko opsednut sa onim ...sa kakvom namerom postavljaš takva pitanja... Kakva bi pitanja ti želeo da ti postavim...Nije li logično da neko nešta mora i pitati da bi se odvijala neka diskusija.

Razmišljao sam da li da pišem bilo šta jer si ti naznačio da ...odgovor nečeš prihvatiti.I odlučio sam da zbog onih koji će posetiti ovu temu nešto napišem.

Tvoja tvrdnja da nije tačno da je Solomonovom sinu ''otrgnuto'' kraljevstvo jer mu je samo postavljen egipatski tutor može da bude tvoja tvrdnja,jedino što kao takva nema uporište u bibliji.

Premudri Solomon nije prihvatao niti poštovao božiju zapovest u vezi prinošenja žrtvi i klanjanja drugim bogovima.I to Bog nije mogao da mu oprosti.Zato je večni i jedini Bog osudio Solomona i to zbog prinošenja žrtvi bogu VALU poznatom i pod imenom Molhoh a kojeg jedini Bog naziva ...gadom...

Da ne bi bilo da ja izmišljam citiraću Prva carevima 11:5-12

I Solomun hođaše za Astarotom, boginjom Sidonskom, i za Melhomom, gadom Amonskim.

I činjaše Solomun što bješe zlo pred Gospodom, i ne hođaše sasvijem za Gospodom kao David otac njegov. Tada sagradi Solomun visinu Hemosu, gadu Moavskom, na gori prema Jerusalimu, i Molohu gadu Amonskom.

Tako učini svijem ženama tuđinkama, te kađahu i prinošahu žrtve svojim bogovima. A Gospod se razgnjevi na Solomuna što se odvrati srce njegovo od Gospoda Boga Izrailjeva, koji mu se bješe javio dva puta.

I bješe mu zapovjedio da ne ide za drugim bogovima, a on ne održa što mu Gospod zapovjedi - I reče Gospod Solomunu: što se to nađe na tebi, i nijesi držao zavjeta mojega ni uredaba mojih, koje sam ti zapovjedio, zato ću otrgnuti od tebe carstvo i daću ga sluzi tvojemu.

Ali za tvojega vijeka neću to učiniti radi Davida oca tvojega; nego ću ga otrgnuti iz ruku sina tvojega.

I kako je Bog rekao...i bi tako.A poenta cele priče je u tome što jedini Bog nije mogao da se pomiri sa tim da premudri Solomon prinosi žrtve drugim paganskim bogovima a od kojih je najznačiniji bog VAl ili Melhomoh.

U bibliji se pod imenom Melhomoh bog Val naznačuje u Sudije 6:32...

I prozva ga onog dana Jeroval govoreći: Neka raspravi s njim Val što mu je raskopao oltar.

A u 1 carevima 11:5.Val se naznačuje imenom Melhomom...

I Solomun hođaše za Astarotom, boginjom sidonskom, i za Melhomom, gadom amonskim.

A sada dolazi na red boginja Astarota.Ona je priča za sebe.

Jer ostaviše mene i pokloniše se Astaroti, boginji sidonskoj i Hemosu bogu moavskom i Melhomu bogu sinova Amonovih, i ne hodiše putevima mojim čineći što je pravo preda mnom, uredbe moje i zakone moje, kao David otac njegov. (1. Carevima 11:33)

I ostaviše Gospoda, i služiše Valu i Astarotama. (Sudije 2:13)

A veoma je zanimljivo ko je bila boginja Astarota.Ta biblijska Astarota je ustvari ime staro asirske-vavilonske boginje IŠTAR a koja potiče iz drevne teutonske mitologije u kojoj je poznata pod imenom OSTERN.

A stari feničani su je poštovali pod imenom ASTARTE.Ta boginja je bila žena mitološkog boga sunca boga Vala.A Svevišnji Bog je u Bibliji (Starom Zavetu) proglasio kult boga Vala za najodvratniji paganski idolopoklonički običaj!

Na otkrivenim i mujzejskim eksponatima iz staro asirskog grada Ninive nalazi se ta biblijska boginja Astarota.I na kraju da ti napišem da je ta paganska boginja Ištar u engleskoj verziji ima ime ''Easter'' a što na engleskom znači...možeš li verovati ...uskrs..
koje li strašne jeresi.

Mogao bih mnogo da ti pišem o Valu i Astaroti ali smatram da je tebi i ovo ...previše.

Наравно ти то можеш тумачити како хоћеш.

A u vezi sa ovim mogu samo da ti kažem da je neke stvari ne tumačim kako hoću već ih posmatram kroz medjusobni odnos jednih sa drugima.A da bi se to moglo činiti mora se pročitati mnogo toga a ne samo biblija.A pri tom biblija se mora prostudirati a ne samo površno pročitati.

A ti se verovatno nikada nisi zapitao odkud svi oni bogovi i boginje koji se naznačuju u starom zavetu...A svi oni imaju neko svoje poreklo iz onog vremena kada se oni koji su pisali bibliju nisu bili ni rodili.

Nadam se da sam ti na osnovu biblijskih činjenica objasnio da je onaj premudri Solomon,bio grešnik pred jedinim bogom i da je njegovom sinu otrgnuto kraljevstvo zbog toga.Malo se ne uklapa u idealizovanu sliku premudrog Solomona ali to ti je to pa ti to prihvatao ili ne prihvatao.
felix.gif

vujadin

Zvuči mi zanimljivo ovo...na pitanja koja ti izmišljaš...A na pitanje zašto je Solomonovom sinu oduzeto kraljevstvo Izraela,šta je to što je premudri Solomon činio a da se Bogu nikako nije dopadalo...ima samo jedan odgovor.

Malo me zbog tebe brine zašto si toliko opsednut sa onim ...sa kakvom namerom postavljaš takva pitanja... Kakva bi pitanja ti želeo da ti postavim...Nije li logično da neko nešta mora i pitati da bi se odvijala neka diskusija.

Razmišljao sam da li da pišem bilo šta jer si ti naznačio da ...odgovor nečeš prihvatiti.I odlučio sam da zbog onih koji će posetiti ovu temu nešto napišem.

Tvoja tvrdnja da nije tačno da je Solomonovom sinu ''otrgnuto'' kraljevstvo jer mu je samo postavljen egipatski tutor može da bude tvoja tvrdnja,jedino što kao takva nema uporište u bibliji.

Premudri Solomon nije prihvatao niti poštovao božiju zapovest u vezi prinošenja žrtvi i klanjanja drugim bogovima.I to Bog nije mogao da mu oprosti.Zato je večni i jedini Bog osudio Solomona i to zbog prinošenja žrtvi bogu VALU poznatom i pod imenom Molhoh a kojeg jedini Bog naziva ...gadom...

Da ne bi bilo da ja izmišljam citiraću Prva carevima 11:5-12

I Solomun hođaše za Astarotom, boginjom Sidonskom, i za Melhomom, gadom Amonskim.

I činjaše Solomun što bješe zlo pred Gospodom, i ne hođaše sasvijem za Gospodom kao David otac njegov. Tada sagradi Solomun visinu Hemosu, gadu Moavskom, na gori prema Jerusalimu, i Molohu gadu Amonskom.

Tako učini svijem ženama tuđinkama, te kađahu i prinošahu žrtve svojim bogovima. A Gospod se razgnjevi na Solomuna što se odvrati srce njegovo od Gospoda Boga Izrailjeva, koji mu se bješe javio dva puta.

I bješe mu zapovjedio da ne ide za drugim bogovima, a on ne održa što mu Gospod zapovjedi - I reče Gospod Solomunu: što se to nađe na tebi, i nijesi držao zavjeta mojega ni uredaba mojih, koje sam ti zapovjedio, zato ću otrgnuti od tebe carstvo i daću ga sluzi tvojemu.

Ali za tvojega vijeka neću to učiniti radi Davida oca tvojega; nego ću ga otrgnuti iz ruku sina tvojega.

I kako je Bog rekao...i bi tako.A poenta cele priče je u tome što jedini Bog nije mogao da se pomiri sa tim da premudri Solomon prinosi žrtve drugim paganskim bogovima a od kojih je najznačiniji bog VAl ili Melhomoh.

U bibliji se pod imenom Melhomoh bog Val naznačuje u Sudije 6:32...

I prozva ga onog dana Jeroval govoreći: Neka raspravi s njim Val što mu je raskopao oltar.

A u 1 carevima 11:5.Val se naznačuje imenom Melhomom...

I Solomun hođaše za Astarotom, boginjom sidonskom, i za Melhomom, gadom amonskim.

A sada dolazi na red boginja Astarota.Ona je priča za sebe.

Jer ostaviše mene i pokloniše se Astaroti, boginji sidonskoj i Hemosu bogu moavskom i Melhomu bogu sinova Amonovih, i ne hodiše putevima mojim čineći što je pravo preda mnom, uredbe moje i zakone moje, kao David otac njegov. (1. Carevima 11:33)

I ostaviše Gospoda, i služiše Valu i Astarotama. (Sudije 2:13)

A veoma je zanimljivo ko je bila boginja Astarota.Ta biblijska Astarota je ustvari ime staro asirske-vavilonske boginje IŠTAR a koja potiče iz drevne teutonske mitologije u kojoj je poznata pod imenom OSTERN.

A stari feničani su je poštovali pod imenom ASTARTE.Ta boginja je bila žena mitološkog boga sunca boga Vala.A Svevišnji Bog je u Bibliji (Starom Zavetu) proglasio kult boga Vala za najodvratniji paganski idolopoklonički običaj!

Na otkrivenim i mujzejskim eksponatima iz staro asirskog grada Ninive nalazi se ta biblijska boginja Astarota.I na kraju da ti napišem da je ta paganska boginja Ištar u engleskoj verziji ima ime ''Easter'' a što na engleskom znači...možeš li verovati ...uskrs..
koje li strašne jeresi.

Mogao bih mnogo da ti pišem o Valu i Astaroti ali smatram da je tebi i ovo ...previše.

A u vezi sa ovim mogu samo da ti kažem da je neke stvari ne tumačim kako hoću već ih posmatram kroz medjusobni odnos jednih sa drugima.A da bi se to moglo činiti mora se pročitati mnogo toga a ne samo biblija.A pri tom biblija se mora prostudirati a ne samo površno pročitati.

A ti se verovatno nikada nisi zapitao odkud svi oni bogovi i boginje koji se naznačuju u starom zavetu...A svi oni imaju neko svoje poreklo iz onog vremena kada se oni koji su pisali bibliju nisu bili ni rodili.

Nadam se da sam ti na osnovu biblijskih činjenica objasnio da je onaj premudri Solomon,bio grešnik pred jedinim bogom i da je njegovom sinu otrgnuto kraljevstvo zbog toga.Malo se ne uklapa u idealizovanu sliku premudrog Solomona ali to ti je to pa ti to prihvatao ili ne prihvatao.
felix.gif

Соломон је ту причу, као и све остале његове приче, написао у Библији као поуку царевима. Да си читао о Светом Сави у случају бугарског одметника Среза којега је српски краљ прихватио као брата а он се толико осилио да је подигао дворац на највишем брду и са њега бацао оне који га нису слушали. Кад му је сила ударила у мозак он је рекао да ће сатрти српског краља и узети његову државу, а овај краљ пошаље Светог Саву да га уразуми. Међутим он није хтео послушати Светог Саве рекавши да му нико ништа не може, а заборавио је бедник речи које му је Светитељ рекао а које долазе од Бога, као Соломону. Да се и на највише место попнеш скинућу те доле.
Видиш, ти ниси хтео тако објаснити ту Соломонову мудрост, него си у томе нашао материјал за умаловажавање Бога, Вивлије и Соломона. Јер се може и тако разумети ако ти је то за циљ.

Ganci

Vera je kad u neshto verujesh.. to te inspirishe, razvija duhovno i motivishe

U potpunosti se slažem sa napisanim.Ja poznajem neke ljude koji veruju u moć novca i u razgovoru sa njima oni mi veoma jednostavno objasne da ih niovac i inspiriše i motiviše u pravcu šta će sebi da priušte.Oni imaju manji problem jer jedino ne znaju kojim će redosledom i šta da priuštavaju sebi.

I da te pitam...šta je ono ... nešto u šta ti veruješ.?:bye:
felix.gif

vujadin

Видиш, ти ниси хтео тако објаснити ту Соломонову мудрост, него си у томе нашао материјал за умаловажавање Бога, Вивлије и Соломона. Јер се може и тако разумети ако ти је то за циљ.

E to stvarno u svom neznanju nisam znao.Nisam znao da Solomonovo idolopoklonstvo i prinošenje žrtvi drugim bogovima, nije bio greh već mudrost premudrog Solomona.

Да си читао о Светом Сави у случају бугарског одметника Среза којега је српски краљ прихватио као брата а он се толико осилио да је подигао дворац на највишем брду и са њега бацао оне који га нису слушали. Кад му је сила ударила у мозак он је рекао да ће сатрти српског краља и узети његову државу, а овај краљ пошаље Светог Саву да га уразуми. Међутим он није хтео послушати Светог Саве рекавши да му нико ништа не може, а заборавио је бедник речи које му је Светитељ рекао а које долазе од Бога, као Соломону. Да се и на највише место попнеш скинућу те доле.

Kako sam čitao sve što ima o Svetom Savi logično je da mi je poznato iz istorije i ono u vezi sa Srezom.I da te malo ispravim jer ti je znanje malo pobrkano.Srez nije bio bugarski odmetnik već vladar Makedonije. A to nije isto.A sada malo istorije za tebe.

Bejaše godina 1215 kada je Vladar Stefan Nemanja poslao svog brata monaha Savu (jer u to vreme Sava (Rastko Nemanjić) nije bio Sveti Sava (to koliko da znaš kao veliki poznavalc Svetog Save) da zamoli Vladara Makedonije Sreza da odustane od vojnog napada na Srbiju.

Tačno je Vujadine da su Stefan Nemanja i Srez ranije bili saveznici u nekim ratovima ali je to savezništvo prekinuto a što nema veze sa... Solomonom.

A Vladar Makedonije Srez je vladao u svojoj prestonici u visokom Proseku,tvrdjavi izgradjenoj na vrhu jedne kamene stene iznad reke Vardar,današnje Demir kapije.Srez je bio okrutan prema ratnim zarobljenicima pa ih je bacao u Vardar sa svoje tvrdjave.O tom se Srezu radi,dragi moj Vujadine.

I kod tog Vladara Makedonije,neprikosnovenog Gospodara tvrdjave Prosek,je došao monah Sava da ga zamoli da odustane od ratnog pohoda na Srbiju.A ta priča nema nikakve veze sa pričom o Bogu i Solomonu i idolopoklonstvu Solomonovom prema drugim bogovima.

A ti si to onako laički sve pobrkao i poistovetio jedno sa drugim.

A ovo nisi znao ...šta je bilo kada je Monah Sava napustio Srezovu tvrdjavu Prosek.

Kako je Vladar Makedonije Srez u svom okruženju imao i one koji su bili u manjnini ali su insistirali za saradnju sa Srbijom i bili protiv vojnog napada na Srbiju,od strane istih je organizovana zavera kojom prilikom je Vladar Makedonije Srez... ubijen.

Da li si shvatio...da postoji razlika izmedju onog šta je i kako učinio Solomon sagradivši na gori svetilište Molohu kao paganskom bogu i onog vojnog utvrdjenja Proseka iz kojeg je Vladar Srez vladao Makedonijom.

Izgleda da ti imaš neka specijalna tumačenja ne samo Biblije već i... istorije.Kako sam imao nameru da sa tobom malo diskutujem o Svetom Savi,verujući da o tome nešta znaš,nakon ovoga šta si i kako napisao,ladno odustajem od takve namere.
felix.gif

Ima jedna izuzetno zanimljiva priča o hipotetičkom dijalogu izmedju Sokrata i Isusa.
Imate je ovde...http://www.tesla-creator.org/books/Ostalo/Sokrat srece Isusa.pdf
A u ''dijalogu' je veoma zanimljivo ko je bio...ubedljiviji...
felix.gif

Ево ти прича о Срезу из Житија.

Уз друга многа чудеса желим овде да испричам и о убиству, учињеном молитвама Светога. Бојим се да ко не изнегодује против мене да желим да оклеветам Светога као убицу. Не, за ово није крив ни Свети, нити сам ја зазоран, који ово причам. Ако није тако, то су онда криви и Илија, и Јелисеј, и пре њих Мојсије, јер у таквим делима не чине нам се ни они похвални. Јер онај сажеже два педесетара са људима, огањ скинувши с небеса молитвом, и сам закла ножем триста пророка срамних, као Богу противних, а пре тога речима небеса затвори, многе глађу умори, ревнујући Господу Богу Сведржиоцу . А други, кад му се ругаше јелинска деца, заповеди медведу да дође из пустиње и да их све подави, те да се њихови родитељи, видевши ово, поплаше, те не буду противни његову побожном учењу о Богу. Први пак Фараона морем потопи, а Амалика победи и погуби молитвом с подигнутим рукама. А да пређемо многе свете из старих и нових времена, који молитвом убише противнике, да се не бисмо задржали дуљењем причања о оном што је било прије.
Све је, дакле, божје што ураде свети, без њега се не извршује ни дело ни реч. » Јер без мене, рече, не можете ништа учинити. « И што је од Бога преко светих учињено, све је пред њим добро и угодно, ако се коме зломисленику и чини противно. Јер неки пут Бог, приводећи нас к себи, рањавањем других нас застрашује, па нас, као уздама у чељустима срца наших, страхом к себи притеже, кад нећемо да му се сами приближимо. А неки пут бивамо кажњени за наше грехове, зато што се због непокајане злости нећемо да обратимо Богу, јер многе ране, рече, грешнику, који се нада на Господа, доносе милост. Други пут Бог своје свете освећује као своје изабране угоднике, кад им се ко руга или досађује, или кад се који неправедно дижу на њих, желећи им наудити, да би смо се и ми, видевши ово, и постидели и побојали, те да се не противимо њихову учењу о Богу и не презремо њихова добра савета, као што овај безумник, о ком хоћу да говорим, не хтевши примити добра савета Светога, сам себи нали чашу гнева Господњега.
Беше, дакле, неко по имену Стрез, ако и злоуман, али високога рода, од бугарске стране, царскога рода, сродник Калојована, цара загорског, кога како причају, уби Свети Димитрије. Јер тај Калојован, цар загорски, подиже се и разори многе грчке градове по свој Тракији и свој Маћедонији, јер су тада владали и Цариград држали Французи, који не марише за разарање осталих градова, сматрајући да нису њихови, а он, налазећи их пусте и безмоћне, разораваше их, а све од Бога биваше. Тако дође с многом силом, као некад Синахерим, на божји град, на крајеве света православљем чувени, Богом чувани велики град Солун, очевина светога великомученика и страстоносца Димитрија, у ком и његове часне мошти леже, точећи миро. И не постиде се светости Светога, нити се поколеба због чудеса која бивају од њега услед истицања мира код његове свете раке, него помишљаше како ће и Солун, као и остале градове, разорити и сасвим опустошити. Али топлим у Бога представништвом Светога не постиже своје празноумне намере, јер не просу торбу стрела, нити извади оружја; јер, чим дође граду, божјим судом од неке невидљиве муке у срцу умре, напрасно заврши. И тако Бог молитвама Светога заштити неповређен град. Силна војска, која је дошла, ужасом обузета, бојећи се Светога, науми бежати, али начелне војводе, не желећи оставити свога цара, будући му верни, указаше му и последњу љубав, те собом понесоше мртва цара. Али, бојећи се дугога пута, распорише му утробу, па, избацивши сав дроб, тело му пресолише, и донесоше у своју домовину.

Poslednja izmena:
Ево ти и наставка. А поставићу ти и о мађарском краљу.

Тај више споменути Стрез беше гоњен од цара Борила, који после убиства цара Калојана беше преузео царство, и желећи га убити као царског рођака. Јер и тај Стрез беше чувен храброшћу много, да су му због тога још више завидели, па тражише смрћу душу његову, јер га се бојаше, да се не зацари, па да њих не поубија. Тако, дакле, гоњен од њих и сасвим одагнан, немајући где смири се, добеже благочастивоме великоме жупану и самодржцу Стефану. А он, христољубив, прими га радосно са свима, који су дошли с њим, указавши му сваку љубав и душевност своје кротости. Поштоваше га не као пребеглицу него као драгога сина, те њега, недостојна, удостоји своје трпезе, тако да многи начелници Стефанови гунђаше због те многе љубави према њему. А они који владаше у Загорју, много пута молише у самодрђца Стефана за Стреза, али не да се спасе, него да се убије, и час велике дарове слаше да би задобили љубав, а час ратом претише, али увек за њ молише. Стрез ово разумеваше, те се бојаше и стрепише, па помишљаше и на другу страну бежати да не буде како предан у руке непријатеља својих. Али побожни Стефан клетвама га увераваше да се тога не боји. Да би га боље уверио о правој вери и љубави према њему, побратими се с њим, недостојним, на Светом Јеванђељу и обдари га много коњима, и људима, и свима потребама. А пре тога, као што казасмо. Бугари се много осилише и, нашавши многе грчке градове пусте и беспомоћне, заузеше их и држаше, па заузимаше и градове око Солуна, држећи у рукама и Охрид.
А побожни Стефан неке од властеле Загорске који тада држаше оне градове, придоби за овога Стреза као за сродника царева и свога брата, и они му се са својим градовима придружише. И прво га Стефан уведе у један тврди град по имену Просек, давши му своју војску у помоћ, а и сам га поможе, и утврди, и огосподи, удостојивши га да има у њему пријатеља и брата. И, пошто уговорише да се један другом налази у свакој помоћи, заузе и градове других и људима их умножи. Јер га знадоше загорски људи, те му многи прилазише.
Желим овде да испричам безумље његово, и ако дуљимо причање. Много се, дакле, обогати, да би се могло згодно о њем рећи: угоји се, задебља, и рашири безумљем, и заборави на Бога, понесавши се умом. Јер се показа убица и немилостив, јаростан и опак, и врло нечастан. Јер утврди свој дом на камену у више поменутом Просеку, а тај камен беше врло висок, до двеста свежања и више, под којим одмах тече велика река, по имену Вардар. На том, дакле, камену, помостивши га дрветом, начини своје позориште. Кад би, бедник, хтео да се весели, он би ту седео, пијанчећи на мрском, смртном судишту, играјући и веселећи се. А весеље његово беше смрт човечја, и за малу кривицу осуђиваше кривца на смрт, и заповедаше да се баци са оног страшног високог камена од онога позоришта. Кад кога тако бацаше, он, весео, узвикиваше: » Пази да не сквасиш кожуна, « јер бачени немаше где пасти до у саму реку. А ако је ко имао од својих, то би они или људи који се Бога боје обилазили ону реку, тражећи га да ли га је где вода избацила, па да га нашавши погребу, као што доликује човеку. Ако би се где у дубини задржао, то би био храна рибама. Тако као што рекосмо, његово весеље беше смрт човечја. Тако он радише, јер уздајући се, каменоумни, у своју силу и тврдоћу високога камена а не у Бога, у себи рече: » Ко је тај, који ће ме одавде сврћи? « А не сети се, бедник, онога што је речено таквоме: » Пошто си био врло бешчастан, а срце се твоје охолошћу узнело, подижући дом твој на висину и говорећи у срцу своме: Ко је тај који ће ме сврћи?, вели Господ: Да се и као орао узнесеш, и да усред звезда гнездо савијеш, и отуда ћу те сврћи. «

свирепоумна јунца од смрти спасио, хранио и огосподио, па му беше мрско и само његово братство. Ради тога много пута му писаше, поучавају ћи га и молећи да престане тако што радити, али као што Слушајући ово о њем, побожни Стефан жалише и, бојећи се Бога, у савести се осуђиваше, што је тако Соломон каже говорећи: » Укори мудрог, заволеће те; укори безумног, омрзнуће те, « тако и овај, у исину, безумни, омрзе онога који га љубише, јер предаде забораву све што му некада учини Стефан, те му се за доброчинства показа незахвалним, јер, погазивши заповед божју, постаде клетвопреступник и, презре јеванђељско побратимство, одбеже љубављу од њега и одступи и вером. И постаде роб зависти и злоби, и, не страшећи се Бога, поквари душу своју, јер за небројена добра Стефанова према њему враћаше му безбројним злима, празноумни, јер, измиривши се са Грцима и прионувши својим Бугарима, сабра од обојих много небројено мноштво свакојаких народа, па с великом охолошћу, ричући као лав, крену се на очевину његову с намером да јој напакости и да је, сасвим опустоши. А кад чу ово побожни Стефан, слаше много пута своје благороднике овоме нечовеку, говорећи да се сети пређашње љубави и молећи да се окане тако свирепе намере. А он, неосетљив као камен, упоређиваше то са ветром који дува мимо камен, сурова срца његова. А кад Стефан виђе да се са безумља његова не може савити његов железни врат и да води мноштво народа на њ, бивши у шкрипцу од свих страна, недоумише се, па, остави да иште сваку људску помоћ, прибеже Богу с речима: » Боже, обрати ухо на помоћ моју! Господе, потруди се да ми помогнеш, не остављај ме на радост непријатељу мојем, него молитвама пречисте ти матере и увек деве Марије и светога оца нашега, твога угодника Симеона, којим си нам показао да те познамо као истинити живот, молитвама његовим погледај на мене, грешника, који се у тебе узда, те судом твојим праведним пресуди расправу моју. Јер ево вратише ми зло за добро и мржњу за љубав. Јер онај који је јео хлеб мој, подигао је на ме пету своју, и труди се да ме сплете, те да паднем. Помози ми, Господе Боже мој, и спаси ме по милости својој, нека се јави безбројно силна твоја рука, и нека запрети онима који се подижу на мене , да мој непријатељ угледа стид свој, и да се посрами, и да руку своју метне на уста своја, да се ужасне и поплаши, и да од страха уши његове оглуве, а ја, слуга твој, да се зарадујем и обвеселим милости твојој, што погледа на смерност моју и спасе од гониоца душу моју. «
И одмах, пошто сакупи своју, Богом даровану,му, војску, и пошто се надом од молитава као оружјем обложи, усрдно се спремаше да изађе противу непријатеља. А богомудри Сава, архимандрит, као Мојсије и други Самуило, стајаше тада јавно пред свима и саосећаше срцем у бризи брата. Састрадаваше, дакле, и душом за очевину своју и жалише своје сународнике, помишљајући како у судару многога оружја није могућно, а да не буде много крви, и особито за оне који се боре с топлом вером и усрдно, па заустављаше самодршца и све начелне војводе његове с речима: » Идем прво ја непријатељу и говорићу му, па, ако и мене, као и многе до сад, не послуша, кад га будем поучавао о Богу, онда ви чините своју људску дужност. «

Poslednja izmena:
Ево и други наставак

И одмах с давидском кротошћу и вером изиђе оном Голијату, и нађе да је сабрао велико мноштво од многих народа и да иде на његову очевину. А посред њих њега самог, друга његова, о ком Давид казује: » Видех безбожника како се преузноси и виси као кедри либански, « и, кад угледа Светога, као што имаде обичај кад беше у самодржца Стефана, павши на земљу, поклони му се, и Свети га, љубазно примивши, целиваше.
И кад се састадоше, и кад бише за трпезом, Свети га поучи многим слатким божјим речима пред многим верним, да престане од јарости безумља својега, и да се врати првој љубави његовој, да не буде крив за пролиће крви и за убиства многа, тако да су се сви који су слушали дивили сладости језика и сили речи Светога и премудро му говорише: » Саће су медено речи добре, а сладост њихова души исцељење. « А он, горак душом, показиваше се не сладак него још оштар, тако да су се сви чудили и молили Светоме, а противу њега негодовали. А кад се распреми трпеза, опет му Свети насамо говорише, утољављјући и молећи га, да им са већом љубављу него прије прионе. Опомињући га како је прије с љубављу примљен и спасен смрти од оних који су тражили душу његову, опомену га хране и побратимства, поучаваше га да не презре страх божји, нити да помисли да се поигра Богом, преступајући клетву. Исприча му и о летећем српу, који Захарија виде, и чија је дужина двадесет, и ширина десет лаката, који жање непокајана клетвопреступника до смрти, светећи му се. И није могућно све изрећи, којим га богоразумним језиком својим поучаваше, желећи га привести у разум истине, и, љубећи му живот, узводише душу његову из рова смрти. А он тврда срца, непажњом глув, као змија мађионичару запуши уши своје, да не би слушао глас речи Светога, и све што му је Пречасни слатко и дивно, страшно и ужасно изговорио као пророчким богоговорним устима, не сматраше ни за што, о свем га не послуша.
Видећи Пречасни несвесну савест и неунижену вољу и неосетљиву природу ума његова као камена, рече му: » Ми овако говорисмо, желећи добра и теби као себи, и, пошто уздајући се у оружје, не примаш мене који ти саветујем добро, сам ћеш себи зла поцрпсти. А знај, да се и ми, имајући наду на Бога, нећемо устрашити од вас, нити ћемо се уклонити испред вашега мноштва. Коњ је готов на борбу, од Господа помоћ, Бог да се угледа међу тобом и нама. « и тако, раставши се с њим, изађе од њега, јер беше већ вече.
А кад дође у свој шатор, подигавши своје пречасне руке к Богу оцу, из дубине душе молећи се и помоћи просећи, говорише: » Помоћи нам дај, Господе, јер сем тебе помоћника у невољи немамо. Господе сила, који судиш праведно дела, који искушаваш срца и мисли, у теби открисмо оправдање наше. И ти знаш да према овоме ништа зло не учинисмо, да видим освету на овом као од тебе! Јер, уздајући се у своју силу, неправедно на нас мач наоштри, а твојом ће силом ући у срце његово. Господе сила, који судиш праведно дела, у те се уздах, да се не постидим. «
Тако са сузама просећи помоћ, помоливши се да буде услишен, призиваше у помоћ пречисту Богородицу, и светоме оцу пречасном Симеону, гледајући га као телесна, говорише: » Дођоше народи на достојање твоје, оче. Али не премучи о нама ка Христу молитвама својим, недај да буде на срамоту чеда и слугу твојих! « И одмах, уверивши се од Бога Духом Светим, реченим у души његовој: » Спас твој јесам ја, « брзо се крену на пут у своју домовину за врме ноћи. А онај, који не послуша Светога који му је саветовао добро, спавајући ноћу, одмарајући се и наједном од одра викну страшним јеком, јер Господ који је близу праведноме прошењу, да услиша молитву оних који га се боје, посла анђела љута, да га убоде посред љутога срца његова. А кад они око њега скочише и упиташе га за узрок страшнога узвика његова, а он од узбуђења, једва дишући, исприча како је некав страшан младић, рече » по Савиној заповести дошао к мени на спавању, и, истргавши мач свој, прободе ми њим срце моје, « и све узбуђено молише да с великом брзином зову Саву. Потекоше и стигоше, и Светога не нађоше, јер беше отишао. Јер тако и хтеде Бог, да не нађе онога који ће га исцелити. И тако са страшним јечањем од невидљиве ране у срцу те ноћи напрасно испусти душу. А ратници они, око њега сабрани, видевши брзо убиство молитвама Светога, страхом великим обузети, а уједно бојећи се и напада Стефанова, брзо се враћаше у своју земљу. А неки од бољара, слугу Стрезових, волећи да уђу у војску Стефанову, брзо стигоше, па му причаше о напрасном и невидљивом убиству његову. А Свети много плакаше, јецајући због непокајања његова, и тако, захваливши Богу, дође у своју земљу к Стефану, мир и љубав исповедајући. И ничим се што је било Свети не смеде похвалити или што говорити, него, шта више беше смерношћу много као тужан и невесео. А Стефан, сазнавши од оних који су били са Светим за узрок невеселости његове шта је било с њим, не смејући о том питати га, испита све од војника који су дошли и, сазнавши о страшној смрти противниковој, ужасом обузет, чудише се и прослављаше свесилнога Бога због онога што је било. И он много просузи ради њега, љубише га као брата по Јеванђељу, и много га је гостио са својом трпезом.
А Свети, призвавши к самодржцу брату све начелне војводе његове, па и њему и њима много рече од божаствених речи, поучивши их: » Ево, Господ Бог молитвама пречисте његове матере и молитвама својега угодника, светог и пречасног оца нашег Симеона, поможе вас, и без коњске силе и снаге људске и без икаква оружја, што све видите, уби вам противника. А ово му би за неунижену вољу његову, и грдни врат његов, и за много немилосрђе његово према људима који су исто тако саздани као и он, и за нечување клетве и за презирање страха божјег. Јер свако зло не може побећи од божјега суда и јарости, и освета божија не изнемогава, гонећи оне који чине незакоња, док их не постигне. Ако и за време одлаже гњев свој, Бог трпи такве, очекујући њихова покајања, а за оне који се не покају због злости, нити му се обраћају, спрема најгорчу муку, и када мисле да избегоше суда божјег, тада добивају изненадну казну, као и овај, о ком сада слушате, како му је својим судбама Бог досудио страшну смрт.
Али ви овим не будите неразумни нити небојажљиви, него, шта више, страхом и трепетом украшујте живот, и не војујте без правде, помишљајући како је Бог увек с нама, и ако што добро или зло творимо, све се налази наго и јавно пред њим, јер се ништа од наших срамних и тајних дела не ће сакрити од очију његових које све виде. И ако, уздајући се у њ, творимо што му је угодно, ништа нам зло не могу наши непријатељи учинити. Јер Вишњега, рече, узео си за прибежиште своје, неће ти доћи зло, и рана неће приступити у телу твојему.
С тога и ви, у све понижавајући се, захвалите свесилноме Богу, с Давидом говорећи: » У смерности нашој сети нас се Господ, и избавио нас је од непријатеља наших, када се уздамо не у лук или мишицу своју, него у Бога који твори велика и неиспитана, славна и дивна дела којима нема броја. Идите као Богом поможени, не ратовавши, с миром својим домовима, и здрави будите! «
А благочастиви Стефан самодржац и сви благородници, чувши страшну поуку Светога, обузети ужасом о божјој сили, остајаше без одговора. И сви, захваљујући Богу за помоћ њима, поклањаше се и чудом и радошћу испуњени због победе која је била без битке, дивећи се светости Светога и хвалећи Бога, одлазише својим кућама.

vujadin

Уз друга многа чудеса желим овде да испричам и о убиству, учињеном молитвама Светога. Бојим се да ко не изнегодује против мене да желим да оклеветам Светога као убицу.

Ja sigurno neću iznegodovati u vezi sa silnim ubistvima učinjenim po molitvama Svetoga.

А други, кад му се ругаше јелинска деца, заповеди медведу да дође из пустиње и да их све подави, те да се њихови родитељи, видевши ово, поплаше, те не буду противни његову побожном учењу о Богу.

A ovo je horor nad hororom.Bog plemeniti je ladno pobio 42 dece...
To je bilo pravo.Pobiti roditeljima decu da ne bi bili protivni plemenitom bogu.

Све је, дакле, божје што ураде свети, без њега се не извршује ни дело ни реч. » Јер без мене, рече, не можете ништа учинити. « И што је од Бога преко светих учињено, све је пред њим добро и угодно, ако се коме зломисленику и чини противно.

Nego šta,i najmonstruznija ubistva i zločini su, dobro, kada to čini bog lično ili njegovi sveti po njegovom naredjenju.Moram da te javno pohvalim i eto to i činim.

добеже благочастивоме великоме жупану и самодржцу Стефану.

Ovo ...samodržcu Stefanu mi se dopada...

A u veti sa ovim...

Тај више споменути Стрез беше гоњен од цара Борила, који после убиства цара Калојана беше преузео царство, и желећи га убити као царског рођака.

citiraću ti ovo...'' Међутим, чим је Калојан у опсади Солуна изгубио живот, Стрез подиже буну против Борила, нећака и наследника Калојановог. Ударивши брзо и изненада, он покори скоро половину бугарског царства. Српски жупан беше у помоћи Стрезу у његовим напорима. Краљ Борил је у неколико наврата молио Стефана да ускрати своју помоћ побуњеном кнезу. Стефан је, међутим, вероватно рачунао да би Стрез могао бити мање опасан непријатељ од Борила. od Svetog Vladike Nikolaja Žičkog.A to stoga jer kao vernik tome trebaš verovati.

A neću zalaziti da je Monah Sava odlazeći iz Strezove tvrdjave ostavio svog pratioca koji je kasnije tokom noći u organizovanoj zaveri ubio Streza probovši mu srce mačem onako junački sledja i podmuklo.O tome je pisao Sveti Vladika Nikolaj Žički ali stim što je napomenuo da Streza mačem nije ubio Savin pratilac već...možeš misliti Andjeo Božiji.

I neću više o tome.Ti nemaš pojma šta si napisao uz pomoć onog ''copy-paste''.A sve to možeš postavljati negde na nekoj temi o ...istoriji.Ovo je ipak tema o ... veri.
felix.gif

Ево ти сада и дрго поучно чудо Светога Саве.

Глава петнаеста
А ђаво који од почетка мрзи на добро, би им повод на зло, јер подиже на њих краља угарског завишћу због краљевства, јер прије међу њима није било краља, а сада се поставише и назваше се једнаки њему. Многим претњама у охолости својој грдећи, Угрин посла од својих великаша благочастивоме Стефану краљу, одбацујући мир и љубав, и објављујући мржњу и рат преко њих. А благочастиви Стефан с љубављу прими људе који су дошли, а претње њихове у охолости упућиваше Богу који им се противи и свети их. И одмах дозва светога архиепископа, па му исприча све Угринове претње ратом и охоло хвалење без страха божјег, па га молише да пође до Угрина са великашима који су од њега дошли. А Свети који се не ленише да се нађе на помоћи свакоме који је без правде и ожалошћен, како још више да сродно не саосећа за очевину и брата, па, ако, и што, не надајући се, и пострдао, помишљаше да с љубављу лако поднесе? Послуша, дакле, брата и пође. Сматрам да га је Бог тамо водио, да се и онде прослави и удиви, учинио чудо својим угодником.
Кад је дошао краљу угарскоме, би с великом чашћу примљен од њега. Јер беше унапред извештен од људи који су дошли да је архиепископ који долази брат краља српског. Угарски краљ беше сабрао велико мноштво Угара и Кумана, и трудише се да дође српској земљи, и помишљаше како ће је себи покорити. А Свети се трудише да према своме оружју - праведном, божанственим речима, велим, обори охолу намисао његову, јер му богоречитим својим језиком много изговори о правди и истини и љубави, » и што не годи теби, рече, и другима не чини. « А Угрин , гневан као рис, охолише се пред Светим као кипарис несаломљив, и не слушаше нимало благе речи његове нити послуша да се љубави врати. Свети пак, уздајући се у Бога, не бојаше се Угринових високих хвала као падних.
Тада је било лето, и жесток зној много досађиваше, те Свети, желише да мало утоли жеђ од поста вином и студеном водом, поручи краљу да му пошаље леда да се расхлади. А краљ с великом радошћу пошаље служиоца свога да му да колико тражи онај што је дошао од Светога. А слуга изашавши потражи по свима леденицама, и нимало не нађе, јер се сав беше растопио од велике жеге сунчане. Јаве краљу, и чувари његови га известе да се нимало није нашло да му даду. » И не само, архиепископу него ни самом краљевству ти немамо шта да ти донесемо. «

Ево ти и други део.

Ожалости се краљ, што не имаде дати Светоме што је молио. Чу то Свети, и врло се обрадова томе, па свима који су били с њим заповеди да изиђу из стана. И, подигавши своје пречасне руке у висину к Богу, говорише са сузама: » Господе Исусе Христе, Боже наш, уздање моје и утециште, помоћниче мој и избавитељу, види сада оне који нас нападају насиљем, да се ови људи на нама поуче. Не остави мене, Господе Боже мој, молитвама пречисте своје матере, увек деве Богородице и светога твога угодника Симеона, оца нашега учини са мном знамење на добро, да га угледају они који ме мрзе, и да се постиде Послушај мене, Господе, послушај, као што си некада пророка твојега огњем и сада мене грешнога, слугу својег, послушај градом небесним, да и ови разумију да сам ја слуга твој, и да се ужасну и уплаше, и да се они који хоће да ми напакосте врате, задиве и прославе име твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и на векекове. «
А Бог, чинећи вољу људи својих на добро, још док је била молитва на устима Светога, заповеди, и бише ветрови, блистања, и муње и громови велики, сумрак, и страх на самом краљу, на свим војницима његовим, да се сви поплашише и говорише: » Шта ће ово бити? « И гле, одмах, не другде него на страни где стајаше стан Светога, свесилни Бог који прославља и удивљује својега слугу, окиши великим градом озго, с небеса, около у велику ширину, да много покри земљу. А они који су били са Светим, павши му к ногама,говорише: » Помилуј нас, јер од страха умиремо, и од наших коња неће ни један остати, нити знамо камо се разбегоше. «
А Свети, стојећи још на молитви и заљхваљујући Богу ради онога што је било, говорише са сузама: » Слава теби , Господе, слава теби човекољупче, слава теби, преиздашни, слава теби, добропослушни оних који те призивају истином и вером и Слава твојему милосрђу, што си и мене грешна послушао. Довољно је, Господе, твоје милости, коју си показао ради мене, слуге твојега, заповеди опет свесилном речју твојом да се устави град који слази. « И одмакх с речју његовом устави се. Свети, захваливши Богу с много весеља, заврши молитву.
Заповеди да се донесе од Бога датог града, и сам најпре окуси од њега као од освећења, разда свима који су били с њим. Потом, напунивши велику сребрену зделу часнога камења градног, даде краљу говорећи: » Пошто у крљевства ти просих леда, и не нађе се да ми даду због времена, био сам принуђен да просим у Творца времена, у свебогатог Бога. И, пошто ми даде од богатих својих скровишта дајем ти краљевству на благослов. Пошаљи људе да узму колико им треба. «
А краљ, чувши ово од оних који су дошли од Светога, би у ужасу због чудноватог гласа, прими донесену зделу са светлим градом, и разумевши да му се по молби Светога од Бога даде, прими зделу са страхом, дивећи се, и, целивајући градно грумење, рече: » Диван је Бог у светињи својој. « Потом, метнувши га у вино, сам и сви с њим, захваљујући Богу, испише га благорастворено и ледено. А слуге краљеве и свих велможа, чувши да је пало мноштво града, хиташе сви да га узму, и сви узимаше колико им требаше. По истини, чудни тај богодани град остајаше задуго као камење нерастопљен, докле га узимаше они којима требаше. А краљ, дошавши к свести, о оним хвалисавим речима које је у охолости својој изговорио Светоме, срамише се да га позове на лице.
Договори се са свима својим великашима да његову молбу испуне, да имају мир и љубав с краљем српским, и сви, утврдивши реч, заједно с краљем дођоше Светоме, клањајући му се и одајући му хвалу, говорише: » Пошто увидисмо да си ти божји човек, буди наш присни гост, а брат твој, краљ српски нека нам је увек у љубави, много више него прије. Молимо тебе, божјег човека, опрости нам што ти рекосмо у препирци, и не спомињи се тога к Богу, да не бисмо што пострадали, јер си ти Божји човек, као што видимо, и у свем те слуша. « И сви потклањаше главу под руку Светога, желећи се благословити од њега, прилагаше очи своје и лице ка мантији његовој, и целивајући је, одступаше од њега. Јер врлина благочашћа уме да задивљује не само саплеменике, него и непријатеље, нарочито када се Богом чудесне ствари јављају.
А Свети, примивши их, и, као из божаственог скровишта износећи, говорише им старе и нове речи, учише их к Богу, чему се много задивише, па, клањајући му се, одлазише својима. А краљ, приљубивши се Светоме, чешће га призиваше к себи и наслађиваше се речима његовим о Богу. И, узбудивши се, рече Светоме: Речи твоје, оче, умећу ми у душу моју неисказану жељу да те љубим. Хоћу, ако ме се не гнушиш, да те узмем, по Духу Светом, за оца и учитеља да ти исповедим живот у гресима и веру моју, да ако добијем Бога, или ћу се саблазнити. « А Свети га прими с весељем душе и радошћу срца, и краљ искаже све о себи. Свети се дивише несумњивоме његову исповедању грехова својих с топлом љубављу према Богу, о којима га Свети архиепископ научи да се покајањем добро лечи. По том му рече: » Одричеш ли се јереси? « А он одговори: » Одричем се, ако ћеш ме ти научити. » По поуци Светога одрече се јереси и вере латинске коју држаше и свих злих јереси и срамота њихових, које одрече света и саборна и апостолска црква, и свети и васељенски сабори проклеше, и он прокле и одрече се обећавајући да ће држати веру православља, као што је од Светога научен. Рече му да изговори три пута свети символ божаствене свете вере, како од њега чује, и, пошто је на њему свршио и све остало што је узакоњено за такве, и пошто га је свега обновио вером православља, удостоји га да прими од пресветога тела и часне крви Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа. После овога га поучи о правди и истини, о љубави и милостињи к ништима, наведавши му Данила као сведока који је Навходоносору рекао: » Савет мој нека ти је на време, грехе своје очистићеш милостињом према убогим, а безакоње своје даривањима ништих. « И пошто му свети архиепископ изговори много друго корисно и достојно пријатно, и, пошто га научи довољно како треба Бога молити и захвалити му и држати веру према њему, и пошто се много о њем помоли Богу и молитвама утврди, благослови га. Потом архиепископ рече да га отпушта своме дому, а пред њиме се клањаше краљ и, држећи га за руку, говорише: » Шта да вратим твојој светости, о оче, за сва добра, којима си ме извео из таме лажи и јереси, и просветио светлошћу православља, вером у Христа? Да си свечасно благословен ти и дан у који си нам дошао, јер ми укрепи душу. Иди, Богом чуван, с миром у своју домовину, причај о истинитој љубави нашој брату твојему и мојем, Стефану краљу српском. Не заборављај да се молиш за нас, да твоја наука буде међу нама и да Бог до краја дело сврши. Умоли оне који нам долазе од брата мојега, краља српског, да нас с писмом твојим походе, поучавајући их да нас теше. « Па љубазно дадоше један другом целив Бога ради, а краљ изли много суза због растанка с оцем. Затим са Светим пошаље коње изабране и борбено оружје својега тела с многим другим светлим даровима благочастивоме краљу Стефану, и засебно обдари Светога и оне који су дошли с њим премногим частима, и, испративши га сјајно, пусти га у своју земљу. Посла и од својих благородних да га са сваком почашћу допрате, док се и преко реке Саве превезе.
А кад Свети дође у своју земљу, исприча о миру и многој љубави угарскога краља и велможа његових брату својему, краљу српском, и свима благородницима својим. и сви, захваливши Богу, примаше га с радосном душом, и, дајући му хвалу као апостолу што се добро трудио, говорећи: » Колико су красне ноге оних који благо објављују мир, који благо објављују оно што је добро. « Говоре и о том угарском краљу, како је добро сачувао веру светога православља по науци Светога, и како је поживео по правди и истини, смерности и љубави, како је био више милостив према многим, како је био врло усрдан и у свем изврсно угодио Богу, коме је, умревши, отишао, а Бог не затаји марљиво његово чување његових заповеди, тако да га је удостојио да чини и по смрти чудеса, те се и досад Угри хвале и говоре: » Имамо света и чудотворна краља који у гробу лежи. «
Таква чудеса учини Свети с помоћу божјом на угарској земљи; многи мир одасвуд имаше благочастиви краљ молитвама Богу и посредовањем код непријатеља од светога архиепископа, и, срећно пребивајући, похваливаше Бога који им помаже на мир многима.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back