VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
naprimer da bismo zauvek ziveli sa najmilijima ., a napisi iskreno zar ti ne zelis vecni zivot

Najiskrenije - NE.
Potreba za večnim životom je prilično sebična, po mom skromnom mišljenju. Zašto ne biti deo procesa kruženja materije u prirodi? Šta je u tome loše - jednog dana biti travka?
Uostalom, zašto bi mi bio potreban večan, a bestelesan život?
Kada me više ne bude bilo, živeću u sećanjima svojih najmilijih, kao što sada moji roditelji, i još neki dragi ljudi žive u mojim sećanjima.

O bre čoveče, pa ti ćeš da poveruješ u svašta samo da bi opravdao svašta. Svašta!

nije to izvor moje vere ovo sam naveo jer i nauka tvrdi da moze tako nesto da se dogodi ..
ja verujem jer sam i dkazacu svoj dozivljaj a imao sam ih vise prosle godine isao sam na ostrog sa jednim drugom jer je imao neke probleme .,. kada smo stigli u gornji manastir da se poklonimo mostima u prostoriji ispred mostiju dva coveka su bila pored jednog decka koji je sedeo na stolici a neki kaludjer mu citao neke molitve decko je toliko rikao kao neka zivotinja a onda kaludjer rece daj da se pokloni mostima i dva coveka probase da ga priblize a on kao stena tezak ne mogu da ga podignu ikazu oce nemozemo da ga pomerimo on im rece da izadju sa njim napolje pa posle da probaju ponovo i iznesosega kao pero daje,. posle su ga vezali a on pokida uzad kao da su konci neznam dali je isceljen jer sam narednog jutra otisao kuci ipak to sto sam video pojacalo mi je veru moze li tako nesto da se objasni naucnim putemoziveo mnoge stvari ovo sam vec pisao pa cu samo da prebacim ovde

Najiskrenije - NE.
Potreba za večnim životom je prilično sebična, po mom skromnom mišljenju. Zašto ne biti deo procesa kruženja materije u prirodi? Šta je u tome loše - jednog dana biti travka?
Kada me više ne bude bilo, živeću u sećanjima svojih najmilijih, kao što sada moji roditelji, i još neki dragi ljudi žive u mojim sećanjima.

mislis li da je materija razumna

BOKYSTAMY
Re: VERA...ŠTA JE TO...
a sto se tice ustajanja iz mrtvih na rtl-u sam gledao emisiju koja je na naucnoj bazi ustaljena zovese istina ili laz u prevodu tu postoje razne price ljudi ,.,

Blago sam razočaran.Očekivah neki odgovor u vezi sa onim ustajanjem tela svetih i šetnje Jerusalimskim ulicama kada ono...medjutim...Čitam neku priču na naučnoj bazi o nekom prstenu,apoteci i nemam pojma o čemu već.

jer ako nema hrista nema ni vaskrsenja ako nema vaskrsenja onda je nas zivot jadan i nema smisla osim da zivimo da bin umrli kao stoka ali zaista ima boga veruj jer sta ako nisi u pravu onda je uzalud tvoje neverje a ako ja nisam u pravu opet ce mi biti isto kao i tebi zato ipak ces biti u prednosti ako budes bio vernik

Ovde me interesuje da li kao ''stoka'' umiru milioni i milioni onih za koje nema ni Hrista ni vaskrsenja.Mislim na pripadnike drugih vera i religija...
:bye:
felix.gif

BOKYSTAMY

Blago sam razočaran.Očekivah neki odgovor u vezi sa onim ustajanjem tela svetih i šetnje Jerusalimskim ulicama kada ono...medjutim...Čitam neku priču na naučnoj bazi o nekom prstenu,apoteci i nemam pojma o čemu već.

Ovde me interesuje da li kao ''stoka'' umiru milioni i milioni onih za koje nema ni Hrista ni vaskrsenja.Mislim na pripadnike drugih vera i religija...
felix.gif

pa nnapisao sam odgovor mozda nisi procitao

nije to izvor moje vere ovo sam naveo jer i nauka tvrdi da moze tako nesto da se dogodi ..
ja verujem jer sam i dkazacu svoj dozivljaj a imao sam ih vise prosle godine isao sam na ostrog sa jednim drugom jer je imao neke probleme .,. kada smo stigli u gornji manastir da se poklonimo mostima u prostoriji ispred mostiju dva coveka su bila pored jednog decka koji je sedeo na stolici a neki kaludjer mu citao neke molitve decko je toliko rikao kao neka zivotinja a onda kaludjer rece daj da se pokloni mostima i dva coveka probase da ga priblize a on kao stena tezak ne mogu da ga podignu ikazu oce nemozemo da ga pomerimo on im rece da izadju sa njim napolje pa posle da probaju ponovo i iznesosega kao pero daje,. posle su ga vezali a on pokida uzad kao da su konci neznam dali je isceljen jer sam narednog jutra otisao kuci ipak to sto sam video pojacalo mi je veru moze li tako nesto da se objasni naucnim putemoziveo mnoge stvari ovo sam vec pisao pa cu samo da prebacim ovde

Znaš li ti kako budalasto izgleda ova priča meni koji imam neka skromna znanja o gravitacionom polju? Ne znaš, ne znaš, zato je ovako javno i pričaš.
Pa tu predstavu oko nemogućnosti podizanja su izveli radi tebe i sličnih tebi. Daj pročitaj dve tri rečenice o masi, Njutnovom zakonu gravitacije. Neće to da ti oduzme mnogo vremena od molitve.

stnco

Ovu priču neću da komentarišem, osim što ću ti reći da zbog te i takvih priča ja nikada neću biti vernik.
Ovo je, izgleda, suština tvoje vere-strah da ne umreš kao stoka. Pa lepo ti je to što ćeš ti večno živeti.
I da ti kažem, moj život nije besmislen. Ja sam našao smisao u tome da u skladu sa svojim mogućnostima saznam, da steknem porodicu i potomstvo i da na osnovu tih saznanja koja sam stekao obezbedim da moja deca žive bolje od mene. I na kraju, sadašnji smisao je da beskrajno uživam uz decu moje dece i uopšte me nije strah smrti koja je neminovna. I eto, Bog mi uopšte nije potreban.

U istim stvarima doživljavamo isti smisao bez bilo kakve potrebe za bilo kakvim Bogom.
A ono o Blaženoj Teodori neću komentarisati.Priča sama po sebi kazuje...sve.
felix.gif

Znaš li ti kako budalasto izgleda ova priča meni koji imam neka skromna znanja o gravitacionom polju? Ne znaš, ne znaš, zato je ovako javno i pričaš.
Pa tu predstavu oko nemogućnosti podizanja su izveli radi tebe i sličnih tebi. Daj pročitaj dve tri rečenice o masi, Njutnovom zakonu gravitacije. Neće to da ti oduzme mnogo vremena od molitve.

eto ti u sve sumnjas zasto bi neko izveo takvu prestavu jer ja ako idem u manastir ja idem nemaju potrebe da mi nesto glume.,., tamo je manastir uvek pun i nebih rekao da neko izvoti tako nesto i jos u manastiru mada ko zna mozda i jesu glumili ipak sta ako je to istina

BOKYSTAMY

ali eto mi zivimo , svesni smo sebe,mislimo imamo svoje JA koje stalno pita ko sam zapravo ja, zasto postojim a mogao sam da nepostojim eto to sam ja i svestan sam i zelim odgovore da nadjem i nalazim po neku trunku zato imam veru u boga jer jedino on moze da ispuni ono sto svi zelimo a to je zivot vecni

Ako do sada nisi spoznajući sebe saznao KO si,zašto i čemu si i ako ti je jedina svrha traženje odgovora na pitanje ...zašto postojiš ...onda imaš problem sa svojim ošivotvorenjem.Kako je moguće da se uopšte pitaš ...zašto postojiš...pri tom verujući u Boga.Pa valjda ON zna zašto postojiš...A ako ON zna, zašto se ti opterečuješ potrebom da znaš ono što je u nadležnosti boga.

Ovo...''jer jedino on moze da ispuni ono sto svi zelimo a to je zivot vecni'' je onako u najmanjem ...blago nebulozno.Kako ne možeš da shvatiš da recimo ja ni ne pomišljam da poželim...život večni.A verovatno nisam jedini u tom smislu.

Stvarno mi je teško da razumem da je suština tvog ovozemaljskog života svedena na traženje odgovora KO si i zašto postojiš.I iskreno se nadam da češ te odgovore dobiti kada dospeš u carstvo nebesko.

moguce ali nisam ja ispitivao dogadjaj nego eksperti ,.,. cak i da se upisao na drugi datum recepcionar nije mogao da zaboravi posle dan dva mokrog coveka .,. naucnici kazu da 1. od 1000000. ljudi moze iz velike ljubavi prema necemu da ustane iz mrtvih uradi sta je naumio i vrati se na mesto gde je umro,poginuo

Hajde da ovo pogledamo ovako.Čovek je umro poginuo i zbog velike ljubavi ustao iz mrtvih da obavi posao i ...da se vrati.A kako je mogao da se vrati u ... telu...koje je po Bibliji...raspadljivo.Taj lik očito nije vaskrsnuo jer da jeste otišao bi na nebo i ne bi mu padalo na pamet da obavlja bilo šta na zemlji.Ne mogu da verujem da ti u tako nešta možeš verovati.
felix.gif

BOKYSTAMY

Ako do sada nisi spoznajući sebe saznao KO si,zašto i čemu si i ako ti je jedina svrha traženje odgovora na pitanje ...zašto postojiš ...onda imaš problem sa svojim ošivotvorenjem.Kako je moguće da se uopšte pitaš ...zašto postojiš...pri tom verujući u Boga.Pa valjda ON zna zašto postojiš...A ako ON zna, zašto se ti opterečuješ potrebom da znaš ono što je u nadležnosti boga.

Ovo...''jer jedino on moze da ispuni ono sto svi zelimo a to je zivot vecni'' je onako u najmanjem ...blago nebulozno.Kako ne možeš da shvatiš da recimo ja ni ne pomišljam da poželim...život večni.A verovatno nisam jedini u tom smislu.

Stvarno mi je teško da razumem da je suština tvog ovozemaljskog života svedena na traženje odgovora KO si i zašto postojiš.I iskreno se nadam da češ te odgovore dobiti kada dospeš u carstvo nebesko.

Hajde da ovo pogledamo ovako.Čovek je umro poginuo i zbog velike ljubavi ustao iz mrtvih da obavi posao i ...da se vrati.A kako je mogao da se vrati u ... telu...koje je po Bibliji...raspadljivo.Taj lik očito nije vaskrsnuo jer da jeste otišao bi na nebo i ne bi mu padalo na pamet da obavlja bilo šta na zemlji.Ne mogu da verujem da ti u tako nešta možeš verovati.
felix.gif

dali verujem u tu pricu ,..,.,. neverujem jer buduca supruga bi i onako nasla prsten i nije imao potrebe da ga donosi u hotelu,.,. a za vecni zivot ako postoji treba se za njega boriti ako pak nepostoji onda i meni i tebi biva isto a ipak ako postoji vernici su u prednosti jer su se za to borili a za druge neznam sta ce biti

BOKYSTAMY

Original postavio Borac za prava zivotinja Pogledaj poruku
A zašto bi nam bio potreban večni život?

Ovaj tvoj odgovor...
naprimer da bismo zauvek ziveli sa najmilijima ., a napisi iskreno zar ti ne zelis vecni zivot
je apsolutno besmislen.

Kako je moguće da neko može zauvek živeti sa najmilijima ako njegovi najmiliji nisu bili vernici pa samim tim ne mogu ni dospeti u carstvo nebesko.A sada zamisli ovo.Ti dodješ u carstvo nebesko a neko od tvojih najmilijih dospe u ... pakao (tamo gde ću ja biti) I kako češ onda ti sa njim večno živeti...

Zašto samo malo ne razmisliš kada nešta napišeš... Ti češ u večnom carstvu biti uzvišeno srečan ,savršen i sve ono što uz to ide a pri tom češ sa blaženim spokojom gledati preko puta u pakao gde će se večno mučiti neki od tvojih najmilijih.

Nije li apsurdno da češ ti kao vernik dospevši u raj,moći sa sobom da povedeš i tebi najmilije ako neki od njih kao grešnici i neverjući budu na strašnom sudu odredjeni za ...pakao.
felix.gif

zaista se pitam zadto ateisti posecuju religiske teme kada vec neveruju znaci da je stvar svrsena ali znam ja u tajnosti ipak postoji neka bojazan da bog ipak postoji pa u nadi da ce se naci neko pametan i dokazati na ovoj temi postojanje boga .., ne moze se izvrsiti neki eksperiment ili neka formula da bismo pokazali boga on se prima u srcu verom a dobrim delima potvrdjuje vera u boga

BOKYSTAMY

Ovaj tvoj odgovor... je apsolutno besmislen.

Kako je moguće da neko može zauvek živeti sa najmilijima ako njegovi najmiliji nisu bili vernici pa samim tim ne mogu ni dospeti u carstvo nebesko.A sada zamisli ovo.Ti dodješ u carstvo nebesko a neko od tvojih najmilijih dospe u ... pakao (tamo gde ću ja biti) I kako češ onda ti sa njim večno živeti...

Zašto samo malo ne razmisliš kada nešta napišeš... Ti češ u večnom carstvu biti uzvišeno srečan ,savršen i sve ono što uz to ide a pri tom češ sa blaženim spokojom gledati preko puta u pakao gde će se večno mučiti neki od tvojih najmilijih.

Nije li apsurdno da češ ti kao vernik dospevši u raj,moći sa sobom da povedeš i tebi najmilije ako neki od njih kao grešnici i neverjući budu na strašnom sudu odredjeni za ...pakao.
felix.gif

razmisljam ja ali eto kada si lepo pitao .,.,jedan pravi hriscanin u toku svog zivota cini dobra dela moli se ali neradi samo za sebe nego se moli gospodu za svoju rodbinu zivu i umrlu cini dobra dela daje milostinju u ime pokojnikovo moli siromahe da se pomole zanekoga za kog smatraju da nije poziveo bas hriscanski./..eto .., i kakva bi meni bila korist ako ja dospem u raj a svi drugi budu u pakao./., cak i ti neznas gdeces dospeti jer nisi vidovit mozda si u principu dobar covek bolj od mnogih koji su hriscani ,., jesi li nase veroispovesti da ne pitam dali si krscen u crkvi

BOKYSTAMY

mislis li kada je umro ili vaskrsao ako se moje misljenje trazi zasto da ne ako bog postoji a postoji i za njega se tvrdi da je svemoguc zasto nebi mogao i to da uradi

Stnco te je jasno i konkretno pitao da li je laž ili istina ono dizanje iz mrtvih i ona šetnja Jerusalimom.Iz tvog odgovora se ne vidi šta je to bog uradio...Da li je ona tela svetih vaskrsnuo ili ih ih je samo privremeno podigao da se prošetaju i vrate u svoje grobove.A zanimljivo je ono...i za njega se tvrdi da je svemoguć...A čije su to tvrdnje i na čemu se zasnivaju.Po logici stvari neka tvrdnja se može izneti na osnovu nekih ...dokaza.A ti verovatno misliš na one proverene ...biblijske dokaze.

Borac za prava zivotinja

Najiskrenije - NE.

Nemam šta dodati jer bih i sam odgovorio isto ovako.A ovde je veoma zanimljiv onaj večni ali BESTELESNI život.To meni nekako liči da će srečnici u raju biti kao neki lepršavi oblačići koji će se raspršivati jedni oko drugih onako beskrajno srećni.
A pri tom će onako savršeno i večno uživati ali jedino što ne znam ... u čemu.
felix.gif

BOKYSTAMY

zaista se pitam zadto ateisti posecuju religiske teme kada vec neveruju znaci da je stvar svrsena ali znam ja u tajnosti ipak postoji neka bojazan da bog ipak postoji pa u nadi da ce se naci neko pametan i dokazati na ovoj temi postojanje boga .., ne moze se izvrsiti neki eksperiment ili neka formula da bismo pokazali boga on se prima u srcu verom a dobrim delima potvrdjuje vera u boga

Ne znam za druge ali kako sam ja postavio ovu temu neovisno od toga što nisam vernik zar nije logično da budem nešto kao domaćin teme.A mogu da ti dam poprilično linkova koji će te odvesti na crkvene religijske forume na kojima ne učestvuju ateisti.A broj vernika koji posećuju te forume je impozantan 3, 4 ili 5 ali na više meseci.

A zamisli kakva bi posečenost na ovoj temi ovde bila da u istoj ne učestvuju ateisti i nekoliko nas agnostika.Sa kim bi diskutovao čoveče...
felix.gif

vujadin

Kada si mi ranije naznačio ono,da su ... naučnjaci utvrdili tačan datum Isusovog rodjenja, obradovan mogučnoćšu da ču konačno saznati o kojem se datumu radi ,zamolio sam te da mi to ... napišeš.A ti mi umesto toga pričaš neku priču o kalendarima.
Pokušaj da shvatiš da znam sve o kalendarima kako o lunarnim tako i solarnim.Kada si rekao da 25 decembar nije postojao u starom Rimu napisao si nebiloznu stvar.Trebao bi da znaš da je julijanski kalendar uveo Cezar 45 godine pre nove ere.A prvi sabor u Nikeji 328 godine taj kalendar je prihvatio za zvaničan hriščanski kalendar crkve.
Znači,crkva ga je prihvatila a ti si se našao da ga obezvredjuješA taj i takac kalendar je korišćen sve do 1582 godine kada je Papa Grgur XIII uveo reformisani kalendar po njemu nazvan Gregorijanski.No da ne pričam o kalendarima da se ne bih nepotrebno udaljavao od teme.Suština je u tome da mi nisi napisao datum Hristovog rodjenja a koji su naučnjaci dokazali. A dobronamerno ti savetujem da to i ne činiš jer češ pogrešiti ne samo za da ili mesec već za ...neku godinu.

Koliko i kako znaš,tako si i napisao.Po tebi proizilazi da je Biblija ekskluzivno samo za Srbe naznačila da se obavezno poštuju krsne slave.A pri tom ti nije barem čudno kako to nijedan drugi narod nema krsnu slavu.
felix.gif

У Библији нигде не пише о Српској Слави, а како ти то тумачиш, ја нисам у то умешан.
Знање свако црпи на неком месту, јер се нико са знањем није родио. Знам да ни ово није тачно речено, али тако се говори. Објасни какву везу има Јулије Цесар са Српском Крсном Славом? Али објасни да буде јасно и мени, а не само ученима. Немој се ватати за сламке које ти изгледају фабулозе. Највећа пометња у одређивању времена је била баш за Јулија Цесара. И ни један пагански празник није уписан у његов календар. Ти то све знаш, али....? Научници никад, бар они који су свесни, ништа не објашњавају без резерве, тако да се од њих не може тражити тачнос по твом критеријуму. А ја могу рећи да је нешто тачно и ако је само приближно установљено, јер нисам научњак.

eto ti u sve sumnjas zasto bi neko izveo takvu prestavu jer ja ako idem u manastir ja idem nemaju potrebe da mi nesto glume.,., tamo je manastir uvek pun i nebih rekao da neko izvoti tako nesto i jos u manastiru mada ko zna mozda i jesu glumili ipak sta ako je to istina

Rekao sam ti, pročitaj malo negde o masi, pa o težini, i onda razmotri čitav događaj sa stanovišta tih znanja koje si stekao, a do tada, nemoj više ovu priču da pričaš javno, ljudima
koji znaju šta je masa i od čega zavisi težina tela, jer je nebulozna.

vujadin

У Библији нигде не пише о Српској Слави, а како ти то тумачиш, ја нисам у то умешан.

Bravo vujadine.Napokon si koliko toliko nešta shvatio.Ne piše u bibliji vujadine ništa o bilo ne samo o srpskim već o bilo kakvim krsnim slavama.A ono što ne piše u bibliji,što nije dato da se čini,kadqa se neovisno od toga čini...šta je to.Šta li bi moglo dabude...

Pokušaču da u najkraćem napišem nešto o poreklu krsne slave.Vera kod starih Srba je bila mnogobožačka i idolopoklonistička.Imali su ceo niz razno raznih bogova.

Tako je kod starih Srba Triglav bio bog nad bogovima,Svarog je bio bog neba,Perun bog gromovnik,Stribot bog vetra,Bjelobog bog dobra,Crnobog bog zla,Radgost bog gostoljublja,Koledo bog sunca,Davor bog rata,Usus bog sudbine,Prov bog pravde,Svetovid bog godišnjih doba,Dodol bog kiše,Lada boginja ljubavi i lepote,Živa boginja života Morana boginja smrti i tako redom.

A svaka srpska kuća je onako dodatno imala svog kućnog,domaćeg boga.A kod starih Srba bejaše običaj da se bogovima prinose kako krvne tako i beskrvne žrtve.Kod starih Srba sveštenici koji su prinosili šrtve zvali su se žrecovi a obred prinošenja žrtve je imao ime...možeš misliti...koljivo.

A kako li se danas zove ono slatko žito koje se prinosi na krsnoj slavi i zadušnicama...

I šta se onda dogadja...Stari Srbi primaju krst i jevandjelje,postaju hrišćani ali se ne odriču svog kućnog boga.A kako...lepo i jednostavno.Stari Srbi su umesto svog kućnog boga uzeli za kućnog zaštitnika onog hriščanskog sveca u koji dan su primili hrišćanstvo a to je ono što se danas slavi kao krsna slava.Niko na svetu nema niti slavi krsnu slavu izuzev ... Srba.A odatle je proisteklo ono...gde je slava,tu je Srbin.

A nadam se da ti nije teško da se prisetiš koliko su bogova imali stari Rimljani.Ako znaš da je rimska mitologija u suštini svoje bogove preuzela iz staro grčke mitologije onda bi sve trebalo da ti bude jasno samo po sebi.Mislim u smislu ...paganstva.Kažem...trebalo bi mada to ne mora da znači da će tako i biti.

I nemoj da te zbuni što sam pisao o bogovima kod starih Srba u vreme kada su ti isti bogovi bili i bogovi starih Slovena.Ovde neću zalaziti u pitanje da li sloveni imaju srpsko poreklo ili srbi slovensko.To je mnogo komplikovana priča a i nije za ovu temu.

Poenta priče koju pričam svodi se na činjenicu da su samo Srbi i srpska pravoslavna crkva zadržali paganski običaj slavljenja kućnog boga ali tako što su mu dali hristijansku formu,pa se umesto kućnog boga slavi neki hriščanski svetac.

Razumeću te ako to ne možeš da shvatiš a što se mene tiče ... i ne moraš.A to stoga što ti nisam pisao da bih te u bilo šta uveravao već da bi nešto koliko toliko znao o nečem o čemu ne piše u bibliji.
felix.gif

Moram da te razočaram...
Ateisti posećuju teme tipa religija iz istog razloga iz kojeg blenu u akvarijum sa ribicama... Razonode radi.
I ne misle ni da će postati utvare pošto riknu, a vala ni zlatne ribice. :)

Inače, postoji i eksperiment. Isus je pogubljen i više ga niko nije video, izuzev onih koji su u njegovu priču verovali i ranije.

Poslednja izmena:
vujadin

Bravo vujadine.Napokon si koliko toliko nešta shvatio.Ne piše u bibliji vujadine ništa o bilo ne samo o srpskim već o bilo kakvim krsnim slavama.A ono što ne piše u bibliji,što nije dato da se čini,kadqa se neovisno od toga čini...šta je to.Šta li bi moglo dabude...

Pokušaču da u najkraćem napišem nešto o poreklu krsne slave.Vera kod starih Srba je bila mnogobožačka i idolopoklonistička.Imali su ceo niz razno raznih bogova.

Tako je kod starih Srba Triglav bio bog nad bogovima,Svarog je bio bog neba,Perun bog gromovnik,Stribot bog vetra,Bjelobog bog dobra,Crnobog bog zla,Radgost bog gostoljublja,Koledo bog sunca,Davor bog rata,Usus bog sudbine,Prov bog pravde,Svetovid bog godišnjih doba,Dodol bog kiše,Lada boginja ljubavi i lepote,Živa boginja života Morana boginja smrti i tako redom.

A svaka srpska kuća je onako dodatno imala svog kućnog,domaćeg boga.A kod starih Srba bejaše običaj da se bogovima prinose kako krvne tako i beskrvne žrtve.Kod starih Srba sveštenici koji su prinosili šrtve zvali su se žrecovi a obred prinošenja žrtve je imao ime...možeš misliti...koljivo.

A kako li se danas zove ono slatko žito koje se prinosi na krsnoj slavi i zadušnicama...

I šta se onda dogadja...Stari Srbi primaju krst i jevandjelje,postaju hrišćani ali se ne odriču svog kućnog boga.A kako...lepo i jednostavno.Stari Srbi su umesto svog kućnog boga uzeli za kućnog zaštitnika onog hriščanskog sveca u koji dan su primili hrišćanstvo a to je ono što se danas slavi kao krsna slava.Niko na svetu nema niti slavi krsnu slavu izuzev ... Srba.A odatle je proisteklo ono...gde je slava,tu je Srbin.

A nadam se da ti nije teško da se prisetiš koliko su bogova imali stari Rimljani.Ako znaš da je rimska mitologija u suštini svoje bogove preuzela iz staro grčke mitologije onda bi sve trebalo da ti bude jasno samo po sebi.Mislim u smislu ...paganstva.Kažem...trebalo bi mada to ne mora da znači da će tako i biti.

I nemoj da te zbuni što sam pisao o bogovima kod starih Srba u vreme kada su ti isti bogovi bili i bogovi starih Slovena.Ovde neću zalaziti u pitanje da li sloveni imaju srpsko poreklo ili srbi slovensko.To je mnogo komplikovana priča a i nije za ovu temu.

Poenta priče koju pričam svodi se na činjenicu da su samo Srbi i srpska pravoslavna crkva zadržali paganski običaj slavljenja kućnog boga ali tako što su mu dali hristijansku formu,pa se umesto kućnog boga slavi neki hriščanski svetac.

Razumeću te ako to ne možeš da shvatiš a što se mene tiče ... i ne moraš.A to stoga što ti nisam pisao da bih te u bilo šta uveravao već da bi nešto koliko toliko znao o nečem o čemu ne piše u bibliji.
felix.gif

Од две свари једна није тачна. Ко су то Стари Срби, где и када су живели. Где су приносили жртве, у кућама или...Какве жртве су приносили и на какав начин су долазили до њих? У које време су жртве приношене и на какав начин? Кад и како су Стари Срби дошли до тог начина веровања? На основу чега ти тврдиш да све ово знаш само ти о Старим Србима. И на основу чега ти Говориш у име Старих Срба, да ли си ти њихов потомак? Изнео си гомилу података о Старим Србима, а ја први пут чујем за такве људе.
Да су они постојали такви какве си навео они би били наведени и у Библији, јер оне богове које си навео, познати су захваљујући Библији.
А ево зашто само Срби имају Крсну Славу. Само зато што су Срби, и што су желели да и они имају нешто што имају и други Хришћани од када су примили Хришћанство. Срби су само ту Славу задржали, а остали Хришћани су је задржали као државне, националне или градске Славе, јер су их тако и примали. Док су то Срби прихватали лично и појединачно, други Хришћани су то прихватали групно. Само је у томе разлика. Е сад ми ти реци шта је логичније, Стари Срби пагани, и све што си им ти пришио, или Срби Хришћани, какве нас је цео свет од увек познавао?

vujadin

Од две свари једна није тачна. Ко су то Стари Срби, где и када су живели

O starim Srbima odnosno o poreklu Srba ili ti o poreklu Slovena zna se poprilično.Mnogo toga se zna istorijski i pouzdano a neke preciznosti u vezi sa poreklom još uvek nisu precizno definisane.Nisam ti slučajno naznačio ono...

На основу чега ти тврдиш да све ово знаш само ти о Старим Србима. И на основу чега ти Говориш у име Старих Срба, да ли си ти њихов потомак?

Na osnovu znanja a koje i ti možeš steči ako manje čitaš Bibliju.Ja ne govorim u ime starih Srba već o istoriji starih Srba...a koju veoma solidno poznajem.A mogu da ti kažem da jesam potomak starih Srba kao današnji Srbin.

Изнео си гомилу података о Старим Србима, а ја први пут чујем за такве људе.Да су они постојали такви какве си навео они би били наведени и у Библији, јер оне богове које си навео, познати су захваљујући Библији.

Stari Srbi kao i stari Sloveni nisu postojali u vreme kada je pisana Biblija.Bogovi kod starih Srba i starih Slovena koje sam naveo nisu poznati zahvaljujući bibliji jer su osmišljeni mnogo kasnije nakon pisanja biblije.Da li si svestan koliko je nebulozno ono što si napisao...da su bogovi čija sam imena naveo poznati zahvaljujući bibliji...

Da je tako mogao bi da mi citiraš bibliju gde stoji ime naprimer Boga Trglava ili Peruna ili bilo kojeg drugog koje sam ti naznačio.

А ево зашто само Срби имају Крсну Славу. Само зато што су Срби, и што су желели да и они имају нешто што имају и други Хришћани од када су примили Хришћанство.

Šta ovo napisa čoveče...Da li shvataš da drugi hrišćani,da niko apsolutno niko niti je imao niti ima...krsnu slavu.To je specijalan ''izum'' Srba i samo Srba.

Срби су само ту Славу задржали, а остали Хришћани су је задржали као државне, националне или градске Славе, јер су их тако и примали

Biser za biserom.Znači ostali hrišćani imaju krsnu slavu države?!? nacije i grada...?!

Malo si nešta ovde permutovao.Nemaju to drugi hrišćani već ... Srbi.Srbi su izmislili i krsnu slavu nekih gradova,političkih partija i tome sličnog.Drugi hrišćani tako nešto nemaju.

Док су то Срби прихватали лично и појединачно, други Хришћани су то прихватали групно. Само је у томе разлика.

Čoveče pobogu si šta ti je...šta napisa...Znači,Srbi su krsnu slavu prihvatili pojedinačno pa onako pojedinačno krsnu slavu Sv.Nikole slavi barem pola pravoslavnih vernika onako pojedinačno.A oni drugi su kao krsnu slavu prihvatili grupno pa je ne slave nikako.

Е сад ми ти реци шта је логичније, Стари Срби пагани, и све што си им ти пришио, или Срби Хришћани, какве нас је цео свет од увек познавао?

Stari Srbi su bili pagani,mnogobožci i idolopoklonici.To je istorijska činjenica.Današnji Srbi su pokršteni stari Srbi koji su zadržali niz paganskih običaja.

Možda nije suvišno da nešto malo vidiš o slovenima ...
http://www.rastko.org.yu/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/1_1.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Slavic_peoples

I na kraju da ti ''poklonim'' paganskog Boga Peruna ''gromovnika'' kojeg su izuzetno uvažavali stari Srbi i stari Sloveni pa su slavu prema njemu zamenili slavom prem Svetom Iliji ''gromovniku''.
perun-1.jpg

felix-1.gif

vujadin

O starim Srbima odnosno o poreklu Srba ili ti o poreklu Slovena zna se poprilično.Mnogo toga se zna istorijski i pouzdano a neke preciznosti u vezi sa poreklom još uvek nisu precizno definisane.Nisam ti slučajno naznačio ono...

Na osnovu znanja a koje i ti možeš steči ako manje čitaš Bibliju.Ja ne govorim u ime starih Srba već o istoriji starih Srba...a koju veoma solidno poznajem.A mogu da ti kažem da jesam potomak starih Srba kao današnji Srbin.

Stari Srbi kao i stari Sloveni nisu postojali u vreme kada je pisana Biblija.Bogovi kod starih Srba i starih Slovena koje sam naveo nisu poznati zahvaljujući bibliji jer su osmišljeni mnogo kasnije nakon pisanja biblije.Da li si svestan koliko je nebulozno ono što si napisao...da su bogovi čija sam imena naveo poznati zahvaljujući bibliji...

Da je tako mogao bi da mi citiraš bibliju gde stoji ime naprimer Boga Trglava ili Peruna ili bilo kojeg drugog koje sam ti naznačio.

Šta ovo napisa čoveče...Da li shvataš da drugi hrišćani,da niko apsolutno niko niti je imao niti ima...krsnu slavu.To je specijalan ''izum'' Srba i samo Srba.

Biser za biserom.Znači ostali hrišćani imaju krsnu slavu države?!? nacije i grada...?!

Malo si nešta ovde permutovao.Nemaju to drugi hrišćani već ... Srbi.Srbi su izmislili i krsnu slavu nekih gradova,političkih partija i tome sličnog.Drugi hrišćani tako nešto nemaju.

Čoveče pobogu si šta ti je...šta napisa...Znači,Srbi su krsnu slavu prihvatili pojedinačno pa onako pojedinačno krsnu slavu Sv.Nikole slavi barem pola pravoslavnih vernika onako pojedinačno.A oni drugi su kao krsnu slavu prihvatili grupno pa je ne slave nikako.

Stari Srbi su bili pagani,mnogobožci i idolopoklonici.To je istorijska činjenica.Današnji Srbi su pokršteni stari Srbi koji su zadržali niz paganskih običaja.

Možda nije suvišno da nešto malo vidiš o slovenima ...
http://www.rastko.org.yu/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/1_1.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Slavic_peoples

I na kraju da ti ''poklonim'' paganskog Boga Peruna ''gromovnika'' kojeg su izuzetno uvažavali stari Srbi i stari Sloveni pa su slavu prema njemu zamenili slavom prem Svetom Iliji ''gromovniku''.
perun-1.jpg

felix-1.gif

Можда ти замишљаш да си нешто објаснио, али ниси навео оно што сам те питао, где су ти докази за те тврдње. Не могу Срби и постојати и не постојати, како коме кад затреба. Ако је за блатити Србе онда их има свугде и у свим временима и простприма, чак и пре Адама. А ако треба писати нешто о њиховој култури онда их нема нигде пре 19-ог века. Кад би ти могао, бар као Деретић, поткрепити то што причаш са неком литературом из тих времена о којима причаш, па да се ја мало и замислим о Старим Србима, али нема то нигде написано, него у причама у којима се прича и о дивовима, аждајама змајевима и другим недоказаним бићима. Али могуће је да су постојали, али сигурно не као Срби Хришћани и Светосавци који славе Славу само од кад су постали Хришћани. Ти Срби о којима ти причаш нису имали ни куће а камоли кућне богове, и живели су у племенима и свако племе је примало хришћансво само. Док су Енглези, Немци Италијани и друге хришћанске нације примале хришћанство п'реко краља и државе или феудалаца. И сви они су узимали, као и Срби своје заштитнике, уједно са вером, али на нивоу државе, краља или феудалца. И преко тога се дошло и до грбова и других обилежја и инвокација.

vujadin

поткрепити то што причаш са неком литературом из тих времена о којима причаш, па да се ја мало и замислим о Старим Србима, али нема то нигде написано, него у причама у којима се прича и о дивовима, аждајама змајевима и другим недоказаним бићима.

Ima vijadine ima zapisano mnogo toga.Za razliku od Biblije istorija je ozbiljna nauka i svoja učenja zasniva samo na dokazima.No kako smatram da je neprimereno da na ovoj temi ozbiljnije zalazim u istoriju starih Srba i starih Slovena neću to činiti.Ima nekih drugioh stvari kojima ova tema treba da se bavi.

Možda češ reći da sam izmislio i ove pesme u čast Bogova Vidu,Triglavu i Perunu...

Одтуд иде силан Виде
Силан Виде Видов-дане.
Ишо Виде да обиде
Што је никло да поникне
На Ивана на Купала.
Што сазрјело то остало
На Кољеда на тог Пјетра.
Кољед давно прјеминуо
Млади Бого освануо
Ој Божичу Сварожичу!
Свако добро освануло
Понајвише здравље добро
И весјеље љепа љубав.
А највише јака снага.
Виде бојак чудан био:
Три године с Татарином
Три године са Агарјаном
Три године с Песимитом
И три љета са Тамнином.
Све је боје одржао
Риста Бога дочекао.

Пјевај пјесне да пјевамо,
Пјевамо!
Наше боре да славимо
Да славимо:
Триглав бора вјеличамо
Вјеличамо.
У триглава три снаге,
Три снаге;
Јена држи зјемљицу
Зјемљицу,
И то њебо високо
Високо.
Друга ствара свје наше
Свје наше
Трјећа руши свје наше
Свје наше.
Свје ми зјемно нејачко
Нејачко.
Слава слива Триглаву
Триглаву!
Он ми цуре милује
Милује,
За јунаке дарује
Дарује.
Свакој цури по Рајла
По Рајла
Њима свима по Трајла
По Трајла.
Љек им траје за дуго
За дуго
Живо здраво и срјетно
И срјетно

Наша дажда облачи се
Вај дажду вај,
Вај Перуне вај!
Своје руво оставља вам
Вај дажду вај,
Вај Перуне вај!
Перун сушу да остави.
Вај дажду вај
Вај Перуне вај!
Да остави преко мора
Вај дажду вај,
Вај Перуне вај.
Росну дажду да нам пошље,
Вај дажду вај,
Вај Перуне вај!
Да ороси наша поља.
Вај дажду вај,
Вај Перуне вај!
Да ороси да натопи.
Вај дажду вај,
Вај Перуне вај!

Veruj mi da bi mi bilo zadovoljstvo da ti pišem i o Bogu Svarunu kao bogu prastarih slovena pa njegovom sinu sa Boginjom Kolenda , Bogu Svarožiću.Pa o tome kako je kasnije nastalo prastaro slovensko trojstvo bogova Перуна, Требуна и Поколе.Kada bih ti pisao o Bogu Svantevitu i ženi mu Boginji Vidi kao boginji braka ti ne bi imao pojma o čemu ti pričam.

Ali kako od toga može samo da te boli glava,radije to neću činiti.A stvarno mi nije jasno ono kada kažeš da ti nisi nešta pročitao i da to onda jednostavno ...nije bilo.Ja skromno ne poznajem samo bibliju i hriščanstvo već i sve ostale religije a posebno mitologije i kada nešto pišem o tome ja to sigurno ne izmišljam.

Nije suvišnim da ti kažem i ovo.Kao Srbin smatrao sam obavezom prema sebi samom da nešto naučim o istoriji i poreklu Srba.A mogu da ti kažem da sam nešto skromno i naučio.A prošle godine da si bio na ovom predavanju...
http://www.svevlad.org.yu/knjige_files/konferencija/mali-plakat.gif
mogao si čuti mnogo toga od ljudi koji znaju a isto tako si mogao kupiti prilično knjiga koje se bave istorijijom Srba i Slovena,njihovom mitologijom,običajima poreklom i mnogo toga još.A što se mene tiče,smatram da više nema potrebe da diskutujemo o poreklu Srba jer je to tema za ... istoriju.
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back