VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stoji da je suština slobodne volje mogučnost izbora ali...Da bi se izabralo zlo ono valjda mora biti stvoreno, da postoji...Ne može se izabrati ono što ne postoji...

Kada kažeš da zlo može postojati samo u svesti čoveka...pitao bih te...odakle ono u svesti čoveka...Pa ako je bog stvorio savršenog čoveka sa savršenom slobodnom voljom...odakle u svesti čoveka ...zlo...

Zlo nije stvoreno kao nesto odvojeno od coveka, previse personifikujes samo zlo, ono nije zaseban entitet. Ako posedujes svest onda posedujes i pojam o dobru, a ako posedujes pojam o dobru onda moras i posedovati pojam o zlu. Pojam zla je neodvojiv od pojma dobra, pa samim tim neodvojiv od svesti coveka, tj. postoji samo u njoj. Ucini mi uslugu i razmisli samo malo duze o ovome pre nego sto odgovoris.

Auuuu....Kada kažeš da bog nije stvorio zlo, to bi značilo da je stvorio samo dobro pa opet biva ono...kako Eva i Adam odabraše zlo...koje nije bilo stvoreno...
A ovo ti je...Zlo je posledica, nusprodukt ljudskog visokog nivoa svesti i razuma... samo tako.

Bog ti ne moze dati slobodnu volju i svest u kojoj postoji samo dobro, jer to onda ne bi bila slobodna volja, ti bi bio usmeren od strane Boga samo na dobro, bili bismo roboti.

Jednostavno, svest za sobom povlaci postojanje zla u sebi. Divlja zivotinja ce ubiti samo kad je gladna. Covek ce da ubija i ubija, da nagomilava bogatstvo, da pocini razna zlodela iz pohlepe, a zasto? Pohlepa se radja iz RAZMISLJANJA o buducnosti, iz potrebe coveka da se obezbedi. Dakle, jedino je covek sposoban da bude pohlepan JER RAZMISLJA!!!!! A kako je u stanju da razmislja? Zbog svesti. Kao sto vidis, NEMOGUCE JE da postoji zlo bez svesti.

I opet da te pitam. Kako bi sotona mogao biti simbol zla ako zlo samo po sebi ne postoji kao nešta što nije stvoreno...

Zato i rekoh da se plasim da cu doci do zakljucka da sotona ne postoji i da je to samo personifikacija jedne strane ljudske svesti.

Zlo nije stvoreno kao nesto odvojeno od coveka, previse personifikujes samo zlo, ono nije zaseban entitet. Ako posedujes svest onda posedujes i pojam o dobru, a ako posedujes pojam o dobru onda moras i posedovati pojam o zlu. Pojam zla je neodvojiv od pojma dobra, pa samim tim neodvojiv od svesti coveka, tj. postoji samo u njoj. Ucini mi uslugu i razmisli samo malo duze o ovome pre nego sto odgovoris.

Pazi ovako. U Tao-ističkom učenju pojmovi dobra i zla egzistiraju kao apstraktni pojmovi dualnosti u svesti čoveka. Ali kod njih nema one tvrdnje da je bilo ko stvorio bilo šta. Kapiraš. Ti si mi napisao da ako se poseduje svest onda se poseduje pojam o dobru i pojam o zlu. To je OK. Medjutim, ostavi na strani pojmove dobra i zla. Ja te pitam ko je stvorio dobro i zlo...ko im je tvorac.
Neće pojam o zlu učiniti zlo niti će pojam o dobru učiniti dobro. Kapiraš. Kada kažeš da pojam zla postoji samo u svesti čoveka šta to znači...Ako pojam zla postoji kao pojam u svesti čoveka šta mi možeš reći odakle čoveku pojam o nečem što nije stvoreno samo po sebi. Razlikuj pojam o nečem i nešta samo po sebi kao postojeće i kao takvo stvoreno.

Bog ti ne moze dati slobodnu volju i svest u kojoj postoji samo dobro, jer to onda ne bi bila slobodna volja, ti bi bio usmeren od strane Boga samo na dobro, bili bismo roboti.

Da li ovo znači da je bog robot, da su andjeli roboti da je Isus robot...jer svi oni imaju savršenu slobodnu volju...

Pa ako je tako kako ti kažeš, jasno proizilazi da je bog dajući Evi i Adamu savršenu volju, morao da stvori i zlo da bi oni imali pojam o zlu i naravno zgrešili. Razmisli veoma dobro.

Jednostavno, svest za sobom povlaci postojanje zla u sebi.

A kako to može da ga povuče ako ga bog tvorac nije stvorio...

Zato i rekoh da se plasim da cu doci do zakljucka da sotona ne postoji i da je to samo personifikacija jedne strane ljudske svesti.

E ovo mi je prihvatljivo i to veoma. Ima jedno učenje kojem je to osnsovno polazište. No neću zalaziti u to.

Poželeću ti laku noć jer sam blago obnevideo.

Pazi ovako. U Tao-ističkom učenju pojmovi dobra i zla egzistiraju kao apstraktni pojmovi dualnosti u svesti čoveka. Ali kod njih nema one tvrdnje da je bilo ko stvorio bilo šta. Kapiraš. Ti si mi napisao da ako se poseduje svest onda se poseduje pojam o dobru i pojam o zlu. To je OK. Medjutim, ostavi na strani pojmove dobra i zla. Ja te pitam ko je stvorio dobro i zlo...ko im je tvorac.
Neće pojam o zlu učiniti zlo niti će pojam o dobru učiniti dobro. Kapiraš. Kada kažeš da pojam zla postoji samo u svesti čoveka šta to znači...Ako pojam zla postoji kao pojam u svesti čoveka šta mi možeš reći odakle čoveku pojam o nečem što nije stvoreno samo po sebi. Razlikuj pojam o nečem i nešta samo po sebi kao postojeće i kao takvo stvoreno.

Ne razumes me. Moguce je da nisam dobro objasnio
.
Ok, vidi. Ako posedujes POJAM o zlu (koji posedujes jer posedujes svest, jel tako) onda ti mozes DA POCINIS zlo. Vidis, ono NE POSTOJI dok se ne smisli i ne pocini. Da li me sada razumes?

Evo kako se prvo zlo moglo roditi (sada cu da lupam, ne zameri, ali moram da ti dam primer)

Bog stvori coveka i da mu svest i dobrotu. Ali, i slobodnu volju!!!! I tu dolazimo do zapleta. Dobrota u tom coveku mu ne dozvoljava da, na primer, ukrade, ali posto poseduje svest on moze da razmisli o tome da ce na taj nacin doci do koristi, da je tako lakse, i posto poseduje slobodnu volju to moze i da uradi. Nema zla bez svesti i slobodne volje, ocigledno je.

Da li ovo znači da je bog robot, da su andjeli roboti da je Isus robot...jer svi oni imaju savršenu slobodnu volju...

Ne znaci, jer Bog dobro zna sta je zlo.

Pa ako je tako kako ti kažeš, jasno proizilazi da je bog dajući Evi i Adamu savršenu volju, morao da stvori i zlo da bi oni imali pojam o zlu i naravno zgrešili. Razmisli veoma dobro.

Nije on stvorio zlo. Bar ne neposredno. Zlo je nuzan produkt slobodne volje i svesti u paketu. Koliko god ovo paradoksalno zvucalo...

Naravno, laka noc i tebi.

Poslednja izmena:
Oni koji su vodili krstaške ratove u iste su bili upućeni od ondašnjih poglavara katoličke crkve. A Sveti crkveni oci su ti odlučivali kako će da izgledaju Sveta jevandjelja. I koliko da znaš nije ih bilo samo 4 već mnogo, mnogo više. Ni ti ni ja ne možemo znati da li su vojnici koji su ratovali pod krstom za crkvene interese verovali u jevandjelja ali to na kraju nije od nikakvog značaja.

Dakle, jasno nam je koliko "u ime Boga" su bili krstaski ratovi?

Dobro, o toj svesti se radi.
Pa si onda rekao da ako poseduješ tu svest, onda možeš da počiniš zlo.
Da li to znači da onaj, koji ne poseduje tu svest, ne može da počini zlo?

Da, zivotinje, na primer. Nisu u stanju da pocine zlo jer nisu svesna bica.

I šta znači kada kažeš; "zlo ne postoji dok se ne smisli"?

Znaci da zlo ne postoji bez svesti.

Da, zivotinje, na primer. Nisu u stanju da pocine zlo jer nisu svesna bica.
.

my my zivotinje ne cine zlo jer nisu svesna bica,sta cu sve procitati ovde:zcool:
jesi li ti ikada ziveo na selu pa da vidis koliko svesti imaju zivotinje
posebno kad smrt dolazi po njih
ako nemas iskustvo sa zivotinjama zasto tvoj verski fanatizam nekontrolisano zeli da ih omalovazava frazom nemaju svest?

Znaci da zlo ne postoji bez svesti.

ovo je vec samoubistvo

my my zivotinje ne cine zlo jer nisu svesna bica,sta cu sve procitati ovde:zcool:
jesi li ti ikada ziveo na selu pa da vidis koliko svesti imaju zivotinje
posebno kad smrt dolazi po njih
ako nemas iskustvo sa zivotinjama zasto tvoj verski fanatizam nekontrolisano zeli da ih omalovazava frazom nemaju svest?
ovo je vec samoubistvo

A da se mi malo povatamo, posto vidim da za smislen razgovor nisi, a i jezivo me lozi tvoj avatar. :cool:

Zmija otrovnica ne moze da pocini zlo, ona moze samo DA SE BRANI od mene koga ona, u pomenutom slucaju, vidi kao smrtnu pretnju.

Ko tu cini zlo? Ja ili zmija? Ja bih rekao da sam to ja koji maltretiram bez razloga tu nesrecnu zivotinju.

Čuva čoban ovce, i naiđe na njega čopor vukova i pojede mu ovce.
Da li Ti misliš da je tu počinjeno neko zlo, i ako jeste, ko ga je počinio?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back