VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako ti savet nije potreban...zašto bi ga od bilo koga tražio...

A ako savet tražiš onda nisi siguran da znaš...A pričali smo o tome da svi znaju razliku izmedju dobra i zla...

Ali nisam ja izmislio razliku izmedju dobra i zla. Bog mi je podario razum da je vidim.

Ovde se razilazimo. Ti kreces putem "ja sam znam sve sto mi je potrebno", a ja smatram da je to od Boga meni dato, na cemu mu zahvaljujem.

Ne znam da li sam dobro objasnio...

Teško da će ti bog moći oprostiti jer je Papa na zemlji ono što je bog na nebu...

Pa, ako sam u pravu onda je papa taj koji treba da brine, a ne ja. :)

Dobro. Ali ako je za jedan krstaški rat bio povod to neko zlato šta je bio povod za ostalih 7 ili 8 koliko ih ono bejaše...

Pa opet to isto. Videli ljudi Carigrad onako bogat, pa opet "u ime Boga" raspalili...

Ali nisam ja izmislio razliku izmedju dobra i zla. Bog mi je podario razum da je vidim.

Pa valjda i ja imam neki razum koji koristim izmedju ostalog da shvatim razliku izmedju dobra i zla. A taj moj razum nije od boga podaren sigurno. I kakva je razlika izmedju tvog od boga podarenog razuma i mog ...nepodarenog...

Ovde se razilazimo. Ti kreces putem "ja sam znam sve sto mi je potrebno", a ja smatram da je to od Boga meni dato, na cemu mu zahvaljujem.

Ne. Nikako nije tako. NIkada neću naučiti sve ono što mi je potrebno ali ću neke stvari učiti dok sam živ. Recimo ovo oko kompa i to...ja blagog pojma nemam sem onog elementarnog da elementarnije biti ne može.

A ne mislim da tebi bog može podariti ikakvo znanje dok se malo ne potrudiš i provedeš neko vreme učeči nešta...bilo šta...jer je po meni bolje znati bilo šta nego ne znati ništa.

Ne znam da li sam dobro objasnio...

Nisi baš najbolje ali...nije strašno.
z:poz:

Pa, ako sam u pravu onda je papa taj koji treba da brine, a ne ja. :)

Gledaj kuda češi šta češ ako u dogledno vreme dodje do onog hrišćanskog ujedinjenja pa neko od Papinih pročita ono šta si napisao za njega....:hahaha1:

Pa opet to isto. Videli ljudi Carigrad onako bogat, pa opet "u ime Boga" raspalili...

Ne može tako. Ako su jednom odneli onaj tovar onog zlata ...nisu mogli da se vrate opet po ono ...čega više nema.

Pa valjda i ja imam neki razum koji koristim izmedju ostalog da shvatim razliku izmedju dobra i zla. A taj moj razum nije od boga podaren sigurno. I kakva je razlika izmedju tvog od boga podarenog razuma i mog ...nepodarenog...

Pa nema razlike, kako ne vidis :)

VEROVANJE O POREKLU tog razuma je ono sto nas razlikuje. Ja verujem da je od Boga a ti... .. u sta ti, u stvari, verujes, odakle ti razum? Mislim, cisto informativno.

Ne. Nikako nije tako. NIkada neću naučiti sve ono što mi je potrebno ali ću neke stvari učiti dok sam živ. Recimo ovo oko kompa i to...ja blagog pojma nemam sem onog elementarnog da elementarnije biti ne može.

A ne mislim da tebi bog može podariti ikakvo znanje dok se malo ne potrudiš i provedeš neko vreme učeči nešta...bilo šta...jer je po meni bolje znati bilo šta nego ne znati ništa.

Ali Bog mi je dao MOGUCNOST u vidu razuma da naucim, da shvatim, da skontam. Moj je izbor hocu li to uraditi.

Valjda je sad malo jasnije nego malopre :)

Ne može tako. Ako su jednom odneli onaj tovar onog zlata ...nisu mogli da se vrate opet po ono ...čega više nema.

Eto sad si poceo ko zenicanin da sve bukvalno shvatas :)

Vidi, Vizantija ponudi kes da ih neko spase od napasti. Papa uzme kes i nalozi krstase da odu u boj "u ime Boga". Krstasi odu da spasavaju, kad ali gle Carigrada, onoliko bogatog. Ne moze sve odjednom da se ponese, pa aj se vracaj vise puta...
Teorijski.

Pa nema razlike, kako ne vidis :)

VEROVANJE O POREKLU tog razuma je ono sto nas razlikuje. Ja verujem da je od Boga a ti... .. u sta ti, u stvari, verujes, odakle ti razum? Mislim, cisto informativno.
Kako nisam stvoren od boga, već rodjen od majke, mislim da je sve ono što je bilo u geneteskom kodu mojih roditelja u nekoj proporciji preneto na mene. A ono razum...nakon rodjenja se postepeno formira.

Ali Bog mi je dao MOGUCNOST u vidu razuma da naucim, da shvatim, da skontam. Moj je izbor hocu li to uraditi.

islim da je veoma teška mogučnost da ti je bog dao razum jer razum sam po sebi biva najveći protivnik verovanju. A što se mogučnosti učenja tiče mislim da je tu presudno nešta drugo tipa IQ, mogučnosti pamćenja i tako tih stvari.

Valjda je sad malo jasnije nego malopre :)

Malo jeste ali...nije dovoljno.

Nije tacno,moralne norme se donose iskljucivo ako znamo kakve ce kratkorocne i dugorocne emocionalne reakcije izazvati neki dogadjaj koji je posljedica postupka, na druge ljude.Ako izaziva ugodne emocionalne reakcije kod drugih ljudi onda se postupak okarakterise kao moralan a ako izaziva neugodne onda se postupak u tom dogadjaju zbog cega je i izazvan dogadjaj okarakterise kao nemoralan.Znanje je preduslov moralnosti.

Vidiš, kod mene je sve to naopako... :roll:
I kakve veze ima kakve će posledice i reakcije izazvati kod drugih ljudi? Prema sebi ne trebaš da budeš moralan?

Ne možeš ti nikoga da "naučiš" moralu... postoje nijanse, nije sve crno, ili belo.

Dokazano je da opsteprihvacene norme izrazito uticu na individualne norme.

Osnova su, ali svoj pečat moraš da udariš, i ovde dodaj malo nijansi...

Ovdje je primjenjena pogresna logika jer je pogresno pretpostavljeno da svi ljudi trebaju da imaju iste zelje.
primjer:Otac koji je zeljeo da postane advokat takodje zeli i da mu sin postane advokat a zaboravlja cinjenicu da sin to ne zeli.Otac zeli sinu ono sto zeli i sebi (potpuno ispravno sa stanovista ovoga stava) ali sputava sina i salje ga na fakultet koji sin nikada nece zavrsiti jer ne voli tematiku prava.On samim tim skodi sinu jer sin da je otisao na muzicku akademiju npr bi imao mnogo bolje rezultate jer to voli.

Dodaj nijanse... il ja da ti bojim?
I nisam ja to izmislila, zna se na čta se odnosi, svakako to nije ispunjavanje tuđih ideala...
Osnovno, kada hoćeš da ispoštuješ nečiju želju je i to da budeš upućen u istu... mislila sam da se to podrazumeva, ali sam izgleda pogrešila.

Eto sad si poceo ko zenicanin da sve bukvalno shvatas :)

Vidi, Vizantija ponudi kes da ih neko spase od napasti. Papa uzme kes i nalozi krstase da odu u boj "u ime Boga". Krstasi odu da spasavaju, kad ali gle Carigrada, onoliko bogatog. Ne moze sve odjednom da se ponese, pa aj se vracaj vise puta...
Teorijski.

Ne bi tako pričao kada bi znao kada su sve vodjeni krstaški ratovi i na kojim teritorijama.
Nisu na istim...kapiraš...A još kada bi znao koji su ih i čiji carevi predvodili mnogo toga bi ti bilo jasnije.

Kako god bilo, naredjenje za rat nije od Boga vec od coveka koji koristi Boga radi tezine svog uticaja na one koji taj rat treba da vode.

Moraš da priznaš da je stimulaciaj i motivacija na nivou kada su u pitanju ratovi u ime boga... nema ti tu mnogo da razmišljaš dal je ispravno, il jok, ako je u ime boga, kreći. Il ćeš da se krčkaš.
To ti je princip po kom funkcioniše religija... upotreba i zloupotreba moći i službenih položaja.

Kako nisam stvoren od boga, već rodjen od majke, mislim da je sve ono što je bilo u geneteskom kodu mojih roditelja u nekoj proporciji preneto na mene. A ono razum...nakon rodjenja se postepeno formira.

Imas pravo tako da mislis.

islim da je veoma teška mogučnost da ti je bog dao razum jer razum sam po sebi biva najveći protivnik verovanju. A što se mogučnosti učenja tiče mislim da je tu presudno nešta drugo tipa IQ, mogučnosti pamćenja i tako tih stvari.

A ja smatram da su sve te stvari od Boga, i eto nas na pocetku.

Moraš da priznaš da je stimulaciaj i motivacija na nivou kada su u pitanju ratovi u ime boga... nema ti tu mnogo da razmišljaš dal je ispravno, il jok, ako je u ime boga, kreći. Il ćeš da se krčkaš.

A ko to kaze? Bog? Ne.

To ti je princip po kom funkcioniše religija... upotreba i zloupotreba moći i službenih položaja.

Pa ako su te svestenici i inkvizitori naljutili zasto mesas Boga u jednacinu?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back