VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni ovde , sto bi rekao Jerohinac , nesto nako blago nije jasno. Da li ovo znaci , kako si ti postavio , da ako se ja ne krstim do nekih svojih 40 godina a onda to uradim, da su mi od tog trenutka svi grehovi retroaktivno oprosteni i da se racuna samo ono sto nastaje posle toga ?

Ja to upravo tako shvatam.

Postoji naravno i oprostaj odredjenih grehova kasnije, posle krstenja, ispovedanjem ...

Jovan je krstio Isusa kao je Isusu bilo priblizno trideset godina.

Jovan se cudio zasto Isus trazi da bude krsten. Da li bi neko mogao da mi to objasni, u cemu je bila potreba da Jovan krsti vodom Isusa koji je posle Krstavao ...

:dontunderstand:

Sada si solidno ograničio mogućnosti....
Nije bitno u šta veruje, u Boga, Satanu ili nešto treće, sve dok se veruje bez dokaza i to istinitih i koji se uvek mogu proveriti bez obzira na vreme proveravanja i koji će uvek dati iste ili približno iste rezultate, sve do tada svaki vernik je slepac.

Kako nije bitno u šta veruješ, pa to je suština svega u šta veruješ, jer onako Ti je kako veruješ.
A slepac u ovom slučaju je metaforički slepac, i odnosi se na onog čoveka, koji čini rđava dela, a ne vidi da čini rđava dela. U tom smislu takav je slepac.

Pa sasvim moguće. Stavi povez preko očiju, i hodaj pored septičke, pa javi. :lol:
A i tada bi, u suštini, kunuo zato što je slep. ;)
A Ti bi kunuo povez preko očiju, što, je u suštini, isto, jer povez je u Tvom slučaju uzrok slepilu.

O čemu pričaš ćoveče...Citat o kojem pričamo ima svoju simboličnu dimenziju i nema veze sa tvojim nebulozno-bukvalnim pristupom.

A ja recimo sa onim tvojim povezom, ne bih kunuo povez a ne bih ni septičku jamu jer bih imao punu svest o da sa povezom preko očiju ne bih mogao videti septičku jamu.:think:

Kada već spomenu ovo, to sam ja davno pitao jednog sveštenika, koji mi je potvrdio ovo što si naveo, čak mu je bio poznat slučaj čoveka koji je čekao svoju duboku starost da bude kršten, da bi sa manjim brojem grehova otišao na onaj svet. I tako sam i ja mogao da sačekam svojih nekih 60-tak ili više godina, pa da se onda krstim i da sa daleko manjim brojem grehova odem na onaj svet, a ovako sam se zeznuo....:dash:

Nisi u pravo vreme pitao sveštenika. :rotf:

Ali nemaš razloga za brigu. Možeš ti i nakon toga ggrešiti jer će ti sve biti oprošteno uz samo jedan uslov...da se iskreno pokaješ...:rotf:

Ne razumem čemu se čudite, to je samo još jedan dokaz da se ne postavlja pitanje iskrenosti pri pokajanju, kalkulacija, svi su na dobitku, boži duša, tebi mir..

I elegentno se pobegne od mogučnosti griže savesti.:think:

Ili ti sveštenici rade posao iz pogrešnih pobuda, kao kada učiš dete da je nešto loše, a na svom primeru mu pokazuješ da i sam to radiš... Tako i popovi, posao kao svaki drugi, plaćen, jer od vere i ljubavi se ne živi. Kao da je njemu bitno da li ćeš i sa koliko grehova otići gore, ili dole... to bi tebi trebalo da bude bitno.

Od vere se ne mogu plaćati režiski troškovi ali od solidnog primanja se to može.

Ili vam popovi na indirektan način prenose poruku, da nema boga, nema duše, nema ničega, samo je novac bitan, a na kome / čemu će se zaraditi, to je tek pitanje promiskuiteta samog bože, jer nisu sveštenici pisali svete zakone.

Sveštenici nisu pisali božije zakone ali jesu...one crkvene. A sačinili su i tarifu za dopunski rad kao što je izlazak na neki da kažem ...teren.:think:
:bye:

Jovan se cudio zasto Isus trazi da bude krsten. Da li bi neko mogao da mi to objasni, u cemu je bila potreba da Jovan krsti vodom Isusa koji je posle Krstavao ...
:dontunderstand:

Pa logično je da je Jovan krstitelj bio začudjen Isusovim zahtevom da bude kršten. Kada znamo da je Isus bio sve onako savršeno bezgrešan, to njegovo krštenje protivreči celoj njegovoj priči u smislu onoga...pokajte se ...

Ja nekako nisam u stanju da shvatim zbog čega je to Isus trebao da se pokaje kao savršeno bezgrešan..

A možda je na kvarno i činio neke grehe...:rotf:

Kako nije bitno u šta veruješ, pa to je suština svega u šta veruješ, jer onako Ti je kako veruješ.
A slepac u ovom slučaju je metaforički slepac, i odnosi se na onog čoveka, koji čini rđava dela, a ne vidi da čini rđava dela. U tom smislu takav je slepac.

Zašto bi bilo bitno u šta čovek veruje ? Pa valjda je to stvar izbora slobodnom voljom ili možda ...nije...A moguće je i da nije jer boža veoma jasno kaže...nemoj imati drugih bogova sem mene...:dash:

U ime kojeg i kakvog moralnog prava sebi dopuštaš da ti odredjuješ da je bitno verovati samo ako se veruje u biblijskog boga...:think:

Kada upotrebiš metaforu ti je strpaš tamo gde ona nikako ne može stajati. Ko to čoveče aman zaman može da čini rdjava dela a da toga nije svestan...Izuzev naravno onog ko je je potpuno neuračunljiv i nije svestan svojih postupaka.:think:

Zašto bi bilo bitno u šta čovek veruje ? Pa valjda je to stvar izbora slobodnom voljom ili možda ...nije...A moguće je i da nije jer boža veoma jasno kaže...nemoj imati drugih bogova sem mene...:dash:

U ime kojeg i kakvog moralnog prava sebi dopuštaš da ti odredjuješ da je bitno verovati samo ako se veruje u biblijskog boga...:think:

Kada upotrebiš metaforu ti je strpaš tamo gde ona nikako ne može stajati. Ko to čoveče aman zaman može da čini rdjava dela a da toga nije svestan...Izuzev naravno onog ko je je potpuno neuračunljiv i nije svestan svojih postupaka.:think:

Pa valjda imam pravo da samome sebi određujem u čega ću da verujem. ili Ti misliš da nemam to pravo?

Začudio bi se koliko ljudi nije imalo svesno da ono što čini, da je to rđavo. Već niti razmišljaju o tome, a kamoli osećaju to što čine na nekom višem duhovnom nivou. Ljudi danas većinu stvari koje čine, čine po automatizmu, kao što po automatizmu povlačiš ručicu na vodokotliću. Jer, ljudi su postali zombirani, a kada budu spoznali da su zombirani, e onda će da bude veselo. ;)

Pa valjda imam pravo da samome sebi određujem u čega ću da verujem. ili Ti misliš da nemam to pravo?

Nismo pričali o tvom pravu o tvom izboru u smislu verovanja u boga. Kapairaš. Pričali smo o tome na osnovu čega uskrašuješ pravo bilo kom drugom da veruje u ono što on želi a da to pri tom nije tvoj bog. Pokušaj da zaboraviš na demagogiju kada pričaš samnom. Video si da ista ne prolazi.

Začudio bi se koliko ljudi nije imalo svesno da ono što čini, da je to rđavo. Već niti razmišljaju o tome, a kamoli osećaju to što čine na nekom višem duhovnom nivou.

Kada čovek nekog ubije, posegne za nečim tudjim, i tome slično veoma dobro zna i biva svestan da je učinio nešta veoma rdjavo.

Ljudi danas većinu stvari koje čine, čine po automatizmu, kao što po automatizmu povlačiš ručicu na vodokotliću.

Pričaš gluposti dečko. Zamisli ovako. Ti udješ u ono da kažem mamino kupatilo opereš zube i....po automatizmu povučeš ručicu na vodokotliću...:dash:

Po stoti put...razmišljaj o onom šta napišeš.

Jer, ljudi su postali zombirani, a kada budu spoznali da su zombirani, e onda će da bude veselo. ;)

I naravno ti nisi u tim zombiranim. A svi ostali ( jer ljudi su postali zombrani) naravno jesu.

Nismo pričali o tvom pravu o tvom izboru u smislu verovanja u boga. Kapairaš. Pričali smo o tome na osnovu čega uskrašuješ pravo bilo kom drugom da veruje u ono što on želi a da to pri tom nije tvoj bog. Pokušaj da zaboraviš na demagogiju kada pričaš samnom. Video si da ista ne prolazi.

Ne razumem, na koji to način uskraćujem bilo kome da veruje u šta želi?

Kada čovek nekog ubije, posegne za nečim tudjim, i tome slično veoma dobro zna i biva svestan da je učinio nešta veoma rdjavo.

Veruj da nije tako kao što govoriš. Evo Ti primer. Ima ljudi u belim mantilima, koji ubijaju ljude ili ih čine invalidima, tako što ih truju nekim otrovima, koji im nisu neophodni, kao onaj, što je trovao decu i odrasle citostaticima, zbog provizije. Da li je taj bio svestan šta čini? Ne bih rekao da je bio svestan šta čini, jer da je bio svestan šta čini, ne bi to radio. A to je samo jedan primer za koji znamo, jer je javan, a šta je sa ljudima, kojima su date lažne dijagnoze, nekima i smrtne, da bi se izvukla neka korist, provizija, neka trgovina, upotrebi maštu, pa će Ti biti jasno o čemu govorim.
A onaj, koji je nekome dao neki otrov, koji mu je pogoršao zdravlje, taj je posegnuo za onim najvrednijim što čovek ima, a to je zdravlje čovečije i sam život. Ili npr. kada se iza rešetaka nađe neko ko nije po volji nekome, da li je taj neko na taj način posegnuo za tuđom slobodom?

Pričaš gluposti dečko. Zamisli ovako. Ti udješ u ono da kažem mamino kupatilo opereš zube i....po automatizmu povučeš ručicu na vodokotliću...

Po automatizmu ćeš da sipaš otrov u kanalizaciju, jer o tome imalo ne razmišljaš. Po automatizmu ćeš da uđeš u prodavnicu i da kupiš gomilu stvari, od kojih Ti pola toga zaista nije imalo potrebno, već eto, neko Te je zombirao da Ti je to potrebno i Ti si mu poverovao, pa po automatizmu, poput zombija, kupuješ i odnosiš i koristiš, poput majmuna, kome su dati neki predmeti, a on iz dosade eto uzme te predmete i koristi ih, iako mu ikada ne bi palo na pamet da to traži, zato što mu to zaista treba, već to koristi zato što mu je ponuđeno, a on je video od drugih majmuna da i oni isto to koriste, pa onda koristi i on, jer i on je majmun. Ljudi su tako postali sakupljači smeća, samo što oni to neće da priznaju jer je to njihovo smeće sjajno i čisto spolja, ali je to u suštini sve smeće.

I naravno ti nisi u tim zombiranim. A svi ostali ( jer ljudi su postali zombrani) naravno jesu.

Nisam rekao svi ljudi, nego sam rekao ljudi, a kada kažem ljudi, to nije određeno koliko je to ljudi, već je to neodređeno. Kada zimbiji budu spoznali da su zombirani, onda će biti određeno, koliko je zombiranih, a do tada, to samo Bog zna. ;)

Poslednja izmena:
Ne razumem, na koji to način uskraćujem bilo kome da veruje u šta želi?

Razumečeš ako pažljivo pročitaš ono šta si napisao. A to će ti biti malo teže jer si to verovatno zabaoravio.

Veruj da nije tako kao što govoriš. Evo Ti primer. Ima ljudi u belim mantilima, koji ubijaju ljude ili ih čine invalidima, tako što ih truju nekim otrovima, koji im nisu neophodni, kao onaj, što je trovao decu i odrasle citostaticima, zbog provizije.

Pa čoveče. Ali on je znao da čini rdjavo delo...znao...A ti si u prethodnopm postu tvrdio da ljudi ćine nešta rdjavo a da to i ne znaju.

Da li je taj bio svestan šta čini? Ne bih rekao da je bio svestan šta čini, jer da je bio svestan šta čini, ne bi to radio.

Pa naravno da je bio svestan čoveče. Ne misliš valjda da je nakon toga onako nesvesno uzimao lovu... :dash:

A to je samo jedan primer za koji znamo, jer je javan, a šta je sa ljudima, kojima su date lažne dijagnoze, nekima i smrtne, da bi se izvukla neka korist, provizija, neka trgovina, upotrebi maštu, pa će Ti biti jasno o čemu govorim.

Ali...suština je da svi onai svesno uradiše šta su uradili...A nisu bili nesvesni toga kako si prošli put tvrtdio. Shvati malo o čemu ti pričam...Protivrečiš sam sebi...

Po automatizmu ćeš da uđeš u prodavnicu i da kupiš gomilu stvari, od kojih Ti pola toga zaista nije imalo potrebno, već eto, neko Te je zombirao da Ti je to potrebno

Ja sigurno neću. Udjem u prodavnicu samo onda kada moram nešta da kupim i ne po automatizmu već zbog moranja.

Nisam rekao svi ljudi, nego sam rekao ljudi, a kada kažem ljudi, to nije određeno koliko je to ljudi, već je to neodređeno. Kada zimbiji budu spoznali da su zombirani, onda će biti određeno, koliko je zombiranih, a do tada, to samo Bog zna. ;)

Opet protivrečiš sam sebi. Napisao si ovako...

Jer, ljudi su postali zombirani

Verovatno si zaboravio.

P.S.Piši kraće i konkretnije da ti se to ne bi dešavalo. A stičem utisak da namerno pišeš gomilu konfuzija upravo zbog toga da bi u toj konfuziji prikrio tvoju nesposobnost da stojiš iza onog šta napišeš već to mnogo puta promeniš.

Vjera je ono sto jerihonac jos nije pronasao, pa se o vjeri raspituje kao da je na pijaci! ;)

Mislim da bi mi najteža kazna ovde na zemlji bila kada bi mi tvoj svemogući bog malo poremetio zdrav razum pa da postanem njegov sledbenik u uverenju da me čeka večni život ...tamo negde.

Ja se ne raspitujem o veri jer o pojmu vere znam prilično više od tebe ali me interesuje zašto vernici veruju kada imaju mogučnost da...misle.

Mislim da bi mi najteža kazna ovde na zemlji bila kada bi mi tvoj svemogući bog malo poremetio zdrav razum pa da postanem njegov sledbenik u uverenju da me čeka večni život ...tamo negde.

Ja se ne raspitujem o veri jer o pojmu vere znam prilično više od tebe ali me interesuje zašto vernici veruju kada imaju mogučnost da...misle.

Zaludu ti svo znanje o pojmovima vjere, jer na svom putu trazenja Vjere bez duhovnog nebeskog kompasa do Vjere nikad neces stici.

Pa jel' ja rekoh da nije kasno za tebe? Nego pocekaj ti jos neku godinicu , da imas dovoljno vremena za jos nekoliko grehcica :per: , pa se krsti ako vec nisi , onako mislim za svaki slucaj:D

A kako bi se reklo...Što je sigurno...sigurno je...za svaki slučaj.

A poznato je da su Isusu draže zabludele ovčice koje ga tad kad prihvate od onih koje su mu uvek u stadu njegovom.

Evo jedne zanimljive univerzlane pričice o...istini...

Pošao mladić u svet da traži Istinu. Tražio je preko sedam gora i sedam mora. Pitao je sunce, pitao je mesec, pitao je vetrove. Troje je gvozednih cipela iscepao i najposle je našao. Istina beše stara i ružna.

Mladić je ostao sa Istinom tri godine. Ona ga je naučila mnogim stvarima. Došlo je vreme da se rastanu. Na rastanku, Istina ga upitala:

''Hoćeš li da učiniš nešto za mene?''

''Hoću'' obećao je mladić.

''Kad se vratiš među ljude i kad te pitaju o meni, reci im da sam mlada i lepa.''
:think:

Pa kakav sam to onda ja nevernik...Nije mi malo jasno ono...pravi nevernik...Šta to znači ...Da ima i neki nevernik koji nije pravi...:think:

Kad posten covjek osiromasi i ogladni, njega je stid da to javno prizna i da od komsija zatrazi hljeba, ali zato cesto prolazi selom ne bi li ga ko svratio u kucu u nadi da se tu nesto i da prizalogaji.

Sit covjek boravi kod svoje kuce i ne voli da hoda po selu dangubeci.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back