VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zazijavalo
Re: VERA...ŠTA JE TO...
Šta je Vivlija? Neka zmajska biblija?

Na ovo pitanje vujadin je odgovorio...
Па Вивлија је грчка реч за Библију, јер у грчкој алфабети нема слово Б а Римљани су грчко В читали као њихово Б. Иначе Вивлија на грчком значи Житије. Требаш имати у виду да су Јеврејске свете књиге превели Грци на свој језик између петог и четвртог века старе ере. Вероватно се зато у Грчкој у то време и родило највећих филозофа, или боље рећи одгојило. Не верујем да то ниси знао.

Ovaj odgovor ukazuje na neko elementarno neznanje u smislu naznačenih...vekova.Ali prvo da napišem nešta u vezi sa onim Vivlija.Tačno je da grci nemaju slovo ''B'' ali imaju slovo β (beta) pa ono ''B'' izgovaraju kao ''V'' a zanimljivo je da u svom alfabetu nemaju ni slovo ''V''

Na grčkom jeziku za Bibliju piše ovako..βιβλία A šta je zanimljivo u vezi sa čitanjem ono β beta kao V...to se ranije ponekad činilo u zilotizmu a mnogo više recimo u Hrvatskoj i naravno u katolicizmu mada je vremenom opšte prihvaćeno ono Biblija umesto Vivlija.A zašto je vujadinu značajno da naglašava ono Vivlija...to verovatno ne zna ni on sam.

Biblija na grčkom ne znači ...žitije...kako je to vujadin malo pbrkao.Biblija jeste grčka reč i potiče od ήβίβλος u značenju pairusne trske.Kako deminutiv βίβλίον znači knjižica a kako τά βιβλία ima značenje knjige odatle vodi poreklo ono...Biblija.

A sada ide ono ...da su jevrejske svete knjige preveli grci na svoj jezik izmedju petog i četvrtog veka stare ere...

Prvi prevod starog zaveta septuagnita učinjen je u drugoj polovini drugog veka stare ere.
Taj posao je obavilo 6 egipčana u roku od 72 dana.Iako septuaginta znači ...70..pa se uzima kao prevod sedamdesetorice ,nju je prevelo 6 ljudi egipčana a ono sedamdesetorice verovatno vodi poreklo od onog da je Mojsija pratilo 70 ljudi kada je išao na Sinaj po one dve kamene ploče.
:bye:
felix.gif

Sizif

Deca su očigledno zaslužila da umru. Ne možeš ti tek tako čoveka nazivati ćelavim, a da te ne stigne pravedna božja (smrtna) kazna.

Slažem se.Kada ta deca nisu znala da je to Sveta,božija glava Jelisijina,morala ih je stiči pravedna ...smrtna...božija kazna.A možda to ne bi bilo tako da je umesto Svete ćelave glava bila u pitanju neka obična glava običnog smrtnika.
felix.gif

Na grčkom jeziku za Bibliju piše ovako..βιβλία A šta je zanimljivo u vezi sa čitanjem ono β beta kao V...to se ranije ponekad činilo u zilotizmu a mnogo više recimo u Hrvatskoj i naravno u katolicizmu mada je vremenom opšte prihvaćeno ono Biblija umesto Vivlija.A zašto je vujadinu značajno da naglašava ono Vivlija...to verovatno ne zna ni on sam.

Па то сам и ја рекао, али ја сам одговорио на Зазијево питање, а већ сам више пута написао - какво питање такав и одговор - А тебе би могао упитати, да се надовезеш на оно своје знање, да ли је Вавилон или Бабилон и Византија или Бизантија и Басилис или Василије? Нико не може тврдити са сигурношћу кад је ко прочитао Библију и шта је из ње научио. Али чињенице говоре да су Грци научили мудрости из библије а не обратно.

Па Вивлија је грчка реч за Библију, јер у грчкој алфабети нема слово Б а Римљани су грчко В читали као њихово Б. Иначе Вивлија на грчком значи Житије. Требаш имати у виду да су Јеврејске свете књиге превели Грци на свој језик између петог и четвртог века старе ере. Вероватно се зато у Грчкој у то време и родило највећих филозофа, или боље рећи одгојило. Не верујем да то ниси знао.

Nisam znao. Ja sam mislio da su značajni grčki filozofi rođeni nekoliko stotina godina pre prenošenja Giglije Grcima. Dela ovih starih Grčkih filozofa uništili su kolko su mogli pristalice Didlije, kao i neke filozofe koje u zatekli na licinom mestu u svoje vreme.

PS Grci su se učili mudrosti dok su još Jevreji bazali po pustinji :mrgreen:

Nisam znao. Ja sam mislio da su značajni grčki filozofi rođeni nekoliko stotina godina pre prenošenja Giglije Grcima. Dela ovih starih Grčkih filozofa uništili su kolko su mogli pristalice Didlije, kao i neke filozofe koje u zatekli na licinom mestu u svoje vreme.

PS Grci su se učili mudrosti dok su još Jevreji bazali po pustinji :mrgreen:

Тачно тако, па их Мојсије једва сабрао у Синају, и то на некакве хлебове што су падали са неба.

vujadin
А тебе би могао упитати, да се надовезеш на оно своје знање, да ли је Вавилон или Бабилон

Ovde nije potrebno nikakvo znanje.U srpskom jeziku je odomaćeno...Vavilon u hrvatskom jeziku je odomaćeno isključivo Babilon.
Ime Vavilon potiče od stare akadske reči Babilu u značenju božija vrata a što je pak bio prevod sumeranske reči Kadingira.

A u svemu tome nije od nikakvog značaja da li je ono ...Vavilon neki prevod ili odomaćen izraz u srpskom jeziku kao što je ono Babilon odomaćeno u hrvatsakom jeziku ii je pak transkripcija.

Zazijavalo

Sokrat je, kažu, umro 399 p.n.e. pa ti računaj. Mada nije važno, jer je hrišćanstvo dospelo do Grka posle Hrista, naravno.
Nadam se da ne tvrdiš da je Sokrat pokupio mudrost iz Starog zaveta?

Nemo' da te iznenadi ako se po nekom tumačenju Dečlije ispostaviti ''istorijski podatak''
da Sokrat nije umro 399 p.n.e.i da je to tako zapisano sa nekom namerom.A isto tako ne bi trebalo da te iznenadi i mogučnost da je prvo nastalo hriščanstvo pa tek onda grčka mitologija ako na to ukazuju specijalna tumačenja Cimlije.
felix.gif

Zazi,razmišljao sam i odlučio da se prijavim za ... proroka.Kada si vujadinu napisao...

Sokrat je, kažu, umro 399 p.n.e. pa ti računaj. Mada nije važno, jer je hrišćanstvo dospelo do Grka posle Hrista, naravno.
Nadam se da ne tvrdiš da je Sokrat pokupio mudrost iz Starog zaveta?

ja sam prorokovao ovako...

Nemo' da te iznenadi ako se po nekom tumačenju Dečlije ispostaviti ''istorijski podatak'' da Sokrat nije umro 399 p.n.e.i da je to tako zapisano sa nekom namerom.A isto tako ne bi trebalo da te iznenadi i mogučnost da je prvo nastalo hriščanstvo pa tek onda grčka mitologija ako na to ukazuju specijalna tumačenja Cimlije.

a vujadin ti je odgovorio ovako...

Него одакле?

a što znači da se je moje proročanstvo obistinilo i zato bih hteo da se prijavim za ...proroka...no kako ne znam gde se za to prijavljuje,zamolio bih te da me o tome obavestiš ako nešta znaš o tome.

felix.gif

vujadin

Па сигурно да није из новог.

Pa naravno da...nije.Ali isto tako nije ni iz ... starog.Pokušaj da shvatiš da Sokrat nema veze sa Biblijom.Naglasiću ono...Sokrat.A činjenica je da Biblija svoje učenje o besmrtnosti duše zasniva na Sokratovom učenju o besmrtnosti duše.

Kako ne možeš da shvatiš da je Sokrat umro ali da je ostalo ono što čini njegovu filozofiju.I da je Biblija mnogo kasnije izmedju ostalog i od njega tu i tamo nešta preuzela kao svoje učenje.Razmisli malo...ne moraš se toliko blamrati elementarnim neznanjem.

Napisaću ti nešta što bi trebao veoma,veoma pažljivo da pročitaš a onda još pažljivije da razmisliš.

Ko zna, a ne zna da zna - probudi ga!
Ko ne zna, a zna da ne zna - nauči ga!
Ko zna, a zna da zna - sledi ga!
Ko ne zna, a ne zna da ne zna - obiđi ga!

Veoma jednostavno i kratko ali veoma mnogo i moćno rečeno.

felix.gif

Zazijavalo

Original postavio vujadin Pogledaj poruku
Па сигурно да није из новог.

Vala, nije ni iz starog.
Zapravo mi je neverovatno da ti ovakve stvari uopšte padaju na pamet.

Kako sam malo razmišljao o vujadinovom ''tumačenju'' odnosa Sokrata i Biblije došao sam do zaključka,da nije strašno to što njemu tako nešta padne na pamet već da je strašno nešta drugo.Strašno je to što je vujadin uveren da je Sokrat mudrost pokupio iz Biblije.Mislim...strašno po njega samog.U toj priči mi nije jasna samo jedan stvar.Da li vujadin biva u uverenju da zna da je to tako ili pak...veruje da je tako.Strašno je ako je on uveren da to zna ali je strašnije ako on veruje da je to tako.Ono u vezi da on to zna može da bude ishodište njegove zablude da to zna ali ono u smislu da on veruje da je to tako nikako se ne može podvesti pod zabludu.To je nešta drugo.A ja sa tim ''nešto drugo'' ne bih želeo da živim niti jednog jedinog trenutka.
A u vezi sa tim molim za mišljenje iz učenja zazijizma.
felix.gif

1. Ko zna, a ne zna da zna - probudi ga!
2. Ko ne zna, a zna da ne zna - nauči ga!
3. Ko zna, a zna da zna - sledi ga!
4. Ko ne zna, a ne zna da ne zna - obiđi ga!

Veoma jednostavno i kratko ali veoma mnogo i moćno rečeno.

ovo je ok
ali :)
u startu ima jednu falinku
jer se podrazumjeva da onaj koji ovo chita ZNA da neko nesto zna ili ne zna

ali kako nije namjenjeno samo onima koji ZNAJU vec i onima koji NE ZNAJU
mislim da nije GENERALNO iskoristiva poslovica ( sto ne znaci da nije PARCIJALNO upotrebljiva )
:)

jer , recimo:
ako ja, osoba koja NE ZNA zelim da slijedim osobu iz stava 3
kako da to uradim ako nisam siguran da ona ZNA ?

praktican primjer:

ja MISLIM da kostur, zazi i jacob ZNAJU........a da eremita i imortalka NE ZNAJU

ali ja NE ZNAM i ne mogu to nikada ni znati jer znanje o tome nije provjerljivo (bar ne jos uvijek).

u stvari..sta ja lupetam
dobra poslovica
svidja mi se :)

Zazijavalo

Ne mislim da bi on tako nešta mogao tvrditi samo zbog toga da mu je to neko došapnuo.Pre će biti da mu je neko na nekom uzvišenom kursu to malo duže i uzvišeno objašnjavao.
felix.gif

Zavisi ko ti šapuće. Recimo, risti-b šapuće lično ^ :sad2:

Zazijavalo

E onda proizilazi da vujadinu šapuće neki ''posrednik'' koji usput malo nešta tu i tamo izpermutuje.A valjda bog ne može lično svima da šapuće jer je to ipak privilegija odabranih.
felix.gif

Hej ljudi VERA...ŠTA JE TO...Gde odoste?
Na Bibliji čekam o Horusu gospodu bogu egipatskom i ostalim plagijatima.

Zazijavalo

Kako sam malo razmišljao o vujadinovom ''tumačenju'' odnosa Sokrata i Biblije došao sam do zaključka,da nije strašno to što njemu tako nešta padne na pamet već da je strašno nešta drugo.Strašno je to što je vujadin uveren da je Sokrat mudrost pokupio iz Biblije.Mislim...strašno po njega samog.U toj priči mi nije jasna samo jedan stvar.Da li vujadin biva u uverenju da zna da je to tako ili pak...veruje da je tako.Strašno je ako je on uveren da to zna ali je strašnije ako on veruje da je to tako.Ono u vezi da on to zna može da bude ishodište njegove zablude da to zna ali ono u smislu da on veruje da je to tako nikako se ne može podvesti pod zabludu.To je nešta drugo.A ja sa tim ''nešto drugo'' ne bih želeo da živim niti jednog jedinog trenutka.
A u vezi sa tim molim za mišljenje iz učenja zazijizma.
felix.gif

Однос Сократа и Библије одређују године постојања, а не ја, и још мање ти. Ако су многе мудрости којима се служио Сократ и други филозофи већ постојале, онда је логично да су их они, можда приближили њиховом језику, али их сигурно нису измислили, Нађи неку филозофску мудрост а да није већ слична или иста и у Библији, па ако ти то није доста поучно и објашњиво онда ти ја не могу помоћи.

Однос Сократа и Библије одређују године постојања, а не ја, и још мање ти. Ако су многе мудрости којима се служио Сократ и други филозофи већ постојале, онда је логично да су их они, можда приближили њиховом језику, али их сигурно нису измислили, Нађи неку филозофску мудрост а да није већ слична или иста и у Библији, па ако ти то није доста поучно и објашњиво онда ти ја не могу помоћи.

Ovo ti je otprilike isto toliko tačno kao kada kažeš da se Ranko Krivokapić rodio otprilike kada i ja, pa da nije bilo zazijavala, on ne bi nikad postao predsednik crnogorske skupštine.

Mada, slažem se. Ako su te mudrosti postojale, onda je logično da ih oni nisu izmislili. Ali, šta ćemo ako nisu postojale?

Evo. Mudrost koja nije zapisana u bibliji: "Telo bačeno u vis ne mož da omane patos, pa da g ebesh"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back