Ventilator napajanja ne radi, a računar radi

NeKiTaMo2003

Početnik
Poruka
13
Pozdrav, pre neki dan sam sklopio nov računar, ali sam naišao na jednu nedoumicu, kao po naslovu.
Kupio sam ASUS TUF Gaming 750W Bronze napajanje, povezao sam na računar, računar radi normalno ali ventilator u napajanju ne vrti.

Evo konfiguracije računara:
Matična ploča GIGABYTE A520M DS3H (rev 1.x)
AMD Ryzen 5 3600
8 GB RAM 3200mhz DDR4
MSI Nvidia GeForce GTX 1080 Ti
WD 1 TB
ASUS TUF Gaming 750W Bronze napajanje

Ako neko zna da li je normalno da ventilator napajanja ne radi zbog odredjenih razloga (računar ne povuče odredjenu snagu pa je zbog toga, temperatura ili nešto drugo), jer sam svuda čitao razne odgovore ali mi je i dalje jako zbunjujuće, molio bih samo za odgovor.

Pozdrav, pre neki dan sam sklopio nov računar, ali sam naišao na jednu nedoumicu, kao po naslovu.
Kupio sam ASUS TUF Gaming 750W Bronze napajanje, povezao sam na računar, računar radi normalno ali ventilator u napajanju ne vrti.

AMD Ryzen 5 3600
8 GB RAM 3200mhz DDR4
WD 1 TB

Ako neko zna da li je normalno da ventilator napajanja ne radi zbog odredjenih razloga (računar ne povuče odredjenu snagu pa je zbog toga, temperatura ili nešto drugo), jer sam svuda čitao razne odgovore ali mi je i dalje jako zbunjujuće, molio bih samo za odgovor.
Što je sigurno sigurno, pozovi radnju u kojoj si kupio računar i pitaj za svaki slučaj. Ne postoje glupa pitanja postoje samo glupi odgovori.

AMD Ryzen 5 3600
8 GB RAM 3200mhz DDR4
WD 1 TB

Vjerovatno se ne grije baš mnogo pa zato i ne ne vrti ako ne treba, da hladi napajalnik.

kako mogu da ga opteretim da vidim hoće li se uključiti?
Pa ne treba ti to. Kupio si novi imaš garanciju. Ako se dogodi, da neče izdržat onda mijenjaj.
Dolazi i vruče vreme, tako, da ako češ mnogo raditi na kompjuteru i nemaš baš hladanu prostoriju onda, če se dogoditi, da zavrti. Ali opet nov je, tako, da vjerovatno i kad vrti nije mnogo glasan. Tako, da možeš da zamraziš vreme kad če da se zavrti :)
750 w nije malo, tako, da vjerovatno nije mnogo opterečen. Al ako se ti ide da ga opteretiš onda priključi VELIKE porabnike (hardware), koji če više trebati i trošiti energije.

kako mogu da ga opteretim da vidim hoće li se uključiti?

Јеси ли пробао неку игрицу? Тај 1080ti би требало да може да повуче доста, значи цео систем би морао да ти је преко 300W, и да коначно покрене тај вентилатор. Он се онда укључи на најслабије, неће се чути, прати га батеријском лампом да ли се окреће.

Ništa ne čačkaj dok je u garanciji. Masa tih delova bude neispravno u startu naročito ako si kupovao odvojeno komponente. Trgovci su pokvareni hoće rado da uvale deo koji je neispravan pa ti dok ukapirašpa servis trte mrte a oni lepo vrte tvoje pare ili te posle primoraju da kupiš kod njih nešto drugo po znatno višoj ceni.

Naročito su poznate "nove" grafičke koje baguju pa se prodaju godinama.

zavrteo sam ga ručno, vidi se da je podmazan uredno
To ti bas i nije pametno-moze da baci struju na plocu i da spalis nesto. Inace neke serije-ja imam Asus Rog Strix 850-imaju kao sto ti vec rekose opciju 0Db mode-tojest da se ventilator ne pali preko odredjenog opterecenja tojest temperature. Kod mene ima i switch gde se rucno ukljucuje ili iskljucuje ta opcija.

Back