Ventilator na video kartici

codemaker

Iskusan
Banovan
Poruka
6.514
Od pre nekog vremena mi se zaustavlja ventilator na video kartici (nVidia FX 5900)
Svi ostali elementi rade normalno (ploca, diskovi, DVD itd...
Da li je moguce da mi je napajanje oslabilo? A i ako je tako, zasto to pogadja bas graficku a ne neki drugi uredjaj (jedan od diskova na primer)?
Ima li neko ideju?

Ja zestoko sumnjam na kapacitet napajanja jer se ventilator nikada ne zaustavlja kad radim "normalno" (programiranje, dizajn, surfovanje itd,...) Na racunaru imam jednu jedinu igricu, pa se kasno u noc, kad zavrsim sa radom "provozam" malo. E tada se nakon nekog vremena ventilator zaustavlja i ne mogu da nastavim a iskoci mi i dijalog sa obavstenjem da kartica ne dobja dovoljno struje, verovatno jer kartica mora da "povuce" vise struje...

POP Mare:
Stvarno cudno...
Proveri da li ti je dobro prikaceno ono dodatno napajanje za graficku.
Inace koliko w ti je napajanje?

Proverio konektovanje kartice na struju - ok.
Evo radim vec od podneva, znaci oko 8 sati i ventilator se jos uvek okrece....
Ako bih sad startovao igricu, stao bi nakon 10 minuta :( Ipak mislim da u momentu igre, kartica zahteva vise energije a to izgleda da je taman preko onog sto moje napajanje moze da isporuci....

Napajanje je neki fus (kad sam budala) i deklarativno je na 450W ali ne verujem. A i lagano je ko perce. Sad cekam da mi donesu neku mrcinu od bar (stvarnih) 500W pa da vidim.
Zna li neko firmu koja ima stvarno jako i dobro napajanje?

Od osnovnih periferija (sve su u punom pogonu):
- Dva diska od 80GB
- CDRW
- DVDRW
- Graficka sa napajanjem
- 6 USB (svi rade)

Grdno sumnjam na slabo napajanje.
I da, da li je tacna moja pretpostavka da na primer moja kartica kad radi "obicne" poslove zahteva i vuce manje struje, nego kad se startuje neka igra na primer, da li je to logika kojom trosi struju? Ne mogu da verujem da vec 8 sati radi ventilator, cim startujem igru, nakon desetak minuta ventilator staje

Napajanje svakako menjam.
A danas sam primetio zanimljivu stvar. Instalisao sam probe radi jos jednu igru, neke trke automobila Life for speed. Tu igru mogu da igram satima bez da se ventilator zaustavi! ?
Kad sam nakon sat vremena, pokernuo drugu igru, ventilator se zaustavio nakon desetak minuta!

Moja je pretpostavka da GP (motori) zahteva mnogo vece angazovanje kartice a da je LF manje zahtevan u tom smislu. Nakon sto sam ohladio kompjuter (ugasio ga na 15 minuta), ponovo startovao LF (dakle novu igru) i evo mogao sam da je igram vise od jednog sata ponovo bez kocenja ventilatora.

Ako je povecano angazovanje grafike razlog sto se ventlator zaustavi, mislim da je napajanje, dakle novo sleduje i nadam se resava problem. jedino sto me cudi kako to GP toliko gnjavi karticu, kad nesto nije neka grafika da se "smrznes"

Hmmm ne zelim da lupetam ali pala mi je na pamet jedna stvar.
Mozda....ali samo mozda:
Sta ako se tvoja kartica mnogo zagreva, pa sistem zastite na karti smanjuje napon kako se ne bih vise pregrevala (ovo objasnjava zapinjanje, nedovoljno napona ukljucujuci i slabije obrtaje ventilatora).
Instaliraj neki monitor temperature i vidi koliko se pregreva kartica kada igras neke zahteve igrice.
Ajde javi mi.....bas me zanima....
Pozdrav :)

Pre nego sto startujem onu prokletu igru GP, prekontrolisem cisto na dodir, mlaka je. Nako sto igram GP jedno vreme, pocne grafika da se koci, pipnem karticu - vruca je!
Ako sa mlakom karticom, startujem drugu igru LFS, igram je vise od sata, kartica je sve vreme mlaka....

Znaci moj zakljucak je da GP mnogo vise opterecuje karticu a da napajanje ne moze da isporuci vecu kolicinu struje, pa nVidia sama smanji kapacitet kartice i dolazi dos ekcanja...

Cekam da nabavim novo naopajanje pa da probam...

codemaker:
Pre nego sto startujem onu prokletu igru GP, prekontrolisem cisto na dodir, mlaka je. Nako sto igram GP jedno vreme, pocne grafika da se koci, pipnem karticu - vruca je!
Ako sa mlakom karticom, startujem drugu igru LFS, igram je vise od sata, kartica je sve vreme mlaka....

Znaci moj zakljucak je da GP mnogo vise opterecuje karticu a da napajanje ne moze da isporuci vecu kolicinu struje, pa nVidia sama smanji kapacitet kartice i dolazi dos ekcanja...

Cekam da nabavim novo naopajanje pa da probam...

Slazem se da ti treba napajanje i OBAVEZNO NABAVI KVALITETNO mada je licno sve vise sumnjam da je pregrevanje u pitanju...

Ne znam sta da kazem. Ako je pregrevanje u pitanju, zasto kad upalim racunar i odmah startujem GP, ventilator stane sa radom nakon desetak minuta?
Ako nakon paljenja racunara odmah startujem LFS, mogu da igram satima
Ako nakon dugog igranja LFS startujem GP, nakon 5 minuta se desi problem....

Sacekacu da zamenim napajanje

@marlon.
Nisam nikada menjao ventilator na grafickoj, prosto zato jer nisam ranije imao graficku sa ventilatorom. Pitanje je dimenzija tog Zelmana, da li se uklapa na kuciste itd... (FX 5900)

codemaker:
@marlon.
Nisam nikada menjao ventilator na grafickoj, prosto zato jer nisam ranije imao graficku sa ventilatorom. Pitanje je dimenzija tog Zelmana, da li se uklapa na kuciste itd... (FX 5900)

Imam GeForce 6800 Ultra i drugog dana sam skinuo originalan i stavio Zalman. Pazi to je vrhunski cooler i ventilator, u pravu si veci je ali dosta tisi i bolje hladi memorije i graficki cip. Ima ih skoro za sve karte i nije komplikovana ugradnja.

codemaker:
Ne znam sta da kazem. Ako je pregrevanje u pitanju, zasto kad upalim racunar i odmah startujem GP, ventilator stane sa radom nakon desetak minuta?
Ako nakon paljenja racunara odmah startujem LFS, mogu da igram satima
Ako nakon dugog igranja LFS startujem GP, nakon 5 minuta se desi problem....
Bas zato i mislim da je pregrevanje problem. GP je dosta zahtevniji od LFS-a pa se zato nakon 10 min optereti i zagreje. Sad druge strane LFS nije toliko zahtevan i ocigledno ne opterecuje graficku pa ona radi na nekoj optimalnoj temperaturi.
Naravno da ce ti graficka pre kociti nakon igranja LFS-a kada je vec vruca nego kada upalis hladan komp. Kao sto rekoh, skini neki program sa neta za merenje temperature pa nam reci koliko se greje.

BTW zna li neko koliko kosta jedan ATI X800 sa tv-out ( AGP ) ?????? Ali bez prefiksa: PRO, XT,GT ...............ILI........GIGA XXXT GT PRO SUPER DUAL X :) :) :) :)

ja sam skoro ubedjen da je napajanje u pitanju, obzirom da i dodatna napajanja graf. kartice i ventilatori koriste napon od 12V, kao i HDD, CD, DVD i sl.... mada me cudi da ti diskovi ne skljocaju obzirom da bi oni trebali da su mnogo osetljiviji na nizak napon od jednog ventilatora...

mada, pitanje je kako je uradjena elektronika na kartici i da li taj ventilator radi na 12V ili vuce struju iz AGP porta :roll: .... mozda da probas da povecas napon na AGPu iz BIOSa :roll:

d1:
ja sam skoro ubedjen da je napajanje u pitanju, obzirom da i dodatna napajanja graf. kartice i ventilatori koriste napon od 12V, kao i HDD, CD, DVD i sl.... mada me cudi da ti diskovi ne skljocaju obzirom da bi oni trebali da su mnogo osetljiviji na nizak napon od jednog ventilatora...

mada, pitanje je kako je uradjena elektronika na kartici i da li taj ventilator radi na 12V ili vuce struju iz AGP porta :roll: .... mozda da probas da povecas napon na AGPu iz BIOSa :roll:
Odlicna ideja........a ti si mi dao jos jednu:
CODEMAKER...zasto ne pokusas da izvuces iz napajanja DVD,CD ROM,FLOPPY DRIVE i sve ostale kartice iz PCI slota (ako ih imas).
Neka ti bude ukljuceno samo ono najosnovnije za rad kompa : Ploca,Procesor,Graficka i HDD.
Na ovaj nacin ces ustedeti nesto snage, a takodje ces ispitati da li je zaista napajanje u pitanju ili nesto drugo.

El Muerte:
Odlicna ideja........a ti si mi dao jos jednu:
CODEMAKER...zasto ne pokusas da izvuces iz napajanja DVD,CD ROM,FLOPPY DRIVE i sve ostale kartice iz PCI slota (ako ih imas).
Neka ti bude ukljuceno samo ono najosnovnije za rad kompa : Ploca,Procesor,Graficka i HDD.
Na ovaj nacin ces ustedeti nesto snage, a takodje ces ispitati da li je zaista napajanje u pitanju ili nesto drugo.

@d1
Mozes li mi pomoci oko toga, kako da povecam napon na AGP i da li to moze ostetiti karticu?

@El Muerte
Da, uklanjanja pojedinih komponenti mi je palo juce na pamet ali sam u takvoj frci sa vremenom, da nemam vremena za to ni da pojurim ventilator za katicu, ni napajanje :(
Za koji dan cu to regulisati

pa koliko je meni poznato samo preko BIOS-a, na delu gde se namestaju i voltaze za CPU, MB, memoriju, ukoliko posedujes takvu opciju... ja imam cuveni ABIT NF2 i on to ima, pa mi eto palo na pamet...

mada... probaj da ogranicis AGP na 4X sto bi mozda dodalo neku voltazu kartici...

dal moze da osteti?.... pa sad, povecanje od 0,1V stvarno ne bi trebalo, narocito obzirom da ja sumnjam da tvoja kartica dobija potrebnu voltazu, ali kao i svako povecanje napona ne mogu da budem bas 100% siguran... (99% jesam ali :) )

Ja imam Abit NF7 tako da bi valjda trebalo da ima to za voltazu. Medjutim, kako sam mnogo vise softveras nego hardveras, necu da eksperimentisem, pa da mi se iz kucista pojavi samo malo dima i to bi bilo to... :) Doduse, vise ne bih trebao da brinem o ventilatoru, ali ipak... :)

Ionako se spremam za nabavku TFT , pa cu u kompletu da kupim i bolje i jace napajanje, pa da vidim.

a sto ne probas da zamenis samo neki cooling kit za graficku... i to uzmi neki koji se "bode" u plocu, tj. da prima struju sa ploce (kao sto to radi kuler na procu)... to bi sigurno resilo problem....

ja sam pre nekoliko meseci morao da promenim kuler na mom ATI-ju 9600xt clockovanom pa sam uzeo neki coolermasterov komplet i cela ta avantura me izasla 10-15 evrica.... sada cak mogu da vrsim monitoring broja obrtaja kulera na grafickoj (ako mi ikad zatreba tako nesta u sta sumnjam :lol: )

Back