Quantcast

Vennčanje, ali pravo

MPMcB

Domaćin
Poruka
3.602
Ne mogu da verujem da ovde negde ne postoji tema "Žene i muškarci", nego svako ušančen u svom taboru, poliva po protivniku, ako se varam neka neko prebaci ovo na neku temu koja je više neutralna. Vaša mipljenja na citat koji sledi, mogao bi razviti korisnu diskusiju.

"Trebalo je da shvatiš da ti imaš, kao i sve žene, jedinstvenu sposobnost da primaš znanje direktno."Esperanca me ućutka, mahnuvši rukom i reče, "Zar ne znaš da se jedna od osnovnih razlika između muškaraca i žena ogleda u načinu na koji pristupaju znanju?"
Nisam imala pojma o čemu govori. Sporim pokretom, ona iscepa jedan list papira iz moje beležnice i nacrta dve ljudske figure. Jednoj od te dve figure ona nacrta kupu na glavi i proglasi je figurom muškarca. Na glavi druge, nacrta istu takvu kupu ali postavljenu naopačke. To je bila žena.
"Muškarci svoje znanje grade korak po korak," objasni ona, pokazujući olovkom na crtež muškarca. "Muškarci zahvataju uvis, penju se prema znanju. Mudri kažu da se oni uspinju ka duhu; uspinju se prema znanju. Ovaj proces uspinjanja ograničava muškarce u tome dokle mogu da stignu." Ona pokaza vrhom olovke kupu na muškoj figuri. "Kao što vidiš, muškarci mogu da stignu samo do određene tačke. Njihova staza ka znanju se završava u uskoj tačci u vrhu kupe."
Ona me oštro pogleda. „Obrati pažnju," opomenu me ona i pokaza na drugi crtež, onaj sa izvrnutom kupom na glavi. "Kao što možeš da vidiš, kupa je obrnuta, otvorena, kao levak. Žene imaju sposobnost da se otvore direktno izvoru, to jest, izvor dopire direktno do njih, u širokoj osnovi kupe. Mudri kažu da je spoj žena sa znanjem ekspanzivan. Sa druge strane, spoj muškaraca sa znanjem je strogo ograničen.
"Muškarci su bliže konkretnom," nastavi ona, "A usmereni su ka apstraktnom. Žene su blizu apstraktnog a ipak se trude da se upoznaju sa konkretnim."
232
"Zašto se žene smatraju inferiornim u odnosu na muškarce ako su toliko otvorene za znanje?" prekinuh je. Esperanca me fascinirano pogleda. Ona brzo ustade, protegnu se dok nisu počeli da joj pucketaju zglobovi, zatim sede natrag na stolicu.
"To što su žene smatrane inferiornim ili u najboljem slučaju, da se ženske sposobnosti izjednačavaju sa muškim, to je u vezi sa načinom na koji žene i muškarci pristupaju znanju," objasni ona. "Uopšteno govoreći, žene su vlše zainteresovane za sticanje moći nad samom sobom nego nad drugima; moć nad drugima je ona kojoj teže muškarci."
"Čak i među posvećenima," upade Nelida i one se sve nasmejaše.
Esperanca reče kako ona veruje da žene ne vide potrebu za korišćenjem svoje sposobnosti da se povežu sa duhom široko i direktno. Ne vide potrebu da pričaju o toj svojoj prirodnoj osobini ili da je intelektualizuju jer je za njih dovoljno da mogu da je upotrebe u praksi i da znaju da je poseduju. "Nesposobnost muškaraca da se povežu direktno sa duhom, je ono što ih tera da pričaju o procesu dostizanja znanja." istaknu ona. "Oni nikada ne prestaju da govore o tome. I baš to insistiranje na tome da znaju kako teže duhu, insistiranje na analiziranju tog procesa im daje sigurnost da je racionalnost isključivo muška veština." Esperanca dalje ispriča da su konceptualizaciju razuma napravili muškarci i da im to dozvoljava da omalovažavaju žene i isključuju ženske karakteristike iz formulacije ideala razuma.
"Žene, naravno, već dugo veruju u ono što im je predodređeno," reče ona. "Žene su odgajane da veruju kako samo muškarci mogu biti racionalni i koherentni. Već dugo muškarci sa sobom nose gomilu nezasluženih vrednosti koje ih automatski čine superiornima, bez obzira na njihovu pripremljenost ili kapacitete.""Kako su žene izgubile svoju direktnu vezu sa znanjem?" upitah.
"Nisu žene izgubile svoju vezu," ispravi me Esperanca. "Žene i dalje imaju tu direktnu vezu sa duhom. Samo su zaboravile kako da je koriste ili tačnije, one su prihvatile da imitiraju muško uverenje da je uopšte ne poseduju. Hiljadama godina su se muškarci borili da žene to zaborave. Uzmi na primer Svetu Inkviziciju. To je bilo sistematsko čišćenje, uništavanje svesti o tome da žene imaju direktnu vezu sa duhom. Sve organizovane religije nisu ništa dmgo do vrlo uspešan manevar da se
233
žene stave na što nižu poziciju. Religije prizivaju božiji zakon koji kaže da su žene inferiorne." Zapanjeno sam je posmatrala, pitajući se odakle njoj tolika učenost i načitanost.
"Želja muškaraca za dominacijom i ženski nedostatak interesa da izraze i formulišu šta znaju i kako znaju čine đavolski pakt," nastavi Esperanca. "Taj pakt je otvorio mogućnost da žene od dana svog rođenja budu primoravane da prihvate da ispunjenje njihovih života leži u stvaranju domaćinstva, u ljubavi, braku, deci i samoodricanju. Žene su isključene iz dominantnih formi apstraktne misli i učene da budu zavisne. Toliko su temeljno ubeđivane u ispravnost teorije da muškarci treba da misle za njih, da su najzad stvarno prestale da misle."
"Žene su sasvim sposobne da misle," upadoh.
"Žene su sposobne da formulišu ono što su naučile," ispravi me Esperanca. "A to što su učile su definisali muškarci. Muškarci definišu i samu suštinu znanja a iz nje su isključili ono što se odnosi na žene. A ono što nije isključeno a odnosi se na žene uvek ima negativne konotacije. A žene su to prihvatile."
"Ti kaskaš za vremenom," prekidoh je. "U današnje vreme žene mogu da rade šta im je volja. Imaju pristup svim centrima znanja i skoro svim vrstama posla koje muškarci mogu da rade."
"Sve to je beznačajno, sve dok nemaju sistem podrške, zaštitnu bazu," usprotivi se Esperanca. "Šta im vredi što imaju pristup onome čemu i muškarci, kada su još uvek smatrane inferiornim bićima koja moraju da se prilagođavaju i prihvataju muške stavove i načine ponašanja da bi postigle uspeh? Stvarno uspešne žene su u stvari savršeni preobraženici. One i same gledaju na žene sa nipodaštavanjem."
"Po muškarcima, materica ograničava žene i mentalno i fizički. To je razlog zašto se ženama ne dozvoljava da, iako imaju pristup znanju, pomognu u formulisanju definicije znanja.
"Uzmi na primer filozofe," predloži Esperanca. "Čiste mislioce. Neki od njih su ogorčeni protivnici žena. Drugi, nešto suptilniji, voljni su da priznaju da bi žene mogle da budu isto tako sposobne kao i muškarci da nije činjenice da su žene nezainteresovane za primenu racionalnosti. A ako i jesu, ne bi trebalo da budu. Jer ženi mnogo više pristaje da se ponaša u skladu sa svojom prirodom: da bude partner muškarcu koji ga neguje i zavisi od njega."
234
Esperanca je sve ovo izlagala sa neospornim autoritetom. Ja sam, međutim, bila opsednuta sumnjama. "Ako znanje nije ništa drugo do konstmkcija muškaraca, zašto onda insistiraš da ja treba da se školujem?" upitah.
"Zato što si jednostavno žena, a kao takva treba da znaš šta i kako može da te ugrozi," odgovori ona. "Pre nego sto nešto odbiješ, moraš u potpunosti da razumeš zašto to činiš."Vidiš, problem leži u tome što je znanje današnjih dana dobijeno čisto logičnim razmišljanjem. Žene imaju drugačiju mogućnost koja se nikada ne uzima u obzir. Ta mogućnost može doprineti da se dođe do znanja ali taj doprinos ne bi imao nikakve veze sa logičkim razmišljanjem."
"Nego sa čime?" upitah.
"To je na tebi da odlučiš kada ovladaš veštinom logičnog razmišljanja i razumevanja."
Bila sam vrlo zbunjena.
"Ono što govore čarobnjaci," poče ona, "je da muškarci ne mogu imati ekskluzivno pravo na razum. Sada izgleda kao da ga imaju, jer polje na kome oni primenjuju razum je polje na kojem muškost preovlađuje. Ali hajde da primenimo razum na polju gde preovlađuje ženskost. To polje je naravno ona obrnuta kupa koju sam ti opisivala. Veza žene sa samim duhom."
Ona iskrenu glavu na jednu stranu, razmišljajući. "Toj vezi se mora prići sa drugačijeg aspekta razmišljanja. Sa aspekta nikada ranije korišćenog: ženske strane razumevanja," reče ona.
"Šta je ženska strana razumevanja, Esperanca?"
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.