Venecuela optužila Vašington za "fašistički državni udar"!

Ko je "good guy" u ovoj prici?

  • Amerikanci

  • Maduro i njegovi sledbenici

  • niko


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
U.S. orders suspension of flights between the U.S. and Venezuela

Небо изнад Венезуеле:

1Kw7hoO.jpg
 
"
ТРАМП НАЧИСТО ПОЛУДЕО! Амери упали на територију Венецуеле, нема више назад! (ВИДЕО)
16-05-2019 17:28 Ратни извештаји Остало Фокус 6 Свет Планета Видео
Америчка полиција ушла је у Амбасаду Венецуеле у Вашингтону како би ухапсила људе који протестују против заузимања тог здања, саопштила је једна од учесница протеста.

Војска Венецуеле (Фото: Јутјуб)
- Полиција сада упада у Амбасаду како би ухапсила присталице “Колектива за заштиту Амбасаде” - написала је активисткиња Медеја Бенџаним на Твитеру.
Ово је други упад америчке полиције у Амбасаду Венецуеле. Претходни пут припадници полиције су у здање дипломатске мисије ушли 14. маја. Амбасада Венецуеле налази се у Џорџтауну, једној од најпрестижнијих четврти Вашингтона. Протеклих неколико седмица у здању се налазе амерички невладини активисти који подржавају законитог председника Венецуеле Николаса Мадура.
Венецуеланске дипломате раније су напустиле САД на захтев Стејт департмента.

Мадуро је захвалио америчким активистима, изразивши „дубоко дивљење“ због заштите Амбасаде Венецуеле. Венецуелански председник је раније рекао да је председник САД Доналд Трамп одговоран за нарушавање неприкосновености Амбасаде Венецуеле у Вашингтону и затражио да се та неприкосновеност поштује. Подсетимо, свака амбасада ужива екстериторијалност и рачуна се као део земље коју представља. Нарушавање овог правила сматра се најтежим кршењем међународног права и дипломатије.

У Венецуели су 21. јануара почели масовни протести против актуелног председника Венецуеле Николаса Мадура. Председник парламента Венецуеле Хуан Гваидо се 23. јануара прогласио за привременог шефа државе. Сједињене Америчке Државе и низ других земаља су признале Гваида и захтевају од председника Венецуеле Николаса Мадура, ког не сматрају легитимним шефом државе, да не дозволи насилне акције против опозиције. Мадуро је Гваида назвао „марионетом Сједињених Америчких Држава“. Лидера Венецуеле Николаса Мадура као легитимног председника подржавају Русија, Кина и низ других земаља.

Венецуеланска опозиција је 23. фебруара покушала да достави у ту земљу хуманитарну помоћ уз подршку САД, али је Мадуро категорички одбио ту помоћ, сматрајући је провокацијом, односно покрићем за агресију против његове земље. У светлу кризе, Мадуро је раскинуо дипломатске односе са САД и Колумбијом.
Сједињене Америчке Државе су 28. јануара објавиле да уводе санкције националној нафтној и гасној компанији Венецуеле ПДВСА, блокиравши имовину и интересе компаније у својој јурисдикцији од седам милијарди долара и забраниле пословање са њима. Вашингтон је раније најавио нова ограничења против Каракаса, али није прецизирао на шта ће се она односити.







Погледајте ОВДЕ битку за Хаму из птичје перспективе.
Извор

http://www.pravda.rs/2019/5/16/tram...a-teritoriju-venecuele-nema-vise-nazad-video/
 
Група бродова руске морнарице на челу са најновијом фрегатом "Адмирал Горшков" креће се у правцу Хавајских острва.
Крајња тачка трасе је непозната, али се верује да би то могла да буде Венецуела.

D6rFtweXsAA15PO.jpg
 
СЛУШАЈТЕ SPUTNIK
ПРЕТРАГА

Су-34

Венецуела обновила наоружање — скоро све је из Русије
© Sputnik /
СВЕТ
12:26 17.05.2019Преузмите краћи линк
0 400
Каракас је почео да купује руске војне авионе након што су Сједињене Америчке Државе увеле ембарго на снабдевање оружјем и компонентама за амерички авион Ф-16, изјавио је амбасадор Венецуеле при канцеларији Уједињених нација у Женеви Хорхе Валеро.

Стратешки транспортни авион АН-124-100 Руслан и авиони ИЛ-76

© SPUTNIK / MAKSIM BLINOV
Руски авиони у Венецуели – Сасвим (не)обична појава
Он је истакао да је због америчког ембарга скоро све оружје у Венецуели руске производње.

„Наша војска је користила авионе Ф-16. То су авиони који су направљени у Сједињеним Америчким Државама за наше Оружане снаге. Међутим, они су блокирали продају делова. Због тога су сви њихови авиони престали са радом. Почели смо да купујемо руске авионе, који су се одлично показали. Реч је о авионима ’Сухој‘“, додао је амбасадор.
У периоду од 2006. до 2008. године Русија је испоручила Венецуели серију од 24 ловца Су-30МК. Касније је председник те земље Николас Мадуро рекао да намерава да купи још 12 таквих авиона.

https://rs.sputniknews.com/svet/201...ecuela-kupuje-ruske-avione-promeniti-naslov-/
 
МАДУРО ПОВЛАЧИ МУДАР ПОТЕЗ: Овим ће опозицији скресати крила, а Гваида послати на сметлиште историје
20-05-2019 22:32
Опозиција земље, на челу са самопроглашеним привременим председником Хуаном Гваидом, освојила је већину у Народној скупштини на изборима 2015. године. Следећи парламентарни избори су заказани за крај 2020. године. Легитимни председник Венецуеле Николас Мадуро предложио је у понедељак превремене изборе за Народну скупштину, извештава Ројтерс.

Николас Мадуро (Фото: РИА Новости)
Венецуела је уплетена у политичку кризу, која је ескалирала након што се опозициони лидер Хуан Гваидо прогласио привременим председником земље крајем јануара, у потезу који су одмах подржале САД и њихови савезници. Мадуро је оптужио Гваида да је "марионета", док је оштро критиковао Вашингтон због организовања државног удара у латиноамеричкој земљи.
Америчко министарство финансија увело је више санкција за венецуеланске државне компаније од јануара.
Укупна штета од америчких санкција према Венецуели већ је премашила 100 милијарди долара.
Русија, Кина, Куба, Боливија, Турска и бројне друге земље изразиле су подршку Мадуру као једином легитимном председнику Венецуеле.




Моћна ирачка група прети Америма. Погледајте ОВДЕ.
Извор: Правда

https://www.pravda.rs/2019/5/20/mad...krila-a-gvaida-poslati-na-smetliste-istorije/
 
Venezuela opposition leader Juan Guaido says he will send delegates to Oslo next week for the first face-to-face meeting with representatives of President Nicolas Maduro's government as part of a Norway-led mediation effort

"opposition leader"?
Šta bi Nevenice - kad mu isteče mandat Predšjednika?
 

Back
Top