Venecija

Manastirka

Buduća legenda
Poruka
28.532
Bili ste,...ili planirate.
Šta vas je oduševilo ili je možda još jedna u nizu " isforsiranih" gradova astrakcija.
Da li je po vama ovo arhitektonsko čudo od grada, zaista jedinstven grad na planeti i zaslužuje li takvu reputaciju? Ako jeste, zašto i u kom smislu.
Ne sumnjam,...ali mene nikada nije privlačila, čak ni za neko romantično putovanje ( jer obično parovi tamo provede medeni mesec ili godišnjice u vezi). Inače izbegavam te ultra popularne turističke gradove, gde sve vri od turista i sve je njima podređeno. Kao da sve to mestu oduzima članu srž ili "dušu", što bi narodski rekli.
Dobila sam priliku da je uskoro posetim (što neću propustiti),...ali eto, upute me i vi malo u svoj doživljaj Venecije. 😘
P.S. Grad u kome je Laza Kostić dobio inspiraciju za svoju najlepšu pesmu " Santa Maria Della Salute", još jedno remek delo umetnosti.

Nisam bila tako da nemam info iz prve ruke. Cula sam da treba paziti kad se ide, jer ako duvaju vetrovi u nekom smeru (sa mora?) onda ume bas jako da smrdi.

Pored L.Kostica, Venecijom je bio inspirisan i Toman Man u svojoj cuvenoj "Smrti u Veneciji".

Nisam bila tako da nemam info iz prve ruke. Cula sam da treba paziti kad se ide, jer ako duvaju vetrovi u nekom smeru (sa mora?) onda ume bas jako da smrdi.

Pored L.Kostica, Venecijom je bio inspirisan i Toman Man u svojoj cuvenoj "Smrti u Veneciji".
Mnogima je bila inspiracija,...nešto tu ima. 😉
Deluje misteriozno i nedokučivo.

Bio sam davnih dana i jako mi se svidjela. Prosao sam samo manjim djelom. Ako imas vremna, para i volje preporucio bi ti da odes do otoka Murano. Za murano stakla si vjerojatno cula, ako ne i vidjela.
To sta pises za turiste je sve tocno, ali jbg. ima se sta za vidjeti.
Šta ima na tom ostrvu Murano? Je'l ti to ostrvo ostavio najjači utisak?

Nije nego mi je poznato iz povijesti stakarstva, a kada sam bio u Veneciji ima svacega za kupiti od tog stakla. Ako te interesira vise procitaj na prilozenom linku.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Murano

Sta se tice bas same Venecije ako je ne zastite potonut ce s vremenom, a bila bi steta. Poznato ti je sigurno na cemu je sagradena.

Guzva ogromna sli svakako vredi bar jednom posetiti.
Pre toga dobro istražiti internet šta sve ima da se vidi, jer za neke stvari treba kupiti karte unapred.
PS ima direktna avio linija Bgd - Venecija, oa brod taxi do centra.

Par slika sam našao bez naših likova, ali zaista impresivno za videti.

IMG_4895.jpegIMG_4836.jpegIMG_4811.jpegIMG_4784.jpegIMG_4773.jpeg

Murano je malo ostrvo sa puno zanatskih radnji, uglavnom izdrada od stakla.
Problem je sto razne agencije i vodiči te vode u već pripremljene radne za dranje turista.
Besplatan brodić do tamo, dobiješ kafu, pice, gledaš malo kako prave staklo i onda izložbeni salon sa nenormalnim cenama, tipa lampa Eur 5-15k, veliki salonski luster i do Eur 100k, i svašta nešto. Zaista lepo ali preskupo i za bogatu klijentelu.
Tako da ako je Murano opcija, uzmes gradski vodeni taxi, pa sam istražujes po ostrvu male slatke radionice gde nešto moze da se nadje po normalnim cenama.

Je'l neko bio? Makar na medenom mesecu.😁

Ja sam bila poodavno sa mamom.

Imala sam srecu da smo gostovale uoci katolickog Bozica, da nam je vreme bilo sjajno i da nije bilo guzve.
Hotel nam se zvao Locanda canal, par desetina metara iza trga sv. Marka.

Kroz grad smo se kretale vaporetom, sto dodje povoljnija varijanta.
Ostale smo tri dana, izjutra smo imale grad za sebe, potpuno prazan.

Jele smo najpre pizze i paste...dok nismo shvatile da njihovi barovi imaju nesto nalik na tapase. Zaboravih ime.
Narucis pice i uz njega dobijes nn sitnih zalogajcica. Tako izlaze mestani i hrana je jako dobra.

Dobila sam na poklon oslikanu masku koja i danas visi na zidu, jedan od najlepsih poklona ikada.

Grad je velicanstven, pravljen na vrscima debla, bazilika lici na najlepsi sladoled i krije mosti sv. Marka. Njegove mosti su ukrali mletacki trgovci (valjda bese trgovci) i doneli iz Aleksandrije u Veneciju tako sto su ih prekrili svinjetinom. Taj prikaz je i sada na fasadi bazilike. Muslimani drze nos i sklanjaju glavu jer im vera zabranjuje svinjetinu.

Sv. Marko ima simbolicni izgled lava pa se lavovi nalaze svuda. Na tom trgu je prelep sat, kao astronomski koji uvodi goste u splet ulicica.

Meni grad nije posebno romantican vec mi je istorijski ocaravajuci. Moj hotel je bio zdanje iz XIV veka. Sve krcka, sve je gradjeno od drveta kako ne bi bilo pretesko za ta debla pod vodom.

Pijaca je bila divna, pamtim, hrana mi se svidela, barovi, posebno...

Bio sam davnih dana i jako mi se svidjela. Prosao sam samo manjim djelom. Ako imas vremna, para i volje preporucio bi ti da odes do otoka Murano. Za murano stakla si vjerojatno cula, ako ne i vidjela.
To sta pises za turiste je sve tocno, ali jbg. ima se sta za vidjeti.
evo male informacije...prvi pomen fudbala u dubrovniku, to je bila nekakva lopta krpenjaca, zavrsila je u izlogu jedne radnje i razbila skupu casu iz Murana...nisam siguran 16 ili 17 vek

Je'l neko bio? Makar na medenom mesecu.😁
Bila više puta ali ne na medenom mesecu :lol:
Venecija je jedna od gradova koju treba obavezno ako se ima mogucnost posetiti
Kada dodješ u Veneciju kao da si došla u doba renesanse i cuvenog Karavadja
Ako hoceš da izbegneš velike gužve idi u maju mesecu , kupi trodnevnu kartu za vaporeto
vodic po Veneciji i obici ceš celu Veneciju vozikajuci se gde hoceš i presedaš gde hoceš

Bila više puta ali ne na medenom mesecu :lol:
Venecija je jedna od gradova koju treba obavezno ako se ima mogucnost posetiti
Ako hoceš da izbegneš velike gužve idi u maju mesecu , kupi trodnevnu kartu za vaporeto
vodic po Veneciji i obici ceš celu Veneciju vozikajuci se gde hoceš i presedaš gde hoceš
Hvala Nina,...!😘

Preskupo, fenomenalna arhitektura, ali i prljavstina. Na trgu Sv Marka puno srece za golubovima, ali i konobarima, koji deru ako si stranac. Vredi videti, ali ima daleko boljih mesta u Italiji za duzi boravak.

Bila sam u aprilu 2011., nije bilo neprijatnih mirisa kanala koje su nam najavljivali, bilo je sasvim ok. Kola smo ostavili u javnoj garaži u Mestreu pa odatle vozom do Venecije.
Deluje u prvi mah kao lavirint, i kao " jao, neću pronaći ključne tačke" uvek napravim spisak šta videti 😁, pa kao, koga pitati za pravac, međutim kad smo sa trga železničke stanice prešli most, videli smo da je na svakom ćošku gde je potrebno skrenuti neko ucrtao strelice i oznaku kuda vodi taj put. :) tako da je bilo jako lako snaći se.

Ponese nas to što smo u Italiji, Veneciji, pa sve te gondole i kanali, fasade u živahnim bojama. :)
Ali, kad bi rodni grad bio sa takvim fasadama , do pola zida vlaga i memla, mi bi rekli " bljak", a pošto je Venecija mi kažemo " ah ! " :)

Back