Обилић
Elita
- Poruka
- 19.210
Ево шта ми рече Вештица:
Кључне ствари које овај град чине грађевинским чудом:
1. Темељи од „окамењене” шуме
Испод скоро сваке зграде у Венецији налазе се милиони дрвених стубова (шипова) забодених дубоко у муљ док не досегну чврсти слој глине (caranto).
2. Прилагођена архитектура
Венецијанци нису могли да граде тешке куле од пуног камена као у остатку Италије.
Данас се Венеција суочава са порастом нивоа мора, због чега је изграђен систем MOSE — мрежа од 78 покретних преграда на улазима у лагуну. Ове баријере се подижу када наступи екстремно висока плима (Acqua Alta), спречавајући море да поплави град.
4. Вештачки архипелаг
Оно што изгледа као јединствена копнена маса заправо је 118 малих острва повезаних са више од 400 мостова. Град нема путеве за аутомобиле; уместо њих, 176 канала служе као „улице”, а водени саобраћај је крвоток града.
Ако планирате посету, не пропустите Дуждову палату и Трг Светог Марка, који су врхунац овог „немогућег” инжењерског пројекта.
Оно што ме такође фасцинира је вишевековна непрекинута одлучност Венецијанаца
да одржавају и унапређују свој град.
Венеција није гомила било каквих зграда само да се направи чудо на води,
већ су то прелепе и врхунски функционалне зграде са решеном и канализацијом и водоводом, и струјом и плином ...
И то још пре пар векова, кад ми мислимо да наука није далеко добацивала.
Врага није !!!
Па онда, како ти Венецијанци не страдају од реуме ?
Ееј живот на води !
Ми овде на сувом, па пола становништва искривљено и са болним зглобовима ...
Кључне ствари које овај град чине грађевинским чудом:
1. Темељи од „окамењене” шуме
Испод скоро сваке зграде у Венецији налазе се милиони дрвених стубова (шипова) забодених дубоко у муљ док не досегну чврсти слој глине (caranto).
- Дрво које не труне: Коришћено је дрво јове, храста и ариша. Пошто су потпуно потопљени у воду без кисеоника, ови стубови нису иструлили. Напротив, минерали из воде су их током векова буквално петрификовали (претворили у камен).
- Бројке које фасцинирају: Црква Santa Maria della Salute почива на преко милион дрвених стубова, док је за чувени мост Rialto употребљено око 12.000 шипова.
2. Прилагођена архитектура
Венецијанци нису могли да граде тешке куле од пуног камена као у остатку Италије.
- Лагани материјали: Да би се смањио притисак на темеље, спољни зидови су често грађени од лакших опека, док су фасаде биле од танког истарског камена, који је отпоран на со и влагу.
- Флексибилност: Зграде су пројектоване тако да „дишу”. Уместо крутог бетона, коришћени су флексибилни малтери и дрвене греде који омогућавају грађевинама да се благо померају заједно са тлом, а да не попуцају.
Данас се Венеција суочава са порастом нивоа мора, због чега је изграђен систем MOSE — мрежа од 78 покретних преграда на улазима у лагуну. Ове баријере се подижу када наступи екстремно висока плима (Acqua Alta), спречавајући море да поплави град.
4. Вештачки архипелаг
Оно што изгледа као јединствена копнена маса заправо је 118 малих острва повезаних са више од 400 мостова. Град нема путеве за аутомобиле; уместо њих, 176 канала служе као „улице”, а водени саобраћај је крвоток града.
Ако планирате посету, не пропустите Дуждову палату и Трг Светог Марка, који су врхунац овог „немогућег” инжењерског пројекта.
Оно што ме такође фасцинира је вишевековна непрекинута одлучност Венецијанаца
да одржавају и унапређују свој град.
Венеција није гомила било каквих зграда само да се направи чудо на води,
већ су то прелепе и врхунски функционалне зграде са решеном и канализацијом и водоводом, и струјом и плином ...
И то још пре пар векова, кад ми мислимо да наука није далеко добацивала.
Врага није !!!
Па онда, како ти Венецијанци не страдају од реуме ?
Ееј живот на води !
Ми овде на сувом, па пола становништва искривљено и са болним зглобовима ...