VELIKI STATISTIČKI GENOCID: Koliko je Srba živelo na teritoriji avnojske Hrvatske

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326
VELIKI STATISTIČKI GENOCID: Koliko je Srba živelo na teritoriji avnojske Hrvatske

Momčilo Diklić/Rade Dragović

16. 10. 2020. u 07:12



ВЕЛИКИ СТАТИСТИЧКИ ГЕНОЦИД: Колико је Срба живело на територији авнојске Хрватске

Foto arhiva
JEDNA od višedecenijskih dilema bilo je pitanje koliki je bio stvarni broj srpskih stanovnika na ovom prostoru. Interesantna su, za razmatranje izjave, svojevremeno, "najupućenijih" Hrvata u političkom pa i naučnom smislu.



Dr Vladimir Bakarić, višedecenijski prvi čovek hrvatske politike i ekonomije, ako ne i čitave Jugoslavije. u aprilu 1945. godine, tvrdio je, da je u Hrvatkoj bilo 24 odsto Srba.
To su kasnije neki politički autoriteti u Hrvatskoj obrazlagali (i ne samo oni), da je to zato, što je za vreme Drugog svetskog rata, za KPH, bio partijski vezan i Srem. Vidljivo je iz navedene tabele, da prema prvom posleratnom popisu iz 1948. godine, na Srbe je u Hrvatskoj otpadalo 15 odsto stanovnika. Međutim, kako god se računalo, opet se ta matematika ne poklapa. Nisu srpski stanovnici Srema, 1945. godine, mogli činiti 10 odsto stanovništva Hrvatske, tako da se tu statistika ne podudara.
Nekoliko decenija kasnije poznati hrvatski komunista, predratni pravnik, kasnije javni tužilac i funkcioner Hrvatske, Jakov Blažević je osamdesetih godina tvrdio, da Srba u Hrvatskoj ima oko 700.000-800.000. Isto ili slično, je tvrdio i dr Stipe Šuvar, poznati sociolog, ministar prosvete Hrvatske, predsednik SKJ itd. Vidljivo je, da se njihove tvrdnje bitno razlikuju od službeno iskazivane statistike. Jedai od spornih problema Srba, sa vlastima HDZ-a, bio je i popis stanovništva 1991. godine, što su mnogi nazvali obmanom srpskog iaroda. Da statistički podaci u Hrvatskoj, naročito 1991. godine, nisu bili u redu, najprezentnije objašnjava poznati ekonomista dr Slobodan Komazec, koji je popis stanovništva u Hrvatskoj 1991. godine, nazvao "Velika statistička podvala i statistički genocid".

ASIMILACIJA PREKO BRAKOVA

POSLE više decenijskih migracija Srbi u avnojskoj Hrvatskoj su bili najviše teritorijalio rašireni i izmešani, što je bilo u daleko većem obimu nego Hrvati i druge nacionalnosti. Ovo je bili i zbog toga što su doživljavali istinski čitavu Jugoslaviju kao domovinu, zato se nisu ustručavali naseljavati po svim regijama Hrvatske i Jugoslavije. Ovakav pristup je bio iluzija i katastrofalan za srpski etnos. Zbog ovakvog pristupa i njihovog migriranja u veće gradske centre Hrvatske, počinje asimilacija i kroatizacija srpskog naroda, što je vidljivo iz sledećih podataka: "Da asimilacijski proces postoji pokazuju ovi podaci, koji se odnose na avnojsku Hrvatsku.
Hrvatice su se udavale za Hrvate u 91 odsto slučajeva 1953. godine, 89,6 odsto 1963. godine i 90,9 odsto 1987. godine. Naznačenih godina udavale su se za Srbe u iznosu 4,5 odsto, 7 odsto i 4,1 procenat. Srpkinje su se istih godina udavale za Srbe u iznosu od 84,3, 75 i 67,7 odsto. a za Hrvate navedenih godina 13,3, 21,7 i 26,6 odsto".
Naglo je opao udeo čisto srpskih brakova. On je iznosio 2/3, a udeo čisto hrvatskih brakova je iznosio 9/10. Takođe je vidljivo da je udeo udatih Srpkinja za Hrvate bio preko 1 odsto i imao tendenciju rasta, dok se udeo Hrvatica udatih za Srbe zadržao na niskom procentu 4-5 procenata.



KOMAZEC ističe sledeće: "Politički i nacionalistički košmar omogućio je smišljene manipulacije popisnim materijalom, posebno u pogledu nacionalne strukture stanovništva"... "Dakle u ukupnom broju manipulacije su gotovo nemoguće, ili izuzetno opasne (uočljive), ali u strukturi po nacionalnoj pripadnosti ne samo moguće već i vrlo izražene"... "Velike promene izmeću dva poslednja popisa nalaze se u tri kategorije stanovništva: Hrvati, Srbi a naročito kod kategorije Jugosloveni i ostali. Uočljivo je da se izuzetno povećava broj Hrvata upravo u godinama izrazite nacionalističke euforije (1971. i 1991), čak i veće u odnosu na ukupan rast stanovništva Republike(1981 - 1991)".

Vidljiva je velika nelogičnost, da se od 1981. do 1991. godine, ukupan broj stanovnika povećao za 159.000, a Hrvata u istom vremenskom periodu za 253.000, što je preko sto hiljada više od ukupnog rasta. Komazec dalje navodi "Raznovrsni pritisci po nacionalno izjašnjavanje, "izopćuju" Jugoslovene kao nacionalno neidentifikovane kategorije, pritisak na stanovništvo s takvom orijentacijom i osjećajem, urodilo je plodom, da se ova vrlo značajna po brojnosti (treća po broju iza Hrvata i Srba) kategorija gotovo "istopila" i svela sa 379.000 - 1981. godine na svega 44.700. Nestalo je, odnosno opredelilo se (ili vratilo) matičnoj naciji 334.300 bivših Jugoslovena"... "S obzirom na prirodni priraštaj od svega 0,5 do 1,2 na hiljadu stanovnika u Hrvatskoj, što je najniže bilo u Jugoslaviji osim Bojvodine sa 0,2 promila". Komazec navodi, da povećanje broja Hrvata u popisu 1991. godine za 253.000 nije moguće ni teoretski a kamoli praktično, zatim konstatuje "Naime prema izjavi direktora Republičkog zavoda za plan i statistiku Hrvatske date HTV, od ukupnog broja Jugoslovena kao Hrvati u poslednjem popisu izjasnilo se 80 posto, To je prosto rečeno, pokušaj takvog falsifikata...". Dalje navodi "Prema materijalu koji je dostupan u Hrvatskoj, na statističkom uzorku dovoljno reprezentativnom od nekoliko hiljada Jugoslovena, potpuno je jasno da se od ukupno 379.000 Jugoslovena na srpsko stanovništvo odnosi 82 do 84
odsto. To dakako apsolutno iznosi 320.000"...
28809_ffff_iff.jpg

Foto arhiva

STOGA ovaj zvanični podatak od 580.000 Srba, kojim se operiše u javnosti, čista je političko-statistička konstrukcija. To je velika statistička prevara i statistički nacionalizam, nažalost s odrećenim statističkim posledicama. Dakle, izabran je arbitrarni broj, kojim će se u politici manipulirati, a koji neće izazvati veću pozornost. Imajući u vidu navedeni prirodni priraštaj stanovništva i zvanični podatak iz popisa 1981. godine 531.000 (11,6 posto) danas (1991) u Republici Hrvatskoj, živi umesto po političkom popisu 580.700 (12,2 odsto), stvarno oko 940.000 do 945.000 Srba što u odnosu na ukupan broj stanovnika od 4.760.000 čini 19,6 posto, svaki peti stanovnik. To je stvarni broj Srba u Hrvatskoj, sve ostalo je statistička obmana" Komazec, takođe dokazuje, da je istovremeno došlo do "topljenja" i nestanka nacionalnih manjina. Da sa statistikom o broju Srba nije štimalo, može se pratiti sa više aspekata. Ako analiziramo iznete podatke, od 19. i 20. avgusta 1990. godine, kada je održano izjašnjavanje za srpsku autonomiju u Hrvatskoj, opet se statistika ne poklapa.

TUĐMANOVO PRIZNANjE

Franjo Tuđman prilikom otvaranja Vojne škole „Ban J. Jelačić1' u Zagrebu, 15. 12.1998. je rekao: "Hrvatska je riješila srpsko pitanje u Hrvatskoj. Mi smo prihvatili povratak dijela Srba u Hrvatsku, kao bi onemogućili napade na Hrvatsku i prigovore kako je Hrvatska nastavak NDH i ne želi nijednog Srbina. Riješili smo srpsko pitanje i Srba više neće biti 12% i 6% Jugoslovena koliko ih je bilo, a 3% koliko će ih biti neće više ugrožavati hrvatsku državu."
Tuđman je ovde indirektno „priznao" da je Srba bilo 18 odsto, a da su projektovano svedeni na 3 odsto.



Prema iskazanim podacima, za autonomiju se izjasnilo 756.549 građana. Poznato je da značajan deo Srba nije imao mogućnosti ili pak nije hteo, da se izjasni a takođe je poznato da se maloletni nisu izjašnjavali.
28811_slobodan-komazec_f.jpg

Dr Slobodan Komazec, Foto arhiva

Ako zanemarimo i ovaj podatak, ne slaže se, zbroj broja Srba u Hrvatskoj po popisu od 2001. godine sa brojem izbeglica u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i ostalom svetu. Dolazi do značajnih razlika u odnosu na ukupan broj Srba u Hrvatskoj, iznet popisom 1991. godine. Evo šta je o tome naveo istoričar mr Mile Dakić, koji se već više decenija bavi istorijom,problemima i položajem Srba na teritoriji Hrvatske, Slavonije i Dalmacije;

"Poznato je da u strukturi Jugoslovena ima preko 80 odsto Srba i da je udio srpskog naroda uoči rata bio iznad 900.000, odnosno preko 20 odsto od ukupnog stanovništva Hrvatske, da u Hrvatskoj nedostaje oko 700.000 Srba. Bar, poslije posljednjeg popisa svjetu mora biti jasno, šta se desilo". Činjenica je, da popisi i interpretacije o broju Srba u Hrvatskoj, nisu bile u redu. I to je bilo u funkciji potiranja konstitutivnosti i njegova svođenja na nacionalnu manjinu.



https://www.novosti.rs/vesti/drustv...liko-srba-zivelo-teritoriji-avnojske-hrvatske


Eliminisanje u vise etapa
 
Moguće da je bilo u jednom trenutku 800 000 Srba u Hrvatskoj, oko 150 000 Srba je gastarbajterisalo, službovalo ili se naselio u Hrvatskoj iz drugih republika.
Ja se sjećam iz djetinjstva Ilije koji je imao vikendicu u kraju, došao iz Srbije, radio u nekoj državnoj firmi u Zagrebu.
Dolazio vikendom sa obitelji i od moje bake kupovali jaja, sir, vrhnje, rakiju...
Većina njih se ipak brojala u svojim republikama pri propisima.
 
Moguće da je bilo u jednom trenutku 800 000 Srba u Hrvatskoj, oko 150 000 Srba je gastarbajterisalo, službovalo ili se naselio u Hrvatskoj iz drugih republika.
Ja se sjećam iz djetinjstva Ilije koji je imao vikendicu u kraju, došao iz Srbije, radio u nekoj državnoj firmi u Zagrebu.
Dolazio vikendom sa obitelji i od moje bake kupovali jaja, sir, vrhnje, rakiju...
Većina njih se ipak brojala u svojim republikama pri propisima.
Koja glupost od teme. Živjelo ih je onoliko koliko ih se smatralo i izjasnilo Srbima. 12-13%. Eto.
Koliko nas je bilo pre prvog svetskog,a koliko bi tek bilo da niste izvršili najstrašniji genocid nad Srbima,kakav svet ne pamti?
 
Koja glupost od teme. Živjelo ih je onoliko koliko ih se smatralo i izjasnilo Srbima. 12-13%. Eto.
Рече потомак европске цивилизацијске срамоте, чији су преци-монструми чинили такве злочине
од којих се нормалним људима ум замрзне. Рече потомак руље која је од остатака убијених
ЉУДИ правила сапун за кућну употребу.....

Ти такав, малоуман, ниси властан вредновати било коју тему!
 
Koliko nas je bilo pre prvog svetskog,a koliko bi tek bilo da niste izvršili najstrašniji genocid nad Srbima,kakav svet ne pamti?
Prije prvog svjetskog rata se u Hrvatsku brojao i cijeli Srijem sa Zemunom minus Dalmacija i Istra pa su omjeri bili nešto drugačiji. Ne treba zaboraviti da je tada bilo i puno Nijemaca i drugih koji su pomicali ukupne udjele i ne mogu se preslikati na vrijeme poslije drugog svjetskog rata.
 
Poslednja izmena:
Рече потомак европске цивилизацијске срамоте, чији су преци-монструми чинили такве злочине
од којих се нормалним људима ум замрзне. Рече потомак руље која је од остатака убијених
ЉУДИ правила сапун за кућну употребу.....

Ти такав, малоуман, ниси властан вредновати било коју тему!
Ne zaboravi sjenila za svjetiljke i kišobrani od kože ubijenih srpskih logoraša.
Moram pogledati što su još Nijemci radili jer se to u propagandu preslikavalo 1:1 na ndh i preuvelicavalo gore nego kod nijemaca ikada bilo.
 
Koliko nas je bilo pre prvog svetskog,a koliko bi tek bilo da niste izvršili najstrašniji genocid nad Srbima,kakav svet ne pamti?


Zašto bi ti sebi postavljao takva pitanja dok sneno gledaš u mjesečinu kad imaš popise stanovništva prije i poslije WW2. koji te nimalo milo zakucavaju u zemlju...

Demografski podaci prije i poslije drugog svjetskog rata pokazuju PORAST broja Srba na teritorijama koje je obuhvaćala NDH...

Dakle PORAST BROJA SRBA i to usprkos stotinama tisuća Srba koji su za vrijeme NDH iselili u Srbiju ili tada izvršili tzv. srpsku kolonizaciju vojvodine !!!

Bolje je pitanje zašto u Srbiji dokazana istina nema dobru prolaznost ?

.
 
Рече потомак европске цивилизацијске срамоте, чији су преци-монструми чинили такве злочине
од којих се нормалним људима ум замрзне. Рече потомак руље која је од остатака убијених
ЉУДИ правила сапун за кућну употребу.....

Ти такав, малоуман, ниси властан вредновати било коју тему!
Samo vi živite u tom svom svijetu, nitko vam to ne brani. Samo imate problem što vam nitko normalan ne vjeruje u te priče...
 
Ne zaboravi sjenila za svjetiljke i kišobrani od kože ubijenih srpskih logoraša.
Moram pogledati što su još Nijemci radili jer se to u propagandu preslikavalo 1:1 na ndh i preuvelicavalo gore nego kod nijemaca ikada bilo.
'Ајд'не прди!
Глез фон Хорстенау био је Хитлеров официр који је од 1941. до 1944. обављао дужност немачког
опуномоћеног генерала у НДХ, са задатком да заступа интересе Вермахта и да помогне у
формирању Павелићеве војске. Генерал Хорстенау је свакодневно водио дневник и све објавио
у својим мемоарима „Између Хитлера и Павелића”, чиме је оставио крајње занимљиво
историјско сведочанство „треће стране” о беспризорним усташким злочинима у павелићевској
Независној Држави Хрватској којих су се стидели сви Немци
.

ustase-1-1-710x744.jpg

Пишући о општој слици националних односа у НДХ, Глез фон Хорстенау наводи:
„Муслимани у Босни проглашени су чистим Хрватима, Павелић се посебно трудио да их приближи усташама…
Срби су у новој држави (која се простирала од Јадрана до Дрине и Земуна) били приморани да беже јер су им
одузета сва грађанска права и отимана им је имовина. Бежали су углавном у Србију.
Масакр над Србима десетковао је њихов број. Већ концем априла 1941, усташе су формирале први
конц-логор у Дорњу код Копривнице. Касније је основано још неколико њих, међу којима и
озлоглашени Јасеновац.
На основу немачких процена, до јесени 1941. убијено је приликом погрома и у
логорима 200.000 Срба.
До краја 1943. посланик др Нојбахер процењује број убијених Срба на око 750 000.”
 
Samo vi živite u tom svom svijetu, nitko vam to ne brani. Samo imate problem što vam nitko normalan ne vjeruje u te priče...
Не прди, будалетоно малоумна! Само УМНО БОЛЕСНА ОСОБА може негирати и бранити
невиђене злочине и недела УСТАШКЕ СТОКЕ и њихових "поглавника"! ЧИБЕ!
добра дела_pic-1.jpg
 
'Ајд'не прди!
Глез фон Хорстенау био је Хитлеров официр који је од 1941. до 1944. обављао дужност немачког
опуномоћеног генерала у НДХ, са задатком да заступа интересе Вермахта и да помогне у
формирању Павелићеве војске. Генерал Хорстенау је свакодневно водио дневник и све објавио
у својим мемоарима „Између Хитлера и Павелића”, чиме је оставио крајње занимљиво
историјско сведочанство „треће стране” о беспризорним усташким злочинима у павелићевској
Независној Држави Хрватској којих су се стидели сви Немци
.

ustase-1-1-710x744.jpg

Пишући о општој слици националних односа у НДХ, Глез фон Хорстенау наводи:
„Муслимани у Босни проглашени су чистим Хрватима, Павелић се посебно трудио да их приближи усташама…
Срби су у новој држави (која се простирала од Јадрана до Дрине и Земуна) били приморани да беже јер су им
одузета сва грађанска права и отимана им је имовина. Бежали су углавном у Србију.
Масакр над Србима десетковао је њихов број. Већ концем априла 1941, усташе су формирале први
конц-логор у Дорњу код Копривнице. Касније је основано још неколико њих, међу којима и
озлоглашени Јасеновац.
На основу немачких процена, до јесени 1941. убијено је приликом погрома и у
логорима 200.000 Срба.
До краја 1943. посланик др Нојбахер процењује број убијених Срба на око 750 000.”
Procjene, procjene, procjene iz luksuzne sobe hotela Esplanade u srcu Zagreba.

Naravno da su ustaše radili zločine i sami Hrvati su zazirali od njih jer su te mogli ubiti za ništa i nikom ništa. Pisao sam već o rođaku kojeg su zatukli.
 
Не прди, будалетоно малоумна! Само УМНО БОЛЕСНА ОСОБА може негирати и бранити
невиђене злочине и недела УСТАШКЕ СТОКЕ и њихових "поглавника"! ЧИБЕ!
Pogledajte prilog 781508
To je sa početka interneta u Srbiji kad ionako ništa tražilica nije pronalazila.

Danas na srpskom
Screenshot_20201016-172755_Chrome.jpg
 
Zašto bi ti sebi postavljao takva pitanja dok sneno gledaš u mjesečinu kad imaš popise stanovništva prije i poslije WW2. koji te nimalo milo zakucavaju u zemlju...

Demografski podaci prije i poslije drugog svjetskog rata pokazuju PORAST broja Srba na teritorijama koje je obuhvaćala NDH...

Dakle PORAST BROJA SRBA i to usprkos stotinama tisuća Srba koji su za vrijeme NDH iselili u Srbiju ili tada izvršili tzv. srpsku kolonizaciju vojvodine !!!

Bolje je pitanje zašto u Srbiji dokazana istina nema dobru prolaznost ?

.
Jesi ti onaj index ustasa Cinober?

Prije nego zaboravim - cetnicadi i partizaniji zelim ugodan dan.

Ustasiji sto vise skokova u jame.
 
Zašto bi ti sebi postavljao takva pitanja dok sneno gledaš u mjesečinu kad imaš popise stanovništva prije i poslije WW2. koji te nimalo milo zakucavaju u zemlju...

Demografski podaci prije i poslije drugog svjetskog rata pokazuju PORAST broja Srba na teritorijama koje je obuhvaćala NDH...

Dakle PORAST BROJA SRBA i to usprkos stotinama tisuća Srba koji su za vrijeme NDH iselili u Srbiju ili tada izvršili tzv. srpsku kolonizaciju vojvodine !!!

Bolje je pitanje zašto u Srbiji dokazana istina nema dobru prolaznost ?

.
To može da kaže samo neko ko ima tako visok KVOCIJENT inteligencije kao ti. :cepanje:
 
Procjene, procjene, procjene iz luksuzne sobe hotela Esplanade u srcu Zagreba.
Није Швабо знао ђе шупаљ, не. :lol:
Да није било Хрвата не би знао колико маренде му треба на свим фронтовима и у сваком тренутку годину дана раније ... :ljutko:
 
Није Швабо знао ђе шупаљ, не. :lol:
Да није било Хрвата не би знао колико маренде му треба на свим фронтовима и у сваком тренутку годину дана раније ... :ljutko:
Upravo tako, pobrojao u ndh više pobijenih nego je u cijeloj Jugoslaviji poginulo ukupno.
Nije čudo da su svaki rat izgubili.
 

Back
Top