Veliki prasak - početak svega

• Začetnik teme Začetnik teme Osti
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li to znaci da je moguće da se Veliki prasak i danas dešava?
Mislim,s obzirom da galaksije "beže" jedna od druge,i premotavajući film nazad dolazi se do jedne tačke iz koje bi materija i danas mogla da se širi? :think:
To već ne, jer je Veliki prasak vrlo specifična pojava, koja se dešava jednom u Univerzumu. ;)

Kretanje unazad u vremenu, da bi se došlo do tačke Velikog praska nije moguće jer je ta "tačka" postala čitav Univerzum.

Или до друге стране црне рупе. Али то не решава настанак, него само кретање из једног правца у други.

Čuo sam za tu hipotezu,da bi crne rupe mogle na neki način da predstavljaju crvotočine u prostorvremenu,koje vode iz jednog u drugi kraj univerzuma.
Naravno,to mi pomalo izgleda kao SF...ali opet nikad se ne zna. :D

Pa pošto se na mnogim temama često načinjao razgovor o "velikom prasku" i mnogi ga osporavali tvrdeći da vreme nema ni početak ni kraj, mislim da je najbolje da imamo posebnu temu. Pa da vidimo šta forumaši misle o o početku svega,da li smatraju da je neka druga teorija ispravna, da kosmos postoji oduvek ili da je "veliki prasak" danas dobro dokazana teorija kojoj se može verovati? I da, gde je mesto Boga u svemu tome?
Da ne bih ovde pisao o "velikom prasku" ,ko hoće da sazna osnove o njemu tu je wiki :)

http://bs.wikipedia.org/wiki/Veliki_prasak

научно је доказано да је узрок великом праску пасуљ.

Kako su nastale same cestice,pozitroni,neutrino?
Kada gledate neku emisiju o velikom prasku,prica pocne tipa doslo je do ubrzavanja ili sudaranja cestica.
Ja sam zaista laik,ali ok,nekako je morala nastati i najmanja cestica ili su one oduvek postojale?Kako,ne znam!

Prostor,vreme,vakum,cestice,svetlost,brzina,crne rupe,crvotocine,materija,antimaterija,nebule-ako sam se dobro izrazila,puno pojmova.
Pitam se zasto nas ne bi progutala neka crna rupa?
Razmisljam da se veliki prasak desava svakog trena negde u kosmosu.
Razmisljam kako zivot na Zemlji u ovom obliku gubi smisao u trenutku kada covek putuje u svemir.Fascinantni pojmovi,teorije,nauka.Nesto neverovatno.

Prostor,vreme,vakum,cestice,svetlost,brzina,crne rupe,crvotocine,materija,antimaterija,nebule-ako sam se dobro izrazila,puno pojmova.
Pitam se zasto nas ne bi progutala neka crna rupa?
Razmisljam da se veliki prasak desava svakog trena negde u kosmosu.
Razmisljam kako zivot na Zemlji u ovom obliku gubi smisao u trenutku kada covek putuje u svemir.Fascinantni pojmovi,teorije,nauka.Nesto neverovatno.

E ovde je greška. Veliki prasak se ne dešava u prostoru. Sav prostor i vreme nastaju sa njim.

A crna rupa nas ne bi progutala, jer naprosto nema ni jedne u blizini.

Uzmi Hokingovu "Kratku povest vremena", možda ti ponešto izbistri, a možda i ne :) Mene je posle prvog čitanja samo dodatno zbunila. Posle sam se tek presabrao...

pitanje??? vezano je za sirenje svemira od nastanka
crveni pomak nam pokazuje da se svemir siri, pa i ubrzava, ili, kako koja je galaksija dalja- crveni pomak je ucestaliji, znaci li to da je sto dalje- ili isto takodje dublje u proslost (posto je svetlost putovala milijardama godina do nas, tj gledamo proslost) dali se svemir sirio u proslosti vise, ili ubrzava kako naucnici kazu, znam da astronomi kazu ubrzava, nije mi jasno ako su dalje galaksije idu vise ka crvenom spektru, zar to nije bilo u prolosti ili sam propustio nesto u vezi svetla.

Poslednja izmena:
neznam kako da se izrazim, naucnici kazu, blize glalaksije pokazuju "crveni pomak" ili ti da se udaljavaju jedne od drugih, pa dalje glaksije pokazuju veci crveni pomak, znaci posto je dalje, vidimo proslost, ili ti po mom shvatanju, realno, u proslosti se brze sirio nego u sadasnjosti, odakle im zakljucak da ubrzava. kada gledamo blizu galaksiju vidimo blizu proslost, dalju galaksiju dalju proslost, u daljodj proslosti kazu da je crveni pomak ucestaliji, pa kako ubrzava, realno pokazuje da se u proslosti brze sirio, nenazam sta sam propustion, nekazu dzabe da ubrzava, samo neznam gde gresim ja

Poslednja izmena:
Сваку теорију, па и теорију великог праска (ТВП), треба узети са извесном дозом резерве. Зато ми нису јасни острашћени нити заговорници нити противници те

теорије. Оно што је данас савремено, примамљиво и "сигурно", већ сутра може бити доказано као нетачно и извргнуто подсмеху. Сетимо се само да су од Птоломеја па

све до Галилеја, чак и озбиљни научници тог доба били заклети геоцентрици, чему се данас смеју и основци. Мислим да то није случајно, јер је "свака људска мудрост - пред Богом лудост", тј. да Господ

хоће кроз то да нам покаже да својим мудраријама не можемо доћи до спознања Истине. Можда ће један од доказа који иду у прилог (или против) ТВП бити резултати

експеримента који се управо спроводи у ЦЕРН-у а тиче се откривања Хигсовог бозона.
А што се тиче питања на тему "шта је било пре?", била је једна занимљива књига, аутори су Игор и Гришка Богданоф, ја сам је био пре неколико година купио у

продавници САНУ у Кнез Михајловој, не знам да ли је још има у продаји. Наиме, њихова теза је да је пре настанка Васељене била само математичка информација о

устројству будућег Универзума. Дакле, у почетку беше Информација. Или, још лепше речено, у почетку беше Реч. Сасвим у складу са Библијом. Поред тога,

њихова формулација умногоме поједностављује теоријске захтеве, нема потребе за 11 просторних димензија током Планковог времена, довољно је само да време флуктуира

између реалног и имагинарног.
Оно што овде на форуму, бар не у овој теми, нико није поменуо је и тзв. Multiverse Theory (M-Theory) о постојању бесконачног броја универзума. И ту теорију, по

којој безброј универзума непрекидно настаје и који се шире као мехури сапунице, још је теже доказати или оповргнути.

Pa pošto se na mnogim temama često načinjao razgovor o "velikom prasku" i mnogi ga osporavali tvrdeći da vreme nema ni početak ni kraj, mislim da je najbolje da imamo posebnu temu. Pa da vidimo šta forumaši misle o o početku svega,da li smatraju da je neka druga teorija ispravna, da kosmos postoji oduvek ili da je "veliki prasak" danas dobro dokazana teorija kojoj se može verovati? I da, gde je mesto Boga u svemu tome?
Da ne bih ovde pisao o "velikom prasku" ,ko hoće da sazna osnove o njemu tu je wiki :)

http://bs.wikipedia.org/wiki/Veliki_prasak

Veliki Prasak se nikad nije desio jer je to logicka besmislica - energija najvece vrednosti sabijena (cime?) u tacku.
Svemir koji se siri zato sto se hladi, a svi znamo da se sve stvari skupljaju hladjenjem.

Svemir je oduvek bio ovoliki koliki je i danas, a i ta velicina nije onolika koliko nas ubedjuju jer Svemir nema kraj, nego je trodimenzionalna hrpa Mebijusovih traka.(zatvoren u samog sebe)

Svemir ima pocetak (trajanja) i imace i kraj (trajanja), jer je beskonacno star Svemir, opet, logicka besmislica.

Naravno da nema smisla kad zameniš uzrok i posledicu.
Ne širi se zato što se hladi nego se hladi zato sto se širi.

Koja sila je drzala u sabijenom stanju energiju celog Univerzuma?
Kako je mogla "nasa" energija, koja je ocigledno bila manja da nadvlada tu energiju?
Gde je sada ta sila?
Van Univerzuma?
U cemu se siri Univerzum?
Ljudi pod pojmom "sirenje" podrazumevaju zauzimanje necijeg prostora. Kako je moguce taj pojam upotrebiti u smisli - "sirenje ni u cemu'?

Back