Veliki pad cena nekretnina u Beogradu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
evo, naš komšija s mezanina prodao stan od 78 zarez nešto kvadrata za 140 000 evra, pa vi sad vidite kako su pale cene.....pregovarao je sa kupcem nekoliko nedelja i sad, u martu, se iseljava.

Napokon ono o cemu pricam danima na ovoj temi.

Pojedinci bla, bla bla..."padaju cene, padaju cene..." i tako do bola ponavljaju.

Evo samo ovaj tekst koji vazi za Crnu Goru:

13 Jan 2009. 16:44 | Izvor: CdM

Cijene nekretnina male u odnosu na evropske lokacije

U članku pod naslovom ''Nova godina, nove investicije'', Financial Times kratko komentariše tržište nekretnina u Crnoj Gori.

”Crna Gora se pojavila na tržištu nekretnina relativno nedavno, efektivno tek poslije njenog odvajanja od Srbije u junu 2006. godine. Ona ima dopustivo malu, ali veoma atraktivnu obalu sa malo prostora za razvoj velikih ljetovališta, što ograničava rizik od prevelike ponude na tržištu”, navodi Financial Times, a prenosi Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine.

U tekstu se dalje navodi da su cijene nekretnine 1.550 do 3.100 eura po kvadratnom metru u prosjeku u novim objektima male u poređenju sa mnogim poznatim evropskim lokacijama, premda oni mogu ići i do 4.000 odnosno 5.500 eura po kvadratnom metru.

Crna Gora teži članstvu u Evropsku uniju što će značajno sniziti njen profil rizika.

Lokacije vrijedne razmatranja su Budva, Tivat i Sveti Stefan.
==========
L I N K

pa, ja sad nisam mnogo srećna što ima ljudi koji su bez stana, a plate su im male da bi uleteli u kredit...ali, opet, imam dva stana na ok lokacijama, tako me sekiracija na tu temu ne dotiče.
jer, ako u bgd-u padnu cene, pašće i drugde, normalno.....a meni je to važno, jer planiram da kupim u naredno vreme nešto u srbiji, neko imanje, napuštenu kuću, pa da to sredim kako ja hoću.

Kakav crni pad , nekoliko primera iz halo oglasa :

1.VRAČAR, 4.0, 123m2, 2 terase, luks, garažno mesto, II, uknjižen, 390.000.
2.VRAČAR, Dubljanska, 4.0, 107m2, terasa, II, CG, uknjižen, nov, 335.000.
3.VRAČAR, Kneginje Zorke, 4.0, 105m2, podrum 40m2, VPR/III, EG, salonac, 2 ulaza, 2 mokra čvora, 2 tel, uknjižen, 280.000.
4.VRAČAR, Koče kapetana, 3.0, 70m2, luks, renoviran, II/IV, lift, CG, uknjižen, 260.000.
5.VRAČAR, Mileševska, 82m2, 2 terase, CG, IV, lift, garaža, luks, uknjižen, 280.000 EUR
6.VRAČAR, Braće Nedić, kod Krunske, 4.0, 135m2, nov, lođa, garaža, luks, CG, lift, II/IV, 540.000 EUR.
7.VRAČAR, 4.0, 135m2+lođa, nov, luks, CG, lift, II, 2 mokra čvora, video nadzor, garaža, 473.000 EUR.

Kakav crni pad , nekoliko primera iz halo oglasa :

1.VRAČAR, 4.0, 123m2, 2 terase, luks, garažno mesto, II, uknjižen, 390.000.
2.VRAČAR, Dubljanska, 4.0, 107m2, terasa, II, CG, uknjižen, nov, 335.000.
3.VRAČAR, Kneginje Zorke, 4.0, 105m2, podrum 40m2, VPR/III, EG, salonac, 2 ulaza, 2 mokra čvora, 2 tel, uknjižen, 280.000.
4.VRAČAR, Koče kapetana, 3.0, 70m2, luks, renoviran, II/IV, lift, CG, uknjižen, 260.000.
5.VRAČAR, Mileševska, 82m2, 2 terase, CG, IV, lift, garaža, luks, uknjižen, 280.000 EUR
6.VRAČAR, Braće Nedić, kod Krunske, 4.0, 135m2, nov, lođa, garaža, luks, CG, lift, II/IV, 540.000 EUR.
7.VRAČAR, 4.0, 135m2+lođa, nov, luks, CG, lift, II, 2 mokra čvora, video nadzor, garaža, 473.000 EUR.

Skoro svi navedeni stanovi su se neuspesno prodavali cele prosle godine.

Cenu stanova uglavnom diktiraju ekonomska kretanja kako u zemlji tako i u BG.
Buduci se u BG "okrece" 80% novcane mase koja je u opticaju u Srbiji,stvorena je
fiktivna pretpostavka da taj trend trebaju pratiti i cene nekretnina.
"Otvaranje" Srbije i Bg za poslednjih 8 godina rezultirao je dolaskom stranih "investitora"
- banke,osig.drustva.trgovacki centri,razne agencije za ispitivanje trzista....- ali to su sve profitabilne organizacije koje svoj profit ne baziraju na osnovu stvorene materijalne vrednosti,nego zbog nakaradne ekonomske polirtike neznalih gospodara Srbije.
Padom poslovanja,smanjenjem potrosnje mnogi smanjuju obim posla ili zatvaraju kancelarije.Sta se fizickih kupaca tice,epizoda rasprodaje nekretnina u Crnoj Gori je zavrsena.Preostala je jos rasprodaja zemljista na KiM.Drugih investitora-kuoaca stanova nema.Ostatak Srbije koji se prazni i doseljava u BG nema potencijal za kupovinu stanova,i nece ga imati dok se ne donese zakon da stranci mogu kupovati zemlju u Srbiji.
Onda ce se to biti poslednji talas zaposedanja BG.

ali, meni nije jasno sledeće - o čemu se ovde priča? o padu cena nekretnina? pa to se još nije desilo, a i ne mislim da će se desiti. neko ko misli da nešto može da proda za 200 000 evra će radije čekati, nego da prodaje....u krajnjoj liniji, sve što se preodaje mnogo više vredi nego što košta.
jer, taj koji ima takvu nekretninu nije u frci...i zato - čeka.

Mislim da cene padaju lagano i da ce padati jos. Znate ko prvi oseti krizu - siromasni ljudi. Tako je i sa svim ostalim pa i sa nekretninama. Cene prvo padaju na periferiji i tamo gde grade mali investitori koji nemaju taj luksuz da dugo cekaju na prodaju stanova jer su optereceni rokovima za kredite, platama za radnike, itd... Ne mozete ocekivati da ce odmah popadati cene na Vracaru ili boljim lokacijama jer tu su jaci investitori koji mogu sebi da priuste da cekaju, ali ako ne bude potraznje morace i oni da spustaju cene.

DA sve če pasti kao u Moskvi...
Sa 1700e na 25000e po kvadratu.

Nemam podatak da je toliko kvdrat u Moskvi.Pa ja sam milioner a da to neznam, stan 55 kvadrata po 25000eura je 1.375.000,00 eura. Dacu ga za 750000 ako ima zainteresovanih, dosta mi je i pola cene, ali nazalost da je sve to tako davno bi bilo realizovano. U centu vise ne moze da se dobije ni 2500 eura

Ma realno i pre nisu bile cene takve o kakvima se pricalo....isle su od 1000 i nesto do 3000 evra mada se pricalo o temo nekim besnim ciframa i do 4000 al to su gluposti.
Sada verovatno ce da bude i vise prilika za kupovinu povoljnijeg stana ko uspe da uhvati priliku od onih koji su u kreditu a ne mogu da ga vise servisiraju pa moraju da zavale nekretninu..E sad oni koji imaju love u rezervi mogu tu dobro da profitiraju.

DA sve če pasti kao u Moskvi...
Sa 1700e na 25000e po kvadratu.

Shto volim ovako struchne odgovore to je chudo jedno. Psiho, kada lupish takvu glupost, a kod tebe se koliko znam to prilichno chesto deshava, potrudi se da ta glupost bude malo teze proverljiva od kucanja proste rechenice u google-u i 2 klika posle toga. Struchnjak za sve - moj do mojega.

Paz' sad ovo:

According to data provided by real estate agency Savva, the average price for residential property on the resale market in Moscow in late September of this year reached $4,693 per square meter. The average price per square meter for a one-room apartment was $4,513; the cost of a two-room apartment was $4,743; while a three-room apartment was $4,751. In September 2006, the average price for resale residential property stood at $4,564 per square meter, or $129 (2.7 percent) lower then at present. Within one year, the price per square meter for one-room apartments dropped by $8 (0.17 percent); the price for two-room apartments grew by $152 (3.2 percent); while three-room apartments grew by $216 (4.5 percent).

Moscow News

the average price for one square meter in the primary real estate market of Moscow in the segment of economy-class (objects with priced value up to $500,000) grew by 2% up to $4,208, informs the analytical department of Agent 002 real estate agency, according to its residential market monitoring. The volume of supply went down by 27%.

the average price of 1 sq. m in the segment of business-class (objects with priced value from $500,000 to one million) went down by 1.2% and totaled $6,556. The volume of supply also went down — by 27%. However, in comparison to January, the average price of 1 sq. m. increased by 4%, the volume of supply went down by 2%.

the average price for one square meter in the segment of elite estate (objects with priced value more than $1 million) grew by 32% and totaled $ 16,898. The volume of supply also went down — by 38%. In comparison to January the average price of 1 sq. m. increased by 12%, the volume of supply went down by 21%.

Regnum

Stoga, cut the crap i konsultuj bilo kakvu, ali zaista bilo kakvu sluzbu za informisanje pre nego shto odvalish ovako neshto. Znachi, stvarno nije bitno koju...Politikin zabavnik, 3. oko, bilo koju...I oni su realniji.

Naravno, sad cesh ti da iskopash link gde se pominje cena od 25000 evra, ali to nema veze s mozgom. Siguran sam da i u Srbiji ima bar jedno 150 kretena koji prodaju Golf 2 za 5000 evra i jedno 160 morona koji ce da se biju za tih 150 golfova, ali to nije realna cena, niti bilo kakav prosek, niti pokazuje kako bi to trebalo da bude.

Ono, keep it real.

Apsolutno jasno, samo je usled gradjenja shopping molova na NBGD-u i premeshtanja banaka i ostalih veshtachki skochila basnosnovno, ali nije ni bilo za ochekivati da te cene potraju, pogotovo u onim kavezima u blokovima.

Pa ne bih bas rekao....ti kavezi u blokovima su cak daleko bolji od kaveza u centru grada.....ispred su parkici i zelenilo...Sava je tu....a tamo u centru nemas nista.Takodhe ulice su daleko sire na NBGD pa nema onih guzvi ko u centru....nema toliko problema sa parking mestima....zatim svi ti trzni centri su na NBGD......recimo imam drugara koji je prosle godine pazario stan u centru i u zivotu tamo ne bi ziveo....prozori su mu udaljeni 2 metra od sledece zgrade ...ako upozna te iz susedne zgrade moze na kafu kroz prozor da ide ne mora da se cima da silazi dole ....za parking mesta se bukvalno rat vodi....decu mora da vodi preko nekih ulica u neki parkic po-sran psecim go-vnima posto je to jedini parkic gde mogu da se igraju...ili da ih vodi negde dalje Kalish,Tasmajdan.....generalno dno.

Takodje nije nista vestacki skocilo posto je idiotski misliti da ce Terazije uvek biti jedini centar.....vestackije su mi cene u tom centru nego u ostalim delovima grada.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back