Veliki pad cena nekretnina u Beogradu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@borisbg

U istoj situaciji sam kao i ti, niti kupujem niti prodajem ali nije li normalno pomalo razmišljati o budućnosti.Kuća u kojoj zivim je na placu koji je kupio deda pre mnogih ratova.Već peta generacija stasava u toj kući.
Deda kupio
Otac sredio kako valja
Ja tek po neki ekser udario
Vreme je da se širimo, odvajamo i da svako ima pravo na svoje, na svoj zivot i na svoju zaostavštinu.
Stoga nije nebitno da li su cene astronomske ili nisu.Većina Beograđana je u podređenom stanju u odnosu na ljude koji su se doselili naročito nakon devedesetih.
Nismo imali njive po bivšim republikama, nismo doterali šlepere kojekakvih potrepština i sa njima otvarali prodavnice i stovarišta.....
Stoga nije nevazno koliko vredi kvadrat.Mi samo mozemo da kupimo ili prodamo plodove sopstvenog rada.
Ima i drugih primera ... obzirom da stari Beogradjani po difoltu imaju malo dece, dosta njih nasledi i po nekoliko kuca i stanova, od baba, deda, tetaka bez dece ...

uopšte nisi pogodio...nisam ništa od toga i ne smeta mi pad cena nekretnina (mada bih volela da padnu cene hrane, benzina i tako to...)
nit' imam potrebe da kupujem, nit' da prodajem, a još manje da gradim...jedino što gradim su kule u pesku i to kad sam na moru.
nego sam, očigledno, malo matorija od svih vas ovde i znam kako je bilo i kako je sad....cene su uvek blago rasle...ponekad stanu, malo padnu, pa opet skoče...i to nikad ne padnu za toliko koliko skoče - uvek skoče mnogo više. trenutno mislim da je neki plafon cena u bgd-u i da se cene neće menjati jedno vreme...
a pošto će opet biti odobreni jeftini krediti za stanove - iha....
mene lično ne interesuje ni kupovina ni prodaja...može mi se da me ne interesuje.
Aj ponovi taj argument jos 10 puta pa me možda i ubediš u isti.

Da i to je tačno, ali red je i mi da nešto ostavimo našim naslednicima.
Nećemo da stagniramo idemo napred.

kao na primer ja i moj brat...mi smo sakupljači nekretnina.... napunjenih lepim stvarčicama.....imamo po dvoje dece....treba do skućiti...pa onda oni neka kuće svoje potomstvo i tako... SRBIJA!
p.s. što prvo stavljam sebe u rečenicu, pa mog brata to je samo zato što je on mlađi.

Građevinari u minusu, stanovi neprodani

Neki investitori koji su se mislili obogatiti preko noći i željeli zaradu od 50% na uloženo, sada, kada su svjesni da je to nemoguće, a stanove ne mogu prodati, jedino žele ne biti u minusu.

Komentirajući krizu na tržištu nekretnina, Anastazija Darijević senior residential negotiator iz konzultantske kuće King Sturge rekla je za Večernji list da su se cijena stanova u sjevernom dijelu Zagreba, kretala oko 2500 eura, a sada stoje po godinu dana, neprodani i to s cijenom od 1700 do 1800 eura.

Neke od tih, kaže Darijević, gradili su raznorazni ulagači koji su se uslijed naglog rasta cijena nekretnina mislili obogatiti preko noći.

Situacija je takva da su sada zaglibili u financijske probleme, pogotovo ako su u ulaganja ušli na kredit.

"Željeli su zaradu od 50 posto na uloženo. Sad su svjesni toga da je to neostvarivo i jedino ne žele biti u minusu", tvrdi Darijević, procjenjujući da je oko 30 posto takvih stanova neprodano.

Direktor tvrtke Gromela-ing, Ante Kukić kaže da je u povoljnoj situaciji jer je malo gradio, sam prodavao i dijelom investirao kreditom.

"Korigirao sam cijene oko 20 posto, ali znam kolege koji prodaju četvorni metar i po 1200 eura, samo da isplate banku", kaže Kukić.

"Onaj tko je počeo gradnju u vrijeme najskuplje zemlje, kad je četvorni metar u Zagrebu već stajao od 500 do 600 eura i uz cijenu gradnje od 900 do 1200 eura po kvadratu, sad nema računicu ispod 1800 do 2000 eura po četvornome metru", rekli su za Večernji list u jednoj velikoj banci.

Edo Grubor, diplomirani inženjer arhitekture, izgradio je šest luksuznih stanova na Bukovačkoj ali nisu svi prodani. Kaže da može čekati s prodajom jer u investiciju nisu išli s kreditom.

"Moji će partneri biti zadovoljni izvučem li dobit od samo nekoliko postotaka, jer sve kreće u propast", procjenjuje Grubor.

Smatra da su se preko noći obogatili samo oni koji su poslovali nepošteno.

"Ako pošteno kupite zemljište, platite komunalne priključke i legalno ishodite građevinsku dozvolu, nemoguće je ostvariti golemu dobit", kazao je Grubor za Večernji list

No, napominje da ako kupite zemljište po 40 eura i ono se nekim čudom pretvori u građevinsko, u startu ste u plusu pola milijuna eura.

"Još ako imate vezu u plinari ili Elektri pa platite priključke za dva stana umjesto za 15 koliko gradite, golema je dobit zajamčena", ističe Grubor.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Identična situacija je i kod nas.

Ja još ne videh neki značajan pad cena u BG....

a jesi li video neke znacajnije posledice svetske ekonomske krize ovde kod nas?......mislim,ne kod tebe licno,nego onako generalno u Bg-u?

sta se to u nekom svakodnevnom zivotu danas u Bg-u razlikuje u odnosu na neki svakodnevni zivot pre npr godinu dana?

manje-vise,nista znacajno.....

mozda da sutra izbije nuklearni rat,takodje se nista znacajno ne bi promenilo...cene nekretnina ne bi pale

:D Zarkovo

keeeeee.jpg

Realna cena kvadrata je 40%od one koju traze,tako da treba cekati jos, kvadrat ce pasti na razumnu
cenu sa kojom mogu zaraditi gradjevinari, i da mogu kupovati gradjani stanove
otkrio si nam toplu vodu....samo što ima ovde nekoliko nas koji smo malo tvrdoglavi i kažemo da cenen neće pasti. bar ne toliko koliko bi potencijalni kupci želeli.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back