Велики хришћански геноцид 1878 - 1923.

Maki!

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.100
Можда ово није најконвенционалније размишљање али сматрам да се многобројни злочини муслиманских Османлија и касније кемалистичких Турака над хришћанским народима у периоду од 1878. до 1923. могу сматрати једним великим дугим геноцидом над хришћанима у Османском царству. Ту спадају наравно јерменски, грчки и асирски геноциди за вријеме Првог свјетског рата који су доста познати па о њима не треба писати пуно али спада и насиље над Србима на Космету у периоду до ослобођења 1912. Масакри од стране Призренске лиге, масакри током Грчко-турског рата 1897, масакри 1901 током колашинске афере, протјеривање више стотина хиљада Срба са Космета у том периоду а тлачење преосталих. Османска власт је у свему овоме имала учешће било кроз финансирање албанских банди било кроз окретање главе уз одобравање насиља над Србима. За више информација о прогонима Срба погледати Плач старе Србије и Преписку о арбанаским насиљима у Старој Србији 1898 - 1899. 19. вијек је за Србе на Космету био вијек мука и прогона.

У злочине над хришћанима можемо убројити и масовна убиства трачких Бугара након Другог балканског рата. Бугарска је ту била непријатељ Србије али свеједно људске жртве су људске жртве. Према бугарским изворима турска војска је побила 50-60 хиљада Бугара а остале протјерала из подручја које је вратила под своју контролу током рата. Погледати Разорението на тракийските българи през 1913.

Јерменски геноцид није био први масовни злочин над Јерменима. У 80им годинама 19. вијека Јермени су били жртве прогона и убијања који су познати под именом Хамидијски масакри. Стотине хиљада Јермена и Асираца је побијено на најстрашније начине као мрачни пролог великог геноцида 1915.

И на крају финалну фазу геноцида су спровели кемалисти током тзв. Турског рата за независност. Ататуркове трупе су поклале Јермене послије битке код Мараша 1920. и у области Карса и Александропола а Грци су своју миленијумску малоазијску историју завршили након паљења Смирне и стравичног покоља који је услиједио након пада града под Турке. Каснија размјена становништва је само ставила тачку на и на окончану причу.

Као резултат овог вишедеценијског геноцида хришћани су потпуно истријебљени из Мале Азије гдје су постојали од првог вијека и гдје су већ апостоли оснивали цркве. Данас тамо живе само Турци и Курди. На Косову и Метохији Срби су такође прошли пакао и погоршали српску демографску слику тамо доле а сви знамо како се даље та прича одвијала.
 

Back
Top