Velike srpske bitke i njihovi opisi

Bio bih ti večno zahvalan kada bi to otkucao.

Ne znam dali si čuo za društvenu igru ( na tabli ) gde se vode srednjovekovne bitke.Ja i još par ortaka pokušavamo da napravimo neke velike srpske bitke za sada smo napravili samo kosovo ( jer je o njemu najlakše nači nešto takvo ) pa bi ti bili zahvalni da otkucaš to pa da karamo bugare i u društvenim srednjovekovnim bitkama.
 
Igra se zove aicents ( anticke bitke ), ali je igra univerzalna,mogu se voditi i srednjevekovne bitke.Bitka se vodi na tabli prekrivenom heksovima,svaka vojska ima svoje trupe koje se medjusobno sudaraju i naravno pomocu kockice ( desetostrsne ) se vodi bitka, posle pada kocke ishodi mogu biti razliciti u zavisnosti od odnosa dve trupe.Da neduzim ako ste zainteresovani moje drustvo i ja smo prepuni ratnih drustvenih igara i uvek smo raspolozeni za nove igrace.
 
Битка на Велбужду

Ово је оно што ја знам.

Повод битке:
Повод је био понашање кнеза (самозвани василевс) Бугарске Михаила III Шишмана. Његова жена је била Неда, сестра српског краља Стефана Дечанског коју је отерао и склопио је савез са Андроником III, ромејским василевсом (илити византијским императором, што значи исто). Свима је било јасно да Србија постаје балканска сила број 1, па су се удружили да би је спречили. А Стефан је говорио Михаилу да окрене свој мач према истоку, јер је било очигледно да се ствара нова моћна исламска држава Гази фанатика преко пута Константинопоља (Емират Османа, будућа Отоманска империја) и да је питање времена када ће прећи у Европу. Али главни изговор/разлог је био тај што је Стефан подржавао струју у Византији која је изгубила од Адроника III. Што би рекли данас, мешао се у послове друге државе и планирао заверу за рушење власти, а онда је Андроник решио да казни Стефана и Србију.

Место битке и армије:
Стефан није чекао и кренуо је први у офанзиву, да се бугарска и ромејска армија не би спојиле. Битка је одражана у долини Струме, код Велбужда 28. јула 1330.
Састав армија је занимљив. Колико знам Бугари нису имали класичне феудалне витезове, већ су се њихови бојари борили са копљима и стрелама (које су одапињане са лука), али су имали бар жичани или од плочица оклоп, док обични коњаници-стрелци нису имали оклоп. У Бугарској армији је била присутна и влашка лака коњица. Да ли су то били плаћеници, не знам, али вероватно јесу, јер је Влашка настала баш те 1330. као држава под Куманима. Један Румун ми је писао да су Власи били савезници Бугара, мада мени то не пије воду, јер је Влашка тек настала те исте године. Рачунај да је то била у ствари лака коњица Кумана. Састав пешадије је непознат и питање је да ли су је уопште имали.
Састав српке армије је још занимљивији. Српску армију су чинили махом витезови племићи (властела) који су били слично наоружани као и бугарски бојари – дуга копља за јуриш и блиску борбу, плус стреле које су одапињане са лукова, са оклопима. Чист византијски стил. Лаку коњицу су сачињавали Мађари, Кумани или Татари – читај, плаћеници. Да ли су учествовали – вероватно не, али је дотична лака коњица коришћена, јер је Србија од Уроша масовно вадила злато и сребро (технологију су донели саксонски рудари или Саси како их зовемо) па су се страни професионални војници могли финансирати. Плаћеници су у средњем веку били уобичајена појава, поред витезова, док је становништво гурано у прилично неефикасну пешадију. Српску пешадију су чинили лако наоружани војници са кратким копљима која су бацана, мада је употреба лукова, а нарочито самострела који су стигли са Запада, постала стандардна већ и у српској армији. За позадину су коришћени класични копљаници, који су увек били јефтини за опремање. Српска армија је бројала неких 15 000 војника (махом тешка коњица властеле), плус плаћеници.
Сад долазимо до најзанимљивијег момента. Који и колико плаћеника је учествовало у српској армији. Према једном извору, на српској страни је било неких 1000 плаћеника Шпанаца и то сам пронашао на једном интернет сајту. Ово је проблематично, јер Шпанци као народ нису још постојали. Ако су били, онда су то били Каталанци из Атинског војводства, који су се борили свуда и за сваког за новац. Већина се слаже да су то били Немци – опет упитно, јер ни Немци нису постојали као народ, а поготово не као држава. Орбини је писао да је Дечански у армији имао неких 1300 Немаца, а од тога су 300 били витезови. Ово је по мени и највероватније, јер су и од раније Немци радили у рудницима (Саси).
 
Битка:
Нема се шта пуно испричати. Орбини је написао да су управо Немци (поготово витезови) најзаслужнији за победу. Док су војске маневрисале и припремале се за напад, млади краљевић Стефан Душан је енергично кренуо у силовити јуриш са Немцима (Орбини је то записао) док су се Бугари развијали у фронт. Стефан Душан и немачки витезови су разбили бугарско језгро, код којих је настала паника. Остало је само да се „почисти“ бугарска армија. Класичан западноевропски јуриш витезова који газе све пред собом, са пешадијом која је ишла иза њих. Бугарски кнез Михаил је погинуо. Андроник није ни послао војску кад је чуо шта се догодило, већ их је вратио назад! Душан се показао као способан командант. Дотичне Немце је после отлаћивао Душан сувим златом.
Биће да су највеће српске победе постигли - плаћеници! Јесте да звучи сурово, али тако је. Али није било тако само код српских владара. Цела феудалана Европа се ослањала на плаћенике, који су се борили стандардно боље него сами племићи. Племићи су пазили да не изгубе главу, док су се плаћеници борили за новац, тако да нису имали шта изгубити, јер им је то био посао!

Последице:
Стефан је учинио нешто што је ушло у историју. Није искористио победу над Бугарима да их покори, већ је вратио само део земље коју је дао као Недин мираз. Бугарска је била прегажена, али се Дечански задовољио моралном и хришћанском победом.
Постоји одређена заблуда да је изгубио престо зато што победу није искористио да шири границе Србије, па је племство наговорило Душана да га скине са власти. Много опаснији разлог је био тај што је намеравао Синишу да прогласи за свог наследника, а он му је био син из другог брака са Маријом Палеолог. Уз то је Душан био понижаван константно од своје маћехе Марије, коју је ипак оставио да живи и после преврата, иако је властела тражила да се убије. А отац је све више пуштао приче да ће његов млађи брат Синиша наследити престо, на чему је Марија инстистирала. Душан је имао све разлоге за побуну. Али то није тема...
 
Pa dobro to i nije toliko cudno kad se zna da smo sa mojim imenjakom Barbarosom bili na prst u dupe.Malo vulgarno ali istinito.Jes da je bilo mnogo pre bitke na Velbuzu, ali Nemci nikad ne zaboravljaju.Ma samo da smo se drzali Nemaca.........sta bi bilo da Barbarossa nije zaginuo...gde bi nam bio kraj.

:)
 
Mozes li da navedes izvor gde se mogu potvrditi te tvoje tvrdnje u vezi tog odreda koji je poslat...
Koliko znam Barbarosa je upravo i pregovarao na tu temu sa Nemanjom cini mi se okolina danasnjeg Nisa da je u pitanju medjutim nisam siguran da je poslusao njegove reci vec da je samo pristao da krstasi prodju kroz Srbiju...
Ispravi me ako gresim medjutim moji izvori mi ne dozvoljavaju da prihvatim tvoju tvrdnju...
 
Misha :.:
Mozes li da navedes izvor gde se mogu potvrditi te tvoje tvrdnje u vezi tog odreda koji je poslat...
Koliko znam Barbarosa je upravo i pregovarao na tu temu sa Nemanjom cini mi se okolina danasnjeg Nisa da je u pitanju medjutim nisam siguran da je poslusao njegove reci vec da je samo pristao da krstasi prodju kroz Srbiju...
Ispravi me ako gresim medjutim moji izvori mi ne dozvoljavaju da prihvatim tvoju tvrdnju...

Признајем да је то претпоставка, али се зна да су Немањини амбасадори (што би рекли данас) отишли 1186. у Нирнберг да преговарају о проласку крсташке армије са Барбаросом. 1189. су се Немања и Фридрих састали у Нишу, што је такође доказано.
По мени је реално да је послао.
 
Juce je na Studiu B u emisiji "Učiteljica života" jedan profesor pričao baš o ovome.
Rekao je da su Nemanjini poklisari bili u Nirnbergu 1186.i ugovorili prolazak krstaške vojske kroz Srbiju i da su se 1189.u Nišu sastali Barbarosa i Nemanja. Rekao je profesor još i da su gluposti one priče kako je navodno Nemanja jeo escajgom a Barbarosa prstima. Ali, nije pominjao nikakav Nemanjin odred.
Po njemu, Nemanja mu je rekao da je slobodan staviti mu se na raspolaganje kao vazal za neke teritorije(verovatno te buduce koje bi Barbarosa osvojio da se nije udavio) ali da mu ovaj zato ne dira teritorije koje je vec Nemanja osvojio. Nemanjin odred stvarno nije pominjao. Ali je ispričao kako je Manojlo zvao Nemanju da ga ponižava kao svog vazala.Znate za to, Nemanja je kaže otišao caru na noge svestan da je ovome cilj da ga ponižava i prihvatio je sve njegove zahteve! Počev od klečanja pred njim bez krune na glavi, pa nošenje mača u levoj a ne u desnoj ruci, do šetnje ispred cara kao da je rob u pocepanoj garderobi.Strašno.
 
To su sve same gluuuuupppppooooosssstttiiiiiii........

Pod broj jedan tacno je da je Nemanja poslao odred sa Barbarossom.......drugo tacno je da je Nemnja jeo sa escajgom, a Barbarossini vitezovi sa bodezima i macevima.....tom prilikom je prvi put u srpskoj istoriji, Nemanja primio nekog stranog drzavnika po PROTOKOLU......a to mi je licno ispricao moj profesor menadzmenta i to nam je bila obavezna lekcija na faksu.A vi vidite sta to znaci..........

Trece zna se pouzdano da je Barbarossa pogubio neke svoje vitezove zbog pljacke i nasilja pri dolasku u Srbiju i zna se da je drugom prilikom,da bi izasao u susret Nemanji proglasio vitezovima krstashima neke srpske plemice.Nije iskljuceno da je bas te Nemanja poslao u Svetu zemlju.

A to sa Manojlom su najobicnije budalastine.Pa svi su se usrali kad je Barbarossa stigao u Nis i kada je sklopio savez sa Srbima.Duke mnogo gresish.To su Nemci nisu to nekakvi Bugari ili Indijanci.Ipak je Barbarossa bio Hohenstauffen..........:)
 
Nemanja se jeste ponizavao pred vizantijskim carem ali mnogo pre nego sto su krstasi dosli! Negde na samom pocetku svoje vladavine! Ali to mu je samo jedan plus vise! Nisu nemanjici vladali 200 godina zato sto su bili nepodeivi, nego zato sto su bile i odlicne diplomate i sto su znali kad da se smire i kako da se ponasaju! Sto se tice pribora, vrlo je moguce da je doslo do neke slicne situacije samo su je ljudi preuvelicali posle! A poznato je inace da je Nemanjina vojska operisala iza krstasa i da smo se tada malo prosirili na jug, ali da su odredi slati, to prvi put cujem. Ja sam cuo( potpuno je ne provereno) da su Barbarosa i Nemanja dole potpisali nesto i da se Nemanja normalno potpisao a Barbarosa stavio neki krstic:) Sad ovo mi je izgledalo smesno, ali....
 
friedrich:
To su sve same gluuuuupppppooooosssstttiiiiiii........

Pod broj jedan tacno je da je Nemanja poslao odred sa Barbarossom.......drugo tacno je da je Nemnja jeo sa escajgom, a Barbarossini vitezovi sa bodezima i macevima.....tom prilikom je prvi put u srpskoj istoriji, Nemanja primio nekog stranog drzavnika po PROTOKOLU......a to mi je licno ispricao moj profesor menadzmenta i to nam je bila obavezna lekcija na faksu.A vi vidite sta to znaci..........

Trece zna se pouzdano da je Barbarossa pogubio neke svoje vitezove zbog pljacke i nasilja pri dolasku u Srbiju i zna se da je drugom prilikom,da bi izasao u susret Nemanji proglasio vitezovima krstashima neke srpske plemice.Nije iskljuceno da je bas te Nemanja poslao u Svetu zemlju.

A to sa Manojlom su najobicnije budalastine.Pa svi su se usrali kad je Barbarossa stigao u Nis i kada je sklopio savez sa Srbima.Duke mnogo gresish.To su Nemci nisu to nekakvi Bugari ili Indijanci.Ipak je Barbarossa bio Hohenstauffen..........

Ti bi voleo da je Nemanja poslao odred sa krstasima.....ali nije :-)

A Barabarosa je bio SVINjA!!! Cuo sam anegdotu da je prilikom boravka na nasem dvoru, posle vecere, kada se preslo na pice isti taj nemacki vladar koji je krenuo u tzv. krstaski rat macem napravio rupu na stolu i kroz tu rupu povracao..... GOVEDO GERMANSKO!!! Hahaha, pogubio par svojih vitezova! Hahahahaha, vidim lepo su se nakrali i on i papiga (papa) za vreme svih tih "krstaskih" ratova!

Ako je ovo navedeno primanje bilo po protokolu onda se tvoj profa menadzmenta grdno zajeb'o!!!

Uzgred ja vidim da si ti germanofil, samo ne znam zbog cega..... ali saznacemo uskoro!

A sada samo za tebe par cinjenica (da si izedes gace):

- Germani su povesni neprijatelji Slovena;
- Sloveni su najbrojniji narod u Evropi;
- Germani su u srednjem veku bili najveci pljackasi....
- Sloveni su u svim vodjenim ratovima porazili Germane... *********, veci moral ima onaj koji brani teritoriju od onog koji napada...
- Jedini slovenski narod koji je poklekao pred Germanima su Luzicki Srbi....ostali su ih dobro prasili... osobito braca sa istoka!

Uzgred, znas li sta rec "ratowac" znaci na poljskom? Znaci VRATITI.... pa se ti zapitaj ko je bio zavojevac a ko branilac!
 
Bi2:
Juce je na Studiu B u emisiji "Učiteljica života" jedan profesor pričao baš o ovome.
Rekao je da su Nemanjini poklisari bili u Nirnbergu 1186.i ugovorili prolazak krstaške vojske kroz Srbiju i da su se 1189.u Nišu sastali Barbarosa i Nemanja. Rekao je profesor još i da su gluposti one priče kako je navodno Nemanja jeo escajgom a Barbarosa prstima. Ali, nije pominjao nikakav Nemanjin odred.
Po njemu, Nemanja mu je rekao da je slobodan staviti mu se na raspolaganje kao vazal za neke teritorije(verovatno te buduce koje bi Barbarosa osvojio da se nije udavio) ali da mu ovaj zato ne dira teritorije koje je vec Nemanja osvojio. Nemanjin odred stvarno nije pominjao. Ali je ispričao kako je Manojlo zvao Nemanju da ga ponižava kao svog vazala.Znate za to, Nemanja je kaže otišao caru na noge svestan da je ovome cilj da ga ponižava i prihvatio je sve njegove zahteve! Počev od klečanja pred njim bez krune na glavi, pa nošenje mača u levoj a ne u desnoj ruci, do šetnje ispred cara kao da je rob u pocepanoj garderobi.Strašno.

Али чим је Манојло умро, Немања је кренеу о ВЕЛИКУ офанзиву ослобађања Србод Ромеја све до Средца. Помагали су и Угри.
 
Wilkołak:
Ti bi voleo da je Nemanja poslao odred sa krstasima.....ali nije :-)

A Barabarosa je bio SVINjA!!! Cuo sam anegdotu da je prilikom boravka na nasem dvoru, posle vecere, kada se preslo na pice isti taj nemacki vladar koji je krenuo u tzv. krstaski rat macem napravio rupu na stolu i kroz tu rupu povracao..... GOVEDO GERMANSKO!!! Hahaha, pogubio par svojih vitezova! Hahahahaha, vidim lepo su se nakrali i on i papiga (papa) za vreme svih tih "krstaskih" ratova!

Ako je ovo navedeno primanje bilo po protokolu onda se tvoj profa menadzmenta grdno zajeb'o!!!

Uzgred ja vidim da si ti germanofil, samo ne znam zbog cega..... ali saznacemo uskoro!

A sada samo za tebe par cinjenica (da si izedes gace):

- Germani su povesni neprijatelji Slovena;
- Sloveni su najbrojniji narod u Evropi;
- Germani su u srednjem veku bili najveci pljackasi....
- Sloveni su u svim vodjenim ratovima porazili Germane... *********, veci moral ima onaj koji brani teritoriju od onog koji napada...
- Jedini slovenski narod koji je poklekao pred Germanima su Luzicki Srbi....ostali su ih dobro prasili... osobito braca sa istoka!

Uzgred, znas li sta rec "ratowac" znaci na poljskom? Znaci VRATITI.... pa se ti zapitaj ko je bio zavojevac a ko branilac!


Поново Вилколак излива свој панславизам потирући Србе. Јер како другачује објаснити да су само поклекли Лужички Срби. Сатрли су они МНОГО више словенских илити српских племена по Источној Европи.
Фридрих је раскомадао Пољску уз помоћ Катарине и Марије Терезије.

Стварно немам више ... да се глупирам са некима више.
 

Back
Top